Nikolaikirken i Tallinn |
Rådhusplassen i Tallinn, hjertet av gamlebyen. |
Utsikt mot Tallinns gamleby fra festningsborgen Castrum Danorum/Toompea Loss |
Fra borgen kan vi se både Tallins domkirke (ca. midt i bildet), tårnene på rådhuset (bakerst helt til høyre), Kiek in de Kök (det runde tårnet til venstre i bildet og St. Olavskirken (med det høyeste tårnet til høyre i bildet) som er noen av Tallinns hovedattraksjoner.
St. Olavskirken troner med sitt 123 meter høye tårn godt synlig i Tallinn. Kirken er fra 1200-tallet men ble kraftig ombygget på 1400-tallet. Bygningen var i mange år, fra 1549 til 1625, verdens høyeste med sine 159 meter. Kirken har en lang og spennende historie og har blant annet brent ned hele 3 ganger, vært rammet av lyn minst 8 ganger og mellom 1944 og frem til Estland ble selvstendig i 1991 ble tårnet brukt som radiotårn og overvåkningspunkt av KGB.
På vei opp til borgen passerte vi flere attraksjoner, blant annet den vakre Alexander Nevsky katedralen med sine 5 løkformede kupler. Katedralen ble bygget sent på 1800-tallet da Estland var under Russisk styre.
Alexander Nevsky katedralen |
Gamlebyen i Tallinn har mange synlige spor etter Hansatiden, både på bygninger og i dekor. Byen var sentral som knutepunkt for handelen mellom Russland og Hansabyene og blomstret opp under denne perioden. Gamlebyen i Tallinn er listet på UNESCOs verdensarvliste.
Spor etter Hansatiden i Tallinns gamleby. |
Ikke verst å finne eget byvåpen fra Hansatiden i Tallinn (undertegnede er fra Bergen) |
Det er ikke bare rådhusplassen som har fargerike bygninger og alle gatene som går på kryss og tvers i Tallinns gamleby fremstår i vakre pasteller mot hvit snø.
Nikolaikirken, som er fra 1200 tallet, er også en av Tallinns vakre bygninger. I dag fungerer kirken som museum og konsertlokale og troner mellom bygninger i sarte vinterpasteller.
Nikolaikirken i Tallinn omgitt av sarte vinterpasteller. |