Urtete fra Latvia – en helsebringende smak av sommer

av | Matkultur, Matopplevelser

Urtete fra Latvia – en helsebringende smak av sommer

Latvia har lange tradisjoner knyttet til produksjon av urtete. I generasjon etter generasjon har blomster og urter blitt plukket og tørket for å bli mikset til helsebringende varme drikker med en smak av sommer. I Latgale regionen i det østlige Latvia besøkte jeg en urtete-produsent som har holdt vedlike kunnskapen og viderefører den Latviske tradisjonen med å servere varm, duftende og nylaget urtete til dagens fleste måltider.

PROMOSAMARBEID

Økologisk urtete fra lokale produsenter

I Rakuti traff vi gårdbruker Ivars som siden 1994 har levd av å produsere økologisk urtete i mange ulike varianter. På markene rundt det lille produksjonslokalet bugnet det av fargerike blomster og urter i alle regnbuens farger som etterhvert skal plukkes, tørkes, pakkes og selges over hele Latvia.

De ulike urtene har ulike egenskaper og riktig sammensetning av urtene bestemmer hvilke effekt teen sies å ha. Noen virker beroligende mens andre gir energi, noe hjelper på mageproblemer mens andre virker antiseptisk eller hjelper på åndedrettet. Uansett hvilken effekt man er ute etter finnes det en te som passer perfekt!

Egne bier hjelper til med bestøving av blomster og urter

For å hjelpe til med bestøvning av urtene og blomstene hadde Ivars også honningbier på området og som en effekt av det, også produksjon av honning.  Fra biene kommer altså søt og god honning, som forresten passer perfekt sammen med urteteen, men han produserer også bivoks som benyttes til å lage blant annet stearinlys.

Urter og blomster tørkes og blandes

Ivars har flere store tørkeskap i produksjonsbygningen hvor han tørker urter og blomster etter hvert som de er klare for plukking. Etter tørking oppbevares urtene i store tøysekker eller på brett til de skal pakkes til forbrukermarkedet eller sendes til storkunder som gjerne benytter Ivars sine urter i egne temikser.

Urtete med honning

Teen serveres rykende varm fra store, gode tekanner. Vi fikk servert te både til frokost, lunsj, middag og kveldsmat og det var mer vanlig å få tilbudt te enn kaffe i de områdene vi besøkte. Teen søtes som nevn gjerne med honning og det bringte frem flere nyanser i de gode og fyldige urtesmakene.

Besøk gården, smak, lær om og kjøp lokal urtete

Om du besøker Latvia bør du så absolutt prøve ut en god og stor kanne med lokalt produsert urtete. Se etter pakningene fra Ivars som heter Kurmisi og kjøp med deg smaken av Latvisk sommer hjem igjen. Om du er interessert i å lære mer om de medisinske urtene som han benytter i produksjonen sin kan du besøke gården og få en guidet og lærerik omvisning og samtidig lære mer om hemmelighetene bak dyrking og tilberedning av tradisjonsrik Latvisk urtete.

 Trenger du flere reisetips? Sjekk ut vår komplette Reiseguide til Latvia her

Den kulturelle roadtrippen ble arrangert i samarbeid med NordicTB og Latvia Tourism som en del av #LatviaRoadtrip kampanjen. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne

This post is also available in: English

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)