Telttur på fjellet eller ved kysten i sommer

by | Adventure, Fottur

Telttur på fjellet eller ved kysten i sommer

Mange har endret planene sine for årets sommerferie på grunn av situasjonen med koronaviruset både i Norge og globalt. Flyvninger og cruise har blitt kansellert, der er innreiserestriksjoner i flere land, og strenge karanteneregler som trer i kraft om man kommer inn til Norge fra land utenfor Norden.

Om man ellers er frisk og rask og ikke er rammet av Koronaviruset, kan det være greit med «stuebytte» eller bare det å komme seg ut i den frie naturen. Hva med å planlegge for en herlig telttur på fjellet eller langs kysten i sommer, ut i naturen i fred og ro og langt fra andre folk?

Allemannsretten og fricamping i Norge

Allemannsretten i Norge gir i praksis alle rett til å ferdes og oppholde seg i naturen, uavhengig av hvem som eier grunnen. Denne retten sikrer dermed også at man kan overnatte i telt i naturen så lenge man forholder seg til et knippe regler.

I utgangspunktet må overnatting eller telting kun skje mer enn 150 meter unna bebodd hus eller hytte, med noen unntak i kystnære områder. Det er ikke lov å telte på innmark, dvs. områder som gårdsplasser, hustomter, dyrket mark og liknende areal hvor allmenn ferdsel vil være til bry for eier av grunnen.

All bruk av naturen må selvsagt foregå på en hensynsfull måte, og ferdes sporløst, og ikke skade naturen eller forstyrre dyrelivet. Motorisert ferdsel i naturen inkluderes ikke av allemannsretten.

Dersom det planlegges å ligge i telt mer enn to døgn på samme sted, må du innhente tillatelse fra grunneier. Det er ikke nødvendig med slik tillatelse om du overnatter langt fra bebyggelse eller på høyfjellet. Det er dermed helt åpent for å benytte naturen som din feriedestinasjon, helt gratis.

Naturens mange positive effekter på oss som ferdes der

Hva gjør det egentlig med oss å være ute i naturen? I tillegg til å gi oss mange flotte visuelle opplevelser, gjør også det å være ute i naturen noe annet med oss. Studier viser at naturopplevelser kan endre hjerterytmen og gi en økt følelse av velvære. Det er med andre ord en sammenheng mellom naturopplevelser og oppfatning av egen helse og livskvalitet.

Forskning viser også at vi klarer å konsentrere oss bedre etter å ha opphold oss i naturen, og at blodtrykket og stressnivået går ned etter kun 20 minutters opphold i naturen eller i grønne områder.
Noen forskere peker til og med på at furu- og eikeskog avgir oljer som vi puster inn, og hevder at disse oljene har effekt både mot virus og bakterier.

Alt dette kommer selvsagt i tillegg til helsegevinstene det er ved å være fysisk aktiv og å puste i frisk og ren luft.

Finn en perfekt teltplass

For å få en god natts søvn i telt, er det viktig å finne en god teltplass. Uavhengig av hvor du er, på fjellet eller langs kysten, bør du lete etter et område som er flatt og ikke ha oppstikkende røtter eller steiner, og et underlag som er mykt nok for å bardunere teltet.

Nærhet til vann kan være praktisk når du telter, blant annet fordi du har tilgang til vann for koking av mat og vasking av hender, og det er mulighet for å finne en god og tillatt bålplass. I perioden 15. april til 15. september er det nemlig ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge, men det er åpnet opp for å benytte skjønn.

Det vil si at om det er helt åpenbart at det ikke er fare for skog eller lyngbrann, kan man lage opp ild. På en strand, i god avstand fra skog og vegetasjon kan du derfor anlegge bål. Det samme gjelder om det har vært kraftig og vedvarende nedbør.

Om det er vind eller fare for vind bør du også se etter en lun plass, men om det er mye mygg og insekter kan en litt mer vindfull plassering være bedre.

Telter du på sommeren bør du finne en plass som ikke ligger i morgensolen, så slipper du å våkne opp i et overopphetet telt altfor tidlig om morgenen.

Husk å etterlate plassen slik du fant den, og ta med deg alt av søppel.

Pakkeliste for en vellykket telttur

Har du tenkt deg på telttur på fjellet eller langs kysten er det noen ting du bør pakke med deg. Har du tenkt å gå langt er det særs lurt å tenke på vekt og volum, så pakk smart og ikke ta med det som bare er «kjekt å ha» uten at det har noen reell funksjon i forhold til komfort, trygghet eller sikkerhet.

Telt, liggeunderlag og sovepose

Skal du gå langt vil jeg anbefale at du investerer i et lettvekter telt som kan pakkes kompakt. Slike telt koster gjerne litt mer enn andre, tyngre telt, men kan være vel verdt pengene, spesielt om du har planer om lange gåavstander over flere dager.

Et lett men komfortabelt liggeunderlag og en lett og liten sovepose kan også være lurt å ha med seg. Test gjerne hvordan du setter opp teltet før du legger ut på tur, slik at du vet at alt er tilstede og at det ikke er revner eller andre feil ved teltet.

Klær og personlig utstyr

Av bekledning bør du tenke lag på lag og velge klær i materialer som tørker lett, spesielt når du velger det du har nærmest kroppen. Litt avhengig av hvor høyt til fjells du planlegger å gå bør du vurdere å ha med deg en undertrøye og stillongs av ull, da det norske været kan være noe uforutsigbart, også om sommeren.

Husk også å ha med en god turbukse, varm genser, regntøy og en vindjakke, gode og stabile tursko og lue og hansker i tilfelle temperaturen synker.

Ha med kart og kompass, og gjerne GPS om du tenker å oppholde deg lenge i fjellet eller gå over store avstander. Har du med mobiltelefon bør du også ha med en powerbank som gjør at du får ladet denne, selv om det er mange steder som ikke har dekning i fjellheimen.

Husk at solen kan være sterk på høyfjellet og ved sjøen midt på sommeren, så sørg for at du har med deg solkrem med nok beskyttelse for en lang dag ute, og smør deg ofte, spesielt om du svetter mye. Myggmiddel kan også være en lur ting å ha på en varm sommerkveld, når både mygg og mennesker vil være ute og kose seg til langt på natt.

Personlig hygiene kan opprettholdes til en viss grad ved hjelp av våtservietter eller å vaske seg eller bade i bekker, elver eller vann. Benytter du våtservietter, ha en liten pose som du kan oppbevare dem i til du kan brenne dem på bålet eller ta dem med hjem som søppel.

Les mer om hva og hvordan du pakker tursekken her

Mat og kokeutstyr

Når du pakker mat og utstyr til matlaging bør du også tenke at det skal være nyttig, praktisk og lett. En primus og en enkel kjele og stekepanne med lokk gjør at du kan koke og steke din egen mat eller varme vann til å lage kaffe, te eller tilberede pakker med frysetørkede måltider ute. Her er det mange ulike varianter å velge mellom, både i primus løsninger og kjeler, så orienter deg i markedet slik at du finner noe som passer til ditt bruk.

Ta også med enkelt bestikk av tre, plastikk eller stål, og enkle plastfat (ikke engangs), gjerne med litt høyde på kantene slik at maten holder seg på tallerkenen når man sitter i ulent terreng og nyter måltidet. Vask opp i nærmeste elv eller bekk med en gang, slik at ikke matrestene setter seg fast og/eller smusser til sekken. Ha med oppvaskmiddel i en liten beholder og bruk gjerne en liten skuresvamp istedenfor å ta med en oppvaskbørste.

Til matlagingen er det lurt med noen enkle men nyttige redskaper. Ha en enkel flat stekespade i tre og en liten øse for å kunne røre i, snu og servere maten med. Jeg liker også å ha med en periskop pinne, det vil si en uttrekkbar pinne, som man kan benytte for å grille pølser på bålet med.

En god turkniv, gjerne med ulike funksjoner som er sammenleggbar, er ypperlig å ha med. Da kan du både spikke, sløye, skjære og ellers benytte de mange ulike funksjonene uten å ha med mange ulike redskap. En liten og lett fjøl, eller et enkelt lite skjærebrett er også praktisk å legge i sekken for en god matlagingsopplevelse.

For drikke, varm som kald, er det viktig med en god turkopp. Mange sverger til en god gammeldags turkopp i tre som kan henge utenpå sekken, eller en god termokopp som holder drikken varm eller kald. En god turkopp kan også benyttes til supper, grøt eller stuinger, så det kan være verdt å investere i en god og funksjonell kopp som kan benyttes til flere formål.

Ha også med en god, uknuselig termos for å ha varmt vann, kaffe eller suppe på.

Fyrstikker og lighter er viktig å ha med slik at du kan få fyr på primusen og leirbålet. Oppbevar de gjerne i en ziplock pose for å holde dem tørre og enkelt tilgjengelig.

Praktisk og smakfull mat på tur

Når du planlegger hvilken mat du skal ha med deg må du tenke på at det skal være både lett, lite plasskrevende og være næringsrikt og smakfullt. Med enkel planlegging av måltidene trenger slett ikke turmaten å være kjedelig.

Til frokost er havregrøt perfekt turmat. Ha med deg lettkokte havregryn som enkelt kan kokes grøt på ved å tilsette vann. Ha gjerne over litt sukker og kanel eller noen rosiner om du liker det. En liten smørklatt gir både god smak og litt mer energi til måltidet. Tynne knekkebrød eller polarbrød med smøreost på tube er holdbart og praktisk både som frokost og lunsj, og er lett å tilberede uansett vær og vind.

Ha med deg pulverkaffe eller te for god start på dagen. Bruker du melk i kaffen kan tørrmelk være løsningen, spesielt om turen varer lenge. Alternativt er å ta med en liten termos med kald melk eller langtidsholdbar fløte som kan holde noen dager.

Vil du servere deilige, nystekte pannekaker på tur kan du enkelt ta dette med som ferdiglaget røre fylt på flaske eller termos, eller som tørr blanding som du mikser ut i vann. Husk å ta med smør til stekingen.

Dagens høydepunkt i matveien er ofte middagen. Pakk med deg grønnsaker som du beregner å benytte i matlagingen. Du kan enten velge å ha dem med som hele, ferske grønnsaker, ferdig oppkuttet (litt kortere holdbarhet, men greit om du planlegger en korter 3-4 dagers tur) eller som oppkuttet og tørket.

Velger du å benytte ferske grønnsaker, bestem type og mengde avhengig av hva du har tenkt å ha på menyen. Uansett kommer langt med endel basisvarer som løk, purreløk, noen gulrøtter og noen poteter. Ha med noen terninger med kjøttbuljong og fiskebuljong samt litt salt og pepper, så kan du enkelt koke opp smakfulle supper med ferske eller tørkede grønnsaker, fisk og kjøtt. Pølse eller spekemat er også godt som tilsetning i supper eller gryteretter.

Skal du på en virkelig langvarig telttur uten mulighet for å proviantere underveis kan det å bringe med seg tørket mat være den beste løsningen. Du kan i prinsippet tørke det meste, både kjøtt, grønnsaker, frukt og bær, eller kjøpe ferdig tørkede ingredienser og måltider i butikken. Les mer om tørking av mat hjemme her.

Om du benytter tørkede råvarer i matlagingen kan det være lurt å legge dem i bløt i noen timer før de skal benyttes, slik at de får trukket til seg nok vann og ikke trenger å koke så lenge før de er klar for å nytes. Dette gjelder spesielt om du tar med deg tørket kjøtt og fisk.

Ris, pasta og potetmos er lett og næringsrik mat og går godt som basis til en gryterett blandet med grønnsaker og fisk eller kjøtt. Pasta og ris er også godt å ha som et tillegg i en suppe. Ulike former for hermetikk er også praktisk å ha med, men veier litt mer enn tørket mat. Du får også hermetisert mat i lettere og mer praktiske pappbeholdere.

Planlegger du å prøve fiskelykken kan litt salt og pepper, evt. litt hvetemel som du ruller fisken i før steking, sette en ekstra spiss på måltidet. Husk smør til stekingen. Til fersk, stekt ørret er også rømme og agurk en slager sammen med kokte poteter, om du har plass til det i sekken. Et tips er å kutte potetene i mindre biter eller skiver før du koker dem. Da blir koketiden mye kortere. Du kan også benytte tørkede, skivede poteter som tilbehør. Bare husk å vanne dem ut god tid i forveien før du koker dem passe møre.

Husk at om du planlegger å fiske i elver og vann må du ha gyldig fiskekort. Fisker du i sjøen fra land med stang er det fritt frem de aller fleste steder.

Nøtter, tørket frukt og sjokolade er perfekt som tursnacks og energipåfyll. Tørk også gjerne dine egne fruktbiter og putt i små poser eller bokser. Husk at om det er sesong for bær, kan du også plukke dette i naturen som et ekstra energitilskudd underveis på turen, eller røre sammen til syltetøy og benytte som tilbehør til måltider eller pålegg.

Husk å ta med deg søppel etter matlagingen som du ikke kan brenne på bålet, med hjem.

Les også: Leserne har talt – hit vil vi gå på tur med ryggsekk

Om å gå på do i naturen

Normalt sett er det ikke noe problem å late vannet ute i naturen. Det er i praksis bare å finne et sted utenfor stiene, og borte fra vannkilder som innsjøer, elver og bekker, hvor du kan tisse i fred og ro, og uten at andre blir skjemmet av det.

Dette er selvsagt mye enklere å gjøre for menn enn for kvinner, men heldigvis har vi innretninger som kan hjelpe. For kvinner finnes det såkalte kvinnelige urinaler, som gjør at du enkelt kan stå og tisse, akkurat slik som en mann kan. Dette gjør det mye enklere å urinere uten at man føler seg helt eksponert for alt og alle.

Urinalene kommer i flere typer, men som hovedregel ser det ut som en liten føyelig trakt i myk plast som man holder fast mot underlivet slik at urinen ledes ut og bort fra kroppen gjennom et lite rør. Skyll urinalet med litt vann etter bruk, og legg i egnet beholder eller en pose for oppbevaring i sekken. Benytter du toalettpapir eller tissues for å tørke deg med, kan du legge dette i en liten plastpose og brenne det på bålet senere eller ta det med hjem. Ikke kast papiret i naturen.

Har man andre gjøremål enn bare urinering kan man gjøre følgende. Finn et «privat» og skjermet sted borte fra stien og teltplassen. Sørg også for å velge et sted som er et stykke borte fra vannkilder (det bør være ca. 100 meters avstand om mulig) Grav et lite hull i bakken som er minst 25 cm dypt. En liten og spiss hagespade er perfekt til dette formålet. Gjør ditt fornødne i hullet. Benytter du toalettpapir kan dette benyttes til å dekke til avføringen med før du dekker godt over med jord. Tramp godt ned over stedet slik at det etterlater så lite spor som mulig. Benytt antibac når du er ferdig eller vask hendene i nærmeste bekk, elv eller vann.

God telttur! 

Annonse

@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF9hdXRob3JfYmlvIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIifX0=@