St. Martin’s Croissant – smaken av Poznan
I Poznan i Polen markeres nasjonaldagen den 11. november på en litt annerledes måte i forhold til resten av Polen. 11. november er nemlig også St. Martin’s day, og det feires over en lav sko med den helt særegne St. Martin’s Croissant.
Promosamarbeid
St. Martin’s Croissants har lange tradisjoner i Poznan
St. Martin’s Croissant, eller Rogal ?wi?tomarci?ski som den kalles lokalt, har lange tradisjoner i Poznan. Det hele startet som et veldedighetsprosjekt i 1891sognepresten i St. Martins menigheten under en gudstjeneste oppfordret de troende til å hjelpe de fattige. En av de som var tilstede under messen var konditoren Józef Melzer, og etter gudstjenesten fikk han overtalt sjefen sin til å gjenopplive den gamle tradisjonen med å gi til de fattige som St. Martin hadde bringt med seg.
Det hele endte med at St. Martin’s Croissant ble kreert. Bakverkene ble gitt til de fattige i byen, mens de rikere innbyggerne i Pozna? måtte kjøpe dem, for en litt høyere pris enn normalt. Slik tapte ikke bakerne for mye på ordningen.
I 1901 ble skikken med å bake St. Martins Croissants til de fattige innbyggerne den 11. november overtatt av Konditorforeningen i byen, og i 2008 ble bakverket DOP beskyttet i EU, som er en geografiske opprinnelsesbetegnelse, og en offentlig merkeordning i EU.
Strenge regler for å kunne kalle det en St. Martin’s Croissant
For å kunne kalle en St. Martin’s Croissant for akkurat dette, er det en god del regler man må følge. For det første er den opprinnelsesbeskyttet, og kan kun bakes i Poznan området. For det andre må man være godkjent av konditorforeningen i byen, noe som ca. 150 bakerier blir hvert år.
Den registrerte oppskriften må selvsagt også følges, og det ferdige bakverket må veie mellom 150 og 250 gram for å bli godkjent som en ekte St. Martin’s Croissant.
Når alt dette er på plass, og kun da, kan navnet benyttes.
700.000 St. Martin’s Croissanter på en dag!
Om du er i Poznan den 11. november vil du forstå populariteten til denne søte, og akk så kaloririke, baksten. De selges fra godkjente bakeriutsalg, og de fleste har lange køer utenfor. Alle skal ha St. Martins Croissanter! Det sier kanskje litt om hvor populær den er når tall viser at det konsumeres rundt 700.000 av dem, kun den 11. november!
Poznan har et eget museum dedikert til St. Martin’s Croissant
Poznan har et eget St. Martins Croissant museum som du bør ta turen innom om du vil vite mer om hvordan baksten blir til, samt historien rundt den. Museet er egentlig ikke et museum i så måte, men en interaktiv opptreden hvor man blir involvert i selve fremstillingen av St. Martins Croissanten. Hver “forestilling” tar rundt en time, og de avholdes på flere språk, også Engelsk.
Under besøket får du lære om skikkens opprinnelse, hvordan man baker dem, hvilke ingredienser de inneholder og hvor viktig det er å være tålmodig. En St. Martins Croissant inneholder nemlig hele 81 lag med deig, og fremstilles gjennom kjevling, påføring av margarin, bretting, venting og ny kjevling helt til man oppnår akkurat det antall lag man skal ha. Selve utrullingen av deigen kan dermed ta flere timer for konditorene som lager dem.
Både deigen, fyllet, utformingen og pynten teller
Fyllet i croissantene er også viktig og her følger man helt spesifikke ingredienser og mengder. Etter utrullingen skal deigen skjæres i passende trekanter, og da fortrinnsvis ikke med kniv eller rulle, men med sverd. Hver trekant påføres deretter store mengder med kremaktig fyll som består av knuste hvite valmuefrø, fiken, valnøtter, hasselnøtter, rosiner, appelsin- og sitronskall og tørket frukt. Croissanten rulles deretter og formes som en hestesko før steking. Etter steking påføres bakverket rikelig med melisglassur og hakkede peanutter strøs over.
Publikum blir en aktiv deltaker på museet.
Når man besøker museet blir man en aktiv deltaker, om man ønsker, til prosessen med å lage St. Martin’s Croissant. Først velges det en liten gruppe frivillige som får på seg forkle og kokkehatter, og deretter blir en etter en kalt opp til bakedisken for å ta del i ulike stadier. Her ble det både kjevlet, kuttet, påført fyll og rullet, til mye latter og moro. En artig opplevelse å være med på!
Reisen til Poznan ble gjort som et kampanjesamarbeid mellom NordicTB, Polska Statens Turistbyrå og Poznan, for å sette søkelys på de rike mattradisjonene området har. Alle meninger og betraktninger er som alltid helt og holdent mine egne. #NordicTBinPoland2021