Søkelys på miljøvennlige og bærekraftige tiltak på Antiparos

by | Adventure, Naturopplevelser

Søkelys på miljøvennlige og bærekraftige tiltak på Antiparos

Ferie er for mange unntakstilstand. Vi forlater hverdagslivets rutiner og mønster, og slår oss løs med god mat og drikke, late dager på stranden eller aktive dager i fjellheimen. Ferietid skal være en tid for å nyte, slappe av, tilbringe tid med familie og venner og lade batteriene til en ny høst står for døren. Men hva skjer når vi reiser utenfor hjemmet og bor i en lengre periode på hotell eller i en ferieleilighet. Blir det også unntakstilstand for sunt bondevett og hverdagens gode rutiner? Er vi like opptatt av å spare strøm, sortere avfallet og benytte miljøvennlige og bærekraftige løsninger som vi stort sett er veldig flinke med hjemme?

Som ferierende mener jeg vi har et ansvar, ikke bare for å tenke miljøvennlig, men også for å søke opp de løsningene som bidrar til klimagevinst, selv om vi er på ferie. Selv om systemene for avfallshåndtering ikke er like utviklet som vi har her hjemme, eller fokuset på å benytte lokale leverandører og økologiske produkter er like fremhevet, så betyr ikke det at de ikke finnes. Mange steder har lokale tatt initiativ til å forbedre muligheten for resirkulering av bokser og plastflasker, eller setter i gang andre tiltak for å forhindre forsøpling eller oppfordre til andre miljøvennlige, lokale tiltak. Den beste måten vi kan støtte opp om slike initiativ er å støtte de bedriftene som setter i gang slike tiltak, og samtidig bidra til et bedre miljø for de lokale. Selv om vi kun er på et feriested i noen korte uker av året betyr det ikke at vi er fratatt ansvar for å redusere våre egne miljø-ødeleggende aktiviteter.

De “stille” miljøtiltakene på Antiparos

Vi ferierer hvert år på en liten øy i Kykladene som heter Antiparos. Stedet har svært få fastboende om vinteren, men får et høyt antall besøkende om sommeren. Her kommer det øyloffere innom for både kortere og lengre opphold, og både store og små finner sitt eget paradis på denne øyperlen. Her ferierer både hippier og barnefamilier, kjendiser og «mannen i gata». Mange av de besøkende er faste gjester år etter år, og for oss føles det ofte som å komme «hjem» hver gang vi ankommer øyen.

De tidene av året vi ikke er på Antiparos prøver jeg så godt det lar seg gjøre å følge med på hva som rører seg der. Der finnes både diskusjonsgrupper og informasjonssider på Facebook som hjelper til med dette. De siste årene har det vært en meget positiv giv og utvikling som har spredd seg blant både de lokale fastboende og de som driver butikker og restauranter i sommersesongen. Fokuset på miljøvennlige og bærekraftige tiltak har vært økende og ført til at mange nye ordninger er innført. De fleste tiltakene har oppstått som følge av lokalt initiativ blant noen av øyens yngre innbyggere eller i samarbeid med de lokale myndighetene.

Mange av tiltakene gjøres i det stille. Det skrikes ikke ut om at man har kuttet ut engangsplast eller at man benytter kun lokale produkter eller tradisjonsrike oppskrifter, de bare gjør det. Mange av disse tiltakene er så viktige at jeg ønsker å løfte frem noen av dem, slik at flere kan få opp øynene for at man som turist og besøkende også har mulighet til å velge miljøvennlige og bærekraftige løsninger. Her er noen av mine grønne Antiparos favoritter.

Sunset Deseo – en bedrift med et unik fokus på miljøvennlige og bærekraftige løsninger

Sunset Deseo er en restaurant og overnattingsplass beliggende på vestsiden av Antiparos, like utenfor sentumskjernen. Lokasjonene er en av de mest spektakulære på hele øyen, med en fantastisk utsikt over solnedgangen fra en stor, naturlig terrasse oppå klippene overfor Sifneiko Beach. Mange besøkende valfarter hit om kveldene for å nyte et glass idet solen går ned eller ta en matbit etter mørkets frembrudd.

Selv om det er et veldig populært sted er det dessverre ikke så mange som vet hvilke tiltak de har inkludert i sin daglige drift for å redusere sitt miljøavtrykk maksimalt, og det er ikke rent lite! Av ren nysgjerrighet spurte jeg eieren av stedet, Rizzi Marcello, om hva de gjorde og hvordan de drev stedet, og jeg må innrømme at jeg ble både imponert og overrasket over alle de ulike tiltakene som inngikk i deres vanlige måte å drive både overnattingsplassen og restauranten på. Alle beslutninger som tas når det gjelder driften tas på bakgrunn av en miljøvennlig linje, alt fra de minste detaljene til de store linjene.

Les også: En guide til gresk mat og matkultur

Foto: sunsetdeseo.com

Med fokus på å utnytte naturens ressurser

Marcello og hans team forsøker å utnytte det de kan av det naturen har å by på. Derfor bruker de våren til å blant annet plukke viltvoksende safran som benyttes i maten som serveres. Han plukker også ramsløk som benyttes som smakstilsetning i rettene, og ville urter som benyttes ferske i sesongen eller tørkes for å brukes senere om sommeren og høsten. De dyrker også egne grønnsaker og frukt på en liten jordlapp, og benytter kompost laget av grønnsaksavfallet fra kjøkkenet som gjødsel rundt planter og trær. Slik sett kommer også avfallet til nytte i produksjonen.

Tomater, agurk, løk, purreløk, auberginer og mange andre grønnsaker dyrkes frem på deres lille landområde, og i tillegg plukker de kapers som saltes og konserveres. De plukker også fiken og andre frukter når disse er modne. Alt benytter de på restauranten, eller bytter i andre varer de trenger med lokale bønder eller naboer. Marcello benytter ikke insekstmiddel hverken på frukttrærene eller i grønnsakshagen siden dette også vil drepe de gode insektene, som for eksempel biene.

Til og med i baren er fokuset på miljøvennlige løsninger i høysetet. Når det er bærhøsting lager de ulike siruper som benyttes i de ulike drinkene de serverer. Det er viktig for Marcello at de venter til f.eks. jordbærene er helt modne og søte. På den måten trenger de ikke å tilsette sukker i sirupene de lager. Dermed får du drinker, både med og uten alkohol, som smakssettes med natulige smaker istedenfor de kunstige, fabrikkfremstilte smakene. Marcello prøver også å unngå å benytte for mye sukker i maten de lager, og benytter istedenfor honning som naboen produserer som smakstilsetning istedenfor raffinert sukker.

Foto: Rizzi Marcello 

Nei til engangsplastikk

Hos Sunset Deseo sier de nei til engangsplastikk, noe som betyr at de ikke selger take-away kaffe eller frappe (iskaffe) eller serverer drinker med plastsugerør. I tillegg kjøper de kun inn brus og mineralvann på glassflaske som er resirkulerbar, og styrer unna de store, kjente merkene. Her finner du derfor kun lokale og økologiske alternativer til de store brusgigantene, som er like gode og mye sunnere.

Siden vannet i springen på Antiparos ikke er mulig å drikke (det er grunnvann med en del innsig av saltvann) så er eneste måten å få kjøpt drikkevann på, på flaske, som regel plastflasker. For å bøte på dette tilbyr Marcello gjestene sine vann fra glassflasker som fylles på fra store 20 liters vanntanker i restauranten. Dermed bidrar de også til å redusere omløpet av plastflasker på øyen.

Foto: Rizzi Marcello 

Yam – familierestaurant med fokus på gjenvinning og bærekraftige løsninger

Hos restauranten Yam har driverne Theodosis Roussos og Zuzana Pilarikova satt fokus på gjenvinning og bærekraftige løsninger, ikke bare for sin egen bedrift, men også satt igang gode tiltak for innbyggerne og besøkende.

Restauranten Yam har en stor hage som de har innredet som en naturlekeplass for barna, og her kan både store og små finne sitt lille paradis for å slappe av mellom soling og bading. Stedet er populært både til frokost, lunsj og middag, og mens foreldrene slapper av på den store terrassen kan barna kose seg med å balansere, klatre eller hoppe på lekeplassen. Theodosis og Zuzana er noen av de få barnefamiliene som bor fast på øyen hele året, og jobber derfor også aktivt for et bedre oppvektsmiljø for barna og et levende Antiparos året rundt. Det viser seg i de tiltakene de har satt igang sammen med en gruppe andre innbyggere.

Foto: yamantiparos.gr

Gjenvinning av plast, aluminiums bokser og glass

På eget initiavtiv har paret satt opp gjenvinningscontainere for både plastflasker, aluminiumsbokser og glass på eiendommen. Containerne kan benyttes av både innbyggere og besøkende, i tillegg til restauranten, og bidrar til å holde øyen ren og ryddig. De jobber også konstant med å finne alternative og miljøvennlige løsninger som de benytter under den daglige driften av restauranten. Engangsplast og sugerør har vist seg å være en større utfordring enn de forventet seg, men håper nå på å få på plass miljøvennlige løsninger for dette også.

Det er en stor kultur for å ta med seg iskaffe fra kafeer eller restauranter i Hellas, og disse kommer som oftest i plastglass og med plastsugerør. Sammen med flere andre drivere seg de nå på løsninger med gjenbrukbare beger og selvsagt biologisk nedbrytbare sugerør, både for å tilfredsstille kundene som ønsker å ta med iskaffe på stranden, og de miljømessige hensynene.

Foto: Theodossi Roussos

Merking av vandrestier

Et annet tiltak paret har engasjert seg i er å få merket vandrestier rundtom på øyen gjennom prosjektet Antiparos Routes. Dette er tiltak som både vil sikre en god bruk av naturen for flere besøkende, og muligens også bidra til å utvide sesongen på Antiparos. De aller fleste besøkende kommer i de mest hektiske sommermånedene, men Antiparos har så mye mer å by på enn bare sol og sjø. Våren er fantastisk når alle de ville blomstene lyser opp i terrenget i alle mulige slags farger, og dalene er grønn og frodig. Også høstsesongen er noe flere burde få opp øynene for. Øyen er roligere og mer avslappet, temperaturene er behagelige og badevannet er ofte varmere enn i sommermånedene. Lange vandreturer på tilrettelagte og merkede stier i den flotte naturen er derfor ett av tiltakene som kan føre til mer bærekraftig turisme i flere måneder av året.

Andre lokale tiltak på Antiparos for å redusere avfall og forurensing

Andre lokale tiltak for å redusere forurensing, forbedre avfallshåndtering og innføre med bærekraftige tiltak har som nevnt vært viktig for en gruppe innbyggere på Antiparos. Både myndighetene, lokale firmaer og innbyggerne har satt igang en rekke tiltak og prosjekter som også vi som besøker øyen bør støtte oppunder og benytte.

Gjenvinning av plastflasker

Det har tidligere ikke vært noen sortering eller gjenvinning av plastflasker på øyen, og hadde det ikke vært for et privat initiativ fra Theodosis Roussos på Yam og flere av de yngre innbyggerne på øyen, ville det ikke vært det ennå. Sammen har de satt opp bur for gjenvinning av plastflasker flere steder på øyen, og disse kan alle benytte, også turister. Som nevnt står det ene av disse burene for plastflasker like ved Yam. For at det skal være mulig å gjenvinne palstflaskene, og at det skal bli plass til flest mulig før de sendes avgårde, er det noen regler man må følge om man benytter burene.

  • Korkene fjernes og plasseres i en egen beholder ved burene
  • Flaskene må presses sammen før de kastes i buret
  • Selvsagt må ikke plastposer med flasker sette sved burene om disse er fulle. Vent heller noen dager til burene er tømt før du leverer dine flasker.

Søppelplukking til lands og til havs

Flere bedrifter og privatpersoner har også engasjert seg i opprydding av både strender og havbunn, og legger hvert år ned massevis av timer for å rydde opp på strendene og på havbunnen utenfor kysten av øyen. Plast, søppel og tusenvis av sigarettstumper blir plukket opp slik at vi skal møte en ren og innbydende strand og sjø når vi kommer på besøk. Mye av dette kan unngås om vi som besøker øyen rydder opp etter oss etter hvert besøk. Det er ikke de lokales ansvar å rydde opp etter oss, så la oss forlate øyen på samme måte som vi ønsker å møte den.

Tar du miljøansvar på ferie? 

Annonse

@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF9hdXRob3JfYmlvIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIifX0=@