Smalahove – en delikatesse fra Voss

av | Matkultur, Matopplevelser

Smalahove – en delikatesse fra Voss

Mange steder og byer har sine helt egne og noen ganger rare mattradisjoner. Voss er intet unntak og kan vise til Smalahove som tradisjonsmat i generasjoner tilbake. Mange finner Smalahove som noe av det mest særegne man kan servere innen Norsk mattradisjon men det trenger ikke å være hverken «ekkelt» eller udelikat å spise, selv for en som skal prøve det for første gang. Der finnes mange ulike måter å spise et Smalahove på, alt fra dem som spiser rubbel og bit til de som kun spiser det rene kjøttet. Er du førstegangs Smalahovespiser og vil vite hvordan du enkelt kan finne ut hvor alt det deilige kjøttet på et smalahove finnes, kan du sjekke ut videoen som ligger nederst i artikkelen. Her viser vi steg for steg hvordan du på en grei måte kan lokalisere det rene kjøttet og nyte et godt og delikat smalahovemåltid.  

Smalahove som tradisjonsmåltid både før og nå

For mange, også ikke-vossinger, har det å spise Smalahove iløpet av høsten blitt en fast tradisjon, og praktiseres gjerne gjennom å samle venner og bekjente til et hyggelig festmåltid. Hos noen har det å spise smalahove om høsten utviklet seg til en slags manndomsprøve hvor det er om og gjøre å spise det alle meste, også det som nesten ikke er spiselig, på hodet. Begge deler har sin sjarme men uansett hva formålet med måltidet er, er det hyggelig å se at gamle Norske mattradisjoner bare styrker seg år etter år

Det årlige Smalahovesleppet på Voss

På Voss feires oppstarten av Smalahovesalget med matfestivalen Smalahovesleppet som vanligvis går av stabelen i månedsskiftet september/oktober hvert år. Unde Smalahovesleppet arrangeres det torgdag med aktiviteter og underholdning for hele familien i Voss sentrum og avsluttes selvsagt med et storslått festmåltid med Smalahove, dans og fest om kvelden. Det arrangeres også konkurranse i smalahovespising for de mest ihuga smalahove-elskerne.

For 2018 arrangeres Smalahovesleppet helgen 27. – 30. september til med både barne- og familiearrangementer, ølfestival, moteshow, markedsboder med lokalmat og håndtverk, konserter og selvsagt festmiddag om kvelden med servering av rykende ferske smalahove med tilbehør. Les mer om matfestivalen Smalahovesleppet i Voss Sentrum her

Nysgjerrig på flere matfestivaler i Norge? Finn komplett oversikt over Matfestivaler i Norge på Let’s get lost her

Hvordan lages egentlig Smalahove?

Smalahove er enkelt og greit et sauehode som svies, saltes og røykes før det kokes i ca. 3 timer og serveres som et halv hode pr. person. Tilbehør er gjerne kokte poteter og kålrabistappe eller kokt kålrabi. Mange foretrekker øl og akevitt til et godt Smalahovemåltid, men rødvin eller bobler fungerer også helt greit.

Tidligere var det å tilberede sauehodet som mat en måte å utnytte alle ressursene og spiselige deler av dyret på, og røyking og salting var en metode som gjorde at kjøttet kunne holde seg i flere måneder, selv uten kunstige kjølemuligheter.

Skoltesøndag

Tradisjonelt skulle siste smalahove være spist opp før jul, så mange familier har fra gammelt av en førjulstradisjon med å samle famile og venner til et godt smalahovemåltid i desember. Siste søndagen før jul kalles også Skoltesøndag, for da skulle det siste smalahove måltidet for året nytes.

Hvordan spiser man Smalahove?

Som nevnt er det mange ulike formål for hvorfor man spiser et Smalahove, og det er også mange ulike måter å spise et Smalahove på. Noen spiser rubbel og bit fra ytterst til innerst utenom bein og tenner, mens andre foretrekker kun deler av hodet. Uansett hva man velger kan det være greit for nybegynnere å vite hvordan man kan finne det beste kjøttet på hodet på en enkel og delikat måte. Vi har derfor laget denne lille veiledningen til hvordan man kan spise et Smalahove.

Det skal presiseres at mange spiser både skinnet, mer av fett og talg rundt øret og selve øyet, men jeg nøyer meg med å vise den versjonen som vil gi deg tilgang på masse, deilig, rent kjøtt.

Vel bekomme!

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)