Sangen fra skogene

av | Annonsørinnhold, Matopplevelser

Sangen fra skogene

Rett utenfor Oslo møtes mat, natur og arkitektur i høystemt harmoni.

Et opphold i Osloregionen starter for mange med et besøk til – og oppå – det som har vært det viktigste signalbygget i hovedstaden i over ti år: Operaen.  

Ikke bare er den Snøhetta-tegnede bygningen et vakkert syn der den stiger ut av sjøen. Ved å invitere publikum til å gå på byggets fasade, er den også et slående symbol på noe som står sterkt i Norge: allemannsretten – retten til å ferdes fritt i utmark. 

Foto: Nancy Bundt

Men der sjø og land kobles sammen eksplisitt og spektakulært av operabygget, er det en annen og mindre opplagt verden som strekker seg fra Oslos utkanter og ut i vakker natur, mektig kulturlandskap, store matopplevelser og slående arkitektur.

Vi skal ut i skauen.

Henter naturen inn til sentrum

En restaurant i Oslo som vet å sette pris på skogene som strekker seg rundt byen, er Einer.  Restauranten holder til i en bygning fra 1600-tallet, men maten som serveres her representerer moderne nordisk cuisine av høy klasse.

Menyen er delt i to smaksmenyer – én med kjøtt og fisk, og én vegetarisk. I sentrum for begge står imidlertid kortreiste og lokale råvarer, gjerne tilberedt med teknikker som røyking, gjæring og sylting, forteller restaurantsjef og sommelier Sara Johansson.

– Tanken vår har hele tiden vært å ta den norske naturen inn til sentrum. Vi fokuserer veldig mye på norske grønnsaker og vil gjerne løfte dem fram i rampelyset. Og så ønsker vi å fremme lokale bønder og vise hvordan norsk natur kan brukes.

Selv om restauranten nå også tilbyr middagscruise på Oslofjorden i den hybridelektriske og stillegående båten Brim Explorer, har skogen på Østlandet en sentral posisjon hos Einer, forteller Sara.

– Om våren og sommeren utgjør råvarer fra skogen en veldig stor del av vår meny. Om sommeren er vi ute og plukker det som er tilgjengelig, slik at vi kan sylte det og bruke det til høsten. Det fine med Oslo er hvor mye grønt det er å benytte seg av i nærheten.

Foto: Restaurant Einer

Frislipp i Nordmarka

På Jevnaker nordvest for Oslo finner vi en av regionens stolte leverandører av lokale råvarer og kjøttprodukter. Ask Gård har spesialisert seg på spekemat, med lekne ulldotter av typen Norsk pelssau som får boltre seg fritt og leve rike liv her på bygda.

Ekteparet Eirik og Runar Glørud driver gården, mens Eiriks søster og hennes mann står for foredlingen av produktene på samme eiendom.

Hver forsommer slippes lam og sauer ut på beite i Nordmarka, som kun ligger en åpen grind unna gården. Turen til Oslo herfra tar seks timer gjennom skogen – eller en times kjøretur i bil.  

– Folk i Oslo er veldig opptatt av Nordmarka, og de vil gjerne ha økologisk lam som er oppvokst der. Så Nordmarka er definitivt en av våre hovedressurser, sier Runar. 

– Og dersom ikke dyr beitet her, ville den vært en mer eller mindre ubrukt ressurs, legger Eirik til.

Foto: VisitOsloRegion

Foto: VisitOsloRegion

Foto: VisitOsloRegion

En kulturell bygdeoase

Produktene fra Ask Gård selges både i delikatesseforretninger og på restauranter i flere norske byer. I fjor lot duoen en forening for italienske sommelierer pare kjøttproduktene fra gården med toskansk vin – med stort hell. Og familiens forkjærlighet for god mat og gode råvarer ligger i bunnen av alt de foretar seg.

Likevel er det én ting som er en enda sterkere drivkraft på Ask Gård.

– Dyrevelferd er det viktigste for oss. Vi får enda bedre sluttprodukter med høy dyrevelferd, og det er den eneste måten vi er komfortable med å drive gården på. At det er økologisk, kommer også høyt på lista, sier Runar. 

Jevnaker kan skilte med flere andre attraksjoner. Foodie-hotellet Thorbjørnrud Hotell, som blant annet lager nydelig ost og brygger eget øl. Kistefos Skulpturpark, der samlingen av norsk og internasjonal moderne kunst stadig vokser seg større.

Og ikke minst det arkitektur-prisbelønte, spektakulære galleriet The Twist, som snor seg over Randselva og har fått New York Times til å utrope Jevnaker til et av 52 steder i verden man bør besøke i 2020. Disse stedene knytter den landlige roen sammen med storbyens energi – en tilknytning som er viktig for bøndene.  

– Vi har mye av det sosiale livet vårt i Oslo, og vi stepper inn for hverandre og hjelper hverandre når det trengs. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle bli bonde og flytte inn med svigerfamilien, men slik ble det heldigvis, ler Runar. 

Foto: Tord Baklund

Innover i elgens rike

Turen går videre inn i områdets vakre natur og kulturlandskap, og etter tre timer i bilen er vi framme i Espedalen – eller i Elgland, som de selv kaller det her oppe. På Ruten Fjellstue tas vi varmt imot av ekteparet Berit og Arthur, som driver fjellstua som tredje generasjon siden oppstarten i 1939.

– Elgen er den røde tråden – det dyret vi har mest historie med her i innlandet. Det er et før og et etter elgjakta hvert år, så den tradisjonen er hellig her oppe, forklarer Arthur.

Berit er en mesterlig kokk, selv om hun neppe vil innrømme det selv. Akevittgravet sik – en undervurdert og allsidig innlandsfisk, ifølge sjefen selv – serveres med salat fra Aukrust gård, gubrandsdalsflatbrød, blomster, urter, rømme og sursylta agurk.

En porsjon braisert lam fra naboene, kokt med lokale grønnsaker og rødvin, er raus nok til at tanken på dessert svever avgårde.

– Jeg prøver å videreføre mattradisjoner på en litt annen måte. Jeg moderniserer det litt, men benytter meg alltid av så kortreiste råvarer som mulig, og en god del får jeg levert fra Gudbrandsdalsmat, sier Berit.

Foto: VisitOsloRegion

Foto: VisitOsloRegion

Frokost i det grønne

For de som virkelig ønsker naturen på kloss hold, gir Elgtårnet, som drives av Ruten Fjellstue og Dalseter Høyfjellshotell, en unik mulighet til det. Store vinduer sørger for at opptil seks gjester kan sovne – og våkne – med skogen midt i fleisen. Kanskje du får nærkontakt med et av de mange dyrene i området?

Bygningen er tegnet av arkitekten Sam Hughes og går over tre plan, med soverommet i første etasje og et prima utkikkstårn i toppen, 12 meter over bakken. Herfra føles stillheten i Espedalen stor og mektig.

Til frokost i Elgtårnet tar du selv med maten du liker best og tilbereder den i en bålpanne ved tjernet nedenfor.

Lokale pølser, cherrytomater og paprika får gradvis den riktige stekefargen. Tjukke baconskiver og improvisert eggerøre med seterparmesan likeså, mens hjemmelaget rabarbramarmelade og bålkaffe venter til dessert.

Alt smaker tilsynelatende bedre tilberedt på denne måten, med naturen pustende i nakken og bålrøyken kilende i nesa.

– Vi har god plass inne og god plass ute. Det blir aldri kø på våre veier eller sjøer. Og vi har veldig snille fjell, med lette turer og naturopplevelser som passer for alle slags gjester, sier Berit.

Og er du heldig, får du audiens hos skogens konge.

Foto: VisitOsloRegion

Ønsker du å finne mer informasjon om stedene i artikkelen, eller helt enkelt mer inspirasjon til reiser og opplevelser i Osloregionen, kan du sjekke ut dette nettstedet:

www.visitosloregion.com

*** Annonsørinnhold fra VisitOsloRegion***

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)