Safari i Serengeti nasjonalpark – vilt og vakkert

av | Adventure, Naturopplevelser

Safari i Serengeti nasjonalpark – vilt og vakkert

Serengeti ligger i Tanzania i Afrika, og er et økosystem bestående av både elve- og våtmarksområder, skoger og gressletter. Der finnes over 70 større pattedyr og 500 ulike fuglearter der. En del av Serengeti er også nasjonalpark og på UNESCO’s liste som verdensarvområde. Jeg var på en aldri så liten reise på safari i Serengeti nasjonalpark med Four Seasons Safari Lodge Serengeti for å titte på naturen og dyrelivet, og her er noen av de mange tusen bildene jeg satt igjen med etter noen dager i jeep på jakt etter det ville og vakre hverdagslivet i Serengeti nasjonalpark

Den store migrasjonen i Serengeti

I Serengeti finner det årlig sted noe som kalles den store migrasjonen. Millioner av dyr legger ut på vandring for å finne bedre beite, og vandrer gjennom Serengeti nordover mot Kenya over en periode på flere måneder. Det å observere disse store flokkene med blant annet gnuer, sebraer og gaseller på vandring er noe mange har høyt på ønskelisten.Jeg var ikke tilstede under selve den store migrasjonen, men vi fikk observert store flokker med gnuer som forflyttet seg over steppene til øredøvende brus og bulder. Jeg kan bare tenke med hvordan lyden av millioner av dyr på vandring høres ut.

Rovdyr i Serengeti nasjonalpark

I tillegg til de migrerende dyrene huser Serengeti også et knippe store rovdyr. Det er anslått at det finnes rundt 3000 løver, 1000 leoparder, og mellom 8- og 9000 hyener. Geparder og krokodiller holder også til i området.

«De 5 store»

Er man riktig heldig kan man observere det som refereres til som «de 5 store» når man er på safari i Serengeti. Disse inkluderer løve, leopard, elefant, nesehorn og bøffel. Begrepet stammer fra hvor vanskelig det var å jakte på disse dyrene til fots, og henspeiler ikke til størrelsen på dyrene. Heldigvis var den eneste jakten vi bedrev, jakten på det perfekte bildet.

Hvordan bør man kle seg for safari i Serengeti nasjonalpark

Når man reiser på safari i Serengeti bør man bruke heldekkende klær i duse jordfarger, og gjerne tursko eller joggesko. Skarpe farger på klærene vil kunne skremme vekk dyrene, og mørke farger på klærene tiltrekker insekter. Om du  stiller i shorts og t-skjorte kan du også risikere å bli «oppspist» av mygg og fluer. En enkel hatt med brem holder også solen borte fra ansiktet, og insekter og støv borte fra hodeområdet. Bruk også insektsspray på utsatte steder og gjerne også utenpå klærne for å holde insekter borte, for de biter selv med heldekkende klær på (dvs lange bukser og genser/skjorte) Det finnes både malaria og TseTse fluer i området i tillegg til andre bitende og stikkende insekter som kan være plagsomme.

Les også: I varmluftsballong over Serengeti

Husk fotoapparat og god linse

Om du vil forevige noen av møtene med de ville dyrene i Serengeti anbefaler jeg at du har med deg et godt kamera med god zoom linse. Dyrene er ikke alltid tett på, og for å få best mulig bilder bør du kunne zoome inn. Jeg hadde med meg både en zoom linse og en «vanlig» linse ettersom man også tar bilder av andre ting enn ville dyr. Landskapet er også vakkert og verdt å forevige. Iløpet av mine få dager i Serengeti nasjonalpark møtte vi på mange ville dyr og fugler, og under har jeg delt noen av dem med dere. Håper de faller i smak! 

Noen av dyrene jeg foreviget på min safari i Serengeti nasjonalpark

Sjiraffer – grasiøse og høytragende

Sjiraffer lever naturlig kun i Afrika og er verdens høyeste dyr. Sjiraffene lever i løse flokker bestående av 10-15 dyr, men uten noen bestemt leder eller hierarki.  Sjiraffen er ikke rødlistet, men står som sårbar på IUCN’s liste over truede dyrearter. Det er beregnet at det finnes færre enn 80.000 individer i verden. Sjiraffene trives på sletter og stepper uten for tett skog. Den enorme høyden gjør at den kommer til og kan spise skudd og blader mye høyere oppe enn andre dyr klarer. Blader fra Akasietrærene er favoritten. Vi kom over både flokker og eneltindivider av sjiraffene på våre ulike safariturer i Serengeti. De var ganske fascinerende å se på nært hold, det er da man virkelig forstår hvor stor de egentlig er.

Struts – store, hurtige og vakre

Strutsen er verdens største nålevende fugl og finnes i vill tilstand kun i Afrika. Hann strutsen kan bli opp til 275 cm høy  og veie inntil 155 kilo, hunnene blir opp til 190 cm høy og kan veie inntil 110 kilo, så det sier noe om størrelsen vi har å gjøre med. Strutsen er ekstremt gode å løpe og kan oppnå en fart på over 70 km/t. Disse store fuglene var et syn å se på steppene i Serengeti når de løp over markene i full fart.

Løver – savannens konge

Løver var en av de dyreartene jeg virkelig håpet å få se på min reise gjennom Serengeti. Det finnes idag omlag 3000 løver der og de lever både i flokk og som enkeltindivider spredd utover hele det unike økosystemet. Under en av våre safariturer med jeep traff vi på en annen liten gruppe som sa de muligens hadde observert en løve i gresset. Vi stoppet forsiktig og ventet i veikanten for å se om vi klarte å få en liten titt. Plutselig observerte vi en enslig hannløve rundt 8-10 meter fra bilen, og vi tok forsiktig noen flotte bilder. Mens vi stod slik og fotograferte hørte vi plutselig et brøl. En annen hannløve stakk opp hodet av gresset og gjespet søvnig kun 2-3 meter fra bilen vår. Snakk om adrenalinkick! Heldigvis fikk vi noen flotte nærbilder før vi reiste videre og lot løvene slappe av i skyggen i fred og ro.

Flodhester – elvebreddens hissigpropp

Flodhester fremstilles ofte som noen koselige, lubne og ufarlige dyr, og det kunne ikke være mer usant. Flodhest står for rundt 500 dødsfall årlig, og ble lenge regnet som Afrikas farligste dyr. Man bør for all del ikke stå i veien for en flodhest i fart og det å treffe på en flodhest når man vasker klær langs elven kan få fatale følger. Selv om de ser forholdsvis trege ut løper de med en voldsom fart, så det å sitte oppe i en varmluftsballong eller inne i en safari jeep føltes trygt og godt som observasjonspost.

Sebra – med stripete kamuflasje

På våre mange safariturer i Serengeti traff vi på massevis av flokker med sebra. Der finnes rundt 200.000 av de stripete hestedyrene og for vårt øye stikker de seg virkelig ut der de lyser opp med sine hvite og sorte striper. For rovdyrene er de derimot ikke like enkel å oppdage, spesielt ikke i flokk, da rovdyrene ikke har det samme fargesynet som vi har. Om du observerer en flokk med sebraer vil du kanskje legge merke til at de ikke står og ser samme veien alle sammen. Ofte står de to og to med hodet motsatt vei av hverandreog holder utkikk for hverandre. Slik holder de flokken trygg og kan varsle om de ser rovdyr nærme seg.

Hyener – ådseletere og jegere

Hyener fremstilles aldri som spesielt hyggelige dyr, selv om de i økosystemet har en naturlig plass både som ådseleter og som jeger. I Serengeti finnes det rundt 9000 hyener og jeg var så heldig å få sett noen av dem idet de fortærte et byttedyr som en løvinne med to løvunger hadde felt tidligere på dagen. Om løvinnen og barna hennes hadde spist seg mett allerede eller blitt jaget bort av hyenene, vites ikke. Det fremstod uansett som om hyenene hadde et festmåltid gjennom både lyder og oppførsel.

Elefanter – majestetiske kjemper

Der lever idag rundt 5000 elefanter i Serengeti. Over lengre tid var populasjonen i stor fare grunnet snikskyttere som kun var ute etter støttennene. Med stor fokus på problemet og godt vakthold har man heldigvis klart å snu trenden og elefantene lever nå under beskyttelse i Serengeti nasjonalpark, i likhet med de andre truede dyrene i området. Elefantene lever i ulike flokker bestående av hunnelefanter og deres avkom, samt i små grupper med hannelefanter. Disse majestetiske kjempene kan bli nesten 4 meter i skulderhøyde og hos de afrikanske elefentene har begge kjønn støttenner.

Leopard – den fødte jegeren

Det finnes rundt 1000 eksemplarer av leoparden i Serengeti nasjonalpark. Leoparden jakter stort sett om natten og kan på dagtid gjerne observeres liggende i et tre, gjerne med det siste byttet sitt hengende i treet under den. På denne måten kan leoparden slappe av mens den er trygg på at ingen andre rovdyr kommer og tar det dyrebare kjøttet. Vi fikk se akkurat dette når vi besøkte Serengeti. En leopard liggende i et tre med siste byttedyr hengende i en gren under seg.Facinerende!

Flamingo – rosa og elegante

En av de rundt 500 fugleartene i Serengeti nasjonalpark er flamingoene. Disse rosa og elegante fuglene har blitt svært så populær, og det langt utenfor deres naturlige leveområde. Det finnes vel ikke et badebasseng eller en strand de siste to-tre årene som ikke har hatt besøk av en rosa flamongo….i plast vel og merke. Flamongoene i Serengeti er såkalt dvergflamingoer og er av de minste typene av denne arten. Dvergflamingoene lever i store flokker, og det er en spesiell type diett bestående av blågrønnbakterier og alger som de filtrerer, som gir dem det flotte rosa skjæret i fjærene.

Gnu – i flokk og følge

Det antas at det finnes rundt 1,5 millioner gnuer i Serengeti, og de representerer den største forflytningen av store pattedyr på jorden under den årlige migreringen. Gnuene kan holde er fart på opptil 80 km/t når de løper, så det er ikke snakk om en rolig forflytning. Når de ikke migrerer har undersøkelser vist at de tilbringer rundt 50 % av tiden sin på å hvile, 33% på å spise og 12% av tiden på å vandre rundt. Resten av tiden benyttet de til å sosialisere seg med de andre gnuene. Gnuene står på menyen for både løver, hyener, krokodiller, leoparder, geparder og villhunder.

Gaselle – grasiøse, hurtige og fargerike

Der er rundt 300.000 gaseller fordelt over to ulike gasellearter i Serengeti nasjonalpark. Disse lever også i flokk og legger ut på vandring sammen med gnuene under den store migrasjonen. På sin karakteristiske og grasiøse måte hopper de over steppene, og blir de jaget av rovdyr kan farten komme opp i mellom 80 og 90 km/t, noe som gjør dem til de femte raskeste dyr i verden.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)