Rutefly eller charterreise på ferie? Fordeler og ulemper med begge alternativer

av | Reisetips

Rutefly eller charterreise på ferie? Fordeler og ulemper med begge alternativer

Har du bestilt sommerens ferietur eller leter du ennå etter den perfekte turen og reisemålet? Tilbudene er mange for tiden og mens mange foretrekker å reise på charterturer med alt timet og tilrettelagt i sommerferien, er der flere og flere som ser fordelene med å benytte rutefly. Selvsagt er der både fordeler og bakdeler med begge reisemåtene, og for å hjelpe deg å velge det som passer for akkurat dere har vi satt opp en oversikt over noen av fordelene og ulempene med de to ulike valgene.

Pris

Pris er et sentralt tema når det kommer til ferie. Prisen avgjør ofte hvor lenge man kan være borte, når i ferien man kan reise og hvor man kan reise. Ved å velge charterferie kan du gjøre noen skikkelige kupp utenfor høysesong og på restplasser, men i sommerens hovedsesong og skoleferiene blir ofte charter en dyrere affære enn rutefly. Har man ungdommer med seg på charterferie kan det også blir veldig kostbart om man må betale full voksenpris for alle som ikke skal ligge i ekstraseng. Velger man rutefly betaler man heldigvis kun for voksen om man er voksen, og barn om man er barn, og velger du å reise med SAS kan du også bestille ungdomsbillett til alle reisende mellom 12 og 25 år. Ungdomsbilletten fungerer helt enkelt slik at er man under 26 år kan man nesten alltid få fatt i rimelige flybilletter til de fleste destinasjoner. Med mer igjen i reisekassen betyr det at du kan få flere gode opplevelser å sanke, og flere gode minner å se tilbake på etter ferien!

Les også: 8 gode grunner til å reise på ferie utenom høysesongen

Så, om du er opptatt av pris kan det lønne seg å velge charterreise om du reiser utenom høysesongen eller på restplassbillett, ellers kan det lønne seg å reise med vanlig rutefly, ihvertfall om du bestiller din billett i god tid.

PS: Husk at Ungdomsbillett med SAS også gjelder for alle andre reiser i Norge og Europa hele året, ikke bare i sommerferien. Ungdomsbilletten må bestilles separat og kan ikke kjøpes i samme bestilling som vanlig voksen eller barnebillett.

Utvalg i reisemål

Charterselskapene har et stort utvalg av spennende reisemål som passer for enhver alder og familiestørrelse. Her kan du finne reiser til typiske «sydendestinasjoner» men også nye, ukjente reisemål og spesialreiser med ulike tema og interessefokus. Utvalget av reisemål begrenser seg likevel til de som selskapet velger å sette opp, så vil du ha «verden for dine føtter» og ha mulighet til å velge mellom reisemål i hele verden, bør du gå for ruteflyalternativet.

Fleksibilitet på reisetidspunkt

Fleksibilitet kan være et viktig emne når man skal planlegge en familieferie, og jo flere som skal reise, jo vanskeligere kan det være å få alt til å klaffe rent tidsmessig. Med en charterbillett er man som regel bundet av å være borte en, to eller tre uker (selv om noen selskap også tilbyr lengre og kortere reiser), og man må som regel reise på en fastsatt ukedag og klokkeslett. Dette kan være en god løsning siden de aller fleste må ta ut minst to-tre ukers sammenhengende hovedferie, og det bør være enkelt å få flytidene til charter å passe inn om man har klart å få ferie i de samme ukene.

Les også: Smarte pakketips!

Med rutefly kan man derimot legge opp turen etter eget forgodtbefinnende. Man kan reise ut en fredag og returnere en onsdag halvannen uke etterpå om man vil. Man har større valgfrihet når det gjelder når på døgnet man vil reise og man kan velge for eksempel å oppleve en annen by på vei mot feriemålet eller å reise til ett sted og returnere fra et annet.

Vi har ofte tatt et tidlig fly med mellomlanding i en spennende by i Europa og brukt dagen til sightseeing og opplevelse der før vi har flydd videre om ettermiddagen eller kvelden til det endelige feriemålet. Vi har også flere ganger reist på ferie til ulike tider og hatt en periode hvor vi alle er samlet på reisemålet og en periode hvor vi har vært alene eller bare en mindre gruppe.

Valgfrihet på bosted og opplevelser

Velger du en charterreise bor du som regel på samme hotellet under hele oppholdet, med mindre du velger en kombinasjonsferie med for eksempel en uke på land og en uke på cruise. Fordelene med å bo på ett sted er at man blir godt kjent på stedet og kan planlegge opplevelser og aktiviteter man ønsker å ha på plassen for hele oppholdet. Bakdelen med charterreiser er at om man ikke liker beliggenheten til hotellet etter ankomst eller det ikke stod til forventningene på annen måte, så kan det være vanskelig å bytte overnattingssted, siden det er kjøpt som en pakke.

Velger man å reise med rutefly kan du velge å bo noen dager på ett sted, og så flytte deg videre til et annet sted om eventyrlysten melder seg. Man har større fleksibilitet i forhold til både hvor man skal bo og hvor lenge man skal bo der. Gjør som oss, og bo på flere ulike steder i samme by, område eller på samme øy under ferien, og opplev sjarmen og ulikhetene fra sted til sted. Det blir garantert en ferie hvor dagene ikke bare glir over i hverandre uten nye opplevelser

Les mer: Reiseråd for å forebygge og unngå magetrøbbel

Forutsigbarhet og enkelhet

Syns du det er stressende å skulle planlegge og ordne transport til og fra flyplass for hele familien når du er på ferie? På en charterreise er som regel transporten ordnet helt frem til hotellet du skal på bo, og tilbake igjen til flyplassen ved endt ferietur. Du slipper med andre ord å mase med å orientere deg om busstider, muligheter for taxi eller flytog og ikke minst kostnadene med transporten. På den andre siden kan det å skulle orientere seg om å finne ut enkleste transportvei eller orientere seg om kollektivtilbudet på en destinasjon også bidra til å få forståelsen for det stedet du skal besøke, slik at om du reiser med rutefly kan du være litt mer forberedt på området, kulturen og det som møter deg.

Les også: 9 enkle tips for å få en bedre flyreise

Mange charterselskap har også lokale representanter tilstede på reisemålet som kan være behjelpelig om du skulle trenge assistanse eller gode tips til spennende utflykter og aktiviteter. Har du valgt å reise med rutefly må du finne ut av dette selv og gjerne bruke mer tid på å orientere deg i utvalget på reisemålet eller søke opp hvor du kan få assistanse om det trengs.

Poengfordeler og lounge tilgang

Benytter du charter når du reiser på ferie går du glipp av muligheten for å opptjene poeng på hele reisen din, med mindre du betaler selve reisen med et kredittkort tilknyttet et loyalitestprogram, selv om reisen utføres av et ruteselskap. Du vil også miste statusfordelene du eventuelt har med sølv-, gull- eller platinumkort (eller tilsvarende) som for eksempel fast track i sikkerhetskontrollen og loungetilgang på flyplassen. Sommerstid vil fordelene med gratis loungetilgang for SAS reisende også gjelde for de som har Eurobonus sølvkort, og du har også mulighet til å bringe med deg familien inn. Veldig praktisk om du har en mellomlanding med noen timers venting et sted på veien.

Effektivitet og tidsbesparelse

Reiser du med et charterselskap går som regel flyet ditt direkte frem til nærmeste flyplass for din ferietur og du skysses deretter i buss direkte til hotellet. Det er ingen mellomlandinger eller kø for å få taxi, selv om det kan være litt venting for å få alle passasjerene ombord i bussen. Med rutefly er det ikke sikkert at reisen går i ett, og du må gjerne mellomlande et sted på veien. Reisetiden kan dermed bli noe lenger enn ved charter, så om tid er penger, vil du spare på å velge charter.

Les også: 5 nyttige tips for en perfekt storbyweekend

Velger du rutefly kan du derimot spare tid på flyplassen ved innsjekkingen. Normalt sett stenger innsjekking for charterfly 1 time før avgang, mens det normalt sett for utenlandsfly stenger 45 minutter før avgang. Med rutefly har du også mulighet til å sjekke inn online, få elektronisk ombordstigningskort, og du kan deretter gå direkte gjennom sikkerhetskontrollen og til gaten ved ankomst flyplassen.

Sikkerhet ved konkurs – dekning via reisegarantifondet og bruk av kredittkort

Reisegarantifondet gjelder kun for pakkereiser, noe som vil si at du ikke er dekket av reisegarantifondet ved å velge rutefly som reisemåte. Om din reiseleverandør skulle gå konkurs vil du dermed få alle pengene dine tilbake om du har valgt en pakkereise, forutsatt at tilbyderen er medlem i reisegarantifondet, noe som er lovpålagt.

Om flyselskapet du har valgt å booke ruteflybilletter med skulle gå konkurs er pengene mest sannssynlig tapt, med mindre du har betalt for flybillettene med et kredittkort. Da vil du i de aller fleste tilfeller få pengene igjen fra kredittkortselskapet.

Annonse

Relaterte innlegg

Reisetrender for 2021

Reisetrender for 2021

Bilferie og bobilferie er en av de sterke reisetrender for 2021. Foto Janicke Hansen / Let's get lostDet virker...

les mer
Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)