Reisetrender for 2021

av | Reisetips, Reisetrender

Bilferie og bobilferie er en av de sterke reisetrender for 2021. Foto Janicke Hansen / Let’s get lost

Reisetrender for 2021

Det virker kanskje rart å snakke om reisetrender i den vanskelige situasjonen vi er i nå, men med vaksinene som nå rulles ut, ser flere et lys i enden av tunnelen. Vi ser på en del reisetrender for 2021.

For mange betyr januar det samme som reiseplanlegging. Tradisjonelt har vi gjerne begynt planleggingen av både vårens, sommerens og høstens ulike utflukter, og hos flyselskap og reiseoperatørene har tilbudene vanligvis stått i kø. Januar 2021 er imidlertid litt utenom det vanlige, og selv om mange allerede har gjort bookinger, sitter mange på gjerdet og venter grønt lys før man våge å bestille noe.

Når reiseekspertene ser i krystallkulen, kan vi forvente oss et annerledes reiseår i 2021. Pandemien har, og vil, prege hvordan og hvor vi velger å reise, og det vil nok ta mange år før reisebransjen er tilbake på det nivået det var før pandemien.

Lengselen etter å reise er fremdeles til stede. Vi er lei av å være isolert og ikke kunne bevege oss fritt, og vi lengter etter å treffe igjen familie og venner som bor langt borte. Ikke minst så lengter vi etter nye opplevelser og å skape gode reiseminner igjen. Flere endringer i bransjen er innført for at reisedrømmene fremdeles skal holdes i live, og her er noen av de endringene som sees i reisetrender for 2021 og fremover.

Mer fleksibel booking

Mange reiseselskaper, cruisetilbydere, flyselskaper og hoteller har innført en mer fleksibel avbestillings og endringspolicy, noe som forhåpentligvis kommer forbrukerne til gode. Det betyr at man kan gjøre bestillinger lengre frem i tid, og fremdeles se an situasjonen på destinasjonen når reisen nærmer seg, for å avgjøre om man ønsker å reise.

Kostnadsfri ombooking, kansellering eller endring gjør at vi har mulighet til å planlegge fremtidige reiser, selv i en usikker tid, uten store økonomiske forpliktelser. Mange har allerede benyttet seg av selskapenes januartilbud til å bestille både sommerferien og høstferien allerede. 

Flere spontane reiser og «siste liten» bookinger

Siden situasjonen endrer seg så fort, og begrensninger lettes på eller innføres fra uke til uke, vil vi se at flere vi ta mer spontane reiser fremover. Mange vil gripe en mulighet til å reise bort når den er der, for ingen vet hvilke restriksjoner som vil gjelde neste uke eller måned.

Dette fenomenet så vi også sommeren 2020, hvor mange la ut på bilferie i Norge forholdsvis spontant og uten en klar reiserute eller plan for hvor man skulle bo og hva man skulle oppleve. Resultatet for en del reiselivsaktører ble et enormt press i noen få uker, uten mulighet til å opp-bemanne i forhold til booking.

Husk derfor at selv om man kan reise spontant, bør man legge inn noen minutter til å booke overnatting eller planlegge reisen litt for å unngå ubehagelige overraskelser.

Nødvendig med mer forhåndsbooking

For 2021 kan belage oss på at vi er nødt til å planlegge mer i detalj, og bestille billett eller bord på forhånd, om vi skal få med oss det vi ønsker på en lokasjon.

Mange museer, fornøyelsesparker, restauranter og attraksjoner har vært nødt til å innføre begrensninger på antall besøkende, både pr. dag og pr. time, og flere steder kan man simpeltent ikke komme inn uten å ha forhåndsreservert. Frem til vi har full kontroll på pandemien vil mest sannsynlig disse begrensningene vedvare.

I pressområder vil vi muligens også se begrensninger på antall turister som kan oppholde seg i området samtidig. 2021 og fremover vil med andre ord muligens by på mindre muligheter for spontane drop-in opplevelser.

Flere mindre reiser istedenfor en stor

For å sikre at vi i hvert fall får noen reiseopplevelser i 2021 tyder mye på at vi vil velge flere mindre reiser, istedenfor å satse hele reisebudsjettet på en stor reise som kanskje ikke blir noe av.

Etter å ha vært isolerte i lang tid ønsker vi gjerne å treffe igjen både slekt og venner som gjerne bor langt fra hverandre, og fordeler heller ferieukene og budsjettet for å få til dette.

Økte priser

Når vi ser på reisetrender for 2021 ser vi dessverre at det kan komme en periode hvor det å reise koster mer. Flyselskapenes begrensede kapasitet, både når det gjelder avganger og antall passasjerer, kan føre til høyere priser. Det samme kan vi oppleve på hoteller, som må benytte mer personell på for eksempelvis rengjøring, og restauranter, museer, fornøyelsesparker og andre attraksjoner som i tillegg vil oppleve en begrensning i antall gjester de kan ha innom i løpet av dagen.

Det spås imidlertid at vi kan oppleve lavere priser i overgangsfasen mellom nedstenging og gjenåpning, og at vi i løpet av noen år vil komme tilbake til et mer normalt prisnivå etter en periode med høyere priser.

Reise i «bobler»

Vi har blitt vant med å forholde oss til færre mennesker i hverdagen, med innføring av hjemmekontor, kohorter og begrensning i antall nærkontakter, og dette vil nok også gjenspeiles i hvordan vi velger å reise, spesielt i 2021.

Flere vil velge å reise i «bobler» med kun noen få utvalgte nærkontakter, familie eller venner, og forholde seg nesten utelukkende til disse under reisen. Reise til egen hytte eller å leie større hus, hytter og leiligheter hvor flere kan bo sammen, lage egen mat og slippe å forholde seg til mange kontaktpunkter med «fremmede» vil være attraktivt.

Les vår artikkel om luksushyttene du kan leie hos Mjøsli Lodge her

Bilferie, båtferie og bobilferie fremdeles populært

Som for 2020 vil nok 2021 være et år for bilferie, bobilferie og båtferie i Norge. Mange gjenoppdaget eget land i fjor sommer, og satt pris på det enkle livet på veien eller langs kysten. For mange ble det en reise i nostalgi, hvor man fant tilbake til steder og situasjoner man hadde som yngre, eller man oppfylte årelange drømmer om å oppleve Vestlandsfjordene eller Lofoten.

Mange valgte også å utforske lokalområdet gjennom mindre utflukter og reiser med eget kjøretøy eller båt i 2020, og mer lokale reiser en også trend som vi nok vil se mye av i tiden videre.

Sjekk ut om Vanping (bobilferie uten bobil) er noe for deg i denne artikkelen

Vanping Loen

Bilferie og bobilferie er en av reisetrendene for 2021. Foto Janicke Hansen / Let’s get lost

Utendørsopplevelser og friluftsliv i fokus

2020 sesongen ble for mange en oppdagelsesreise i naturen. Nye fjelltopper ble besteget og nye områder ble utforsket. Mange gikk også ut av sin egen komfortsone og satte egne grenser på prøve med utendørs overnattinger i telt, hengekøye og rett og slett i det fri. På mange måter ble vi gjenforent med naturen og dens mange gleder og utfordringer.

Denne reisetrenden vil nok også fortsette i 2021, for når mange flere nå har fått smaken på friluftslivets gleder er det vanskelig å se at det vil snu med det første. Fotturer i den norske fjellheimen står høyt på mange nordmenns liste, men også mer aktive ferier i utlandet er en økende trend.

Mange planlegger allerede nye friluftsområder å utforske i Norge i 2021 og i Virke Reiselivs befolkningsundersøkelse seiler Vestlandet opp som klar feriefavoritt for dem som planlegger norgesferie i 2021.

Finn tips til historiske vandreruter i Norge her 

vandretur på hardangervidda med ryggsekk

Vandring i den norske fjellheimen er fremdeles populært. Foto Janicke Hansen / Let’s get lost

Mer meningsfulle reiser

Vi lengter ut og vi lengter etter å reise, og selv om det forhåpentligvis snart vil åpnes opp, betyr ikke det at vi kommer til å hoppe på første tilgjengelige tur. I utsiktene for reisetrendene 2021 ser vi en tendens til at vi primært ønsker at reisene våre skal inneholde mer mening. Mange vil reise tilbake til steder de har vært før eller steder de har en personlig tilknytning til, både for å støtte det lokale næringslivet og for å treffe igjen lokalbefolkningen, venner og familie.

Det å velge reisemål ut fra muligheter for personlig vekst, læring og egenpleie etter en lang og stressende periode med usikkerhet og utrygghet, er også en måte å inkludere mer mening i reisen. Flere vil også fokusere på å gjennomføre den store «drømmereisen», eller å tikke av noen destinasjoner eller opplevelser på sin egen «bucket list».

Og i tillegg, vi ønsker fremdeles underholdning og aktivitetstilbud, men vi vil ha høyere fokus og bevissthet rundt at dette ikke går på bekostning av lokalt kulturuttrykk, dyrevelferd eller menneskerettigheter.

Spektakulære overnattingsplasser

Kombinasjon av en aktiv ferie, komfort og det spektakulære ser vi også vil øke i tiden som kommer. Mange steder popper det opp spektakulære overnattingsmuligheter i tretoppene, i glassigloer, i vintønner, i parkerte togsett, i moderne småhus og designerhytter plassert på de helt utroligste steder. Overnatting i fyrtårn langs kysten er også regnet inn i disse.

Felles for dem alle er at de har en umiddelbar nærhet til naturen, gjerne gjennom store vinduer mot fantastisk panoramautsikt, eller at selve plasseringen av enheten gir deg en unik naturopplevelse. Dette er en av de sterke reisetrendene for 2021!

Å overnatte på en av disse spektakulære overnattingsplassene er en opplevelse i seg selv, noe som gjenspeiler populariteten de har fått bare i løpet av kort tid.

Finn tips til spennende overnattingsmuligheter i Norge her 

Trehyttene

Trehyttene i Gjerstad. Foto Janicke Hansen / Let’s get lost

Større fokus på ansvarlig og bærekraftig turisme

Reiseåret 2021 vil også få et sterkere fokus på ansvarlig og bærekraftig turisme, men også vise oss klarere at ansvarlig og bærekraftig turisme omfatter mer enn miljøvern. Trenden har ikke bare innvirkning på hvordan vi velger å reise, men også hvilken innvirkning vårt besøk har på både naturen, økonomien og sosiale skillelinjer i lokalsamfunnene.

Flere har valgt bort fly for å redusere sitt eget klimaavtrykk, men også flyselskapene gjør en stor innsats for at de reisene de tilbyr skal ha lavest mulig miljøinnvirkning. Nyere flytyper, mulighet for å klimakompensere når man kjøper billett og tiltak for å redusere totalvekten på flyet er bare noen av de mange elementene som er satt i verk. Disse vil nok i fremtiden bli enda viktigere for dem som velger å benytte fly som transportmiddel på sine reiser.

Vi er opptatt av at stedene vi besøker har et levende lokalsamfunn, og flere vil fokusere på å spre pengene de bruker på flere lokale leverandører istedenfor en stor. Mange vil også velge bort de store kommersielle aktørene og heller velge de mindre familiedrevne tilbyderne når det kommer til å velge hvor man skal bo, spise og shoppe. Man vil også velge aktører som etterlater så lite miljøavtrykk som mulig, som tar vare på sine ansatte og bidrar i lokalsamfunnet.

Les mer om bærekraftig reise på budsjett i Norge her

I nærhet til naturen ved Lyngen North. Foto Janicke Hansen / Let’s get lost

Skreddersydde reiser og reisebyråer gjør comeback

Etter en tid hvor «alle» skulle designe sin egen reise, gjøre egne bookinger direkte til hotell, transportselskap og aktivitetstilbydere, ser vi i reisetrender for 2021 at folk søker tilbake til reisebyråene og reisekuratorene. Vi vil ikke lenger bruke timer med søk på Google, lese hundrevis av anmeldelser og jakte på de beste dealene på egen hånd. Ikke bare tar det mye tid, men man har heller ingen garantier for at det man booker er bra.

Spesielt etter at verden gikk i stå i vår, og mange hadde problemer med å få refundert både flybilletter, depositum på hotell og andre økonomiske forpliktelser som var inngått med mange ulike bedrifter for feriereiser i 2020, så mange igjen verdien av å benytte ett selskap for hele reisen.

En annen faktor er at mange vet hva de vil oppleve og overlater til profesjonelle å skreddersy reisene basert på individuelle ønsker og behov. Ved å benytte profesjonelle aktører som kjenner lokale forhold, vet å finne de bortgjemte og autentiske opplevelsene, og vet hvilke tilbydere som leverer valuta for pengene, sparer vi tid, sikrer kvalitet i alle ledd i leveransen, og sørger for en sømløs reise hvor vår eneste oppgave er å nyte og oppleve.

Les mer om Up Norway som tilbyr skreddersydde opplevelsesreiser i Norge her

Workations vil bli mer vanlig

Med innføring av obligatorisk eller mulighet for hjemmekontor i mange sektorer, står mange litt friere til å kunne jobbe fra andre steder. Såkalte workations, som vil si at man reiser til et annet sted mens man fremdeles jobber som om man satt på hjemmekontor, er en god måte å kombinere jobb og opplevelser.

Noen legger sin workation til familiehytten, mens andre velger å leie et sted langt hjemmefra hvor man kan kombinere en vanlig arbeidshverdag bak PCen med nye opplevelser på fritiden. Hoteller og andre utleiere i Norge tilbyr også lengre opphold for dem som ønsker å benytte seg av denne muligheten.

Dyrere, mer begrenset eller obligatorisk reiseforsikring

På grunn av all usikkerheten rundt når vi kan forvente full kontroll på pandemien, kan vi oppleve å se en økning i kostnader til reiseforsikring, i hvert fall om du skal ha full dekning. Som vi har sett i 2020 har noen forsikringsselskaper trukket ut dekningen av Covid 19 relaterte hendelser i forsikringen, slik at kunden står igjen med alle kostnadene om det skulle oppstå en situasjon med karantene, isolasjon eller sykdom som følge av viruset på reise.

Noen forsikringsselskaper har også endret sine reiseforsikringer til å gjelde kun i noen utvalgte områder, for eksempel kun for reiser i Norden, og dermed redusert forsikringspremien. Hvordan situasjonen blir når vaksinasjonen er i gang og det lettes på reiserestriksjonene vites ikke, men at der vil komme endringer i vilkårene er veldig sannsynlig.

Noen destinasjoner vil muligens også kreve at man har privat reiseforsikring for å slippe inn i landet, så det gjelder å følge med på lokale regler når man planlegger fremtidige reiser.

Bevis på vaksinasjon og/eller negativ Covid test

Mye tyder på at vi er nødt til å belage oss på å ha med oss et bevis på at vi er vaksinert mot Covid 19, eller at vi må fremvise fersk negativ test ved innreise til et annet land. Noen flyselskaper har også meddelt at de vurderer å innføre vaksinasjonsplikt for alle reisende, så snart vaksinen blir allmenn tilgjengelig.

Ansiktsmaske og håndsprit

Ansiktsmaske og håndsprit vil være helt naturlig å bringe med i reisevesken fremover. Som mange som reiste i fjor sommer opplevde, var det obligatorisk å bære maske i noen land, både innendørs og utendørs. Før vi får bukt med pandemien vil det være behov for å beskytte oss, og andre, gjennom å bære maske og bruke håndsprit/vaske hendene hyppig.

Økt bruk av apper og teknologi

I løpet av pandemien har det blitt utviklet mange nye apper og ny teknologi som skal hjelpe oss med for eksempel å spore smitte, og i fremtiden vil nok flere apper utvikles, og disse vil bli essensielle på reise. Det tidligere nevnte bevis på vaksinasjon vil mest sannsynlig komme som en app, og hvem har vel ikke sett QR koder på både restauranter og andre offentlige steder som lar oss sjekke inn slik at vi kan spores ved en eventuell smittesituasjon? Å holde seg oppdatert på smittesituasjon og restriksjoner lokalt vil mest sannsynlig også bli tilbudt som ulike apper man kan laste ned ved ankomst til et nytt sted eller land.

Andre nyvinninger i løpet av 2020 er at flere restauranter og barer har tatt i bruk bordbestillinger via app, slik at den direkte kontakten med servitør minimeres, og vi trenger ikke å bevege oss så mye rundt i lokalet. Det samme gjelder for kjøp av billetter til offentlig transport, taxier og betaling i butikker. Jeg kan faktisk nesten ikke huske sist jeg betalte noe med kontanter.

For bilferier vil også apper og teknologi spille en viktig rolle. Apper for å betale for parkering, for å lokalisere ladestasjoner eller for å planlegge reiseruter, og automatiske bom og fergebetalinger gjør reisen enklere, men også mer sporbar.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)