Reisetips til Aruba for de eventyrlystne
Aruba er en karibisk øy som ofte kun assosieres med sol, bad og rosa flamingoer. Jeg skal ikke legge skjul på at Aruba er en fantastisk øy for dem som elsker å ligge på kritthvite strender og nyte varm sol og klarblått hav, men den har også utrolig mye mer å tilby. Når jeg besøkte øyen var det som formål å se de mer bortgjemte og ukjente delene av Aruba, og jeg ble slettes ikke skuffet. Aruba er rik på aktive muligheter, både på lands og til vanns, og har også en spennende historie og fargerik kultur som er verdt å se nærmere på om du besøker øyen. Her er mine beste reisetips til Aruba for de eventyrlystne.
Noen fakta om Aruba
Aruba ligger lokalisert i havet noen kilometer nord for Venezuela, og tilhører fremdeles kongeriket Nederland etter at øyen ble kolonisert i 1636. Øyen er likevel et selvstyrt land. Aruba er en del av de såkalte ABC-øyene som består av Aruba, Curaçao og Bonaire som ligger som perler på en snor. Alle øyene har sin egen sjarme og egen unike historie.
Offisielle språk på Aruba er Nederlands og Papiamento. Papiamento er et språk som er utviklet basert på nederlandsk, spansk, portugisisk, engelsk, fransk og også flere andre språk. Språket utvikles fremdeles og på grunn av at Aruba er avhengig av turisme i stor grad, har det også sneket seg inn noen Engelske ord. De aller fleste snakker også Engelsk, siden mange av turistene som kommer til øyen er amerikanske.
Aruba ligger gunstig til sør for orkanbeltet og har en tørr og nesten konstant temperatur på mellom 27 og 30 grader. Der er nesten alltid litt vind på øyen, noe som bidrar til at det ikke føles for varmt, og som gjør øyen ideell for vindsurfere og kitere, blant annet. Landskapet er preget av sand og ørken og har også noen fantastiske grotter og klipper som ligger i nasjonalparken
Komme deg til Aruba
Tenker du deg til Aruba er den beste måten å komme deg dit å fly med KLM via Amsterdam fra Norge. Flyturen tar litt over 10 timer fra mellomlanding i Amsterdam. På vei tilbake får du også oppleve en av de andre ABC-øyene, om enn bare fra flyvinduet. Flyet stopper nemlig på Bonair i en times tid for å slippe av og plukker med seg passasjerer også fra denne karibiske perlen.
Komme deg rundt på Aruba
Har du tenkt deg å utforske Aruba er det å leie en bil den aller beste måten å komme seg rundt på. Øyen er ikke større enn at du kan kjøre den på langs på halvannen time. Selv med sin beskjedne størrelse er det mange flotte steder å stoppe og områder å utforske, så ikke la deg lure av den korte kjøretiden.
Der går en hovedvei på langs av hele øyen, fra nordvest til sørøst, men glem ikke å også kjøre på de litt mindre veiene. Det er da du får sett å oppleve hvordan lokalbefolkningen bor, og kommet deg litt bort fra resortene og hotellene som ligger langs hele strandkanten av øyens kyst som vender sørvestover. Yttersiden i nordøst av øyen er den røffere og hardere delen, hvor bølgene slår mot klippene og været stort sett oppleves noe hardere. Denne delen av øyen er uansett en fryd for øyet og ikke minst for kameraet, og er tilgjengelig blant annet gjennom veier inne i nasjonalparken.
Spennende ting å se og gjøre på Aruba
California Lighthouse – en majestet som troner over øyens nordside
La oss starte i den ene enden av øyen og jobbe oss nedover i denne reisetips guiden til Aruba. I den nordvestlige spissen av Aruba finner du et majestetisk fyrtårn som heter California Lighthouse. Det ligger på en høyde og klatrer du opp i tårnet har du flott utsikt over store dele øyen frem til Orangestad, som ligger omtrent midt på langs kysten. Fyrtårnet er 30 meter høyt og ble bygget mellom 1914 og 1916. Det har fått navnet sitt etter et dampskip som het California og gikk på grunn utenfor kysten i 1891. Når du besøker fyrtårnet må du heller ikke gå glipp av en fersk kokosnøtt for å holde tørsten borte. Du finner en sjarmerende liten campingvogn som selger drikke, is, bakervarer m.m. og de åpner også ferske kokosnøtter. Et must på en varm dag i solen.
Alto Vista Kapellet – kremgult kapell som vil gi deg fred og ro i sjelen
Kun en kort kjøretur på humpete off-road veier, eller noen flere minutter langs småveiene i området om du ikke har en firhjuling, ligger Alto Vista Kapellet. Siste del av veien som fører til dette sjarmerende, kremgule kapellet fra 1750 er merket med kors, så du merker at du er på vei til riktig sted. Kapellet er veldig lite, men der er tilrettelagt med benker i en halvsirkel utenfor slik at flere kan ta del i seremoniene som foregår der. Ta deg en pust i bakken og en stille stund inne i kapellet og jeg kan garantere du vil føle at du er på et spesielt sted. Jeg fikk en følelse av utrolig ro og fred i den lille bygningen.
Like ved parkeringsplassen for kapellet går der merkede sykkelstier for deg som liker offroad sykling, så om du har med deg sykkelen, ta deg en runde før du fortsetter ferden videre.
Malmok Beach – perfekt for snorkling, dykking og kitesurfing
Malmok beach er ikke en lang strand, men flere små og bortgjemte strender avskilt av kalksteinsformasjoner langs kysten. Dette er et paradis for snorkling i det klare, blå vannet med undervannsklipper og spennende fisker. Litt lenger utenfor kysten finner du også korallrev og skipsvrak som er spennende å dykke ned til. Du kan selvsagt også bare finne deg din egen lille strand og nyte solen og sjøen om du foretrekker det.
Lengst sør på Malmok Beach åpner derimot stranden seg opp og skaper ideelle forhold for kitesurfing og vindsurfing. Jeg tro aldri jeg har sett klarere vann og hvitere sand enn på dette stedet, og jeg nøt hvert sekund med å bare titte på hvordan vinden tok tak i kitene og seilene, og hvordan kunstnerne som håndterte dem suste og hoppet rundt på bølgene lett som bare det. Om du ikke har forsøkt sportene tidligere kan du også ta kurs her på stranden, og forhåpentligvis mestre litt av kunsten du også etterhvert.
Palm Beach – turistområdet med høyreiste hoteller
Ved Palm Beach finner du utallige store hotellkomplekser og resorter, de fleste med 5 stjerne å skilte med. I bakkant av disse, inn mot øyen finner du en spennende gate med massevis av restauranter og butikker, så om de er i humør for en shoppingrunde eller en kveld ute med stort utvalg av god mat og drikke, er dette rette stedet å være. Der er store parkeringsplasser for en billig penge tilgjengelig, så parker gjerne bilen her og nyt kvelden med shopping og mat før du returnerer til ditt bosted.
Mange av hotellbyggene er også fascinerende i seg selv, så en spasertur langs stranden er heller ikke å forakte om du liker grandios arkitektur.
Eagle Beach – verdens beste strand, for både mennesker og dyr
Eagle Beach er kjent for å være den beste stranden på hele øyen og har flere ganger også blitt kåret til en av verdens beste strender av internasjonal media. Jeg kunne ikke vært mer enig! Stråparasoller er satt ut for å skjerme deg for de skarpeste solstrålene, og skaper en utrolig hyggelig stemning der. Den myke hvite sanden kjennes ut som fløyel mellom tærne.
Om du skulle komme over inngjerdede områder på stranden her er det fordi skilpaddene kommer opp hit om natten og graver eggene sine ned langt under sanden. Myndighetene beskytter eggene i de to månedene de tar å klekke ved å sette opp sperringer. Slik kan dyr og mennesker leve i harmoni med hverandre, og det trenger ikke å være enten eller. Et godt tiltak, syns jeg. Skulle gjerne vært der når skilpaddeungene klekkes og de graver seg opp av sanden igjen og setter kursen mot havet!
Passions on the Beach – den perfekte strandrestauranten å fri til din kjære på
Langs Eagle Beach ligger det også hotellkomplekser, men disse er lavere og ruver ikke så mye i terrenget. Jeg bodde blant annet på ett av disse hotellene under mitt opphold, den hjemmekoselige Amsterdam Manor. Perfekt lokasjon, hyggelig personale og god mat.
Dessuten har dette hotellet også en av de mest romantiske restaurantene på hele Aruba, nemlig Passions on the Beach. Her kan du spise middag på stranden mens solen går ned. Du sitter selvsagt på komfortable stoler og på bordet er der dekket med lange hvite duker. Stedet byr også på levende musikk og tilbyr en meny av høy kvalitet. Selvsagt går alle barbeint (vi er jo på stranden) og kan kjenne den fløyelsmyke sanden mellom tærne under måltidet. Har du tenkt å fri er dette det perfekte stedet. Vi fikk faktisk et ekte frieri som underholdning under vår middag, og heldigvis svarte han ja, til stor jubel og applaus fra hele restauranten.
Aloe vera fabrikken – helsebringende plante med mange bruksområder
Aruba produserer noe av den beste og mest effektive aloe vera i verden. På grunn av klimaet vokser plantene på en annen måte enn andre steder, og inneholder mer av de gode stoffene denne planten er så kjent for. Jeg besøkte aloe vera fabrikken og fikk se både hvordan de utvinner geleen i plantene, og hvilke produkter de benytter den til. Her produseres alt fra helende kremer til uheldige brannskadde, til sepe, kremer og solkremer som beskytter og pleier huden.
Fabrikken har også et eget lite museum, Aruba Aloe Museum, som forteller mer om opprinnelsen til dyrkingen, hvordan planten ble brukt tidligere og hva som gjør aloe vera fra Aruba så unik. Både lærerikt og interessant på samme tid. Ikke glem å kjøpe med deg noen av de helsebringende produktene til deg selv, eller kanskje som en gave til venner og kjente der hjemme? Du finner fabrikken og museet like i bakkant av Eagle Beach, og her er god plass til å parkere bilen like utenfor.
Divi beach – med rosa solnedgang og all-inclusive hotel
Enda lenger sydover langs sjølinjen finner du Divi Beach med like hvit og myk sand som på Eagle Beach. På denne stranden kan du vandre hånd i hånd med din kjære i en solnedgang så rosa at du ikke tror det er sant engang. Ved denne stranden ligger også en av øyens beste all-inclusive hotel, Divi Beach all-inclusive. Her kan du ikke bare nyte strandlivet under ståparasoller, men også plaske i flere flotte svømmebasseng og nyte god mat fra et utvalg restauranter.
Hotellet fokuserer mye på øko-vennlige løsninger og du får dermed ikke sugerør til drinkene i barene. De jobber også med energibesparende tiltak og har et bevisst forhold til tiltak rundt å redusere matsvinn. Siden Aruba er en forholdsvis ugjestmild øy når det gjelder å dyrke grønnsaker så må det meste importeres, og det gjør at både prisene og bevisstheten rundt å utnytte det man har høyere. På stranden gjerder de selvsagt også her inn områder hvor skilpaddene har lagt egg og forsøker å gjøre forholdene så bra som mulig for sameksistens mellom dyr og mennesker.
Visste du forresten at vannet i springen på Aruba kan drikkes helt trygt? Aruba har en egen fabrikk som lager sjøvann om til ferskvann og forsyner øyens befolkning, og besøkende, med friskt og trygt vann. Hos Divi Beach får du til og med utdelt en egen tom vannflaske slik at du skal kunne unngå å kjøpe flaskevann. Du fyller enkelt og greit på flasken fra de mange vannkildene på anlegget eller i springen på rommet. Praktisk og miljøvennlig på samme tid.
Oranjestad – for den arkitektur og kulturfrelste
Oranjestad er hovedstaden på Aruba og er øyens hjerte. Det er her alle cruise skipene kommer inn (ja det kan bli litt mange turister på en gang) men det er også her du kan boltre deg i spennende og fargerik arkitektur, og ikke mist lære masse om Arubas kultur og historie.
Hver tirsdag arrangeres det også noe som heter Bon Bini festival, en festival som tar deg gjennom alle aspekter ved kulturen og historien til øyen. Her får du oppleve autentisk musikk og dans, historiefortelling og kulturuttrykk som du ikke finner andre steder på Aruba. Du får også kjøpt håndlagede suvenirer og ekte arubisk mat, laget av de gamle konene på øyen etter familiens oppskrifter. Dette bør du absolutt få med deg! Bilen kan du parkere på en av de store parkeringsplassene i havnen eller finne en liten luke i en av sidegatene.
Utflukt på sjøen – ta en seiltur og opplev Aruba både over og under vann
Når du er i Oranjestad kan du også velge å ta en seiltur ut til noen av de flotteste stedene å snorkle på øyen. Det er noe eget med å være ute på sjøen og kjenne duften av salt hav og vinden som blåser gjennom håret. Jeg tok en tur med den familie eide båten Tranquilo og tilbragte en halv dag sammen med båtglade besøkende ut til «hemmelige» snorkleplasser.
Etter en flott båttur nedover langs kysten av Aruba, forbi flyplassen, containerhavnen og vannrenseanlegget kom vi endelig frem til et lite paradis, Mangelo Halto. Mangelo Halto var et lite rev som stakk opp som en stripe i vannet og der var bygget en liten brygge med overbygget plattform og trapper ned på utsiden av revet. Her var det massevis av fargerike fisker og vi trengte ikke å snorkle langt før vi var omsvermet av dem. Vi fikk også mulighet til å være med på noe som kalles driv-snorkling, det vil si at man lar seg drive med av stømmen i havet fra ett sted til et annet mens man rolig kan ligge og se på alt det spennende man finner under seg.
Etter en herlig snorkletur var det selvsagt tid for mat og mannskapet disket opp med hjemmelaget suppe og nybakt brød. Helt passende etter en deilig dag i det våte element.
Zeerovers – uformell og autentisk restaurant med ferskere enn ferskest sjømat
På din kjøretur sørover langs kysten bør du legge turen innom Zeerovers for en annerledes og autentisk lunsj eller middag for den del. Her kan du ikke bestille bord men plassen har mange bord så det skulle være mulighet uansett når du kommer. Det spesielle med Zeerovers, som forresten betyr Sjørøver på nederlandsk, er at du kjøper maten din rå, etter vekt.
Du velger fra dagens fangst av fisk og reker i velkomstluken, og betaler etter hvor mye du tror du klarer å spise og hvilke tilbehør du vil ha. Maten tilberedes i frityrkoker på det åpne kjøkkenet på bryggen og bringes til bordet ditt rykende fersk i enkle kurver. Her spiser du med fingrene mens du titter utover havet og alle fiskebåtene som ligger til havn på bryggen du sitter på. Ikke glem å dyppe maten i en av Arubas deilige og sterke mangosauser.
PS: Har du mat til overs kan du ta den med i en hendig papirpose du får fra personalet.
St Nicholas – byen med gatekunst av en annen dimensjon
Jeg oppsøker gjerne steder med gatekunst og veggmalerier når jeg er ute og reiser, og når jeg fikk høre at St. Nicholas helt i sørspissen av Aruba hadde mye av sorten måtte jeg selvsagt oppsøke byen. Det var ingen skuffelse, for å si det mildt! Fargerike veggmalerier og mosaikkdekor laget av både internasjonale og lokale artister preget hele byen og det var en fryd å gå rundt hvert eneste hjørne og se et nytt kunstverk åpenbare seg.
Gatekunstprosjektet har ført til at St Nicholas har blitt revitalisert og kommet seg ut av et dårlig rykte som sted for gambling og kriminalitet. Byen formelig ståler av farger og mønster og tiltrekker seg internasjonale artister fra hele verden som ønsker å bidra. Her arrangeres også mange unike eventer og har blitt et skikkelig in sted for urbane øyboere så vel som turister. Gå ikke glipp av St Nicholas når du besøker Aruba!
Les også om gatekunsten i St Nicklas på min reisevenn Lola Akinmades webside
Arikok Nasjonalpark – vandre blant kaktuser og besøk flaggermusgrottene
Arikok Nasjonalpark er Arubas naturlige stolthet. Den dekker ca. 20 % av øyen og byr på milevis med vandrestier i spennende terreng. Her vandrer du mellom utallige store og små kaktuser, og skilter langs rutene forteller deg om historien, vegetasjonen og dyrelivet i parken. Du finner blant annet masse villgeiter som beiter mellom kaktuser og skyggefulle trær, geiter som en gang tilhørte enkle bønder som bodde her men som nå har vendt seg til et liv i det fri. Arikok Nasjonalpark har også spor etter urbefolkningen som tidligere befant seg på øyen og du kan se rester etter kunstverk, symboler og figurer som er risset inn i steiner og klipper. Du velger om du vil vandre alene eller om du vil ha med en lokal guide som kan fortelle deg om de mange historiene som skuler seg der ute.
Symboler risset inn i stein finner du også i de mange flaggermus grottene som befinner seg i parken, og det er ikke bare fra urbefolkningen. Også besøkende som kom til øyen for hundrevis av år siden har risset inn navn og årstall for besøk, så noen av dem bærer med seg vitnesbyrd etter de mange eventyrsøkende menneskene du når går i fotsporene til.
I en av de største grottene er det også en naturlig lysåpning i taket hvor solen kommer inn som en stråle fra oven, og fungerer som en spotlight i den ellers mørke hulen. Magisk og stemningsfullt.
Du kan også kjøre rundt i parken om du benytter en firehjulstrekker og du kan også delta på guidede turer med firhjulinger i det ville landskapet.
Så hva med de rosa flamingoene?
Glem de rosa flamingoene om du reiser til Aruba. De hører ikke naturlig hjemme på øyen og er kun brakt dit av ett av de store hotellene der for å underholde gjestene som soler seg på deres private strand på deres private øy. Jovisst er de søte og jovisst er de tamme, men det klarer ikke å dekke over det faktum at de ikke har mulighet til å komme seg bort fra øyen siden de er fratatt muligheten til å fly. I hvert fall for meg. Jeg valgte å ikke oppsøke denne kunstige delen av dyrelivet på Aruba og heller fokusere på det som representerer det bærekraftige, ekte og genuine. Som for eksempel å titte på de mange pelikanene som flyger i sirkler over deg eller dupper i vannkanten mens du vandrer på stranden. Jeg lover, de er vel så søte de!
Reisen til Aruba var gjort sammen med NordicTB, KLM og Aruba Tourism som et markedsføringssamarbeid for å fremheve de ukjente og uoppdagede delene av øyen. Prosjektet ble kalt #NordicTB in Aruba Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne.
This post is also available in: English