Reiseguide Slovenia

Slovenia ligger i det sørlige sentraleuropa og grenser til Italia i vest, Ungarn og Østerrike i nord og Kroatia i øst og sørøst. Landet har en kort kystlinje mot Adriaterhavet i sørvest.  Landskapet i Slovenia er svært variert med alpelandskap i nord, store kalkrike slettelandskap med et stort antall underjordiske grotter i sørvest og en variert men kort kyststripe med både klipper og strender.

Vinproduksjon har lange tradisjoner i Slovenia, og der finnes idag mer enn 40.000 vinprodusenter landet. Mesteparten av vinen konsumeres i landet men det eksporteres Slovensk vin til noen få europesike land samt USA. Rundt 75% av vinen som produseres er hvitvin.

Slovenia ble et selvstendig land i 1991 da det brøt ut av Jugoslavia etter en kort krig, og var det første eksjugoslaviske land som ble medlem av EU og NATO.

.

Nyttige fakta

  • Størrelse: 20 273 km²
  • Antall innbyggere: 2 millioner
  • Hovedstad: Ljubljana
  • Andre store byer: Maribor, Celje, Kranj og Velenje
  • Styringsform: Demokratisk republikk
  • Nasjonaldag: 25. juni
  • Tidssone: CET (Central European Time) GMT+1
  • Klima: Middelhavsklima ved kysten, alpeklima i nordvest og kontinentalklima i innlandet
  • Valuta: Euro.
  • Strømspenning og stikkontakt type: 230V, stikkontakt type C og F
  • Offisiell(e) religion(er): Katolsk kristendom
  • Språk: Offisielt språk Slovensk, men i noen kommuner med grense mot Italia og Ungarn er også disse språkene offisielle. Første fremmedspråk blant yngre Slovenere er Engelsk.
  • Høyre- eller venstrekjøring: Høyre
  • Førerkorttype godkjent: Nasjonalt førerkort.
  • Telefonkode: +386

Regioner i Slovenia

Slovenia er delt inn i to samleregioner, Vestslovenia og Østslovenia, samt i 212 kommuner. Det er ingen annen administrative, geografiske enheter utenom kommune og stat, men landet er delt inn i 12 regioner for statistiske formål.

Les også: Slovenias sjarmerende kystlinje

Helseråd og anbefalte vaksiner for reise til Slovenia

Det kreves ingen spesielle vaksiner ved reise til Slovenia, men skal du oppholde deg mye i skog i den varme årstiden anbefales det at man tar en vaksine mot hjernehinnebetennelse forårsaket av flått.

Som for alle andre vanlige turistreiser til utlandet anbefales det at du har Hepatitt A vaksine (for alle over 1 år) samt oppdatert vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (vaksinen varer i 10 år, så sjekk hvor lenge det er siden du tok denne før du reiser)

Pass og visumregler i Slovenia

Disse innreisereglene til Slovenia gjelder for Norske statsborgere med Norsk pass. Husk at reglene kan endre seg på kort varsel så dobbeltsjekk gjerne før du booker din reise.

  • Pass: Siden Pass er det eneste internasjonalt gyldige reisedokument må Pass alltid medbringes for å kunne identifisere seg ved reise til og under opphold i Slovenia.
  • Visum: Slovenia er en del av Schengen-samarbeidet og nordmenn trenger ikke innreisevisum til Slovenia.

Hvordan reise til Slovenia fra Norge

Der er foreløpig ingen direkte flyruter mellom Norge og Slovenia men det er et stort utvalg av flyselskaper som tilbyr flyreiser med kun ett flybytte.  Velger du dette alternativet, husk å bestille reisen som en helhet, ikke to enkeltreiser, om du må bytte fly, slik at du er dekket om det skulle oppstå forsinkelser.

Finn flybilletter for din neste reise til Slovenia på momondo

Det er mulig å reise med tog gjennom Europa for å komme til Slovenia, men standarden på togskinner og tog er i Slovenia noe utdatert pr. idag og togsystemet kan oppfattes noe kaotisk.

Kjøre bil eller leiebil i Slovenia

Slovenia har et godt utbygget og vedlikeholdt veinett og det er høyrekjøring i landet. Det er ingen særegne trafikkregler i landet men mellom 15. november og 15. mars er der vinterdekksplikt. Det må også alltid benyttes kjørelys og det er bilbelteplikt for alle i bilen. Passasjerer under 12 år må plasseres i baksetet. På de store motorveiene kreves en avgift som betales med en veioblat. Disse kan kjøpes på bensinstasjoner og motorklubber. Om du leier bil har som regel leiebilene denne oblaten og avgiften betales direkte til utleier om du har benyttet disse veiene under leietiden.

Sjekk ut tilgjengelighet og prisnivå for leiebil gjennom Auto Europe i Slovenia her.

Aktiviteter i Slovenia

Der er massevis av ulike aktiviteter og spennende utflukter du kan delta på i Slovenia. Både fjellvandring, klatring, ulike vinteraktiviteter, rafting, grottevandring, vinsmaking og vannsport er populær i landet, for å nevne noen få. Sjekk her for flere gode aktivitetstips til Slovenia med GetYourGuide.

Les også: Velika Planina – et eventyrlandskap i Slovenia

Pakketips for Slovenia

Hva du skal pakke til en ferie eller reise til Slovenia avhenger selvsagt av hva formålet med besøket er. Har du tenkt å være mye ute i naturen, f.eks. fjellvandring, terrensykling, fotturer o.l. bær du ha med deg gode klær for skiftende vær og gode sko. Om vinteren kan det bli ganske kaldt, så sørg for å ha klær du kan benytte lag på lag for å kunne tilpasse deg temperatur og vær. Sommerstid, og spesielt i kystnære strøk med middelhavsklima, vil solen være ganske skarp. Solkrem med god faktor og annen solbeskyttelse, som caps/hatt og solbriller bør du derfor pakke med deg om du reiser til Slovenia på badeferie eller for å gå på fjellturer om sommeren.

Beste årstid å reise til Slovenia

Igjen kommer det an på hva formålet med reisen er for å finne den beste tiden å reise på. For klatring og fjellvandringer er mai, juni, september og oktober gode måneder, mens for vintersportsreiser er desember til mars den beste tiden. Vil du nyte sol, sommer og bading er juli og august de varmeste månedene men det kan da være mye turister og noe høyere priser enn ellers i året. Reiser på våren kan gi deg masse flotte naturopplevelser med den vakre vårblomstringen i landet.

Les også: Planica – skiaktivitet og utendørsmoro året rundt

Slovensk mat

I Slovenia møtes Alpene, Middelhavet og det pannoniske landskapet geografisk, og dette fører til en rik base av ulike råvarer som danner grunnlaget for det tradisjonelle Slovenske kjøkkenet. Der er også en viss ovelapping og mange likehstrekk med matkulturen i Østerrike og Nord-Italia.

I Slovenia er det vanlig å lage mat fra bunnen av, med ferske og sesongaktuelle ingredienser, og man finner derfor rikholdige matmarkeder i de største byene som innbyggerne benytter flittig. Tradisjonelle middagsretter kan sammenlignes med Norsk bondekost og består ofte av kokt kjøtt, poteter, pølser, grønnsaker, fisk, surkål, rødbeter, mais og gryn.

Lunsj er ofte hovedmåltidet i Slovenia og består som regel av flere retter. Til forrett er det vanlig med suppe, som følges av en hovedrett med kjøtt eller fisk og deretter en søt avslutning på måltidet. På tradisjonelle restauranter på landsbygden begynner lunsjserveringen ofte så tidlig som kl. 10 om morgenen siden det i tidligere tider var vanlig for gårdsarbeiderne å komme fra markene for å spise på den tiden.

En av rettene du absolutt bør forsøke i Slovenia er Struklij. Struklij er laget med en tynn deig, lignende pastadeig, som kjevles og strekkes ut på et bord rull og fylles før den rulles til en pølse, surres i et klede og kokes. Struklij skjæres deretter i skiver før den serveres. Denne retten kommer i utallige versjoner og kan fylles med både kjøtt, grønnsaker, og søtere type fyll, og alt etter fyllet, serveres som hovedrett eller dessert. Det er en helt spesiell teknikk som benyttes for å strekke og rulle deigen, og kunnskapen har blitt overført fra generasjon til generasjon.

Les også: Ljubljana i arkitekten Jože Plečniks ånd

Hvordan tipser man i Slovenia?

Det er vanlig å tipse med rundt 10% av totalregningen om man er fornøyd med serveringen, maten og servicen på restaurantene. Du kan også tipse i taxi og evt. til stuepikene på hotellet om du syns servicen er god, men det er ikke påkrevet.

Kort eller kontant?

I de store byene i Slovenia er det ingen problem å benytte kort på restauranter og i butikker. Skal du ta ut penger fra minibank bør du utvise normal forsiktighet og fortrinnsvis benytte minibanker i tilknytning til banker, for å unngå skimming.

Det benyttes Euro i Slovenia og kontanter kan gjerne medbringes hjemmefra. I taxi, for småkjøp og på markedene kan det være greit med kontanter.

Ostelaging i Slovenia

Spennende festivaler og arrangement i Slovenia

Der finnes et stort utvalg av spennende festivaler spredd over hele året i Slovenia. Her er et lite knippe av spennende festivaler og arrangementer som årlig finner sted.

Bled festivalen

Bled festivalen er en festival som fokuserer på klassisk musikk, ofte med hovedvekt av unge musikere. Under festivalen er det konserter, workshops og masterklasser. Det arrangeres ofte også fotoutstillinger, oppvisninger i tradisjonell dans, cabaret og stand-up show som en del av festivalen. Bled festivalen arrangeres som regel i månedsskiftet juni/juli.

Lent festivalen

Lent festivalen avholdes i slutten av Juni i Mariborog sies å være den stærste multikulturelle og multi genre utendørs sommer festival i Europa. Festivalens hovedtema er kunst, kultur og kreativitet og har over 40 ulike lokasjoner for programmet i byen. Programmet består av en blanding av pop, rock, ballett, opera, dans, folklore, gateteater, standup, cabaret, utstillinger, workshops samt utendørs yoga og meditasjon.

Snøborg festival

I slutten av Januar arrangeres den 2 dagers årlige snøborg festivalen i Plateau Mitnek, Črna na Koroškem. Her bygges flotte borger, skulpturer og andre byggverk av snø og det konkurreres i ulike grener. Ofte ender festivalen i en stor snøballkrig.

Kurentovanje

Kurentovanje er det tradisjonelle karnevalet i Slovenia og arrangeres som regel i slutten av februar/begynnelsen av mars. Arrangementene spres over litt over en uke og inneholder tradisjonelle karnevalsparader, parader med historisk og etnologisk karakter, danseoppvisninger og andre opptredener. Masker spiller en stor rolle under karnevalet.

Old Vine festival

Den årlige tradisjonen med å beskjære verdens eldste vinranke kalles Old Vine festival og finner som regel sted i begynnelsen av mars i Maribor. I tillegg til den fysiske beskjæringen av vinranken foregår der flere aktiviteter med oppvisninger, kulturformidling, kulinariske opplevelser og selvsagt mye vin og vinsmaking.

Internasjonal villblomst festival

I mai/juni arrangeres en årlig internasjonal villblomstfestival i Bohinj ved Triglav nasjonalpark. Av arrangementer er der marked, guidede fotturer, kunstutstillinger, fotoutstillinger, culinarisk dag med blomstermeny, folklore opptredener og workshops.

Brda Cherry festival

Brda Cherry festival er en av de største av sitt slag og besøkes av over 30.000 personer hvert år. Arrangementer er blant annet et sykkelmarathon fra Ljubljana til Brda, parade med tradisjonelle klær, vinsmakinger, guidede fotturer mellom kirsebærtrærne og selve høydepunktet, det tradisjonelle Brda bryllupet. Festivalen holdes som regel i juni

Ljubjlana Jazz Festival

Ljubljana Jazz Festival er den eldste jazz festivalen i Europa og byr årlig på massevis av gratis konserter i Slovenias hovedstad Ljubljana. De store navnene må man imidlertid løse billett for å høre. Avholdes som regel i månedsskiftet juni/juli.

Ljubljana Sommer Festival

Ljubljana sommer festival er den største og eldste av sitt slag ikke bare i Slovenia, men i hele regionen. Festivalen varer i stort sett hele juli og består av ulike arrangementer, konserter, utstillinger og workshops.

St. Martins dag feiring

St. Martins dag er markeringen av den dagen hvor mosten blir til vin og foregår over hele Slovenia. Flere steder er der prosesjoner, arrangementer og opptredener og det er vanlig å spise gås samt mlinci, som er en rett av tørket flatt brød som det helles varm suppe over. Dagen markeres i november.

UNESCO World Heritage i Slovenia

Slovania har 4 steder som er oppført på UNESCO World Heritage listen. Disse er:

  1. Heritage of Mercury i Idrija (kvikksølv gruve)
  2. Rester av 111 pålehus fra forhistoriske bosetninger i de slovenske Alpene
  3. Eldgamle områder med bøkeskog
  4.  Škocjan grottene

I tillegg finnes det 4 elementer på UNESCOs liste over muntlig- og immateriell kulturarv. Disse er:

  1. Teknikk og overføring av bygging av tørrmurer med stein
  2. Bobbing – Teknikk med å tvinne dekorborder
  3. Gateopptog i Kurenti – skikk med å gå fra dør til dør
  4. Škofja Loka Passion Play – prosesjon i Škofja rundt påsketider

Overnatting i Slovenia

I og rundt byene finnes et stort utvalg av hoteller og andre overnattingssteder i alle standarder og prisklasser. Der er også et stort antall campingplasser både med og uten aktivitetsparker rundt fjellområdene. Langs kysten finnes flotte resorthotell og koselige hoteller beliggende langs havnepromenadene og kystlinjen.

Les også: En natt i Fengsel i Ljubljana

AirBnB er også et godt alternativ for overnatting i Slovenia. Her kan du finne spennende overnattingsmuligheter i hele landet, både storbyene, kystbyene, de historiske plassene og landsbyene.

Sikkerhet i Slovenia

Det er stort sett trygt å reise til Slovenia, og det er ikke høyere terrorfare her enn i Norge. De nordøstlige delene av landet kan være mer flomustatt enn andre steder, og deler av Slovenia får fra tid til annen små jordskjelv, uten at man merker så mye til dem. Alpene kan også være utsatt for snøskred om vinteren, så følg lokale henvisninger om du beveger deg i disse områdene. Vis generell aktsomhet for lommetyverier og hverdagskriminalitet som ofte følger med strre byer eller store folkemengder.

Blogginnlegg om Slovenia på letsgetlost.no

Finn full oversikt over alle innlegg på letsgetlost.no om Slovenia her