Reiseguide: De beste tips til eksotiske Marrakech

av | Reiseguider, Storby, Storbyopplevelser

Reiseguide: De beste tips til eksotiske Marrakech

Den eksotiske Marokkanske byen Marrakech har flere ganger vært kåret blant topp ti reisemål hos både norske og internasjonale magasiner og nettsteder. Har du besøkt byen er sjansene svært store for at du er helt enig. Marrakech byr på en herlig miks av tradisjon og modernitet, og følelsen av å bevege seg mellom flere tidsaldre merkes virkelig på alle sanser her.

Markedsplassen Djemaa el Fna i Marrakech  på kveldstid! 

I tillegg til å bare rusle rundt og oppleve folkelivet i Marrakech har byen utallige vel bevarte historiske bygninger, områder og spennende parker. Her er noen av attraksjonene du bør få med deg om du har noen dager i byen.

Djemaa el Fna – markedsplassen i sentrum av Marrakech

Byens hovednerve og samlingspunkt nummer en er markedsplassen Djemaa el Fna, og dette gjelder både for turister og lokalbefolkningen. Dette er et område du absolutt bør ta deg en tur når du kommer til Marrakech for å kjenne på stemningen i byen. Når du ankommer her er det nesten som å trå inn i verden slik den var for hundrevis av år siden. Lukter, lyder, stemning og atmosfære setter deg mentalt tilbake i tid.

Djemaa el Fna har en betydelig funksjon for utbredelse av tradisjonell marokkansk musikk og dans, og ikke minst den muntlige fortellerkunsten, og er derfor på UNESCOs liste over de mest betydningsfulle områder for formidling av muntlig og immateriell kulturarv. Her opplever du alt fra slangetemmere, brødselgere, vannselgere kledd i tradisjonelle drakter, juiceboder og ellers et svært stort spekter av gateselgere i alle mulige former. Gå ikke glipp av historiefortellerne, som med masse innlevelse og fantastisk fortelleregenskap trollbinder sine tilhørere. Historiene fortelles gjerne på Arabisk eller Berber og det kan være begrenset hva du får med deg av innhold, men stemningen og hvordan publikum reagerer er svært spennende å føle på.

Les mer om Djemaa el Fna her

Der er mange boder og aktiviteter på Djemaa el Fna på dagtid også

Souken – en handelslabyrint

I tilknytning til markedsplassen Djemaa el Fna finner du Souken, et overbygget handelsområde. I Souken finnes gater på kryss og tvers med mengder av salgsboder, verksteder og butikker med nesten alt du kan tenke deg. Her er dedikerte områder for ulike vareslag, så i en av gatene gate kan du finne kun skinnhandlere og i en annen gjerne bare keramikkboder, krydder og urter eller tekstiler. En tommelfingerregel er at prisene i Souken er kunstig høye, ihvertfall for turister, så det er vanlig å prute for å gjøre en «god» handel.

Trenger du flere reisetips? Sjekk ut vår komplette Reiseguide til Marokko her

I Souken finner du det meste du kan tenke deg…og litt til!

Majorelle Garden

Majorelle Garden er en botanisk hage som ble påbegynt på 1920-tallet av den Franske kunstneren Jaques Majorelle. Over en periode på 40 år utviklet han hagen slik den fremstår idag. Hagen inneholder en stor samling kaktuser samt mange andre planter og trær som han brakte med seg fra reiser over hele verden. Drøm deg bort i en oase av planter, blomster, fontener, elver og fargerike dekorelementer og bygninger. Ta gjerne en av de berømte hestedrosjene både til og fra hagen.

Les mer om Majorelle Garden her

Fargerikt i Majorelle Garden 

Ben-Youssef Madrasa

Ben-Youssef Madrasa er en gammel koranskole fra 1570. Skolen fungerte i flere århundrer som et tilflukts- og opplæringssted for kunnskapshungrige unge, og kan på det meste ha huset rundt 900 studenter. Skolen ble lagt ned i 1960 og senere restaurert som et historisk monument. Det ble åpnet opp for publikum i 1982. Skolens interiør og utsmykking er en fryd for øyet, så beregn god tid om du interesserer deg for lekre detaljer.

En av de mange vakre områdene av Ben-Youssef Madras

El Badi Palasset

El Badi Palasset er restene etter en stor palass bygget på slutten av 1500 tallet. En stor åpen plass med avdelte nedsenkede hageseksjoner er beplantet med appelsintrær, og på de høye murene som omkranser området sitter det flokker med storker som vokter over sine store reir. Å rusle her er en herlig avveksling fra støy, støv og inntrykk fra den hektiske bykjernen. Det er også et museum tilknyttet El Badi Palasset.

El Badi palasset

Dagsutflukter

Har du litt flere dager i Marrakech kan det være spennende også å oppleve andre byer og steder i området. Du finner tilbud om spennende ekskursjoner som går over 1 eller flere dager hos Sahara Experience, en lokal turoperatør i Marrakech. Hva med en dagstur til den sjarmerende kystbyen Essaouira, eller en utflukt som tar deg over High Atlas fjellene til Ait Benhaddou og Ouarzazate, med sine verdensberømte filmlokasjoner eller kanskje du foretrekker en tur til Sahara ørkenen for en overnatting i teltcamp?

Les mer om overnatting i Saharaørkenen her

Ørken camp i sanddynene i Erg Chegaga i Sahara ørkenen

Essaouira – et yndet sted for bl.a. kitere

Overnatting i Marrakech

Når du besøker Marrakech kan du velge å bo på et klassisk resort utenfor bykjernen, et av de mange luksuriøse hotellene i sentrum eller i en av de superkoselige riadene lokalisert i gamlebyen. For å få den ultimate Marokkanske opplevelsen foretrekker jeg å bo i Riad. En Riad er som regel et ombygget familiehus som fungerer som hotell/bed and breakfast. Tradisjonellt fungerte disse husene som bosted for storfamiliene, og det bodde gjerne 4 generasjoner under samme tak.

Rooftop terassen på Riad Alegria i Marrakech

Der er selvsagt ulik standard, fasiliteter og størrelse på riadene, men felles for dem alle er at de har en åpen gårdsplass midt i bygningen som fungerer som oppholdsrom, serveringsområde og som de benytter til felles aktiviteter. Noen riader har også store takterrasser med frokostområde, solstoler og et lite basseng. Rommene i en Riad er ofte veldig ulike, men smakfullt innredet med moderne komfort og tradisjonelle marokkanske detaljer og elementer. Vær beredt på å måtte forsere bratte trapper for å komme opp til de øverste rommene. Heis finnes ikke.

To av riadene jeg har bodd på er Riad Chorfa og Riad Alegria som begge ligger sentralt plassert i områdene rundt Djemaa el Fna.

Avslapping på Riad Chorfa i Marrakech

Nyt Marrokansk mat i Marrakech

Krydder og matduftene som preger byen pirrer virkelig appetitten, og skal du oppleve god marokkansk mat til en ok penge bør du unngå restauranter med direkte utsikt eller tilknytning til Djemaa el Fna. Mange av cafeene og restaurantene som er lokalisert der ligger mye høyere i pris og lavere i kvalitet på mat enn i andre områder. Det anbefales likevel å ta en kopp kaffe, forfriskning eller myntete med utsikt over markedsplassen for bare å snuse inn atmosfæren, enten på dag eller kveldstid.

Tradisjonell Marokkansk mat tilberedes og serveres gjerne i en Tajine

God Marokkansk mat kan du finne mange steder i Marrakech. Prisene vil variere etter plassering, størrelse og kvalitet. Jeg har spist på flere spennende store restauranter og på små familiedrevne spisesteder og syns jevnt over at maten er svært god og representerer det marokkanske kjøkken på en god måte. Her er noen få restaurantanbefalinger:

Dar Moha: I en gammel Riad i gåavstand fra markedsplassen finner du denne eksklusive restauranten. Her får du tradisjonelle marokkanske smaker og retter servert på de mest fargerike måter, og det er nesten ikke mulig å ikke bli overveldet av både interiøret, servicenivået, smakene og stemningen. På Dar Moha er det mulig å innta både lunsj og kveldsmåltid, og begge deler er unik på sin måte. På dagtid fungerer plassen som en herlig, skyggefull hage, og måltidet nytes i en oase med banantrær, fuglekvitter og skilpadder som tusler rundt på gulvet. På kveldstid benyttes lyseffekter og musikk, og det skapes en eksotisk og intim stemning. Maten er yppelig, og det anbefales å bestille bord i god tid, spesielt om du tenker å besøke Dar Moha i helgene.

Koselig og sval stemning på Dar Moha i Marrakech

Fargerike grønnsaker servert i enda mer fargerike skåler hos Dar Moha

Bo-ZinDen eksklusive og asiatisk/nord-afrikansk inspirerte restauranten og klubben Bo-Zin er ypperlig for et godt kveldsmåltid etterfulgt av klassisk klubbstemning. I lokalene er det innredet ulike områder for ulike formål, som spiseplasser, bar og loungeområder. Stedet har i tillegg en stor hage med masse sitteplasser og barområde. Vi spiste oss gjennom en tasting menu under vårt besøk, og det kan ikke sies annet enn at alt var fantastisk! Restauranten ligger litt utenfor det gamle sentrum av Marrakech, men er vel verdt turen.

Elegant innredning på Bo-Zin i Marrakech. (foto: Bo-Zin)

Delta på et Marokkansk kokekurs

Om du vil både spise marokkansk mat og lære å lage den, kan et kokekurs være tingen. Jeg deltok på et kokekurs i regi av Riad Shorfa hvor vi i tillegg til å lære hvordan maten ble laget, også var med på innkjøp av ingredienser og forberedelser til måltidet. Det var svært så eksotisk å handle kjøtt og grønnsaker på markedene istedenfor i supermarkeder som vi er vant til. I kurset inngikk selvsagt også en grundig gjennomgang av de vanligste krydderne som benyttes i marokkansk kokekunst.

Les mer om kurset og finn oppskrifter her

Marrakech Food Tours

For en kvalitets matopplevelse på små, lokale spisesteder, hvorfor ikke gå på en guidet marokkansk mat-tur i byen? Der er flere firmaer som tilbyr slike turer og viser frem mange av de små og bortgjemte kafeer, bakerier og restauranter. Vi fikk fantastisk service og ikke minst det ypperste av marokkansk mat sammen med Amanda og Youssef i Marrakech Food Tours. De arrangerer både lange og korte mat-turer både for individuelle og grupper.

Komme seg til Marrakech

Norwegian har daglige avganger fra Oslo til Marrakech og det er også mulig å komme seg til byen med mange andre flyselskaper om du ikke er fremmed for en mellomlanding i Europa.

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!

<div data-gyg-partner-id="QQ3YTCR" data-gyg-number-of-items="4" data-gyg-currency="NOK" data-gyg-locale-code="no-NO" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="marrakech" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="https://widget.getyourguide.com/QQ3YTCR/activities.frame"></div><!-- [et_pb_line_break_holder] -->
<script async defer src="https://widget.getyourguide.com/v2/widget.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)