Reiseguide Marokko
Marokko ligger helt vest i nord Afrika og grenser mot både Atlanterhavet i vest og Middelhavet i nord. Landet grenser til Algerie i øst mens det i sør er noe mer uklarheter om grensene ettersom både Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk hevder at Vest-Sahara, en tidligere spansk koloni, er under deres herredømme.
Langs kysten av Marokko finnes det også fire spanske enklaver. Fjellkjeden Atlasfjellene deler Marokko i to fra sørvest til nordøst. De fleste innbyggerne i Marokko er bosatt i områdene nord for Atlasfjellene mens området sør for fjellene er en del av Saharaørkenen. Landet har en signert frihandelsavtale med EU og USA
.
Nyttige fakta
- Størrelse: 446 550 km²
- Antall innbyggere: 33,3 millioner
- Hovedstad: Rabat
- Andre store byer: Casablanca, Agadir, Fès og Marrakec
- Styringsform: Konstitusjonelt monarki med parlament
- Nasjonaldag: 30. juli
- Tidssone: CET (Central European Time) GMT+1
- Klima: Middelhavsklima
- Valuta: Marokkanske dirham. Valutaen kan kun kjøpes i Marokko.
- Strømspenning og stikkontakt type: 220V, stikkontakt type C og E
- Offisiell(e) religion(er): Islam. De fleste marokkanere er Sunnimuslimer
- Språk: Offisielle språk er Arabisk og Berbisk. Mange behersker også Fransk, som er første fremmedspråk, og Spansk i de nordlige delene. I typiske turistområder snakkes det også Engelsk.
- Høyre- eller venstrekjøring: Høyre
- Førerkorttype godkjent: Nasjonalt, men noen bilutleiere krever internasjonalt førerkort.
- Telefonkode: +212
Regioner i Marokko
Marokko er delt inn i 16 regioner som hver blir styrt av en wali, som også fungerer som guvernøren i sitt område, og er utpekt av kongen. Tre av regionene er omstridt på grunn av den tidligere nevnte grensekonflikten.
Helseråd og anbefalte vaksiner for reise til Marokko
I de store byene og områdene med mye turister er de sanitære forholdene stort sett gode. Til drikke anbefales flaskevann fremfor springvann og frukt og grønnsaker bør vaskes, kokes eller skrelles før konsumering. Grunnet rabiesfare bør man holde seg unna løshunder og ville katter.
For vanlige turistreiser til Marokko anbefales det at du har Hepatitt A vaksine (for alle over 1 år) samt oppdatert vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (vaksinen varer i 10 år, så sjekk hvor lenge det er siden du tok denne før du reiser) Har du lett for å få turistdiare bør du også vurdere en drikkevaksine mot dette, som også hjelper mot Kolera. Les om drikkevaksinen her
Pass og visumregler i Marokko
Disse innreisereglene til Marokko gjelder for Norske statsborgere med Norsk pass. Husk at reglene kan endre seg på kort varsel så dobbeltsjekk gjerne før du booker din reise.
- Pass: Ved innreise til Marokko må passet ditt ha en gyldighet i minst 6 måneder fra innreisedato. Skal du mellomlande underveis til Marokko må du også huske å sjekke om landet du mellomlander i kan ha andre passregler.
- Visum: Det kreves ikke visum for nordmenn som besøker Marokko om oppholdet er kortere enn tre måneder. Har du tenkt å oppholde deg i mer enn tre måneder må du senest 15 dager etter innreise søke om oppholdstillatelse i landet.
Hvordan reise til Marokko fra Norge
For å reise til Marokko går det både rutefly og charterfly fra Norge til en rekke byer. Charterfly går direkte til bestemmelsesstedet men med rutefly kan det være nødvendig med flybytte et sted i Europa. Dette er som regel ikke noe problem da det stort sett er oversiktlig og enkelt å finne frem på flyplassene og de fleste flyselskap sørger for at du har god klaring mellom flyvningene. Husk å bestille reisen som en helhet, ikke to enkeltreiser, om du må bytte fly, slik at du er dekket om det skulle oppstå forsinkelser.
Finn flyreiser på momondo for din neste reise til Marokko her
Leiebil i Marokko
Trafikkbildet i Marokko kan for mange fremstå noe aggressivt og kaotisk, så om du leier bil kan det være lurt å unngå sentrumskjernen i de største byene. Man må være over 21 år for å leie bil i landet og det holder normalt med ditt nasjonale førerkort, men noen utleiere krever også internasjonalt førerkort. Trafikkreglene er mye det samme som i Norge men en viktig forskjell er at høyreregelen gjelder i rundkjøringer. Sikkerhetsbelte er obligatorisk for alle i bilen. Kjøring i dagslys anbefales. Sjekk ut tilgjengelighet og prisnivå for leiebil gjennom Auto Europe i Marokko her.
Aktiviteter i Marokko
Der er massevis av ulike aktiviteter og spennende utflukter du kan delta på i Marokko. Både båtturer, kulturelle utflukter, ørkensafari, hesteridning, kamelturer, vandreturer med guide og ørkencamping for å nevne noen få. Sjekk her for flere gode aktivitetstips til Marokko med GetYourGuide.
Pakketips for Marokko
Hva du skal pakke til en ferie eller reise til Marokko avhenger selvsagt av hva formålet med besøket er. Du bør uansett tenke på at Marokko er et muslimsk land og at man bør vise respekt og sensitivitet for kulturen når det gjelder klesdrakt. Bare skuldre, korte skjørt og shorts er ikke vanlig å kle seg i utenom på strendene f.eks. i Agadir og på de mer vestlige nattklubbene i f.eks. Marrakech. Plagg du kan bære lag på lag og som dekker skuldre og knær er derfor å anbefale for begge kjønn. Med middelhavsklima vil det også si at solen kan være ganske skarp, spesielt i sommerhalvåret. Solkrem med god faktor og annen solbeskyttelse, som caps/hatt og solbriller bør du derfor pakke med deg.
Beste årstid å reise til Marokko
Igjen kommer det an på hva formålet med reisen er, men mars til juni og september til november er gode måneder for reiser til Marokko generelt. Juli og august kan oppleves som meget varme, spesielt i byene, med gjennomsnittstemperaturer på opptil 38 grader C på dagtid (og noen ganger langt over 40 grader) i for eksempel Marrakech i disse månedene. Vinterstid har Marokko forholdsvis gode dagtemperaturer mens nattetemperaturene kan krype ned under 10 grader C. Unngå uansett fastemåneden ramadan ved reise til Marokko da mange restauranter er stengt og der er restriksjoner på alkoholservering hele perioden, også for ikke-muslimer.
Marokkansk mat
Nasjonalretten i Marokko regnes for å være couscous, og om fredagen spiser «alle» dette. Couscous laget på marokkansk vis tar tid å tilberede, og dampkokes tradisjonelt på toppen av en gryte fylt med grønnsaker og kjøtt i 2-3 timer. Dampen vil gi couscousen den karakteristiske og aromatiske smaken. Maten danderes tradisjonelt på et stort fat og alle spiser direkte fra fatet, gjerne med hendene eller man bruker små runde brød, kalt khobs, for å samle opp maten med.
Å koke med tagine er en annen typisk marokkansk måte å tilberede måltidene på. Tagine er laget av leire og består av to deler: en flat underdel og et kjegleformet lokk med hull i toppen. Tagine kan lages med både fisk, kjøtt og kylling med et utvalg grønnsaker, eller bare som grønnsaker. Ofte brukes en blanding av mange ulike krydder for å sette den riktige smaken på den marokkanske maten, men spisskummen, ingefær og gurkemeie er selvskreven i rettene. Tradisjonelt legges maten ukokt i taginen og stekes over glødende kull til grønnsaker og evt. kjøtt/fisk/kylling er mør.
Salater og brød er viktige ingredienser i et marokkansk måltid, og ofte kan det serveres 4-5 ulike finhakkede grønnsaksalater som tilbehør. Også i salatene er kryddermiksen viktig for å få den rette smaken. Les mer om Marokkansk matlaging her.
Gå heller ikke glipp av den gode mynteteen som serveres over alt i Marokko. Det er helt egne teskjenke-seremonier knyttet til denne søte, varme drikken når den finner sted i familiene og om du kan delta på en slike teseremoni er det først og fremst å foretrekke. Bor du på en Riad er det sjanser for at de gjerne tilbyr det som en hyggelig gest for gjestene. Du kan også kjøpe en god kopp myntete på vanlige kafeer.
Les mer: Marokkansk kokekurs i Marrakech
Hvordan tipser man i Marokko?
Tips er en del av inntekten i tjenesteytende serviceyrker i Marokko, så det er vanlig å tipse f.eks. på restauranter og i taxi med rundt 10% av regningen. Får du hjelp med koffertene frem til hotellet eller på hotellet forventes det tips, så sørg for å ha småpenger klar. Legg også gjerne igjen tips til stuepiken.
Det et ikke vanlig å tipse i butikker, men det er helt typisk og forventet å prute på prisen markeder (ikke i butikker og supermarkeder). Legg også merke til at om du tar bilde av lokalbefolkningen forventes det også at du tipser dem som takk for velvilligheten. Dette gjelder spesielt på større markedsplasser, som f.eks. i Marrakech hvor mange av de lokale ikledd folkedrakter eller andre oppkledninger lever av fototipsen de mottar.
Kort eller kontant?
Marokko er kjent for sine mange og spennende markeder hvor du blant annet kan kjøpe tradisjonelle marokkanske tepper, skinnprodukter, araganolje, keramikk og krydder, og her må du benytte kontanter for å handle. Lokale restauranter og kafeer tar stort sett også kun kontanter mens de større og mer internasjonale hoteller og restauranter gjerne tar kredittkort. Det er uansett lurt å ha kontanter for å tipse personalet.
Siden Marokkanske Dirham kun kan kjøpes i Marokko kan du ta med deg Euro eller Dollar sedler og veksle inn i Dirham når du ankommer. Alternativt kan du ta ut kontanter i minibanker, men husk å kun benytte minibanker på sikre områder, som f.eks. inne i banker, for å unngå at kortet ditt blir skimmet.
Spennende festivaler og arrangement i Marokko
Der finnes et stort utvalg av spennende festivaler spredd over hele året i Marokko. Her er et lite knippe av spennende festivaler og arrangementer som årlig finner sted.
Almond Blossom Festival
Almond Blossom festivalen holdes i Tafraoute, Marokkos mandel hovedstad. Når mandeltrærne blomstrer er det med et vell av farger, og festivalen markeres med marked, musikk og historiefortelling når blomstringen er på sitt sterkeste, vanligvis i februar.
Marathon des Sables
Marathon des Sables er verdens tøffeste Ultraløp. Løpet er på hele 251 km og går i Saharaørkenen over 6 dager. Løpet både starter og slutter i Ouarzazate, Marokkos filmby nr. 1. Arrangeres vanligvis i mars/april.
Kelaa-des-Mgouna Rose Festival
Kelaa-des-Mgouna Rose Festival er en årlig 3 dagers rosefestival som avholdes i slutten av april/begynnelsen av mai, avhengig av roseblomstringen, i byen Kelaat M’gouna som også kalles Rosenes dal.
Fes Festival of World Sacred Music
Fes Festival of World Sacred Music er en 1 ukes musikkfestival i Fes hvor musikere fra hele verden møtes og spiller sammen. Festivalen arrangeres vanligvis i mai/juni.
Cherry Festival
Cherry Festival er den festivalen som er eldst i Marokko. Cherry festivalen i Sefrou avholdes i midten av juni og markerer kirsebærinnhøstingen og feries med folkemusikk, parader, fantasia hesteoppvisninger og kåringen av «Cherry Queen».
Gnaoua World Music Festival
Gnaoua World Music Festival er en årlig 4 dagers Gnawa og World music festival som holdes i Essaouira. Gnawa musikk er en blanding av spirituelle, religiøse og kulturelle ritualer kombinert med poesi, musikk og dans. Festivalen holdes om sommeren og tiltrekker seg tradisjonsmusikere fra hele verden
Fantasia Festival
Fantasia Festival en årlig festival i Marrakech hvor tradisjonell Fantasia hesteridning står i fokus. Fantasia er en tradisjonell Berber opptreden hvor det kappløpes med hest i fargerike kostymer. Rytterne representerer ulike landsbyer og denne tradisjonen er vanlig i forbindelse med f.eks. brylluper.
Date festival
Date festival er en festival som avholdes i oktober i Erfoud ved Saharaørkenen og er en dadle fest med mat, musikk, dans og opptredener samt kåring av «Miss Date». Denne festivalen har lange tradisjoner i marokkansk kultur.
UNESCO World Heritage i Marokko
Marokko har 9 historiske steder som er oppført på UNESCO World Heritage listen. Disse er:
- Arkeologiske utgravinger ved Volubilis
- Den historiske byen Meknes
- Ait-Ben-Haddou
- Medinaen i Essaouira
- Medinaen i Fez
- Medinaen i Marrakesh
- Medinaen i Tétouan
- Den portugisiske byen Mazagan
- Rabat
I tillegg finnes det 7 elementer på UNESCOs liste over muntlig- og immateriell kulturarv. Disse er:
- Taskiwin – en form for krigsdans fra de vestlige delene av Atlasfjellene.
- Falkoneri – jakt og oppvisning med dressert falk
- Argan – praksis og kunnskap rundt det å utvinne araganolje
- Middelhavsdiett – matkultur representert rundt middelhavet
- Kirsebærfestivaeln i Sefrou
- Kulturformidlingen på Jemaa el-Fna i Marrakech
- Tan-Tan Moussem – en årlig Berbersamling med over 30 ulike stammer representert
Overnatting i Marokko
I og rundt byene finnes et stort utvalg av hoteller og andre overnattingssteder i alle standarder og prisklasser. Har du mulighet til å bo i en Riad bør du vurdere dette da du vil komme nærmere marokkansk kultur og levemåte. Flere steder finner du også ferieresorter med tilrettelagt svømmebasseng, solstoler og pool bar, som f.eks. i Marrakech og selvsagt ligger det hoteller og leilighetskompleks for mer klassiske strandferier ved kystbyer som Agadir.
Der finnes også små hotellperler i og ved landsbyene rundtom i Marokko og flere steder kan du overnatte i ørkencamps av både enkel, standard og luksusnivå.
AirBnB er også et godt alternativ for overnatting i Marokko. Her kan du finne spennende overnattingsmuligheter i hele landet, både storbyene, kystbyene, de historiske plassene og landsbyene.
Sikkerhet i Marokko
Det er stort sett trygt å reise til Marokko, men som mange andre steder disse dager har de også fokus på å bekjempe eventuelle terroranslag. Unngå store folkemengder som f.eks. politiske demonstrasjoner og vær oppmerksom på lommetyver på markedene og andre handelssteder. Trafikken kan som nevnt fremstå som noe kaotisk og uoversiktlig så kjøring på dagtid bør tilstrebes. Vær oppmerksom på kryssende fotgjengere, biler som plutselig stopper langs veien og hyppige forbikjøringer.
Det anbefales også at man benytter lokale guider og ikke går alene om man ønsker å gå på fotturer i fjellene i Marokko og ellers utviser generell forsiktighet og varsomhet.
På grunn av den uavklarte politiske og territoriale situasjonen i Vest Sahara bør reisende til dette område vise ekstra varsomhet. Sjekk med den marokkanske ambassaden om det kreves eventuelle innreisetillatelse til disse områdene når du planlegger reisen din.
Blogginnlegg om Marokko på letsgetlost.no
Finn full oversikt over alle innlegg på letsgetlost.no om Marokko her