Reiseguide Kroatia

Kroatia ligger lokalisert i Sør-Europa ved Adriaterhavet. Landet er en tidligere jugoslavisk republikk, men har vært selvstendig siden 1991. Kroatia grenser mot Slovenia i nordvest, Ungarn i nord samt Serbia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro i øst.

Reiser du i landet vil du oppdage at Kroatia har vakker natur og et meget variert landskap. Den nordøstlige delen av landet kalles den pannoniske slette og er flatt og fruktbart, mens områdene i nordvest og vest er preget av alpelandskap. Det er også flere karstlandskap i Kroatia. Landet er imidlertid mest kjent for turister for sin vakre kystlinje med over 1000 øyer og piktoreske kystlandsbyer.

Kysten av Kroatia har middelhavsklima med varm og tørr sommer, og en mild og regnfull vinter. Innlandet har et mer kontinentalt klima. Kroatia er medlem av NATO og EU. Finn de beste tipsene til din Kroatia ferie i vår komplette reiseguide.

.

Nyttige fakta

  • Størrelse: 56 594 km²
  • Antall innbyggere: 4,1 millioner
  • Hovedstad: Zagreb
  • Andre store byer: Split, Rijeka, Osijek og Zadar,.
  • Styringsform: Demokratisk republikk
  • Nasjonaldag: 25. juni
  • Tidssone: CET (Central European Time) GMT+1
  • Klima: Middelhavsklima langs kysten, kontinentalt klima i innlandet
  • Valuta: Kroatisk kuna.
  • Strømspenning og stikkontakt type: 220V, stikkontakt type C og F
  • Offisiell(e) religion(er): Romersk-katolsk.
  • Språk: Offisielle språk er Kroatisk.
  • Høyre- eller venstrekjøring: Høyre
  • Førerkorttype godkjent: Nasjonalt førerkort er tilstrekkelig.
  • Telefonkode: +385

Regioner i Kroatia

Administrativt er Kroatia er delt inn i 21 fylker. Landet er ellers delt inn i større regioner som omfatter landskapene (det egentlige) Kroatia, Slavonia, Dalmatia og det sørlige Istria.

Les også: Slow travel opplevelsesreise i Slavonia

Helseråd og anbefalte vaksiner for reise til Kroatia

Kroatia har et offentlig helsevesen som i Norge, men standarden på sykehusene er noe lavere. Springvann kan de aller fleste stedene drikkes uten noen risiko, men forhør deg med lokale for å være på den sikre siden. Solen kan være svært sterk om sommeren, spesielt i kystområdene, så husk å beskytte huden med høy solfaktor.

Som for alle andre vanlige turistreiser til utlandet anbefales det at du har Hepatitt A vaksine (for alle over 1 år) samt oppdatert vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (vaksinen varer i 10 år, så sjekk hvor lenge det er siden du tok denne før du reiser)

Pass og visumregler i Kroatia

Disse innreisereglene til Kroatia gjelder for Norske statsborgere med Norsk pass. Husk at reglene kan endre seg på kort varsel så dobbeltsjekk gjerne før du booker din reise.

  • Pass: Ved innreise til Kroatia må du fremvise pass, da landet ikke er en del av Schengen avtalen. Det kreves at passet er gyldig gjennom hele oppholdet i landet.
  • Visum: Det kreves ikke visum for nordmenn som besøker Kroatia.

Hvordan reise til Kroatia fra Norge

For å reise til Kroatia går det om sommeren charterfly fra Norge til en rekke Kroatiske byer. Med rutefly er det nødvendig med flybytte et sted i Europa. Dette er som regel ikke noe problem da det stort sett er oversiktlig og enkelt å finne frem på flyplassene, og de fleste flyselskap sørger for at du har god klaring mellom flyvningene. Husk å bestille reisen som en helhet, ikke to enkeltreiser, om du må bytte fly, slik at du er dekket om det skulle oppstå forsinkelser.

Leiebil i Kroatia

Kroatia er et flott land å utforske med bil, og veistandarden er generelt god. Der er bra skilting og med en tilkoblet GPS i bilen eller på mobil finner du enkelt frem over det meste.

Man må være minst 18 år for å leie bil i landet og man må ha hatt førerkort i minst 1 år. Det holder med å kunne fremvise ditt nasjonale førerkort. Trafikkreglene er mye det samme som i Norge og sikkerhetsbelte er obligatorisk for alle i bilen. Legg merke til at i rundkjøringer har kjøretøy fra høyre forkjørsrett.

Sjekk ut tilgjengelighet og prisnivå for leiebil gjennom Auto Europe i Kroatia her.

Aktiviteter i Kroatia

Der er massevis av ulike aktiviteter og spennende utflukter du kan delta på i Kroatia. Både båtturer, kulturelle utflukter, hesteridning, fuglekikking, vandreturer i nasjonalparkene og jaktturer for å nevne noen få. Sjekk her for flere gode aktivitetstips til Kroatia med GetYourGuide.

Pakketips for Kroatia

Hva du skal pakke til en ferie eller reise til Kroatia avhenger selvsagt av hva formålet med besøket er. Har du tenkt å være mye ute i naturen, f.eks. terrengsykling, fotturer o.l. bør du ha med deg gode klær for skiftende vær og gode sko, spesielt utenom sommersesongen. Vinterstid er det en kjøligere og våtere værtype, så da kan det være lurt å pakke klær du kan benytte lag på lag både for varme og beskyttelse mot nedbør. Med middelhavsklima vil det også si at solen kan være ganske skarp, spesielt i sommerhalvåret. Solkrem med god faktor og annen solbeskyttelse, som caps/hatt og solbriller bør du derfor pakke med deg.

Beste årstid å reise til Kroatia

Igjen kommer det an på hva formålet med reisen er, men sommermånedene er svært populære for reiser til den kroatiske kysten og øyene. Vil du unngå de store mengdene med turister bær du derfor legge din reise til utenom høysesongen både når det gjelder øyene og de større kystbyene. Reiser i innlandet om sommeren kan oppleves som mindre hektiske. Vår og høst er gode måneder for utendørsopplevelser og bilreiser i landet, mens vintermånedene kan være flotte for både storbyopplevelser og ikke minst de flotte julemarkedene. 

Les også: Langweekend i Europa – spennende byer litt utenfor allfarvei 

Kroatisk mat og vin

Kroatisk mat varierer fra region til region, og alle har de sine spesielle retter som er karakteristisk for området. Felles for dem alle er at hver region benytter lokale og sesonbetonte råvarerDet som imidlertid er den største ulikheten i kroatisk kjøkken, er foskjellen mellom maten som serveres i kystregionen kontra maten som serveres i innlandet. I innlandet er kjøkkenet inspirert av slaviske tradisjonen, og består mye av det vi forbinder med tradisjonell bondekost, i tillegg til mye grønnsaker, oster og spekemat. Suppe er en viktig del av et kroatisk måltid i innlandet og serveres nesten alltid som første rett. 

I kystområdene er kjøkkenet inspirert av den italienske, greske og franske middelhavsmaten, og består mye av fisk og skalldyr, spekeskinker og ost. Pasta- og pastaretter er også vanlig å finne på menyen i disse områdene.

Kroatias nasjonalrett regnes for å være retten Peka. Dette er langtidsstekte grønnsaker og poteter med følge av enten kalvekjøtt, lammekjøtt eller blekksprut. Peka er vanligst i innlandet men også i kystbyene Hvar, Korcula og Brac finner du denne retten på menyen til restaurantene. Ønsker du å spise Peka kan det være lurt å bestille dagen i forveien, da retten tar timesvis å tilberede.

Kroatia er også en vinproduserende nasjon, og har dyrket vindruer og produsert vin i 2500 år. Kroatia har vært kåret til ett av verdens beste vinområder, men siden produksjonen i liten grad er industrialisert er det ikke mye vin som eksporteres til utlandet. Det betyr at for å få smake på ulike typer av kroatisk vin, må du besøke Kroatia selv. I området Slavonia produseres noen av Kroatias aller beste viner, og egner seg veldig godt for en vintur.

Som mange andre av middelhavslandene har også Kroatia sitt eget spesielle brennevin, Rakija. Rakija er forholdsvis alkoholsterkt brennevin som smakssettes med krydder eller frukt som for eksempel eple, pære og plomme. Det nytes i små snapsglass. Reiser du rundt i Kroatia er det vanlig med en aldri så liten Rakija som velkomstdrikke eller som en avslutning på måltidet.

Hvordan tipser man i Kroatia?

Det er vanlig å tipse med mellom 5-10% av totalregningen om man er fornøyd med serveringen, maten og servicen på restaurantene. Du kan også tipse i taxi og evt. til stuepikene på hotellet om du syns servicen er ekstra god, men det er ikke påkrevet.

Kort eller kontant?

Det benyttes Kuna i Kroatia og bruk av kontanter er vesentlig mer utbredt enn i Norge. På mindre restauranter, butikker og ved privat overnatting benyttes vanligvis kontanter. I de store byene og turistområdene i Kroatia er det ingen problem å benytte de vanligste kreditt- og debetkort både på restauranter og i butikker. Skal du ta ut penger fra minibank bør du utvise normal forsiktighet og fortrinnsvis benytte minibanker i tilknytning til banker, for å unngå skimming.

Spennende festivaler og arrangement i Kroatia

Der finnes et stort utvalg av spennende festivaler spredd over hele året i Marokko. Her er et lite knippe av spennende festivaler og arrangementer som årlig finner sted.

Karneval i Opatija og Rijeka

Tradisjonelt karnaval har lange tradisjoner i Kroatia, og de mest kjente avholdes i byene Opatija og Rijeka. Da er det parader og opptog for både store og små i fargerike kostymer, slik et ekte karneval skal være. Karneval arrangeres også spredd utover hele landet, med ulike lokale spesialiterer og skikker på menyen. Karnevalstiden ligger vanligvis mot slutten av januar/begynnelsen av februar. 

Kornati Cup

Kornati Cup er et stort selregatta med over 100 deltakende båter som avholdes i Adriaterhavet hver vår. Arrangementet går over 4 dager og inneholder flere små og store konkurranser. Arrangeres vanligvis i april.

Big Wall Speed Climbing

Big Wall Speed Climbing er en årlig friklatrefestival som avholdes i Paklenica nasjonalpark, vanligvis første helgen i mai hvert år.

Internasjonal barnefestival i Sibenikc

Den internasjonale barnefestivalen i Sibenikc er en scenekunstfestival for barn som arrangeres over 2 uker, vanligvis i slutten av juni hvert år.

Split Sommerfestival

Sommerfestivalen i Split er en festival for utøvende kunst, og byr på både konserter, ballett, dans, drama, opera, jazz og filmfestival, for å nevne noe. Avholdes som regel fra midten av juli til midten av august.

Internasjonal folklorefestival i Zagreb

Den internasjonale folklorefestivalen i Zagreb avholdes hvert år i midten av juli. Det er fokus på dans og sang. I tillegg til lokale grupper ankommer det også grupper fra hele verden som vil opptre med sine lokale sanger og tradisjonell dans.

Raber Fiera

Raber Fiera er et middelalderarrangement i byen Rab. Over 400 lokale dresser seg opp i middelalderkostymer og viser frem håndtverk, levemåte og mat fra denne tidsepoken til besøkende. Arrangementet avholdes i slutten av juli hvert år.

European Freestyle Surf Pro Toru

Hvert år i begynnelsen av august kåres verdens beste surfere i i dette mesterkskapet som avholdes utenfor Pelješac halvøyen.

Marunada

Marunada er den årlige kastanjefestivalen som finner sted hver oktober i den lille kystbyen Lovran. Under festivalen er hele byen dedikert til produkter av og med kastanjenøtter og der er ulike kulturell underholdning og tradisjonelt håndtverk til salgs.

UNESCO World Heritage i Kroatia

Kroatia har 8 historiske steder som er oppført på UNESCO World Heritage listen. Disse er:

  1. Det historiske komplekset i Split med the Palace of Diocletian
  2. Gamlebyen i Dubrovnik
  3. Det anglikanske komplekset av Euphrasian Basilica i den historiske delen av Pore?
  4. Den historiske byen Trogir
  5. St James katedralen i Šibenik
  6. Stari Grad Plain
  7. Ste?ci gravplass med gravsteiner fra middelalderen.
  8. Venetiansk forsvarsverk bygget på  1700 og 1800 tallet: Stato da Terra – Western Stato da Mar

I tillegg finnes det 17 elementer på UNESCOs liste over muntlig- og immateriell kulturarv. Disse er:

  1. Kunsten å lage tørrmur
  2. Me?imurska popevka, en folketone fra Me?imurje
  3. Middelhavsdietten
  4. Klapa multidel sang fra Dalmatia
  5. Be?arac sang og spill fra Øst Kroatia
  6. Ojkanje singing
  7. Kunsten å lage pepperkaker fra nord Kroatia
  8. Sinjska Alka, ridder turnering i Sinj
  9. Årlige karnevals klokkeringere fra Kastav regionen
  10. Feiringen av Saint Blaise, Dubrovniks skytsengel
  11. Lisselaging i Kroatia
  12. Za Krizen prosessjonen på øyen Hvar
  13. Vår prosessjonen i Ljelje/Kraljice fra Gorjani T
  14. Tradisjonell produksjon av leketøy til barn i tre i Hrvatsko Zagorje
  15. To delt sang og spill med Istrian skala

Overnatting i Kroatia

I og rundt byene finnes et stort utvalg av hoteller og andre overnattingssteder i alle standarder og prisklasser. På landsbygden finnes både små hoteller, bed and breakfasttilbud og tilbud om gårdsferier og aktivitetsferier. På øyene og i kystbyene er det et stort utvalg av ferieboliger, hoteller og andre overnattingstilbud for solhungrige gjester.

AirBnB er også et godt alternativ for overnatting i Kroatia. Her kan du finne spennende overnattingsmuligheter i hele landet, både storbyene, kystbyene, øyene og landsbyene i innlandet. 

Sikkerhet i Kroatia

Det er stort sett trygt å reise til Kroatia, og det er ikke høyere terrorfare der enn i Norge. Vis generell aktsomhet for lommetyverier og hverdagskriminalitet som ofte følger med større byer eller store folkemengder.

Noen ytterst få områder er fortsatt ikke klarert for landmine, og disse områdene er godt merket med fareskilt. Dersom du skal på fottur i øde og ubebodde strøk og er i tvil, kan kart, lokale myndigheter og lokalbefolkningen bistå.

Blogginnlegg om Kroatia på letsgetlost.no

Finn full oversikt over alle innlegg på letsgetlost.no om Kroatia her