Reiseguide Færøyene
Færøyene er en øygruppe bestående av 18 øyer og mange holmer og skjær som ligger plassert nord for Skottland i det nordlige Atlanterhavet. Landet har indre selvstyre men er å regne som en del av Danmark.
Naturen på Færøyene er vill og spektakulær med sin treløse vegetasjon, grønne marker og bratte fjellklipper på vestsiden av øyene. Færøyene har et ekstremt kystklima med mye sterke vinder som blander store mengder havsalt i luften. Det er derfor vanskelige vekstforhold for en rekke planter og trær.
Grunnet sin isolerte beliggenhet og røffe klima er det også begrenset med ville landpattedyr på øyene, og de eneste som lever i vill tilstand her er harer, rotter og mus. Fuglelivet er rikt og variert og hvert år hekker over 110 ulike fuglearter på øyene. Havet rundt Færøyene er også artsrikt med sel, flere hvalarter og en lang rekke fiskearter.
Nesten 98 % av innbyggerne på Færøyene er danske statsborgere. Færøyene er ikke medlem av EU selv om Danmark er det.
.
Nyttige fakta
- Størrelse: 1 399 km²
- Antall innbyggere: 50.000
- Hovedstad: Tórshavn
- Andre store bygder: Klaksvík, Fuglafjørður, Vágur og Vestmanna
- Styringsform: Konstitusjonelt monarki (under Danmark)
- Nasjonaldag: 29. juli
- Tidssone: Western European Time
- Klima: Subarktisk maritimt klima
- Valuta: Færøysk krone (Danske kroner trykket med Færøysk motiv)
- Strømspenning og stikkontakt type: 230 V, Stikkontakttype C, E, F og K
- Offisiell(e) religion(er): Evangelisk-luthersk (ca. 84%)
- Språk: Færøysk og dansk, engelsk er godt utbredt som andrespråk
- Høyre- eller venstrekjøring: Høyre
- Førerkorttype godkjent: Nasjonalt førerkort
- Telefonkode: +298
Syslar og kommuner på Færøyene
Tradisjonelt er Færøyene inndelt i seks sysler som igjen er delt inn i 30 kommuner. Disse er:
– Norðoyar
– Eysturoy
– Streymoy
– Vágar
– Sandoy
– Suðuroy
Helseråd og anbefalte vaksiner for reise til Færøyene
Der er ingen spesielle vaksiner som er nødvendig for reiser til Færøyene utover at det anbefales å ha oppdatert grunnvaksinasjonen generelt (gjelder for alle reiser til utlandet), dvs. at du er vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio innenfor de siste 10 årene.
De helsemessige og hygieniske forholdene er meget gode på Færøyene og vann kan trygt drikkes direkte fra springen.
Pass og visumregler på Færøyene
Disse innreisereglene til Færøyene gjelder for Norske statsborgere med Norsk pass. Husk at reglene kan endre seg på kort varsel så dobbeltsjekk gjerne før du booker din reise.
- Pass: Det er ikke krav om pass ved innreise til Færøyene men du må kunne fremvise gyldig legitimasjon. Gyldig legitimasjon kan være pass, nasjonalt ID-kort av EU-standard eller nasjonalt norsk førerkort. Det anbefales at pass medbringes.
- Visum: Det kreves ikke visum for nordmenn som besøker Færøyene
Hvordan reise til Færøyene fra Norge
For å reise til Færøyene kan du ta vanlig rutefly fra Norge. Atlantic Airways har direkteruter fra Bergen og med SAS kan du reise til Færøyene via København.
Finn flyreiser på momondo for din neste reise til Færøyene her
Foretrekker du heller å reise med ferge kan du ta Smyril Line sin ferge som går fra Hirtshals i Danmark. Fergen går fra samme havn som både FjordLine og ColorLine har seilinger til, så det skal være enkelt å kombinere ferger om du reiser fra Sør-Norge.
Leiebil på Færøyene
Det er enkelt å kjøre bil på Færøyene ettersom de følger samme trafikkregler som her hjemme. Det er imidlertid noen få særegenheter det kan være verdt å ta med seg. Maks fart er 80 km/t mens det de fleste steder er 50 sone. Vær også oppmerksom på at i de eldste tunnellene er der kun en fil men det er hyppig med møteplasser, så kjør varsomt og vær oppmerksom. Om du kjører nedover en smal bakke har du vikeplikt for motgående trafikk som kommer oppover. Seks av de Færøyiske øyene er forbundet med broer eller tunneler og de øvrige kommer du deg til med ferge, så du kommer deg rundt til et stort område med bil.
Sjekk ut tilgjengelighet og prisnivå for leiebil gjennom Auto Europe på Færøyene her.
Aktiviteter på Færøyene
Færøyene er perfekt for utendørsaktiviteter som lange vandreturer, rapellering, en tur med havkajakk og båtturer med ribbåt, eller hva med å utforske øyene gjennom en spennende biltur eller en helikoptertur til en av øyene for å titte på de hekkende trekkfuglene? Å observere den tradisjonelle saueklippingen er også en populær aktivitet. Her er også massevis av muligheter for den kulturinteresserte og der er flere spennende museer på øyene og årlig arrangeres det mange artige festivaler.
Pakketips for Færøyene
Færøyene er overraskende mildt året rundt, men også værhardt og vindfullt, så uansett når på året du reiser dit anbefales det å pakke med varme klær du kan bære lag på lag. En vindjakke ytterst eller en vindtett tykk jakke bør også være med i kofferten og husk varme ullsokker. Har du tenkt å bevege deg i naturen, titte på fugler eller delta på båtturer er gode og varme/vanntette sko, gjerne tursko, et must. Ha også med lue og varme hansker og gjerne regnsett da det er mye vær og nedbør på øyene.
Beste årstid å reise til Færøyene
Færøyene har milde vintre og kjølige somre, og i sommersesongen fra juni til august kan det oppstå fuktig vær med mye tåkedannelse. De våteste og villeste månedene værmessig er imidlertid i vinterhalvåret, fra oktober til mars, mens mai til september regnes for å være høysesongen for besøkende. Har du spesielle formål med reisen, som å få oppleve noen av de mange trekkfuglene som ankommer øyene, sjekk ut når akkurat dine favorittfugler er på øyene for å velge din perfekte reisemåned.
I vintermånedene kan det være noe vanskeliger å komme seg til de øyene som ikke har veiforbindelse grunnet dårlig vær og høye bølger. Båter, ferger og helikopterflyvninger kan av værmessige årsaker bli innstilt året rundt men dette er mest hyppig i vintermånedene.
Mat på Færøyene
Færøyenes beliggenhet som forholdsvis isolerte øyer i et meget værhardt område preger matkulturen på øyene. Dyrking av mat har vært utfordrende på grunn av klimaet og den salte havluften og i vintermånedene kan det tidvis være vanskelig å komme seg både til og fra øyene. Det var derfor viktig at de kunne være noenlunde selvforsynte når det gjaldt mat. Sauehold er vanlig på Færøyene og det sies at der er flere sauer på øyene enn innbyggere, og det er også lang tradisjon med både fiske og hvalfangst.
På Færøyene er det tradisjon for å fermentere og tørke maten. Både sauekjøtt, hvalkjøtt og fisk blir konservert på denne måten. På grunn av den høye konsentrasjonen av havsalt i luften benyttes ikke salt under tørkingen. Hvalspekket kuttes i passe biter og legges i salt for å bevare det. Du bør absolutt smake på det tradisjonsrike Skærpikjøt som alle de lokale elsker, som er fermentert lammelår, veldig likt et klassisk fenalår fra Norge, men litt mindre salt og litt annerledes kjøttsmak.
Ferskt sauekjøtt benyttes også mye i tradisjonell matlaging på Færøyene og det serveres ofte lammekjøtt som ligner på det vi vil kalle god bondekost her hjemme, altså langtidskokt servert med kokte poteter, grønnsaker og saus.
Hvordan tipser man på Færøyene?
Det er ingen forventninger om tips til hverken servitører, taxisjåfører eller andre i tjenesteytende næringer. Er du fornøyd med servicen er det likevel ikke noe i veien for å tipse slik man ville gjort det i Norge, med ca. 10% av totalregningen på f.eks. restauranter.
Kort eller kontant?
Kort som betalingsmiddel er nesten like vanlig på Færøyene som i Norge og du kan benytte debetkort stort sett over alt, som i butikker, på restauranter etc. i Torshavn og de større landsbyene. Skal du bevege deg litt rundt kan det være lurt å ta med kontanter, ihvertfall om du skal ta båter til de mindre øyene.
Spennende festivaler og arrangement på Færøyene
Der finnes et stort utvalg av festivaler spredd over hele året på Færøyene. Her er et lite knippe av spennende festivaler og arrangementer som årlig finner sted.
Vetrarljós
Vetrarljós er en festival som avholdes i begynnelsen av februar og er en markering for at dagene blir lysere. Det feires med lysinstallasjoner, konserter og mindre arrangementer i Torshavn. .
Færøyene Sjømatfestival
Sjømatfestivalen på Færøyene holdes årlig den første lørdagen i mai og er satt i stand for å hylle og vise det rike utvlaget av fisk og sjømat som finnes i havet utenfor øyene. Massevis av gratis sjømat, musikk og aktiviteter for hele familien.
Voxbotn
Voxbotn er en årlig musikkfestival med fokus på internasjonal pop og rock samt lokale band i samme sjanger. Holdes som regel i slutten av juni.
G! Festival
G! festival sies å være en festival utenom det vanlige. Over tre dager rigges det til med scene på stranden og det settes opp en midlertidig festivalcamp, alt med den ville naturen som “backdrop” for musikkopplevelser Festivalen tiltrekker seg internasjonale artister og avholdes som regel i midten av juli.
Ólavsøka (nasjonaldagen)
Ólavsøka eller St. Olavs dag er nasjonaldagen på Færøyene og dagen var egentlig en dag for å hylle vår egen Olav den Hellige som falt på Stiklestad 29. juli 1030. Idag markeres hendelsen med en todagers feiring som inkluderer bl.a. romesterkap, Fotballkamper, danseoppvisninger i nasjonaldrakter og servering av Færøysk mat. Festivalen er alltid den 28. – 29. juli. .
Summarfestivalur
Summarfestivalur er en årlig musikkfestival som avholdes tidlig i augist hvert år. Den tiltrekker seg store internasjonale artister og varer over tre dager.
Útilív Adventure Festival
Útilív Adventure Festival er en løpefestival som holdes i september på Færøyene. De tilbyr fire ulike løp på naturstier på 10 km, 21 km, 42 km og 70 km (Ultramaraton). I tilknytning til arrangementet kan man også forsøke surfing, klatring, rapellering og havkajakk, for å nevne noe. Festivalen arrangeres i september
Severdigheter du bør få med deg på Færøyene
Mykines
Mykines er den vestligste av øyene. Her finner du en koselig knippe hus som utgjør bebyggelsen på øyen, et berømt fyrtårn, hekkende lundefugler og beitende sauer og hester. Vakkert og vilt. Ta båt eller helikopter til Mykines.
Kirkjubøur
I Kirkjubøur finner du Magnuskatedralen, kongsgården Kirkjubøargarður og Ólavskirkjan og plassen blir sett på som det viktigste historiske stedet på Færøyene.
Gásadalur
Gásadalur er kanskje det mest ikoniske og kjente stedet på Færøyene med de irrgrønne bakkene som hviler oppå sorte klipper og en foss som stuper rett ned i havet. Et must å få med seg når du besøker Færøyene.
Saksun
I Saksun finner du en 150 år gammel kirke og en gård som fungerer som museum. Området er vakkert, stille og fredelig, og det samme er veien amn kjører på for å komme hit. En totalopplevelse.
Overnatting på Færøyene
Det er ikke så veldig mange hoteller på Færøyene og de fleste ligger plassert i hovedstaden Torshavn men det finnes også koselige små hoteller i flere av bygdene. I Torshavn kan du overnatte på alt fra boutique hotel til vandrerhjem, og alt imellom, mens det i bygdene stort sett er enklere, men koselige hoteller. Der er også et lite B&B tilbud i private hjem spredd utover øyene. Der finnes også muligheter for camping på Færøyene.
AirBnB er også et godt alternativ for overnatting på Færøyene. Her kan du finne spennende overnattingsmuligheter i både Torshavn og de øvrige landsbyene.
Sikkerhet på Færøyene
Færøyene er et trygt sted å reise til og kriminaliteten er svært lav. Ta likevel vanlige forholdsregler når det gjelder tyveri fra vesker, sekker og lommer om du deltar på større arrangementer.
Vær oppmerksom på at været kan skifte ganske så fort og tåke, vind og regn kan gjøre landskapet uoversiktlig slik at de bratte klippene kan komme overraskende på. Utvis også forsiktighet om du driver med aktiviteter ved og i sjøen hvor der kan være understrømmer og store bølger kan komme overraskende på.
Blogginnlegg om Færøyene på letsgetlost.no
Finn full oversikt over alle innlegg på letsgetlost.no om Færøyene her