På sykkelferie med De Historiske og Bike the Fjords i vakkert kystlandskap

av | Adventure, Sykkel

På sykkelferie med De Historiske og Bike the Fjords i vakkert kystlandskap

Aktive ferier og reiser er i vinden som aldri før og sykkel har blitt et svært så populært fremkomstmiddel både til hygge og nytte. Flere tilrettelagte sykkelstier har gjort det både trygt og enkelt å komme seg frem på to hjul både i byene og langs landeveien. Etter inntoget av elektriske sykler passer også sykkelferie for mange flere enn tidligere, og en slik tur kan kombineres som en flott aktivitet for alle uansett alder, form og sykkelnivå. Med så mange og fleksible muligheter, hvorfor ikke satse på en uforglemmelig sykkeltur med De Historiske og Bike the Fjords i vakkert Vestlandsk kystlandskap neste gang du planlegger en reise med familien, venner eller arbeidskolleger?

Promosamarbeid

Økt popularitet for sykkelferier

Det er enkelt å forstå hvorfor sykkelferier har blitt så populære som de har blitt. Man er aktiv og bruker kroppen og fra sykkelsetet er man fleksibel og kan enkelt stoppe langs veien om man finner noe interessant eller bare vil ta en kort pust i bakken. Fra sykkelen opplever man også naturen og området på en helt annen og nærere måte. Man er tett på kulturlandskapet og den lokale kulturen, man er tett på vær og vind og dette gir en annen dimensjon av opplevelser. En sykkelferie er også en sosial ferie hvor man opplever nye ting sammen og støtter, hjelper og pusher hverandre opp neste bakke og rundt neste sving om det skulle bli litt mye motbakker. Det er også en veldig fleksibel måte å komme seg frem på og kan tilpasses til ulike nivå i gruppen, enten ved å benytte ulike sykkeltyper, som elektrisk sykkel eller en kombisykkel, og for de aller sprekeste kan man legge inn noen ekstra avstikkere eller en ekstraløype underveis eller etter at dagens mål er nådd. Og som om ikke det var nok, så er sykkelferie selvsagt også en miljøbevisst form for ferie.

 

Sykkelferie kombinert med komfort og kulinariske opplevelser

En vellykket og hyggelig sykkelferie innebærer at man i tillegg til å være aktiv på sykkelsetet også nyter god mat og drikke og får en god natts søvn i hyggelige omgivelser. Det å få av seg svette klær etter dagens etappe, ta seg en deilig dusj og pynte seg litt opp for et kvalitetsmåltid høres vel ikke feil ut? Heldigvis har Historiske Hotel og Spisesteder gjort det enkelt og greit for dere som ønsker en aktiv naturopplevelse fra sykkelsetet som også inkluderer komfort og kortreiste smaker, nemlig kortferien «En sykkeldrøm på Vestlandet».

Overnatting og matopplevelser på De Historiske Hotel og Spisesteder

De Historiske Hotel og Spisesteder er en unik medlemsorganisasjon bestående av noen av norges mest sjarmerende hoteller og spisesteder og de har fokus på å ha et bevisst forhold til vertskapsrollen. Som gjest hos De Historiske vil du absolutt merke dette etter en lang dag på sykkel. God lokal tradisjonsmat, et høyt servicenivå og komfortable gjesterom er den perfekte kombinasjon for dem som liker en aktiv ferie.

Sykkel og bagasjetransfer fra Bike the Fjords

Denne kortferien kan du kjøpe som en pakke og inkluderer to overnattinger på flotte historiske hoteller, to utsøkte 3-retters middager, to frokoster, pakket lunsj begge dager, ostesmaking på Ostegården i Fana og «afterbike» som består av og en enkel velkomstsnacks ved ankomst til hotellene. I tillegg inkluderer pakken selvsagt sykkel-leie, kart og rutebeskrivelse og også bagasjetransport til, fra og mellom hotellene fra Bike the Fjords, slik at dere bare kan konsentrere dere om sykkelopplevelsen og ikke trenge å tenke på tunge sykkelvesker eller fulle sekker. Reiser dere som en stor gruppe kan Bike the Fjords også levere egen sykkelguide samt følgebil på hele eller kun deler av turen.

Kortferien «En sykkeldrøm på Vestlandet»

Sykkelruten «En sykkeldrøm på Vestlandet» varer over tre dager. Denne kortferien er lagt opp som en selv-guided tur og starter fra Bergen og går så sydover langs vårt flotte øyrike i Sunnhordland, til Austevoll, via Stord og så til Tysnes, før man ender igjen i Bergen. Hver dag er det lagt opp til ca. 50 km med sykkelstrekning og ruten går gjennom variert og vakkert terreng og omgivelser, med vakker utsikt for en vellykket sykkelferie. Den inneholder 4 fergeturer samt mange muligheter for interessante stopp langs veien. Jeg deltok på en visningstur av ruten i regi av De Historiske, Bike the Fjords og Visit Sunnhordland og ble svært så positivt overrasket over hvor nær og tett man kommer på opplevelsen i forhold til å tilbakelegge samme strekning i bil. 

Første dagsetappe – Bergen til Bekkjarvik Gjestgiveri

Dag 1 startet som nevnt fra Bergen sentrum og fulgte godt tilrettelagte sykkelstier sydover forbi Gamlehaugen og til Troldhaugen, det tidligere hjemmet til Edvard og Nina Grieg, hvor vi tok et lite stopp. Videre gikk ruten over Skjold og til Rådal, og så på smale og sjarmerende veier, forbi små bukter, båthavner og grønne sletter i landlige omgivelser mot Krokeide. Vårt første lengre stopp på turen var på Breivik Gård, også kalt Ostegården, som ligger idyllisk plassert like før fergeleiet på Krokeide.

Et stopp på Ostegården

Ostegården ble vi møtt av en av ostemakerne som tok imot oss og fortalte litt om gården og osteproduksjonen før vi fikk på oss beskyttelsesfrakk, hårnett og sko overtrekk og en omvisning i selve produksjonslokalene. Osteproduksjonen ble startet i 2006 av Jørn Hafslund og de produserer i dag en karakteristisk Brie i firkantede blokker og Camembert etter originale franske oppskrifter samt Fanaost og Jønsberg av melk fra egne kuer og ekstern melkeleveranse. De lager også syltetøy av både bær og frukter som passer til ostene. Om du besøker gården kan du, i tillegg til å kjøpe ost og syltetøy direkte fra gårdsutsalget, også foreta en aldri så liten ostesmaking og teste ut de ulike ostene de produserer.

Les mer om Ostegården: Her lages verdens beste ost!

Sykkeletappe på vakre Austevoll

Etter ostesmakingen gikk turen vår videre til Krokeide fergekai hvor vi tok fergen til Hufthamar. Overfarten tok ca. 35 minutter og hvor hyppige avganger det er avhenger av hvilken ukedag det er, men den pleier å gå ca. en gang i timen. Sjekk gjerne rutetabellen her for oppdaterte ruter. På fergen var det en liten kafe som det gikk an å ta seg en matbit, en kopp kaffe eller en is for de som foretrekker det.

Etter ankomst til Hufthamar på Austevoll gikk ruten videre sørover langs østsiden av øyen på godt egnede sykkelstier. Der var flere ruter å velge mellom, men vi valgte den litt lengre, men veldig vakre ruten som går i kupert terreng på svingete veier langs kysten. Landskapet var preget av skog, kyst, landbruk og husdyrhold og fremstod som et godt bevart kulturlandskap. Beitende villsauer på grønne marker, små gårdsbruk, gamle steingjerder, koselige småbåthavner og moderne oppdrettsanlegg lå spredd ut langs hele ruten. Et godt tips er å huske å sette ned tempoet, nyte naturen og sørge for å stoppe opp og ta inn noen av de flotte naturopplevelsene langs veien om dere velger denne ruten på sykkelreisen. Velger dere den kortere, men mer trafikkert ruten over øyen, vil dere sykle i innlandet. Også her er det masse vakre opplevelser for øyet på veien og kan være et godt alternativ om dere ser at tiden begynner å renne litt ut i forhold til middagstid på Bekkjarvik Gjestgiveri. Distansen for den østlige ruten på Austevoll var ca. 24 km og de siste 7-8, og veldig vakre av dem, syklet vi også tilbake på neste morgen som en start på dag 2 etappen. Dere vil derfor også få med dere denne strekningen om dere velger den kortere ruten over øyen som er på «kun» litt over 18 kilometer.

Første hotellstopp på Bekkjarvik Gjestgiveri

Med mange gode kilometer i beina ankom vi Bekkjarvik Gjestgiveri i strålende solskinn og ble møtt velkommen av vertskapet ved Asta Johannessen som viste oss til rommene som lå lokalisert i den gamle tønnefabrikken på kaien. Bekkjarvik Gjestgiveri er et familiedrevet hotell som har tatt inn losjerende i over 300 år og har lange tradisjoner og en spennende historie. Hotellet har, i tillegg til gjesterom i tønnefabrikken, et hovedbygg som inkluderer resepsjon, restaurant, bar, salong og en del gjesterom samt et bygg i bakkant som har gjesterom samt flere stuer og salonger. Like ved ligger også en vakker hage som fungerer godt for rekreasjon og avslapping.

Bekkjarvik Gjestgiveri er kjent for sitt fokus på utsøkt lokalmat og med nærhet til sjøen er det ofte havets delikatesser som står på menyen. Sønnene Ørjan og Arnt i familien Johannessen sørger for at restauranten holder høy kvalitet, noe som gjenspeiles i deres utmerkelser. Arnt ble titulert som Årets kjøkkensjef i 2014 og Ørjan vant den prestisjetunge konkurransen Bocuse d’Or i 2015, så i restauranten fikk vi servert en utsøkt 3 retters middag mens dagens etappe ble diskutert og gjenopplevd.

Andre dagsetappe – Bekkjarvik Gjestgiveri til Haaheim Gaard

Etter en god natts søvn inntok vi en rikholdig frokost i restauranten før vi fikk med oss nistepakke til turen videre. Ruten dag 2 startet med å sykle fra Bekkjarvik Gjestgiveri til fergeleiet Husavik 7-8 kilometer fra hotellet. Som nevnt gikk ruten tilbake på deler av det fantastiske kulturlandskapet vi passerte dagen i forveien og vi sørget for å forevige enda flere av inntrykkene. Fergen fra Husavik gikk til Sandvikvåg, på nordspissen av Stord, og overfarten var på 20 minutter. Fergetidene varierer etter ukedag så sjekk gjerne oppdatert rute for strekningen her når du planlegger din sykkelreise.

Sykkeletappe over Stord

Etter ankomst til Sandvikvåg fulgte vi veien nedover på østsiden av Stord, ned til fergeleiet på Jektevik. Denne strekningen hadde stort sett fine sykkelstier men deler av ruten gikk på E39 og var noe trafikkert, så når dere sykler her gjelder det å være forsiktig og ta hensyn til trafikken og forholdene. Sykler dere i en større gruppe anbefales det å ligge i små grupper på to og to etter hverandre, slik at bilene som ønsker å passere dere kan gjøre dette etappevis. På denne måten blir det tryggere for både dere og bilistene siden de har mulighet for å legge seg inn igjen i eget felt mellom smågruppene av syklister.

Sykkeletappe på Tysnes

Fra Jektevik tok vi så fergen til Hodnanes på Tysnes. Overfarten her var på ca. 10 minutter og som for de øvrige fergestrekningene varierer fergetidene med ukedagene. Her finner du oppdaterte rutetider. Ta deg gjerne en kaffekopp eller noe å bite i underveis eller nyt utsikten over fjorden fra fergedekket. Legg merke til at denne fergeruten går mellom tre ulike fergekaier, og at overfarten kan ta opptil 30 minutter om din ferge stopper innom Nordhuglo på veien mellom Jektevik og Hodnanes.

Første del av sykkelruten på Tysnes gikk langs sørkysten i vakkert og delvis kupert og landlig terreng. Veiene var tidvis smale men uten altfor mye trafikk. Ved Onarheim tok vi av fra hovedveien for å ta en rute som gikk i innlandet i særs vakre omgivelser. Første del av denne ruten var en real motbakke som slynget seg oppover fjellet, inn i tett skogsterreng og opp til en frodig dal som strakk seg på langs av øyen. Vi fulgte veien forbi små gårdsbruk, beitende hester og kuer, spirende marker og klukkende bekker og fortsatte så videre nedover fra fjellplatået mot hovedveien som går langs vestsiden av Tysnes. Her fulgte vi sykkelsti en kort strekning før vi tok av og begynte på det som sies å være en av de eldste veiene i Norge, ferdselsveien i Uggdalsdalen. Veien går gjennom et skogsparti og følger en elv som slynger seg innover dalen. Perfekt natur for å bare la tankene vandre og nyte øyeblikket.

Andre hotellstopp på Haaheim Gaard 

Etter noen litt bratte motbakker ankom vi hotellet Haaheim Gaard som ligger idyllisk til 170 meter over havet med utsikt over hele Uggdalsdalen under og havet utenfor. Hotellet har en stor opparbeidet kulturhage med utallige rosebusker, 1500 meter med tilrettelagte vandrestier, benker plassert rundtomkring som former små hagerom, et hagehus og til og med et eget lite kapell. Hotellet består av en hovedbygning med restaurant og flotte gjesterom i historisk stil samt et forholdsvis nytt bygg bestående av et knippe innbydende og romslige gjesterom. I hovedbygningen var der også salong, bar og en liten gårdsbutikk hvor de solgte lokale matvarer.

Hotellet eies og drives av Torstein Hatlevik, en energirik og kreativ mann med stadig nye prosjekter og planer på gang. Det var en opplevelse bare det å vandre rundt på hotellet og området og observere alle de ulike detaljene i interiøret, byggene og området forøvrig. Det vitner om både et godt øye for stemningsskapende dekor og at han har lagt ned masse tid og kjærlighet i å få hotellet til å fremstå slik det gjør idag. Torstein er også en fantastisk historieforteller og levendegjør hele prosessen med å bygge opp Haaheim Gaard fra overtakelsen til det det fremstår som i dag på en artig og engasjerende måte.

Etter de mange inntrykkene fra sykkelsetet var det godt å sitte seg ned i hagen og nyte solnedgangen med bobler i glasset akkompagnert av hotellets egenproduserte spekemat og ost fra Myrdal Gård, som ligger kun 15 minutters kjøring fra hotellet. Som en avslutning på en innholdsrik dag fikk vi servert en nydelig og kortreist treretters middag i den koselige restauranten før vi fornøyde kunne krype til køys for en god natts søvn.

Tredje dagsetappe – Haaheim Gaard til Bergen

Siste dag av sykkelturen startet med en herlig frokost på Haaheim Gaard før vi igjen fikk med oss nistepakke, satte oss på syklene og trillet ned igjen fra hotellet oppe på høyden. Ruten gikk videre nordover mot fergekaien på Våge og var en forholdsvis kort sykkeltur på kun 6 kilometer. Herfra hadde vi planlagt en avstikker i programmet for et gårdsbesøk hos osteprodusenten Myrdal Gård. Vi hadde avtalt biltransport fra kaien til gården og det anbefales om dere ønsker å foreta denne avstikkeren også da det er et stykke å sykle og mange motbakker for å komme til gården som ligger i en trang dal 230 meter over havet.

En avstikker til Myrdal Gård

Myrdal Gård drives av Jasper og Nynke van Schaik, et ektepar fra Nederland. Paret har rundt 40 geiter på gården produserer ulike oster basert på melk fra både egne geiter samt kjøpt kumelk. Oppskriften er arvet etter de tidligere driverne av Myrdal Gård samt at de har videreutviklet og skapt nye oster med flere spennende smakstilsetninger. På gården fikk vi smake osten, hørt litt om historien rundt oppstart og drift samt hilse på alle de søte geitene og geitekillingene. Selvsagt fantes der også en liten gårdsbutikk hvor vi kunne kjøpe med oss noen ostestykker før vi returnerte til kaien for å rekke fergen til Halhjem.

Sykkeletappe fra Halhjem til Bergen Sentrum

Fergen fra Våge til Halhjem tok rundt 35 minutter og var siste fergestrekning på rundturen. Her finner du rutetider for denne fergen. Vi benyttet anledningen til å slappe av med en kopp kaffe og en matbit før vi startet på sykkelturen mot Bergen igjen. Fra Halhjem er det flere ruter å velge, enten via Os sentrum eller å følge en rute som ligger i høyden via Ytre Moberg til Ulven, Søfteland og Kalandseide. Et av de flotteste partiene på denne dagsetappen gikk på sykkel- og gangsti som er tilrettelagt langs Kalandsvannets sørøstside, og følger i sporene til den gamle Osbanen, en smalsporet jernbane som tidligere gikk mellom Nesttun og Osøyro. Fra gamle Stend stasjon fulgte vi så samme rute mot Bergen som vi ankom på, via Rådal og Skjold, forbi Troldhaugen og Gamlehaugen og videre inn til sentrum.

Tips til dere som ønsker å prøve sykkelferie

Syns du det ser fristende ut å forsøke sykkelferie og kortferien «En Sykkeldrøm på Vestlandet»? Pakken kommer som en helhet med forslag til starttider, fergetider og andre stopp, men kan også tilpasses og tilrettelegges slik at det passer akkurat deres behov og ønsker. Bike the Fjords har både racersykler, hybridsykler og elektriske sykler til leie og det skal dermed være mulig å finne en sykkel som passert til alle, uavhengig av form og nivå.

Tilpass tempo og lengde på dagsetappene til deltakerne

Uansett hvilke sykler man velger for turen, husk å legge opp ruten slik at den passer i tempo og lengde for de som skal være med. Om noen i gruppen syns ruten blir for kort er det alltids mulighet til å ta seg en ekstra tur på morgenen eller ettermiddag.

Planlegg ruten men vær åpen for avstikkere og spontane stopp

Planlegg gjerne ruten i detalj men sørg for at det er åpent for avstikkere og stopp på veien. Man vet aldri når man kommer over noe man bare må få med seg eller noen trenger en ekstra pust i bakken.

Tren litt på forhånd

Før dere legger ut på en sykkelferie, tren gjerne litt på forhånd. Du trenger ikke å være topptrent men det kan være greit å ha litt sykkeltid i beina før man legger ut på langtur selv om man har elektrisk sykkel. Har du ikke sykkelbukse så benytt gjerne et silikontrekk til sykkelsetet. Det er vondt og lite inspirerende med mørbanket bakende etter første dag når du har flere dager på sykkelsetet igjen.

Ha med en liten dagstursekk for nødvendige småting

Selv om bagasjen din blir transportert til De historiske hotellene av Bike the Fjords bør du ha med deg en liten sekk på turen underveis. Sekken bør ha hofte- og bryststropper for å feste den godt til ryggen, slik at den ikke blir liggende å «slenge» frem og tilbake. Den bør være såpass stor at du har plass til drikke, nistepakke og snacks, penger/kort til fergene og andre stopp, regnklær, gjerne en ekstra t-skjorte eller genser, fotoapparat (om du liker å fotografere underveis), vindjakke, kart, power bank (det er surt å gå tom for strøm på mobilen om dere velger å benytte GPS funksjonen), telefon samt reiserute med kontaktopplysninger i papirversjon. Det kan også være lurt at gruppen har med et lappesett, enkelt verktøysett og en liten sykkelpumpe samt et enkelt førstehjelpskrin om uhellet skulle være ute.

Tenk sikkerhet – benytt hjelm!

For din egen sikkerhet og komfort benytt alltid hjelm og gjerne solbriller som sitter godt på for å unngå insekter og trekk i øynene. For å unngå såre håndflater eller frosne fingre på kalde dager kan et par tynne langrenns hansker eller sykkelhansker være lurt å ha. På solrike dager må dere selvsagt huske på å ha på solkrem. Ha gjerne noen ekstra buffer i sekken som du kan benytte som både hals, pannebånd, lue m.m. og om det er litt sur vind ute.

God sykkelferie!

 

Denne turen ble foretatt i samarbeid med De historiske Hotel og Spisesteder, Bike the Fjords og Visit Sunnhordland for å promotere sykkelproduktet «En Sykkeldrøm på Vestlandet». Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)