På kulturell roadtrip i Latgale øst i Latvia

by | Adventure, Reiseguider, Roadtrip, Rundreiser

På kulturell roadtrip i Latgale øst i Latvia

En roadtrip er en utmerket måte å gjøre seg kjent med et nytt land, en ny kultur eller et nytt område på. Man tar seg frem på veiene, rundt svinger og over bakketopper, gjennom fjell og over broer, på grusveier mellom blomsterenger og på motorveier som skjærer seg gjennom landskapet. En roadtrip byr på mange flotte kjøreopplevelser men der er også massevis å oppdage om du tar deg tid til å stoppe og utforske landsbyene og stedene du passerer. Ikke minst kryr det av gode fotomotiver om du har øynene åpen for det.

Jeg elsker roadtrips og når sjansen bød seg på å gjøre en kulturell roadtrip i en av de minst utforskede delene av Latvia var jeg ikke vanskelig å be. Med utgangspunkt i Riga skulle vi oppleve det kulturelle mangfoldet i Latgale, den mest østlige delen av landet.

Jeg hadde egentlig ikke noen forventninger til hva jeg skulle oppleve i Latgale. Det var en region jeg ikke hadde noe kjennskap til fra før og det var lite å finne på nettet om området. Det var derfor med helt åpent sinn og blanke ark vi la ut på vår kulturelle utforskertur for å bli bedre kjent med Latgale-regionen. Nedenfor ser du kjøreruten vår.

PROMOSAMARBEID

Livani Kultursenter

Første stopp på veien hadde vi i Livani ca 2 timers kjøring østover ut fra Riga. Her besøkte vi Livani kultursenter som hadde flere utstillinger og også inneholdt er fargerikt glassmuseum. Det var også mulig å se på glassblåsere som laget ulik glasskunst i deres verksteder.

Museet hadde flere utstillingsområder dedikert ulike kulturelle uttrykk og huset blant annet Latvias lengste tradisjonelle belte som er hele 94 meter langt. Disse beltene blir benyttet på nasjonaldraktene og er vanligvis 3 meter langt. De ulike regionene har ulike mønster og det lange beltet representerer de fleste.

Daugavpils

Neste stopp på veien var enda et museum men av helt annen karakter enn det første. Vi stoppet i byen Daugavpils på Latvias første Shmakovka museum.

Shmakovka er navnet på den lokale hjemmelagede spriten som tradisjonelt ble produsert i kjellere og på bakrom, gjerne kamuflert med destilleringsapparat laget av melkespann og andre vanlige gjenstander på landet.

Museet viser hvordan Shmakovka blir laget og hvilken betydning den har hatt i Latvisk kultur. Spriten kunne i prinsippet lages av «alt» og både poteter og korn ble hyppig benyttet. Før den ble tappet på flaske ble den gjerne smakstilsatt med krydder, bær eller frukt.

Shmakovka produseres nå lovlig på en del statsgodkjente destillerier og kan kjøpes i butikker, men det foregår selvsagt en del hjemmebrenning ennå.

Rakuti

Etter å ha lært mer om Shmakovka var det på tide å komme seg videre for å lære om en kanskje litt sunnere drikketradisjon i Latvia, nemlig urtete. Urter har blitt brukt til te i århundrer i landet og tradisjonen er svært så levende og integrert i hverdagslivet til innbyggerne.

Vi besøkte bonden Ivars i Rakuti og han driver med produksjon av urter, honning og bivoks og lager og selger blant annet Kurmisi urtete. De store åkrene rundt gårdshuset var fyllt med fargerike urter og i store tørkeskap lå det lag på lag med nyblukkede blomster og vekster som skulle i hans spesielle teblandinger. Store sekker med ferdig tørkede urter lå på lagerrommene. Vi fikk både dufte og smake på teen og være med å plukke villjordbær i en av åkrene utenfor. Besøker du Latgale regionen vil du garantert få servert urtete og sjansen er stor for at det er akkurat Ivars som har laget den.

Les mer om den helsebringende urteteen i dette innlegget på Let’s get lost

Kraslava

Vi tok turen videre til Kraslava hvor vi først fikk servert et herlig måltid lokal mat på turistsenteret i byen før vi utforsket mer.

Etter å ha spist oss veldig gode og mette besøkte vi pottemakeren Valdis Paulins som lager tradisjonelle keramikkgjenstander på gamlemåten. Han hadde blant annet en utendørs manuell dreiebenk og måtte gi fart på en plate under med beina for å snurre den og forme keramikk-krukkene.

I tillegg til å lage ulike gjenstander av leire fra området holdt han også små workshops for dem som ville lære seg kunsten å dreie potter. Natten ble tilbragt på et gjestehus i Kraslava

Trenger du flere reisetips? Sjekk ut vår komplette Reiseguide til Latvia her

Andrupene

Dag 2 av vår kulturelle roadtrip gikk først til Andrupene, et museum bygget opp rundt et tun som viser hvordan de gamle gårdene var utformet. Her er utstyr og redskaper fra gårdsdriften samt at husene er innredet slik de var i det gamle bondesamfunnet. Det føltes som å bli satt noen hundre år tilbake i tid mellom de vakre og godt bevarte husene på tunet. På museet kan du også smake tradisjonelle Latgalliske retter og lokalt produserte matvarer.

Aglona

Turen gikk videre til byen Aglona som er et kjent pilegrimssted for katolikker. Hver august samles det tusenvis av pilegrimer i byen, som i tillegg til en utrolig vakker katedral, Aglona Basilica, i sentrum av byen også har et veldig spennende religiøst kunstprosjekt like utenfor sentrum.

Vi besøkte også en lokal osteprodusent, Upenite, som i tillegg til å serveres oss en koselig tradisjonell lunsj også tok oss med for å observere når hun laget sin spesielle ferske ost. Med en trepresse som hadde tilhørt gården i flere generasjoner formet hun osten for å få sitt spesielle kjennetegn. Ostene ble gjerne solgt på ukentlige markeder rundt om i regionen og den måtte selvsagt være lett gjenkjennelig både på utseende og smak.

Sala

Etter å ha tilbragt mesteparten av dagen i Aglona gikk turen videre til vårt stoppested for kvelden, et lite gjestetun med et hus og noen utleiehytter midt inne i skogen kalt Veselibas Sala.

Her skulle vi få smake på Raw Food og kvelden skulle gå med til å oppleve en 2-3 timers tradisjonell Latvisk sauna.

Hytten vi fikk tildelt hadde et lite kjøkken, et oppholdsrom og sauna i 1 etasje og 2 små soverom på hemsen. Saunahandlingen foregikk dermed inne i hytten vår, noe som gjorde det mer avslappende.

Les hele historien om den tradisjonelle Saunaspabehandlingen her

Den tradisjonelle behandlingen foregikk i flere stadier og inkluderte både bjørkepisking, saltskrubb, massasje og bading i innsjøen nedenfor hytten vår. Mellom øktene tok vi pauser for å drikke urtete og vann i dagligstuen for å holde væskenivået oppe. Seansen ble avsluttet med et Raw Food måltid bestående av salat og grønnsaker. Vi sov veldig godt den kvelden!

Luznava Manor

Frisk og uthvilt startet vi dagen med Raw Food frokost laget på bær, linser og mandelmelk før vi dro ut av skogen igjen og satte kursen mot Luznava Manor, et Art Nouveau praktbygg som benyttes til events, utstillinger og klassiske konserter.

Bygget har blitt pusset opp og fremstår majestetisk og flott og om du ønsker kan du også leie rom er for å overnatte. Rundt huset er der en praktfull, stor hage med masse vandrestier, innsjøer og broer og ikke minst skulpturer og prydbusker. Samme dag som vi besøkte Luznava Manor var det gjort klar til bryllupsfest i huset og vi fikk derfor teste ut alle utkledningseffektene som lå klar til gjestene. Både artig og veldig passende for huset.

Rezekne

Etter en forsmak som «fine fruer» gjorde vi så et stopp i Rezekne, en by med et svært så spesielt turist og kulturhus og en flott middelalderborg ruin med utsikt over byen.

På toppen av borgruinene fant vi også et av de flotteste fotomotivene på turen hvor en av byens kirker kan fotograferes i restene av en portal i muren og skaper en flott ramme.

Oppe på borgen er det store gressplener hvor folk kan slappe av, holde piknik eller spille fotball i historiske omgivelser

Ludza

Vi fortsatte turen mot Ludza og ett av de viktigste kultursentrene i Latgaleregionen. Ludza er Latvias eldste by og markerte i år 840 år. Vi ble tatt godt imot av driverne av Ludza Håndtverksenter, et senter som representerer over 100 lokale håndtverkere.

Senteret holder til i gamle og godt bevarte bygninger og har i tillegg til verksteder og systuer også salgslokale hvor produktene kan kjøpes samt et museum som satser på kulturopplevelser og formidling gjennom historiefortelling.

Latviske nasjonaldrakter, både de som benyttes i dag og en versjon fra før 1400-tallet til både herre og dame, lages på håndtverkssenteret. Vi var så heldige å få en seanse hvor vi fikk prøve på oss draktene med fullt utstyr. En skikkelig herlig opplevelse!

I tilknytning til senteret ligger det også en restaurant som serverer tradisjonrike Lagalliske retter slik at også matkulturen holdes i hevd.

Meiksani

Etter en artig ettermiddag med fotosession i tradisjonelle drakter kledde vi oss for å passe inn i nåtiden igjen og satte kursen mot Meiksani. Her skulle vi besøke stedet hvor grensene mellom Russland, Latvia og Hviterussland møtes. Stedet ligger bortgjemt inne i en skog men består av en lysning som inneholder et stor monument. Grensene er markert med sperrebånd og det er strengt forbudt å krysse disse. For i det hele tatt å få lov til å reise så tett på grensene trengs en spesialtillatelse fra myndighetene og pass og tillatelsen må være med ved grensen i tilfelle kontroll.

Karsava og Malnava

Vi startet dagen i Ludza med en lang frokost på bryggekanten før vi satte kursen mot Karsava for å besøke stedet der det ligger to katolske kirker, en i tre og en i stein, tett i tett. Det var messe da vi besøkte stedet og det fikk en ekstra dimensjon til opplevelsen.

Da det nærmet seg lunsjtider kjørte vi mot bakeriet Dziles lokalisert i Malnava. Her skulle vi også treffe en ung mann som hadde kjøpt et nedlagt meieri og holdt på å bygge opp et Shmakovka destilleri og museum. Vi ble svært så overrasket da bakeriet viste seg å holde til i en stor hage og det i tillegg var et søndagsevent for familier i området. Bakeriet serverte søndagsbrunsj og der var lokale bønder og håndtverkere med små salgsboder på plenen. Et orkester spilte Latvisk musikk og der var ulike aktiviteter for både små og store. Vi fikk oss en artig tur med en veteranmotorsykkel med sidevogn rundt i Malnava før vi tok en kjapp sighseeing til fots og fikk sett på det nye destilleriet.

Rugaji

Turen gikk videre til Rugaji hvor vi skulle møte et kvinnefellesskap som holdt liv i tradisjonelt håndtverk med veving og strikking, forming av hatter og pyntenåler og andre nyttige plagg. Kvinnene i landsbyen samlet seg en gang i uken for å produsere og holdt også åpent for salg av varene i lokalet.

Baki

Der var mange gårder i Latgale regionen og vårt neste stoppested for dagen var på en sauefarm, Baki, som også hadde geiter og drev med kaninoppdrett.

Vi fikk en omvisning på gården og hilst på dyrene. Det finnes vel neppe noe søtere enn kaninunger!?

Rukisi

Vi endte dagens roadtrip på Rukisi Holiday Home hvor vi ble innlosjert i en koselig hytte.

Den tradisjonelle røyk saunaen (smoke sauna) var klargjort for oss og vi slappet av i saunaen og tok et bad i den lille innsjøen like ved før vi fikk servert et herlig måltid utendørs.

Fiskesuppe kokt på bål utendørs samt mange andre tradisjonelle retter ble servert sammen med lokalt øl og god stemning. Det ble en del myggstikk ute i den fine sommernatten men det var vel verdt det!

Balvi

Etter en god natts søvn i hytten vår tok vi fatt på siste dag på roadtrip. Vi hadde to korte stopp før vi skulle returnere til Riga og hjemreise, og første stopp var på folkemuseet i Balvi. Museet var forholdsvis nytt og meget moderne og der var interaktive skjermer og installasjoner over alt. Her kunne du lære mer om tradisjonell musikk, folkedrakter og livet på landsbygden for øvrig og der var også en stor salgsutstilling med vevde tepper.

Mezabeles

Som en flott avslutning på turen stoppet vi i Mezabeles hvor der lå et skogvoktermuseum og overnattingssted inne i skogen. Husene viser livet som skogsarbeider og skogvokter og man kunne bo på rom med den originale innredningen. Der var også et museum som viser Latgallisk håndtverk og en samling med gamle redskap for blant annet brødbaking. Vi fikk smake på nybakt brød og servert urtete før vi takket for oss og avsluttet en innholdsrik kulturell opplevelsestur i et svært så spennende område av Latvia.

Etter en utrolig innholdsrik og lærerik kulturell roadtrip sitter jeg igjen med den oppfattelsen at Latgale regionen passer perfekt for dem som vil oppleve det genuine, det nære og det ekte. Regionen er under utvikling og er heldigvis ikke tilpasset masseturisme ennå, men appelerer heller til de som vil utforske og oppdage ting på egen hånd. Anbefales!

 

Den kulturelle roadtrippen ble arrangert i samarbeid med NordicTB og Latvia Tourism som en del av #LatviaRoadtrip kampanjen. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne

Annonse

@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF9hdXRob3JfYmlvIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIifX0=@