På fottur i Montafon i Østerrike
Vorarlberg ligger helt vest i Østerrike og grenser til Sveits, Liechtenstein og Tyskland. Et variert terreng med mange dype daler og høye fjell byr på mange muligheter og gjør at du kan finne en vandrerute som passer for akkurat ditt nivå. Uansett om du ønsker en krevende fottur i alpene eller en lettere fjellvandring i en av de mange dalene er de fleste rutene lett tilgjengelig og du kan velge om du vil starte din tur nede i dalene eller litt lenger opp i fjellet. Mange av gondolbanene som frakter skiturister opp i alpene om vinteren er i full drift også om sommeren og frakter både fotturister og terrengsyklister opp i høyden til en sykkel- eller fottur i Østerrike.
Promosamarbeid
På vandreturtur i alpene innover Garneratal dalen i Montafon
Vi besøkte området Montafon i Vorarlberg tidligere i sommer og hadde noen flotte dager med varierte vandreturer innover daler, oppå fjelltopper og mellom koselige landsbyer. En av turene vi gikk var en rute som tok oss innover Garneratal, en rute som hadde endestopp ved Garneraalpe, en av de mange alpehyttene i området som driftes som seter og kafe om sommeren. Turen var 12,3 kilometer lang tok rundt 4 timer å tilbakelegge i et greit vandretempo og med noen små rastestopp inkludert. Tar du deg et lengre stopp med en matbit eller forfriskninger ved Garneraalpe må du selvsagt beregne litt lenger tid.
.
Flott utsikt på vei oppover med gondolbanen Versettla Bahn til mellomstasjonen
På merket vandrerute fra Versettla Bahn mellomstasjon til Garneraalpe
Fra Gaschurn, som ligger på 980 moh, tok vi tok gondolbanen opp til mellomstasjonen som lå på 1481 moh og fulgte deretter den merkede vandreruten mot Garneraalpe. Det fine med de merkede rutene i Østerrike er at de med skiltingen, i tillegg til å vise deg retningen ruten går i, også indikerer hvor lang tid det vil ta å gå dit. Vi fant at tidsangivelsene på skiltene stemte veldig bra med faktisk vandretid. Fra mellomstasjonen gikk ruten på en grussti i lett kupert skogsterreng og deretter på en smal sti langs gresskledde beiteområder før man igjen kom inn på grusveien. Denne strekningen tok ca. 45 minutter.
I tillegg til merking med maling på strategiske plasser var der skilter som pekte i hvilken retning man skulle gå med tidsangivelse. Veldig praktisk og med korrekte estimerte vandretider.
Den smale stien som går langs den gresskledde dalsiden krysser rett over beitemarkene og inn igjen på grusveien. Om du heller vil ta grusveien kan du ta den og komme opp igjen på samme sted som stien slutter. Den er noe lengre og med både nedoverbakke og litt stigning.
Der går kyr og beiter i området så du må tråkke over noen strømgjerder, åpne noen grinder og gjerne passere flokker med beitende kuer på veien. Heldigvis er kyrne vant til mennesker og bryr seg stort sett lite om at du passerer forbi. Har du med små barn kan det være lurt å holde dem i hånden eller bære dem forbi flokkene, spesielt om de oppholder seg tett på stien, da de store dyrene lett kan oppfattes som skremmende for småfolk.Husk å lukke portene godt etter at du har passert dem slik at ikke kyrne kommer seg ut og over på andre områder enn de skal være på.
Kyrne oppholder seg gjerne i flokk og vandrer rundt i alpene og spiser friskt gress, urter og planter og lever det gode alpelivet. Heldigvis er de vant til mennesker som passerer forbi og bryr seg særs lite om besøkende
Stopp gjerne på veien og nyt det rike utvalget av ville blomster og urter som du finner på markene. Vi fant også et stort felt med ville jordbær og måtte selvsagt ha et lite stopp for å plukke noen av de søte, røde bærene.
Etter at du har kommet deg fra stien og inn på grusveien igjen følger du denne innover dalen. Veien slynger seg i vakkert og landlig terreng og følger elven Garnerabach som renner i retning mot deg og nedover mot Gaschurn. På begge sider og omkranses du av grønnkledde dalsider og høye alpefjell mens ruten går i forholdsvis flatt og enkelt terreng med kun en lett stigning innover. Langs elvebredden var der noen steder godt tilrettelagt med både rasteplasser og badeplasser og vi så flere barnefamilier i området som koste seg i solen med utendørs lunsj og bading i elven.
Nyt lokaltproduserte meieriprodukter fra Garneraalpe på din fottur i alpene
Etter ca en times gange kommer du til Garneraalpe beliggende ca. 1650 moh, som fra begynnelsen av juli til begynnelsen av september tilbyr lokalt produserte delikatesser og forfriskninger til vandrende gjester. Alpehytten kom i drift igjen i 2009 etter noen tiår uten seterdrift og de produserer nå den tradisjonelle alpeosten «Sura kees», smør, yoghurt og en helt ny type ost kalt «Saladiner» som er en myk ost modnet i saltlake. Meieriproduktene lages på melken til rundt 35 kyr som beiter i området, og hver morgen og kveld kalles de inn til hytten for å melkes. Kyrne eies av 10 ulike gårder men ved å gå sammen om produksjonen klarer de å ha noe inntjening på det og de kan ha en levende sommerdrift. Alle produktene kan kjøpes på hytten, enten for å nytes der eller tas med hjem, men husk å ta med deg kontanter om du ønsker å handle da de ikke tar kort på hytten. Hytten er normalt sett åpen fra 1. juli til 16. september.
På turen er det lurt å ha med seg en vannflaske, og som i Norge kan du etterfylle vann direkte fra naturen. Fyll fortrinnsvis fra de mindre bekkene som kommer nedover fra fjellsiden og ikke fra elven siden det foregår både bading og der går kyr og beiter langs elvebredden.
Passer alpine fjellhytter fra 1500-tallet i Ganeu
Etter et stopp på hytten følger du samme rute tilbake gjennom dalen. Etter at du har fulgt den smale stien over markene svinger du nedover mot høyre og følger skilting mot Ganeu og fortsetter langs elven Garnerabach i ca. en halv time. Du vil etter hvert se Ganeu, som er en liten samling fjellhytter som fremdeles benyttes i det tradisjonelle tretrinns-husdyrhold som praktiseres i Østerrike. Flere av hyttene er fra så langt tilbake som 1500 tallet men fordi de har vært i bruk gjennom hele tidsperioden har de bygningene blitt vedlikeholdt og tatt godt vare på. Ganeu fungerer som mellomstasjon for dyrene på beite og du kan treffe på dem her fra slutten av mai til slutten av juni og fra midten av september til begynnelsen av oktober.
Følger du denne ruten som beskrevet vil du ha hatt en total stigning på 293 høydemeter og en nedstigning på 808 høydemeter. Om du ikke har knær til den bratte nedstigningen kan du selvsagt også følge den samme ruten du kom fra hele veien tilbake til Versettla gondolens mellomstasjon og ta denne ned igjen fra fjellet.
Nesten nede igjen i dalen etter en fantastisk fottur i Montafon i Østerrike
Turen til Vorarlberg var arrangert som et samarbeid med Vorarlberg Tourismus, Montafon Tourismus og Let’s get lost for å vise hvilke utendørsmuligheter området har å by på. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne.