Øyhopping i Hellas i sommer?

by | Adventure, Rundreiser

Øyhopping i Hellas i sommer?

Vurderer dere øyhopping i Hellas denne sommeren? Her er noen tips til hva dere bør tenke på før og under planleggingen av en slik type ferie for å sikre en vellykket og minnerik opplevelse for alle.

Som mangeårig øyhopper i Hellas har vi opparbeidet oss endel erfaring på området, og vi syns det er den beste måten å oppleve både landet, kulturen, maten og ikke minst folkene på. Vi har reist til mange øyer i løpet av en kort ferieperiode og vi har reist til noen få øyer over en lengre tidsperiode. Vi har reist med små barn og vi har reist med ungdommer. Vi har reist som en familie og vi har reist i følge på flere familier. Alt med sin sjarme og med sine unike opplevelser. Men hva bør man tenke på hvis man vurderer denne ferieformen? Her er en oversikt over tips til en vellykket øyhoppeferie i Hellas!

Øyhopping i Hellas – Planlegging er essensielt

Tommelfingerregel nr. 1 før en øyhoppetur i Hellas er planlegging! Begynn helst tidlig å planlegge og tenkt nøye igjennom om dette er en ferie som passer for deg/dere. Det blir endel timer/dager med reising, selvfølgelig avhengig av hvor mange øyer dere ønsker å besøke, og det blir endel venting og køståing. Forsinkelser er helt vanlig og det hersker noen ganger lett kaos i havneområdene. Takler du det, kan jeg garantere at nye og spennende opplevelser og inntrykk står i kø! Skal du reise med barn er det viktig at de også er med i planleggingen og vet hva det innebærer. Dette er veldig langt fra en ordinær chartertur hvor alt er timet og tilrettelagt.

I planleggingsfasen bør dere se på både passende flyforbindelser, transfer mellom flyplass og havn, transport mellom øyene og hvorvidt dette korresponderer med deres planer og ønsker. Noen av de mindre øyene i Kykladene har for eksempel ikke båtforbindelse hver dag, men kjører persontransport gjerne to til tre ganger i uken. Vær også obs på å beregne inn tiden for bagasjehenting og transfer fra flyplass til første havn, spesielt om dere lander i Athen.

Hva vil dere oppleve og hvilke øyer vil dere besøke?

Det første dere bør gjøre under planleggingen er å identifisere hva dere ønsker at en ferie på øyhopping i Hellas skal inneholde, og hvilke øyer dere syns ser interessante ut. Lag en liste over de tingene dere syns er viktigst. For eksempel bading, snorkling, kiting/vannsport, kulturopplevelser, matopplevelser, avslapping etc. Foretrekker dere små eller store landsbyer, «uberørt» eller mer tilrettelagte steder, eller en mix av alt? Lag også en liste over øyer dere kunne tenke dere å besøke. Det gjør ikke noe om listen er lang, det betyr bare at dere har mange valgmuligheter når reiseruten skal settes.

Velger dere Kykladene som reiseområde finnes der en øy som passer for alle.  Santorini er perfekt om dere setter pris på spektakulære solnedganger og romantisk stemning, men vær oppmerksom på at prisnivået ligger noe høyere enn på øvrige øyer. Ios og Mykonos er perfekt for de unge partylystne men også her, og spesielt på Mykonos, kan prisnivået ligge forholdsvis høyt i høysesongen og partyfaktoren er lik prisene.

Reiser du med barn på øyhopping i Hellas anbefales disse stedene utenom den mest intense periodene i juli og august. Sifnos og Serifos er to små øyer som er perfekt for en avslappet feriestemning med koselige havneområder og nydelige strender, og Naxos med et spennende sentrum og lange hvite strender passer for de bade- og snorklelystne. Paros er et eldorado om du liker vannsport, seiling og kiting, og Milos passer for både snorkling og mopedturer til bortgjemte strender.

Antiparos og Småkykladene er ideelle steder for en rolig og avslappet Kardemommeby-opplevelse og har alle sine egne særegenheter og sjarme som tar de fleste besøkende med storm. Der er mange flere øyer i Kykladene og de fleste av dem er også såpass variert at du finner litt av alt alle steder, så her er det bare til å velge og vrake.

Les mer: Øyhopping i Hellas – en helt vanlig formiddag

Finn gode tips om øyhopping i Hellas på nett og i guidebøker

Vi har blant annet brukt guideboken til Lonely Planet om Hellas i vår planleggingsfase, spesielt de første årene vi drev med øyhopping. Boken har god informasjon om alle de ulike øygruppene og øyene men vær obs på at trykte bøker nok hak endel «utgått» info avhengig av når den ble publisert (som f.eks. priser på middagsretter og rom), men som et utgangspunkt for å velge hvilke øyer man vil besøke fungerer de utmerket.

På nettet finner du også lassevis med mer oppdatert informasjon om de ulike øyene, og du kan legge inn bestillinger på overnattinger, utflukter og båtreiser både underveis i planleggingen og under reisen. Vi har også valgt å ha med en guidebok i print form under selve reisen selv om mange overnattingsplasser, kafeer og restauranter har tilgjengelig wi-fi på øyene i tillegg til at du kan roame på telefonen slik at man har mulighet til å søke opp informasjon. Vi syns det har vært praktisk og hyggelig med informasjon i bokform med på reisen slik at det alltid er tilgjengelig uansett telefon eller wifi forhold. Et lurt tips er å highlighte interessant informasjon eller opplysninger med markørpenner eller bruke klistremarkører på sidene du ønsker å finne tilbake til informasjonen på. Praktisk som bare det når man ligger på en bortgjemt strand uten nettilgang og vil lese seg opp på neste reisemål.

Les mer: Antiparos – Min Greske drømmeøy!

Hvordan Reise til Hellas og rundt mellom øyene

Når dere har kommet godt i gang med å sette opp ønskeliste over hvilke øyer dere ønsker å besøke kan det være en idè å begynne å tenke på hvor man skal starte øyhoppingen fra og hvordan man skal komme seg dit. Vi har alltid tatt rutefly mellom Norge og Athen eller Santorini og lagt opp løpet videre derfra. Fra Bergen, som jeg er lokalisert i, kan du reise med en rekke flyselskaper, og både SAS, Lufthansa, KLM, Norwegian og en hel del andre flyselskaper har ulike løsninger for reiserute med mellomlandinger ulike steder i Europa. Sjekk jevnlig sidene for å holde deg oppdatert på billige flybilletter til Hellas og andre kampanjer de måtte ha gående. Fra Oslo går det direkterute til Athen og Santorini, så sjekk flyselskapenes hjemmeside og følg med på de mange kampanjene de lanserer med jevne mellomrom. Du kan også finne gode priser og andre reiseløsninger på flere av de gode reisesøkesidene.

Der er også gode reiseløsninger for øyhoppere via reiseselskaper som Apollo og Hellasspesialisten. Her kan du bestille enten bare flyreise, flyreise med første og/eller siste overnatting inkludert, og type charter-øyhopping med en uke på en øy og en uke på en annen øy med alt ferdig klappet og klart. Her er altså massevis av muligheter for å legge opp så mye eller lite av reisen som du ønsker selv. Med Apollo reiser man som regel direkte til en av øyene, f.eks. Santorini, og kan starte loffingen derfra.

Aegean Airlines tilbyr også innenriksfly til mange av øyene direkte fra Athen og dette er faktisk en ganske rimelig og praktisk måte å komme seg til første øy eller tilbake fra siste øy på. Bestill tidlig for å få de beste prisene og flytidene.

Les mer: Plomari – en ekte Gresk opplevelse

Ferger og speedbåter mellom Pireus, Rafina og de Greske øyene

Velger du å fly til Athen og starte øyhoppingen derfra kan du ta buss fra flyplassen til havnene Pireus eller Rafina. Herfra går det ferger og speedbåter til alle øyene og det er flere selskaper som tilbyr skyss. Prisene fra selskap til selskap på samme type produkt vil ikke variere da disse er satt av myndighetene, men speedbåt er mye dyrere enn en turistklasse billett på fergene. Vi har reise med både speedbåt og ferge til, fra og mellom øyene og begge deler har sin sjarme og fordel. Speedbåter får deg frem til bestemmelsesstedet raskere, men ferge er billigere og gir en ekstra opplevelse av de øyene man passerer eller besøker på vei mot målet. Ferger er også mer stabile med hensyn til tidstabeller og kontinuitet. Den sterke meltemivinden som ofte blåser i området om sommeren kan føre til innstillinger for speedbåtene mens fergene som regel går uansett vær og bølgeforhold. Mellom øyene kan du også velge mellom ferge eller speedbåt men merk at mellom de mindre øyene går der kun speedbåter eller små personbåter, mens de større øyene har anløp også for de store fergene. Vi har ofte benyttet BlueStar Ferries for å reise fra Pireus til Paros for å starte vår ferie på øyhopping i Hellas. Dette selskapet tilbyr flere ruter mellom sentrale øyer i det greske øyriket samt ruter mellom Hellas og Italia.

Les mer: Mastika – et gresk naturprodukt fra Chios

Overnatting på øyhopping i Hellas

Mange lurer veldig på hvordan man skaffer seg overnatting når man reiser på øyhopping i Hellas og det er flere måter å gjøre dette på. Om du vet reiseruten helt eksakt kan du søke på nettet etter passende overnattingsmuligheter for ditt reisefølge og booke dette i god tid. Fordelen er at du da har alt klappet og klart, bakdelen er at du ikke kan være så spontan med hensyn til å blir ekstra lenge på en øy eller reise til en ny dagen etter ankomst om du finner ut at dette ikke var noe for dere likevel. En annen bakdel er at prisene gjerne er høyere på nettet enn du vil få når du ankommer øyen.

Les også: En guide til gresk mat og matkultur

Mange velger å skaffe seg overnatting på den øyen de vil være når de ankommer der. På mange av øyene står der utleiere i havnen og tilbyr rom og leiligheter. Her kan man ofte diskutere prisen, spesielt om det er mange tilbydere og ikke fullt så mange besøkende. Noen øyer har også formidlingsboder for overnatting og kan hjelpe dere med å finne det beste alternativet når dere ankommer.

En fordel med disse ordningene er at man kan se med egne øyne hvordan de ulike overnattingsalternativene er og ikke trenge å stole kun på hvordan de fremstilles på nettet. Man står også friere i forhold til å kunne bytte rom om man ikke trivdes der eller ønsker å besøke andre deler av øyen som ble interessant når man reiser rundt og utforsker øyen. Bakdelen er at du risikerer at alle de beste rommene er tatt og du har et veldig begrenset utvalg å velge fra og i verste fall at rommene er helt utsolgt og du må loffe videre til neste øy. Tenker dere på å reise til en av de små greske øyene anbefaler jeg at dere i det minste sjekker på forhånd at der er ledig rom før dere reiser dit, og gjerne ringer og forhandler på pris noen dager før dere vurderer å reise til øyen.

Vi har ofte gjort en kombinasjon av de ulike alternativene og hatt noen overnattingssteder booket på forhånd, tatt noen på sparket på øyene vi ankommer til og booket noe via nett eller telefon underveis på øyhoppingen. Det har stort sett fungert veldig greit uansett hva vi har valgt, men det er viktig at dere i planleggingsfasen diskuterer disse elementene. Om noen i reisefølget føler seg ukomfortabel og stresset med at der ikke er booket overnattinger anbefaler jeg at dette gjøres på forhånd slik at alle får en god reiseopplevelse hele veien.

God øyhopping i Hellas!

Les mer: Drømmen om en gresk vingård

Annonse

@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF9hdXRob3JfYmlvIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIifX0=@