Oppdag stalagmitter, stalaktitter og «babydrager» i Postojnagrotten i Slovenia
Postojnagrotten i Slovenia er en av de mest spektakulære grottene som er åpne for besøkende. Grottesystemet er 24 120 meter langt og er det nest lengste grottesystemet i Slovenia. Selv om mange deler av grotten er kartlagt er det imidlertid fortsatt deler som skal venter på å bli utforsket.
Karst-området har over 11.000 grotter
Postojnagrotten ligger i Karst-området i Slovenia. Karst-områdets landskap har blitt dannet som et resultat av den høye tilstedeværelsen av kalkstein i grunnen. Over tid har surt vann brutt ned overflaten og skapt underjordiske dreneringssystemer med synkehull og grotter. I det slovenske Karst-området er over 11.000 grotter oppdaget, og noen av disse er enorme grottesystemer som ennå ikke er fullt utforsket.
Besøk Postojnagrotten i Slovenia
For å besøke de delene av Postojnagrotten som er åpen for publikum kan du bli med på en guidet tur som tar omtrent 1,5 timer. Den første delen av turen gjøres med elektrisk tog som tar deg hele 3,7 kilometer inn i det spennende grottesystemet. På togturen passerer man spektakulære rom og haller, og ruten snirkler seg gjennom trange og svingete tunneler. Den andre delen av turen gjøres til fots og tar deg 1,5 kilometer rundt i grotten på forskjellige nivåer og til ulike områder.
Interessert i å reise til Slovenia? Les vår komplette reiseguide her
Stalagmitter og stalakitter i Postojnagrotten
Postojnagrotten er fylt med stalagmitter og stalaktitter som dannes ved at vann har sivet gjennom grunnen og dryppet fra taket inni grotten over tusenvis av år. Faktisk tar det rundt 10 000 år før en stalagmitt vokser bare 1 meter! En stalagmitt er den delen av dryppsteinen som vokser frem på bakken, mens en stalaktitt er dryppstein som vokser ned fra taket og formes som en spiss tapp.
Overflaten i grotten er ekstremt følsom for forurensning, og berøring eller avknekking av stalagmittene eller stalaktittene er strengt forbudt. Når du går gjennom hulen kan du fortsatt observere enkelte steder hvor besøkende har blitt fristet til å ta på grotteveggene, og dermed etterlater svarte merker der de har rørt overflaten.
«Babydrager» i Postojnagrotten
I tidligere tider ble det antatt at det bodde drager i alle hulene som var dannet i det kalkrike området, og for Postojnagrotten mente de at de hadde reelle bevis på dette. Under høy vannstand ble nemlig de små huledyrene, olmen, vasket ut og folk trodde det var avkom av dragene i hulen.
Olmen er en salamander som er omtrent 20-30 centimeter lang, er blekrosa i fargen og har ingen øyne. På baksiden av hodet deres er det to vingeformede tuer, deres ytre gjeller, som lett kan forveksles med dragevinger. De tilbringer hele livet i vann og mørke, og kan leve i nesten 100 år. Reproduksjonssyklusen er ganske langsom da de ikke er i stand til å formere seg før de når en alder av rundt 15 år. I 2016 ble den første observerte reproduksjonen av olmen gjort i Postojnagrotten, til stor begeistring for både besøkende og ansatte.
«Babydragene» lever fortsatt i Postojnagrotten og kan blant annet sees i et lite akvarium som står utstilt langt inne i hulen.
Postojnagrotten ligger rundt 50 kilometer utenfor den slovenske hovedstaden Ljubljana og er perfekt for en spennende dagstur for både liten og stor.