Oppdag gjemte perler i Berlin

by | Storby, Storbyopplevelser

Oppdag gjemte perler i Berlin

Uansett hvor mange ganger jeg besøker Berlin er det alltid noe nytt å se og noe nytt å oppdage. Under min siste reise til byen utforsket jeg bydelen Wedding og dets kreative miljø samt tok en svært interessant utflukt til Funkhaus Berlin, det tidligere kringkastingshuset for Øst-Tysk radio. Heldigvis stod det også flere spennende matopplevelser på planen i denne pulserende byen som er et eldorado for foodies. Bli kjent med noen av Berlins gjemte perler og finn inspirasjon til aktiviteter og opplevelser for din neste Berlintur.

Promosamarbeid

Berlin er et eldorado for utøvende kunstnere

Berlin er en smeltedigel av kreative impulser og nye, alternative trender. Det møter deg over alt i byen, enten du legger merke til det eller ei. Både innen film, musikk, litteratur, billedkunst, dans og annen kreativ kunstutøvelse har mange utøvende kunstnere og artister slått seg ned i byen for å utvikle sitt fagfelt og dyrke sin lidenskap.

For å forstå hvordan Berlin har utviklet seg til å bli en av de ledende områdene for fremdyrking av kunst og kultur, er det viktig å forstå noe av bakgrunnen til denne konstant levende og pulserende byen.

Hvorfor ble Berlin et samlingspunkt for kreative?

Berlin var som kjent delt i ulike sektorer i tiden etter 2. verdenskrig, og etter at muren som delte byen fysisk i to var et faktum i 1961, ble Vest-Berlin en isolert demokratisk “øy” omringet av det ellers kommunistisk styrte Øst-Tyskland. Vest-Berlin fremstod lite attraktiv for mange yrkesgrupper, men byen tiltrakk seg etterhvert kunstnere, musikere, designere og andre kreative sjeler og disse satte selvsagt sitt preg på miljøet. Verdenskjente musikere som bl.a. David Bowie hadde i en periode sitt tilholdssted her.

Etter Berlinmurens fall i 1989 har Berlin blomstret enda mer som et kulturelt sentrum, og det allerede blomstrende kreative miljøet tiltrakk seg enda flere kreative, og ulike kunstneriske miljøer dannet seg flere steder i den nå samlede byen Berlin. Mange etterlatte fabrikkbygninger ble tatt i bruk av kunstnerkollektiver og selv idag, flere tiår etter murens fall, er mange nedlagte fabrikkbygninger tilholdssted for kunstnere i alle sjangrer.

Wedding – en av de hippeste bydelene i Berlin

Berlin har gjennomgått, og holder fremdeles på med, en gjenoppbygging av byen og stadig flere områder revitaliseres og utvikles. Wedding, lokalisert i den nordvestlige delen av byen, er en av de bydelene som nå gjennomgår store endringer og forbedringer, om enn i et saktere tempo enn andre bydeler, og omtales av mange som den hippeste bydelen i Berlin for tiden, i kontrast til for kun noen år tilbake. Wedding var tradisjonelt et område med høyere kriminalitet, arbeidsledighet og en mer sammensatt befolkning. Idag kjennetegnes byen av hippe kaffebarer, mikrobryggerier, grønne lunger og et yrende kunstnerisk miljø.  Jeg tok en sykkeltur med en guide fra Berlin on bike i Wedding for å oppdage noen av dets gjemte skatter, og det ble et herlig møte med spennende arkitektur, gatekunst, historie og mennesker.

På oppdagelsesferd i Wedding på to hjul

Sykkel er et praktisk transportmiddel, selv midt i en storby som Berlin. Man kommer seg rundt til et større område enn man rekker til fots og man kommer til på flere steder enn om man benytter bil eller buss, og vår guidede sykkeltur i Wedding var intet unntak. Vi syklet rundt på kryss og tvers, gjennom parker og langs trafikkerte veier, langs elveleiet og over broer, gjennom bakgårder, på nedlagte industriområder og i områder fylt med fargerik gatekunst.

Humbolthainparken – en grønn lunge for eventyrlystne

Vårt første stoppested i Wedding var Humbolthain parken, som opprinnelig var konstruert som en minnepark for naturhistorikeren Alexander von Humboldt. Parken forandret seg drastisk under 2. verdenskrig da det ble bygget flere bunkerser der, men etter krigen endte vendte Berlinerne det til sin egen fordel og benyttet bunkerne som menneskeskapte høyder i parken. Noen av bunkersene er fremdeles mulig å gå inn i, mens andre er fylt igjen og kun fungerer som et flott utkikkspunkt. I tillegg til å tilby massevis av både flate og mer kupperte tur- og sykkelstier i parken, finnes der også muligheter for masse andre utendørs aktiviteter, og om sommeren kan man tilogmed bade der. For de eventyrlystne er det mulighet for guidede turer i flaggermusgrotten som finnes i en av de nedlagte bunkersene. Er du ute etter en helt spesiell vinopplevelse kan du drikke vin produseert på druer dyrket i parken. Men her gjelder det å ha de riktige kontaktene. Hvert år lages det nemlig kun rundt 200 flasker, så kampen om de lokale dråpene er stor.

Kunstnerkollektivet Gerichtshöfe

Etter en flott sykkeltur i de grønne og frodige omgivelsene gikk turen videre til mer urbane omgivelser. Neste stopp for dagen var i et av Tysklands største kunstnerkollektiv kalt Gerichtshöfe. I omgivelser som fremstår som meget rustikke, er det rundt 70 små studioer som alle huser en eller flere kunstnere og kunsthåndtverkere innen ulike sjangre. Helt siden 1983 har byggene, som opprinnelig var fabrikkbygninger, blitt benyttet til studioer og kunstnerkollektiv, og der er ofte åpne eventer og arrangementer i og rundt eiendommene. Utsiden av byggene bærer preg av det kreative miljøet og er dekket av gatekunst og veggmalerier i ulike størrelser og stiler. Bare sjekk ut de flotte bildene jeg tok fra en av bakgårdene vi syklet gjennom!

silent green Kulturquartier – film og musikk i et nedlagt krematorium

Som nevnt har Wedding et godt utvalg av hippe kaffebarer og vi måtte selvsagt stoppe på en av dem. Vår guide tok oss med til Mars, en kafe beliggende i et annet kreativt område kalt silent green Kulturquartier. silent green Kulturquartier drives i det som tidligere var Wedding Krematorium og fungerer som lokasjon for ulike event og konserter og i de øvrige lokalene er det utelukkende leietakere som fokuserer på musikk og filmproduksjon, i tillegg til kafeen Mars som vi besøkte.

Samtidsdans i Ufer Studio

Etter kaffestoppet fortsatte vi vår sykkeltur i grønne og frodige omgivelser oppover langs elven Panke, som også hadde masse gatekunst og grafitti langs murene ved elvebredden. Vi stoppet så på et nytt kreativt knutepunkt, Ufer Studios som er dedikert til samtidsdans. I lokaler som opprinnelig huset hestejernbanen har man tatt i bruk både stallene og de større hallene til utøvende dansere. Byggene ble overtatt på en 196 år lang leiekontrakt i 2012, og der er hele 16 romslige dansestudioer samt kontorer og arealer for workshops i drift på eiendommen.

Mauerpark – dødssonen som ble til et samlingspunkt

Som en avslutning på turen passerte vi gjennom Mauerpark, en grønn lunge lokalisert i et av områdene som tidligere var “ingemannsland” eller “dødssonen” mellom de to murene som skilte Berlin i to. Med unntak av noen minnesmerker og markeringer i bakken og noen rester med tagget mur er det vanskelig å forestille seg hvordan dette området må ha sett ut i tiden med Berlinmur. Nå fremstår området som et perfekt sted for rekreasjon, møte med venner eller lange joggeturer, og oppblomstringen av bjørketrær på ett av områdene sees på med glede blant innbyggerne. Naturen reparerer og dekker over det menneskeskapte ødelandet som tidligere var her.

Historiske Bösebrücke

Vi passerte også Bösebrücke, stedet hvor starten på Berlinmurens fall skjedde om kvelden og natten mellom 9.  og 10. november i 1989. Dette stedet var en av de kontrollerte grensepasseringene mellom Øst- og Vest-Berlin, og etter en direktesendt pressekonferanse hvor nye og mindre restriktive reisebestemmelser mellom øst og vest ble formidlet, reagerte mange av innbyggerne i Øst-Berlin kollektivt. Etter at nyheten brast oppstod det en massevandring til flere grenseoverganger, og Bösebrücke var den første porten som ble åpnet etter sterkt press fra folkemassene. Det viste seg etterpå at de nye bestemmelsene ikke var formelt vedtatt ennå. men det var ingen mulighet til å reversere åpningen av grensen, og den forble åpen og det aller meste av murene ble deretter revet.

Fristet det med en guidet sykkeltur i Berlin? Berlin on Bike tilbyr flere typer guidede turer med ulike temaer og arealer de dekker. Du kan også leie en sykkel og ta deg rundt på egen hånd, alt etter hva som passer til deg.

Besøk hos Funkhaus – et møte med kringkastingssenteret for tidligere DDR

Etter å ha utforsket Wedding i Berlin tok vi oss litt ut av sentrum med trikk for å se på enda en kuriositet i byen, nemlig Funkhaus Berlin. Funkhaus Berlin holder til i det gamle radio kringkastingssenteret for tidligere DDR og er idag et samlingspunkt for ulike grener innen film og musikk, et eventsted og en populær lokasjon for filminnspillinger.

Kringkastingssenteret for DDR ble opprettet i en nedlagt kryssfinerfabrikk i 1951 og det ble etterhvert utvidet med flere bygg i området. På -70 tallet jobbet mer enn 5000 personer i området, og det fungerte som en liten landsby med de fleste nødvendige servicetilbud inne på området. Etter murens fall i 1989 ble kringkastingsvirksomheten gradvis sentralisert og flyttet til andre steder. Byggene hadde så en broket eiendomshistorie frem til nåværende eiere overtok dem i 2015. Dagens eiere har revitalisert byggene og de huser nå leietakere som Red Bull Music Academy, et privat Universitet for musikk og filmproduksjon, ulike designfirmaer og blant kuriositetene, et firma spesialisert i 3D printing. De enorme lokalene benyttes nesten ukentlig til konserter og utstillinger og mange filmer er spilt inn både utendørs og innendørs på området, blant annet endel scener fra filmen “Bridges of Spies”.

Autentiske møbler og utstyr er bevart fra DDR-tiden

Funkhaus Berlin har bevart mye av det opprinnelige utstyret, møblement og innspillingsrommene som var i byggene når de overtok dem, og arrangerer også ukentlige omvisninger for grupper i byggene. Jeg fikk selvsagt en omvisning under mitt besøk og fikk blant annet se det opprinnelige kontoret til kringkastingssjefen med alt utstyret inklusiv bøker i bokhyllene på plass. Jeg fikk også se styrerommet som ble benyttet til viktige møter og her var det som om tiden hadde stått stille, med autentisk innredning og møbler. De vel bevarte historiske rommene har selvsagt også blitt benyttet til ulike filminnspillinger.

Det var selvsagt ikke bare de opprinnelige rommene som var interessante. Noen av de nye og mer spesielle rommene som er bygget på stedet fattet også min interesse, deriblant et high tec lydrom som også kan benyttes i lydterapi og for eksepsjonelle lydopplevelser.

Fortid og nåtid møtes i Funkhaus Berlin

I et eventlokale på toppen av bygningen har de også bevart autentiske designstoler og lamper fra DDR tiden. Disse benyttes fremdeles ved arrangementer og knytter fortid og nåtid flott sammen i bygget.

Et annet element som sees over hele bygget er veggklokkene som finnes i nesten hvert eneste rom. Siden dette var et kringkastingshus var det viktig at alle var synkronisert på tiden og klokkene var derfor koblet sammen med en “moderklokke” og ble stilt synkront etter denne fra et kontrollrom. Klokkene hadde også et felt nederst hvor de kunne sende koder til teknikere og andre ansatte om de var ønsket et sted på bygget, istedenfor å benytte telefoner og høyttalerannlegg. De mange ledningene til alle klokkene førte under renovasjonen av byggene til spekulasjoner om det også ble bedrevet aktiv overvåkning i rommene i DDR tiden, men dette er ikke bevist.

Store arealer for innendørs konserter, utstillinger og events

Det som en gang var parkeringsanlegget til komplekset benyttes idag til store events som messer og konserter året rundt. Selv om det ser nokså grått og kjedelig ut med bare betongvegger, søyler og gulv tryller de frem de mest fantastiske konsertopplevelsene ved hjelp av lys og scenerigging.

Verdens største innspillingsstudio og noe av det mest avanserte lydutstyr som finnes

Funkhaus Berlin har også det største innspillingsstudioet i verden hvor mange kjente artister har gjort sine plateinnspillinger. Både A-ha, Sting, Depeche Mode, Black Eyed Peas og Rammstein har gjort plateinnspillinger her. Rommet er fra DDR tiden og er konstruert som en boks inni en boks, og det store lydstudioet har derfor ingen direkte kontakt med ytterveggene. Lyder fra utsiden rekker derfor ikke inn i lokalet, og innspillingene kan derfor foregå helt uten ekstern støy. For live innspillinger kan det være opptil 1000 publikummere tilstede!

Overnatting i Berlin

Når man skal oppleve masse er det viktig å sove godt for å lade batteriene for en ny dag med inntrykk og aktiviteter. Under mitt opphold i Berlin bodde jeg på Maritim Hotel Berlin dentralt plassert med beliggenhet i gangavstand fra Potsdamerplatz. Hotellet har 505 stilfulle rom fordelt over alt fra romslige dobbeltrom til store suiter med flere hundre kvadratmeter å boltre seg på. Maritim Hotel Berlin har spaavdeling med både svømmebasseng, treningsrom og sauna og tenker du på å arrangere en konferanse har de kapasitet til hele 5.500 personer samtidig! Hotellet har også to restauranter samt en bar med forfriskninger.

Jeg fikk en omvisning på hotellet under oppholdet og ble ganske så imponert over alle fasilitetene og mulighetene som finnes der, men mest av alt over den flotteste suiten deres med en egen takterrasse med utsikt direkte til Sony Senter og Potsdamer Platz. Et fantastisk skue om kvelden med fargerike lys fra bygninger og konstruksjoner. Hotellets lobby fremstår også som imponerende med en vakker lysekrone over det innbydende sitteområdet hvor man kan slappe av og diskutere dagens opplevelser i fred og ro.

Spise i Berlin

Berlin er et eldorado for matentusiaster og foodies og har et meget godt tilbud av sunn og alternativ mat. Utvalget til veganere er uten sidestykke, og nesten samtlige restauranter og spisesteder har veganske retter av høy kvalitet på menyen. Selv om jeg ikke er hverken veganer eller vegetarianer satt jeg stor pris på de to reataurantene vi besøkte i Berlin, begge med hovedfokus på vegansk og/eller vegetariansk mat.

Holy Flat
Holy Flat serverte vegetariansk og vegansk mat fra et koselig lite lokale. De fremmet seg selv som sunn, naturlig og miljøvennlig og serverte mat basert på smaker og retter fra Europa, Midtøsten samt Sentral- og Sør-Amerika. De har spesialisert rettene rundt wraps og “bowls”, skåler fylt med ulike grønnsaker og tilbehør.

Osmans Töchter
Osmans Töchter ble åpnet av de tyrkiske venninnene Arzu og Lale i 2012. Restauranten er den eneste av sitt slag i Berlin og fyller dermed en viktig funksjon både for de mange tyrkiske innvandrerne og besøkende som ønsker å bli bedre kjent med autentisk tyrkisk mat og matkultur. De har fornyet noen av de klassiske tyrkiske rettene og serverer dem med en moderne tvist. Det viktigste er likevel at de bringer den tyrkiske matkulturen og matritualer med seg ved å tilby et sted å samle familie og venner til måltider som består av mange småretter som kan deles (meze), slik som i de tyrkiske hjem. Osmans Töchter har hovedsaklig vegetarianske og veganske retter på menyen men serverer også retter med kjøtt og fisk.

Artikkelen er skrevet som en del av markedskampanjen #CitybreakGermany i samarbeid med Reiselandet Tyskland og NordicTB. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne

Les flere innlegg fra CitybreakGermany reisen:

Bakgårdsidyll i Lübeck

Historie og nyskaping langs Tysklands riviera

På oppdagelsestur i Nord-Tyskland

Sjekk gjerne ut mine gode Nordiske bloggerkolleger danske Camilla fra Cammi.dk, svenske Sofia fra Fantasiresor og finske Saana fra Live now – dream later sine poster fra samme kampanjereisen.

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!

Annonse

@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF9hdXRob3JfYmlvIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIifX0=@