Olivenlundvandring og en lang lunsj i Costa Brava

av | Matopplevelser

Olivenlundvandring og en lang lunsj i Costa Brava

Hva sitter du oftest igjen med av minner etter å ha vært på en reise? Jeg sitter ofte igjen med minner om stemninger, små fine øyeblikk eller snapshots, dufter og smaker og opplevelser jeg har hatt i møtet med andre mennesker. Som regel er det gjerne også minner som oppstår i tilfeldige situasjoner eller som kun en liten del av en stor aktivitet. Vi glemmer det aller meste vi opplever i løpet av en reise, og i ettertid er det disse små glimtene og minnene som til slutt definerer den totale reiseopplevelsen. I Costa Brava ble jeg med på en lærerik olivenlundvandring etterfulgt av en lang lunsj, og minnene varmer enda.

Promosamarbeid

En dag fylt med utendørs aktiviteter i Costa Brava

På min rundreise i Costa Brava hadde vi på programmet vårt at vi skulle delta på en olivenoljesmaking hos en lokal produsent. Vi skulle som avslutning innta en enkel lunsj hos produsenten før vi skulle videre til neste stopp på programmet. I og for seg et spennende innslag da jeg virkelig setter pris på å smake lokale produkter der de lages, og dessuten var det en nyttig avslutning på stoppet. Mat må man jo ha uansett når man er på veien. Det programmet ikke sa noe mer om var at dette møtet med en lokal olivenoljeprodusent på landsbygden i Costa Brava skulle skape herlige reiseminner som på mange måter definerte min totale opplevelse av regionen. Reiseminner som nå i ettertid får meg til å lengte tilbake og samtidig jakte på den samme gode opplevelsen når jeg reiser andre plasser.

På omvisning på Oli de Ventallo olivenoljegård

Vi ankom Oli de Ventallo på en solrik og varm vårdag og ble tatt imot av eieren og 3. generasjons driveren Josefina på gårdsplassen. Hun forklarte at hun ville ta oss på en spasertur rundt i olivenlunden, hvor vi også skulle få smake olivenoljen og at vi deretter skulle få servert en lett lunsj samt ha en liten workshop for å lære hvordan man lager ekte aioli på Katalansk vis.

Mens vi gikk mot olivenlunden forklarte Josefina oss om området og vegetasjonen. Hun viste oss de mange ville urtene som vokser ved og på olivenlundene og vi fikk plukke, smake og lukte på.

Vi observerte granatepler i blomst i områdene rundt olivenlundene og vi plukket ville urter som vi fikk lukte, smake og kjenne på. Hun tok oss også på en vandretur gjennom skogen for å vise oss de ville oliventrærene som vokser i skyggen av nåletrærene i området. Disse oliventrærene gir veldig små oliven som egentlig ikke benyttes men de er viktig for den økologiske balansen i området.

De små buskene som dekker store deler av skogbunnen er ville oliventrær

Utendørs olivenoljesmaking

Fremme på en av olivenlundene kunne vi selv se de mektige trærene. Noen av dem var over 500 år gammel og gir fremdeles masse gode oliven som benyttes til både oljer og til å spises som de er. Under skyggen av ett av de store trærene hadde de satt opp et bord for vår lille olivenoljesmaking og for å ha et helt nøytralt smaksgrunnlag forklarte Josefina at det er viktig at smakingen av olivenolje foretas utendørs.

Klar for en koselig og lærerik utendørs olivenoljesmaking

Olivenlund med over 500 år gamle oliventrær

En av de eldste oliventrærene Josefina har er dette som med sikkerhet er over 500 år gammelt. Siden oliventrærene vokser fra utsiden forsvinner med tid og stunder kjernen av treet. Det er årsaken til at så mange gamle oliventrær har sprekker og åpninger i stammen. Dette treet kunne vi faktisk stå 3-4 personer midt inni.

Oli de Ventallo produserer to typer olivenolje

Oli de Ventallo produserer to ulike olivenoljer, og vi fikk prøvesmake begge to. Det å smake olivenolje er veldig likt det å smake vin og man leter etter hvilken karakter og smaker oljen har gjennom ulike teknikker og metoder.

Josefina presenterte oljene de produserte og forklarte litt om hvilke karakter de begge hadde mens selve oljen for å smake på var helt oppi smaksglassene. Olivenolje smakes på fra små glass, og om man gjør det på profesjonell basis, som Josefina, så smakes alltid oljen i et farget glass. Det er for at fargen på oljen ikke skal bringe frem assosiasjoner til hvilke smaker man kan forvente. For oss som ikke er profesjonelle olivenoljesmakere fikk vi servert oljen i små snapsglass.

Slik smaker man på olivenolje som en profesjonell

Før smakingen skal oljen varmes opp ved hjelp av kroppsvarme. Glasset varmes opp og holdes med en hånd og oljen roteres i glasset slik at dufter og smaker frigjøres. Den andre hånden, eller et lite lokk, holdes over glasset slik at alle duftene holder seg i glasset. Neste steg er å lukte forsiktig på oljen. Man løfter forsiktig lokket eller hånden og tar nesen helt bort til glasset for å fange alle de gode duftene.

Josefina varmer opp oljen ved hjelp av kroppsvarme og stenger alle duftene inni glasset med lokket.

Etter at man har kjent på duftene og forsøkt å gjenkjenne noen av dem, som f.eks. urter og friskt gress kommer man til smakingen. Oljen skal holdes i munnen og roteres og det skal tilføres luft slik man normalt gjør med vinsmaking for å finne alle nyansene. Deretter svelges oljen for at man skal treffe alle smaksløkene, også de langt baki halsen.

Om du har vært på olivenoljesmaking vet du at opplevelsen av å kun smake oljen er helt annerledes enn å innta oljen sammen med mat. En fersk olje av høy kvalitet vil ha en viss bitterhet som vil oppleves som kribling i halsen, eller nesten som å spise chilli eller pepper. En god olivenolje får deg til å kremte og en veldig bitter olivenolje vil frembringe en lett hoste. Dette er et godt tegn på ferskhet og kvalitet da «gammel» olje eller olje av lavere kvalitet ikke har disse egenskapene.

Oliventrær på rad og rekke hos Oli de Ventallo

Kunsten å lage ekte katalansk aioli

Etter å ha smakt på oljene returnerte vi til gårdsplassen og fikk lære mer om hvordan oljen benyttes i matlaging, og fikk blant annet en innføring i hvordan ekte Katalansk aioli lages. I praksis er det kun rå hvitløk, olje og en liten dråpe eddik som blandes, men for at det ikke skal skille seg må det blandes i riktig rekkefølge, i riktig mengde og det må jobbes med blandingen hele tiden.

Knust hvitløk, eddik og olivenolje blandes sammen etter alle kunstens regler. Resultatet er en kremet konsistens på en smaksrik aioli. Katalansk aioli er en sann smaksbombe! Den ferdige aiolikremen benyttes på brød eller som tilbehør til andre retter og smaker intenst og friskt av hvitløk.

Lunsj i det grønne med lokale produkter fra Costa Brava

Vi fikk servert aiolien sammen med vår «enkle» lunsj i skyggen av trærene ved gårdsplassen og det er en klar underdrivelse å si at vi ble helt satt ut av synet som møtte oss. Et bord var satt opp og dekket med lokale spesialiteter som ost, pølse, speket kjøtt, friske grønnsaker, frukter og bær og nybakt brød. Det var så lekkert at vi egentlig syns det var synd å «ødelegge» den lekre buffeten.

Lokale oster, pølser og spekemat ble servert. Det er bare så vakkert at vi nesten ikke hadde lyst til å ødelegge buffeten. En skikkelig farge- og smakseksplosjon!

En lang og avslappet utendørs lunsj i vakre omgivelser sammen med gode venner var helt ubetalelig. Det var her de gode samtalene oppstod, det var her vi utvekslet erfaringer og tanker, og det var her vi delte en ny opplevelse som kanskje vil sitte igjen som en av de mest betydningsfulle øyeblikkene på reisen.

For meg var lunsjen en perfekt avslutning på en spennende og lærerik olivenlundvandring og sitter i minnet som en av de øyeblikkene hvor jeg fikk en dypere innsikt i Katalansk matkultur og stoltheten og kjærligheten som ligger bak det å være lokal og liten produsent av tradisjonelle, lokale spesialiteter.

Vi nyter en utendørs lunsj i skyggen av trærene

Reise til Costa Brava

Kunne du tenkt deg å reise til Costa Brava på en rundtur? Du kan enklet fly til Barcelona direkte fra Norge og deretter fortsette ferden med en leiebil for å ta deg rundt og oppleve hele regionen.

Flere Costa Brava reisetips finner du her: Hjemme hos Salvador Dali i Port Lligat

Reisen til Costa Brava var gjort som del av markedsføringssamarbeidet #CataloniaCostaBrava mellom NordicTBCosta Brava Tourism Board og Catalonia Convention Bureau. Alle meninger og holdninger er som alltid helt og holdent mine egne. 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)