Nærkontakt med Lundefugl på Mykines, Færøyene.
Lundefugl er en utrolig fascinerende fugl. Den ser nesten ut som en pingvin i miniatyr og med de små vingene den har fremstår det nesten helt umulig at den i det hele tatt kan fly. Om du har vært i nærheten av et fuglefjell hvor Lundefuglene hekker vet du hvor hurtig de flyr og hvor vanskelig det er å få et godt inntrykk av dem eller et klart bilde idet de suser forbi. På Mykines på Færøyene hadde jeg imidlertid en veldig spennende og annerledes naturopplevelse som inkluderte nærkontakt med Lundefugl fra toppen av klippene.
Lundefugler på rad og rekke på klippene på Mykines
Mykines – en vakker øy med en vakker landsby
I sommermånedene hekker det tusenvis av Lundefugler på Mykines. De bratte klippeveggene som fører direkte ned til sjøen, eller matfatet for Lundefuglen, er en ypperlig plass for fuglene å bygge reir og bringe frem årets ungekull. Mykines er den av de 18 øyene som utgjør Færøyene og er den som ligger lengst vest i havet. Her er særs værhardt, spesielt om vinteren. Øyen er tilgjengelig med båt eller helikopter og selv om her er kun rundt 10 fastboende gjennom hele året øken antallet innbyggere i sommersesongen når fugle- og naturelskere gjør sitt inntog på øyen.
Mykines har en vakker liten landsby bestående av et knippe mørkbeisede hus med torvtak og noen fargerike småhus innimellom. Her går smale gater på kryss og tvers i landsbyen og helt øverst ligger kirken. Øyen har strøm fra eget aggregat og bortsett fra bebyggelsen nær havnen hvor der er både båtanløp og helikopterlandingsplass, er det ikke annen bebyggelse på øyen..
Mykines har en vakker liten landsby med båtanløp og egen helikopterlandingsplass
Tilrettelagt for turister og besøkende med vandrerhjem, campingplass og kafe
For turister og besøkende som kommer til Mykines er det to kafeer som serverer både varme og kalde retter samt at det er mulig å overnatte i vandrerhjemmet eller i telt på egen campingplass i bakkant av landsbyen. De aller fleste besøkende er dagsturister som enten kommer med helikopter og reiser igjen med båten eller benytter båten begge veier. Der tilbys guidede turer på øyen, både for de som vil se på fuglene og de som vil gå til det berømte lille fyret som ligger helt utpå den spisseste delen av Mykines.
Fyrtårnet som ligger ytterst på øyen er et yndet sted for besøkende. Legg merke til at det tar ganske lang tid å gå ut til fyret, selv om det ved første øyekast kan se ganske så nærme ut.
Værhardt og isolert på Mykines
Været snur ganske fort her ute, så det kan forekomme at båtene og helikopteret blir innstilt på grunn av vind. Men frykt ikke, kreative og gjestfrie beboere klarer alltid å skaffe tak over hodet til alle som måtte ønske det om man blir stående værfast på Mykines om sommeren. Det blir gjerne trangt om plassen, men der det er hjerterom er det husrom, som det heter.
Om vinteren kan øyen av og til være isolert i uker og måneder om gangen om været er riktig ille. Det er nok noe av grunnen til at det ikke er flere fastboende året rundt.
Campingplassen på Mykines har flott utsikt over landsbyen og havet. Tenk å våkne til en slik utsikt!
Dramatisk natur med grønne sletter og bratte klipper
Naturen på Mykines består av store grønne sletter, vakre steingjerder som avdeler beiteområdene og nesten loddrette klipper som stuper rett ned i havet akkurat der de grønne slettene stopper. Langs hele øyen er de bratte klippene ypperlige for bl.a. Lundefuglene å hekke i. Naturen gjør også sitt for å tilrettelegge for gode observasjons- og fotomuligheter for de som er interessert i å se og forevige Lundefuglen på nært hold.
Beitende hester og sauer mellom forseggjorte steingjerder på Mykines. Her på øyen lever både husdyr, mennesker og ville dyr i harmoni med hverandre og naturen
Der de grønne slettene som sauer og hester beiter på slutter, begynner de loddrette klippeveggene som fører rett ned i sjøen. Et ypperlig sted for hekkende Lundefugl
Bratte klipper finnes langs hele utsiden av øyen
Dyrelivet på Mykines
På øyen beiter det hundrevis av sauer og noen hester og på grunn av det meget værharde klimaet kan du oppleve å observere litt vel forblåste sauer når det nærmer seg midten på sommeren. Istedenfor at ullen klippes av sauene så blåser mesteparten av ullen av dem iløpet av sommersesongen, noe som også etterlater store ulldotter rundtom på øyen.
En litt forblåst sau beiter på Mykines. Tidligere ble den avblåste ullen plukket og benyttet til klær og tekstiler men nå for tiden er ikke prisen på ull så høy at det er verdt brydderiet.
Det er ikke mye ull igjen å klippe av sauene på Mykines om det har vært en vindfull periode.
Lundefuglene på Mykines
Men tilbake til Lundefuglene, disse søte, små skapningene som minner om pingviner. Mykines er et ypperlig sted for å observere dem i sitt naturlige miljø og være nær dem uten at de blir forstyrret eller plaget av nærværet.
En nysgjerrig lundefugl poserer for kamera
Det var utrolig fascinerende å observere dem fly i den sterke vinden som det var opp mot fjellsidene. De manøvrerte seg baklengs mot små landingsplasser i de bratte klippeveggene og hadde en utrolig kontroll selv med kastevinder og det faktumet at de fløy i sikk sakk om hverandre hele tiden.
Inn for landing! Lundefuglene manøvrerte seg med stil i den sterke vinden
Det er ikke lett å få bilde av dem i fart men det ble nesten skarpt ihvertfall
Når de ikke fløy rundt omkring satt de gjerne bare og observerte like utenfor reirene sine eller på de små utstikkerne. Hele tiden var det stor aktivitet fra klippene til sjøen og det var tydelig at de i tillegg til å hoppe inn og ut med reirmateriale for å vedlikeholde bostedet også fløy frem og tilbake med mat til sine små.
Trenger du flere reisetips? Her finner du vår komplette Reiseguide til Færøyene
En Lundefugl på observasjonsposten sin
Kanskje den speider etter maken sin?
Bratte klipper og matfatet like under
Lundefuglene slapper av øverst på klippene
Besøke Mykines?
Har du lyst til å besøke Mykines kan du som nevnt komme dit med båt eller helikopter. Helikopterbilletter kan kjøpes på Atlantic Airways sine webside og koster ikke mer enn 145 DKK hver vei (i 2017). Sjekk gjerne pristabellen for flere helikopterruter på Færøyene her. Turen tar kun 10-15 minutter men har en fantastisk utsikt over landskapet og øyene på den korte turen. Turene går ikke daglig så sjekk hvilke dager som er tilgjengelig før du starter planleggingen.
Personbåten som går til Mykines går fra Sørvågur som ligger på Vagar og tar ca. 45 minutter hver vei. Båtbillett må reserveres minst to timer før avgang via denne siden www.mykines.fo og koster 60 DKK hver vei. Båten går kun en gang om dagen i sommersesongen og er også væravhengig.
Reisen til Færøyene var en del av kampanjen #MyFaroeIslandsHome og er et samarbeid mellom det internasjonale influencer nettverket iAmbassador og Visit Faroe Islands. Kampanjen var ment å skulle fokusere på hvordan man som gjest oppfattet det Færøyske hverdagslivet, naturen, kulturen og ikke minst maten. Alle meninger og holdninger er som alltid helt og holdent mine egne.