Lokale smaker med lange tradisjoner langs Gardasjøen

av | Matkultur, Matopplevelser, Vin

Lokale smaker med lange tradisjoner langs Gardasjøen

Mye av italiensk mattradisjon bygger på prosesser som krever lang tid og tålmodighet, gode råvarer og en stor dose kjærlighet for å oppnå de beste smakene. Mat- og drikkeproduksjonen i området rundt Riva del Garda, helt i nordspissen av Gardasjøen, er intet unntak, og her er noen av de tradisjonelle smakene du bør få med deg når du besøker området.

Vino Santo Trentino DOC

På den lille biodynamiske vingården Azienda Agricola Fratelli Pisoni en produseres dessertvinen Vino Santo Trentino DOC. (DOC er en beskyttet merkeordning for tradisjonelle mat- og drikkeprodukter i Italia) For å få den helt perfekte smaken tar det rundt 15 år fra vindruene plukkes til vinen kan nytes til det fulle. Vinen lages av Nosiola-druen, en typisk drue fra denne delen av Trentino.

Dyrkningsforholdene er perfekt for Nosiola-druen i Valle dei Laghi hvor vingården ligger, men det er ikke bare druetypen og stedet de dyrkes som gjør produksjonen av Vino Santo spesiell. Etter at druene er plukket legges de på spesielle brett for å tørkes på et trekkfullt loft i ca. 6 måneder, før de blir presset rundt påsketider. Deretter er det en langsom fermenteringsprosess over nesten 15 år på små tønner i vinkjelleren som får frem den silkemyke men rike smaken, og den perfekte balansen mellom sukker og alkohol i vinen.

Lyst til å smake på Vino Santo? Vingården tilbyr omvisninger og smakinger i sitt eget Vinotek av både Vino Santo vinen og de øvrige biodynamiske vinene de produserer her. Du har selvsagt også mulighet til å kjøpe med deg en flaske av de edle dråpene i vingårdens eget vinutsalg. Vino Santo tilbys også på mange restauranter som en søt avslutning på måltidet.

Vino Santo DOC
Vino Santo DOC
Vino Santo DOC
Vino Santo DOC
Vino Santo DOC
Vino Santo DOC

Balsamico Trentino

I fjellsiden med fantastisk utsikt til Gardasjøen og Riva del Garda ligger Acetaia Del Balsamico Trentino, den eneste produsent av den lokale og smakfulle Balsamico Trentino.  Balsamicoen her lages på druen Gewürztraminer gjennom en nøysommelig prosess som tar 11 år fra druemost til ferdig Balsamico Trentino.

Druemosten fermenteres og modnes i ulike tønner etter et bestemt system. Her brukes tønner laget av tresorter som eik, morbær, kirsebær, akasie, kastanje, ask, einer og pære, og underveis i prosessen dekanteres og fylles tønnene på en gang i året i minst 11 år. For å bevare volumet tilsettes små mengder med kokt most for å oppnå den perfekte smaken og kvaliteten.

Hos Acetaia Del Balsamico Trentino kan du foreta Balsamicosmakinger og selvsagt kjøpe med deg de smakfulle produktene. Stedet har også egen restaurant som serverer tradisjonelle retter basert på lokalmatprodusenter fra området i tillegg til egenprodusert ost, olivenolje og vin.

Balsamico Trentino
Balsamico Trentino
Balsamico Trentino
Balsamico Trentino
Balsamico Trentino
Balsamico Trentino

Trentodoc

Sprudlende vin fra Italia blir ofte assosiert med Prosecco, men den lokale musserende vinen Trentodoc er absolutt verdt å nyte mye av når du er i dette området. Trentodoc produseres etter Metodo Classico, og kun viner som produseres etter denne oppskriften, og følger spesielle kriterier for druetyper og område, kan kalles Trentodoc.

Druene som kan benyttes er begrenset til Chardonnay, Pinot nero, Pinot bianco og Meunier, og de må selvsagt være dyrket innenfor Trentino-området. Etter at durene er presset og er ferdig fermentert fylles de på flasker og så tilsettes sukker og gjær i en blanding kalt «liqueur de tirage». Deretter ligger flaskene på hyller i mørke og svale vinkjellere for modning. Den tilsatte blandingen av sukker og gjær skaper en re-fermentering i flasken, og i løpet av en periode på ca. 60 dager dannes boblene i vinen.

For å kvalifisere for å kalle vinen for Trentodoc må den hvile ytterligere. Minimumstidene er 15 måneder for Brut, 24 måneder for Millesimato, og opp til 36 måneder for Riserva.
Underveis i prosessen må også bunnfallet, restene etter gjæren, fjernes, noe som gjøres ved at flaskene ligger i skråstilte hyller med tuten pekende skrått nedover, slik at alt bunnfallet samler seg der. Hver dag må alle flaskene snues litt, en tid- og arbeidskrevende prosess om det gjøres manuelt.

Etter at alle sedimentene er samlet i tuten fjernes de ved hjelp av to ulike metoder, manuell fjerning eller fjerning ved hjelp av frysing. Ved manuell fjerning åpnes flaskene på en spesiell måte, slik at bunnfallet «skytes» ut, mens det ved frysing av tuten vil presset i flasken «skyte» ut proppen med bunnfall i. Flaskene fylles deretter opp med en blanding av vin og sukker før de korkes igjen.

Trentodoc produseres både som hvit og rosè og der er flere vingårder som tilbyr smakinger og omvsninger i området. Prøv også et glass Trentodoc som en aperitiff før måltidet på en av restaurantene.

Trentodoc

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)