Lokale mattradisjoner langs landeveien i Latvia

av | Matopplevelser, Roadtrip

Lokale mattradisjoner langs landeveien i Latvia

Bilferie er en super måte å utforske et område eller land på. Man står fritt til å ta korte eller lange etapper, stoppe for en liten rast, et besøk hos en lokal produsent eller for å forevige vakker natur. Når vi en gang kan reise igjen, vil det å ta seg rundt med egen eller leid bil være en forholdsvis sikker, komfortabel og spennende måte å reise på.

Sponset innlegg – Magnetic Latvia

Hvordan finne aktører med lokale mattradisjoner i Latvia

Under mine tidligere bilreiser i Lativa har jeg vært heldig å få besøkt mange spennende, lokale matprodusenter langs landeveien. Felles for dem alle var at de på en eller annen måte videreførte mattradisjoner og matkultur fra sin region i Latvia, og opprettholdt lokalt entreprenørskap og skaperglede.

Når du utforsker Latvia med bil, vil du fort oppdage at på landsbygden finner du mange små gårdsprodusenter og små, lokale spesialbutikker for bakervarer, kjøtt og pølser, ost og meieriprodukter. Disse er absolutt verdt et besøk, for det er ofte her du finner det autentiske og ekte når det kommer til både smak og fremstillingsmåte. Disse matperlene kan noen ganger være litt vanskelig å lokalisere på landsbygden, men i de små landsbyene finner du dem ofte på rad og rekke langs hovedgaten.

Om du reiser i regionen Latgale kan du også finne spennende tradisjonelle matsteder gjennom nettverket Latgale Culinary Heritage, et nettverk bestående av rundt 30 bedrifter som videreformidler og vedlikeholder områdets kulinariske arv.

Tradisjonell mat fra Latvia

En introduksjon til mattradisjoner i Latvia

Latviske mattradisjoner er preget av fyldig mat og fyldige måltider, og poteter og ulike former for svinekjøtt og flesk er et fast innslag.

Et tradisjonelt Latvisk måltid starter gjerne med en kraftig suppe som toppes med en klatt rømme. Ofte følger det også med ferskbakt brød, og grovt og mørkt rugbrød er en av typene som passer spesielt godt til de rike rettene. På brødet har man gjerne smør, og topper det hele med tynne flak av svinefett.

Agurk er også en av de ingrediensene du vil møte i Latvia. Syltede agurker benyttes gjerne sammen med både silderetter og som topping på retter basert på svinefett, eller bare som en snacks ved siden av. Retter laget på bønner, byggryn, kål og rotgrønnsaker er også noe du finner i ulike varianter av Latvisk mattradisjon, eller hva med kikerter kokt i svinefett?

Nærheten til Østersjøen spiller også en rolle i de lokale rettene, og ofte finner du sild og annen fisk på menyen. Også innlandsfisk fra elver og innsjøer er ofte servert i tradisjonell Latvisk matlaging.

Er du klar for en kulinarisk bilferie i Latvia i fremtiden? Her er noen av mine beste tips til å oppdage spennende mattradisjoner langs landeveien når landet åpner opp for utenlandske turister.

Les også: Reiseguide Latvia

Tradisjonell mat fra Latvia

Tradisjonelle Latviske matretter i Ludza

I Ludza øst i Latvia ligger Ludza Håndverk Senter (Ludzas amatnieku centrs), et kultursenter som har som formål å bevare Latvisk tradisjon, og da spesielt håndverkstradisjonene. Her vises frem, og fremstilles, keramikk-kunst, veving og sying av tradisjonelle Latviske folkedrakter, og i kafeen like ved serveres det rik og hjemmelaget mat.

Her kan du oppleve en spennende meny med et godt utvalg av fyldig og god tradisjonsmat. Når jeg besøkte stedet fikk vi servert både rødbetsuppe, brune bønner kokt i svinefett, rugbrød med alt av tilbehør og dumplings med topping av lokalt plukkede ville bær til dessert. En skikkelig fest for både øyne og munn.

En artig ting med senteret er at når de var i planleggingsfasen reiste de til Bryggen i Bergen for å finne inspirasjon og modell for sin kulturformidling, så det finnes faktisk et bånd til Norge akkurat på dette kultursenteret. 

Suppe fra Latvia

Lokal ost fra Upenite i Aglona

De små osteprodusentene på landsbygden produserer ofte ost i små kvanta som de selger direkte fra gården eller på lokale markeder rundt om i distriktet.

I den lille landsbyen Aglona ble jeg invitert på besøk til den lille osteprodusenten Upenite. I sitt lille kjøkken laget gårdskonen Inese fersk ost, og med en trepresse som hadde tilhørt gården i flere generasjoner, formet hun osten for å få sitt spesielle kjennetegn.

I tillegg til fersk ost produserer Inese også rømme, cottage cheese, smør og hjemmelaget syltetøy fra egne bær, helt perfekt å ta med videre på turen for flere gode smaksopplevelser.

Lokalt produsert ost fra Latvia
Lokal osteprodusent Latvia
Tradisjonell ostepresse Latvia

Smakovka – Latvisk hjemmebrent med lange tradisjoner

Smakovka er Latvias tradisjonelle hjemmebrent, og har blitt laget i mange generasjoner rundt om i landet. Det høres kanskje litt rart ut at dette er en av de kulinariske opplevelsene, men spriten har ettersom årene har gått, blitt akseptert og produseres og selges i lovlige former.

I Daugavpils har de også et eget Smakovka museum hvor du kan følge den historiske utviklingen av fremstillingen, fra ulovlig produksjon i kjeller og uthus, til dagens fremstilling. Etter rundturen vanker det selvsagt smaksprøver.

Smakovka Latvia

Rukisi – hjemmelaget mat i naturskjønne omgivelser

Gjestfriheten i Latvia er en av de tingene jeg virkelig liker med å reise i landet, og det å skape stemning rundt måltider settes veldig høyt. Hos Rukisi Holiday Home, som er en liten gård med noen få utleieenheter for overnatting, ble jeg invitert på lokal fiskesuppe, kokt i en stor kjele på bål utendørs, og servert på et stemningsfullt og hyggelig dekket langbord i hagen.

Til suppen ble det servert nylaget brød, syltede agurker, lokalt øl og mineralvann med spennende smaker, samt salat og grønnsaker som de dyrket på gården.

Om du ikke besøker akkurat dette komplekset vil du mange steder kunne oppleve å få servert hjemmelaget mat på flere av denne typen små overnattingssteder lokalisert på gårdene rundtom i landet.

Fiskesuppe Latvia
Fiskesuppe Latvia
Måltid med fiskesuppe og rugbrød i Latvia

Tradisjonell brødbaking i Mezabeles

I et lite skogsholt, langt fra asfalterte veier og annen bebyggelse, besøkte jeg Aldis, som driver et lite skogsdriftmuseum og baker tradisjonelt brød fra gårdshuset sitt i Mezabeles. Brødene her var store og saftige, og jeg fikk smake nybakt brød servert med hjemmelaget smør og syltetøy.

Om du tar en tur rundt i bygningene her kan du se hvordan skogsarbeiderne levde og arbeidet, og på loftet av gårdsbygningen finner du en stor utstilling av tekstilkunst med tradisjonelle vevede latviske tepper, bånd og andre vevede bruksgjenstander. Aldis har også tatt opp kunsten med veving og benytter tiden til å gjenskape vevde gjenstander etter gamle mønster og farger.

Hjemmelaget brød og syltetøy Latvia

Urtete og honning i Rakuti

Latvia har lange tradisjoner knyttet til produksjon av urtete. I generasjon etter generasjon har blomster og urter blitt plukket og tørket for å bli mikset til helsebringende varme drikker med en smak av sommer. Urtete er en av de lokale mattradisjonene du helt sikkert kommer til å møte på når du reiser i landet, da det ofte serveres til de fleste av dagens måltider.

En av produsentene som driver med direktesalg til kunde fra gården sin er Ivars som holder til i Rakuti. Siden 1994 har han levd av å dyrke økologisk urtete i mange ulike varianter, og både dyrker, plukker, tørker og pakker teen fra sitt lille produksjonslokale.

På markene rundt gården finner du fargerike og velstelte marker med rad på rad av helsebringende planter, og for å sikre gode avlinger har Ivars også bier på gården. Derfor har han også mulighet til å produsere økologisk honning, som passer perfekt til teen, i tillegg til andre produkter av bivoks. Verdt et stopp om du er i området.

urtete i Latvia Rakuti

Lokalmat på Station i Ergli 

I en nedlagt togstasjon i Ergli kan du kjøpe matvarer fra lokale produsenter, eller nyte et måltid bestående av fisk fra omkringliggende innsjøer, lokalprodusert kjøtt og grønnsaker og nyplukkede bær og urter fra skogene rundt.

Etter at Māris Olte, en kjent TV-personlighet og historieforteller fra Latvia, overtok eiendommen har den fungert som en katalysator for små, lokale bedrifter som ønsker å jobbe sammen. Noen selger sine ferdige produkter over disk via Station som kafeen og samlingsstedet kalles, men andre fungerer som leverandører av råvarer som Māris videreforedler og selger til gjestene.

Station ligger langs en av Latvias mange tilrettelagte sykkelstier, og er et perfekt stoppested for deg som ønsker å utforske landet på to hjul.

Station Ergli Latvia

Historisk matopplevelse fra kommunisttiden

Kommunisttiden i Latvia er vel ikke den delen av historien mange umiddelbart forbinder med kulinariske opplevelser, men det å få oppleve et måltid slik det ble servert under denne tiden er fremdeles mulig. Jeg besøkte den hemmelige Sovjetiske bunkeren som ligger lokalisert midt i Gauja nasjonalpark for en omvisning, som også inkluderte et autentisk måltid.

Den hemmelige Sovjetiske bunkeren er som en tidskapsel fra en svunnen tid. Den ble i sin tid bygget for å være et tilfluktssted for den Sovjetisk-Latviske regjeringen i tilfelle en atomkrig, og var innredet med kommandosentral, generatorer, kartrom, kantine, matlager og andre fasiliteter for regjeringsmedlemmene. Bunkeren forble hemmelig, og var forseglet, helt til Lativa ble en del av EU, og er nå omgjort til et museum og besøkssenter.

Som en avslutning på omvisningen i bunkersen føres man til den gamle kantinen og får servert et enkelt dumplingmåltid, som også representerer mattradisjoner fra Latvia, i et autentisk innredet rom med gamle propagandaplakater som fremdeles pryder veggene.

kantinen i den hemmelige bunkersen i Latvia
dumplings i Latvia

Denne artikkelen om mattradisjoner i Latvia og spennende stoppesteder for å oppleve disse er skrevet som et betalt samarbeid med #MagneticLatvia for kampanjen #TravelmemoriesLatvia. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne. 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)