Lofoten – et reisemål perfekt for utendørs opplevelser
Høye tinder, dype fjorder og hvite sandstrender. Lofoten fremstår som både vakker og majestetisk og er et eldorado for reisende som ønsker en aktiv og eventyrlysten ferietur. Området passer også for rolige spaserturer, avslapping i pittoreske omgivelser og kulinariske opplevelser med havets delikatesser på menyen.
Hvor ligger Lofoten?
Lofoten er en øygruppe bestående av 7 store øyer og utallige mindre holmer og skjær. Den strekker seg fra fastlands Norge og utover i Norskehavet like nord for Polarsirkelen. De ulike øyene er forbundet sammen av broer og undervannstunneller. Øygruppen er lokalisert i Nordland Fylke og bosetningen er spredd i små og store klynger rundt på øyene. De største byene og tettstedene er Svolvær, Leknes og Kabelvåg. Lofoten har et variert og spennende terreng som er perfekt for mange ulike utendørs aktiviteter og opplevelser både til lands og til vanns.
Artikkelen inneholder annonselenker
Foto øverst: Alex Conu/Visitnorway.com
Lofoten – en av Norges aller mest populære destinasjoner
Det er ikke uten grunn at Lofoten er en av Norges aller mest populære destinasjoner for både Nordmenn og besøkende fra utlandet. Naturen her er spektakulær med sine mange og varierte øyer, høye tinder, dype fjorder og pittoreske fiskevær og tettsteder.
Om sommeren tiltrekkes de tilreisende av vakker midnattssol og om vinteren er det det svært så spektakulære nordlyset mange reiser for å oppleve. Interessante fotomuligheter står i kø og Lofoten figurerer blant de mest populære stedene for fotointeresserte av alle sjangre inklusiv bloggere, instagrammere og videografer som foreviger og sprer bilder, filmer og reiseinspirasjon fra sine opplevelser der.
Grunnet den vakre og varierte naturen og de helt spesielle lysforholdene om vinteren er Lofoten også et trekkplaster for kunstnere av ulikt slag og det finnes derfor mange små kunstgallerier og utstillinger spredt utover øyene med verker av kunstnere fra hele verden.
Les også: Reisebloggernes 12 beste tips til en fantastisk norgesferie
Aktiviteter både til lands og til vanns i Lofoten
Lofoten har noen av Norges aller hviteste og fineste strender, og selv om badeopplevelsen kanskje ikke er av de varmeste benyttes strendene hyppig av blant annet surfere da her finnes flere områder med perfekte bølgeforhold for både nybegynnere og mer erfarne surfere. De mange høye fjellene og tindene i Lofoten er ideell for både fjellturer og fjellklatring, terrengsykling, rideturer og alpinkjøring og i de flatere partiene er landeveissykling og golf populære aktiviteter. I det våte element tilbys i tillegg til surfing både havkajakk, fiske, dykking, havrafting og havsafari og de mange fuglekoloniene gjør området til et yndet sted for å observere ulike sjøfugler og havørn.
Les også: På sykkelferie med De Historiske og Bike the Fjords i vakkert kystlandskap
Opplev Rorbuferie, telttur og moderne hoteller i Lofoten
Rorbuferie er en av signaturferieformene i Lofoten og regionen har massevis av både tradisjonelle og moderne rorbuer til leie for besøkende. Tenk deg følelsen av å våkne opp med utsikt direkte mot sjøen og kunne nyte morgenkaffen til måkeskrik og lyden av bølgene som slår innover din egen lille brygge! Rorbuferie i Lofoten kommer i mange ulike utgaver, og du finner garantert en rorbu som passer dine behov. Rorbuene som tilbys kommer både i enkel utgave, i luksusversjoner og kommer i de fleste prisklasser.
Elsker du camping? Lofoten har mange flotte og rimelige campingsplasser og planlegger du en telttur kan du finne massevis av urørte og vakre perler langs den lange og varierte kystlinjen som du kan slå deg ned på for natten. Om du heller foretrekker å bo på hotell finnes det et stort utvalg av både store og små hoteller i alle prisklasser så utvalget skulle det ikke være noe å si på. Bare husk at i høysesongen ligger gjerne prisene på overnatting høyere enn i lav og mellomsesong, så reiser du på budsjett, velg tidlig vår eller sen høst for å få mer ut av pengene.
Klima og pakketips for reiser til Lofoten
Været i Lofoten skifter ofte og forholdsvis fort så uansett hvilken årstid du besøker Lofoten på er det lurt å være forberedt på et knippe ulike værtyper. I området finner vi et typisk havklima med mild og fuktig vinter, noe som skyldes varme fra Golfstrømmen og en god del lavtrykk fra Norskehavet som bringer varm og fuktig luft til området. Januar og februar er de kaldeste månedene med en middeltemperatur på rundt -1 grad. Somrene er forholdsvis kjølige med Juli og August som de varmeste med en middeltemperatur på 12 grader. Juni er regnet for å være den tørreste måneden. Midnattssolen kan oppleves i Lofoten fra slutten av mai til midten av Juli. Nordlyset forekommer til alle årstiden men kan best observeres fra det blir nattemørkt. De beste månedene er fra oktober til april med de mørkeste og kaldeste vintermånedene som de absolutt beste for gode Nordlysobservasjoner.
Les også: Leserne har talt – hit vil vi gå på tur med ryggsekk!
Reiser du på ferietur til Lofoten er det lurt å ha med seg klær som du kan ha på deg lag for lag slik at du kan ta av og på plagg etter behov og etter det skiftende været. Benytt gjerne ull og fleece innerst og vind og/eller vanntett yttertøy i passende tykkelse etter årstid. Vinterstid kan en god boblejakke og bukse over lag på lag med ull og fleece være helt nødvendig om du for eksempel skal på jakt etter nordlyset eller tilbringe mye tid utendørs. Varme hansker og lue er også et must. Effektiv temperatur kan være mye lavere enn den som måles om det er vind, så det gjelder å ikke la seg lure av gradestokken. Skal du fotografere ute vinterstid anbefales det at batteriene til kamera er fulladet og at du tar med deg ekstra batterier da kulden gjør at de tappes veldig mye fortere enn under vanlige forhold.
Sommerstid kan en teknisk trøye med lange erme under en fleecegenser eller jakke være passende antrekk for aktive dager men husk vann og vindtett ytterbekledning. Gode og varme sko er uansett et must om du har tenkt å gå på fjellturer eller sykle i den spektakulære naturen.
Reise til Lofoten og komme seg rundt i området
Der er mange måter å reise til Lofoten på samt komme seg rundt i området på både til lands, til vanns og i luften. Foretrekker du å fly velger du Widerøe som lander direkte i både Svolvær, Leknes og Røst. Velger du sjøveien kan du benytte Hurtigruten som ankommer daglig i både Stamsund og Svolvær både på nordgående og sørgående ruter.
Med bil kan du komme deg rundt omkring i hele Lofoten og du kan da følge Europavei 10 som slynger seg nedover og utover øyriket. Veistrekningen, som strekker seg 159 kilometer fra Fiskebøl i nord til Å i vest, heter Kong Olavs vei og gir deg mange flotte roadtrip opplevelser på turen om du velger denne måten å komme deg rundt på.
Sykkel er også et yndet fremkomstmiddel i sommersesongen, og er du av den sporty typen kan dette være ferieformen som passer deg. Opplev hele Lofoten på en nær og miljøvennlig måte ved å ta deg rundt på din egen sykkel eller lei en sykkel passende for anledningen. eller hva med å oppleve øyer, holmer og skjør fra en havkajakk? I Lofoten har du mange muligheter!
Opplevelser i Lofoten er den perfekte gave
Om du er på jakt etter den perfekte gave er opplevelser i gave noe alle setter pris på. Et gavekort på en aktiv og spennende Lofotopplevelse et derfor et hett tips. Om vinteren tilbys blant annet en unik og veldig populær aktivitet i Lofoten, nemlig Nordlyssafari, som mange har høyt oppe på ønskelisten. Turen tilbys av Lofoten Opplevelser og kan kjøpes som et gavekort med varighet i 2 år fra nettsiden TrueStory.no
Nordlyssafari inkluderer både et foredrag med fototips før turen samt en 2 timers tur ute for å lete etter, observere og forevige dette spesielle naturfenomenet. Denne og mange flere artige og interessante opplevelser i Lofoten tilbys som gavekort, så det er bare til å velge og vrake. Gaven vil garantert slå godt an!
Finn også mer inspirasjon til en perfekt Morsdagsgaven til den aktive kvinnen her
Hvorfor ikke ta med din kjære på en nordlyssafari Lofoten?
Ha en god Lofoten reise med våre Lofoten reisetis for dem som er glad i utendørs aktiviteter.
Alle bilder er fra VisitNorway.com sitt bildearkiv