Leserne har talt: Hit vil vi gå på tur med ryggsekk!
PS: Etter å ha gått gjennom alle de innkomne forslagene kjenner jeg at turlysten virkelig har satt inn og planleggingen av neste vandretur har allerede startet. Du er herved advart!
Foto øverst i saken: Sverre Hjørnevik/Fjord Norway - visitnorway.com
Hvilke type turer var populær?
Fjellturer var en klar favorittaktivitet blant deltakerne i konkurransen og der kom mange gode forslag på både kjente og ukjente fjell å vandre i og mange ulike former for aktiviteter ble nevnt. Mange ville benytte sekken i påsken på skiturer, hytteturer og toppturer mens andre så for seg vårens vandreturer og sommerens ferietur som ideelle bruksområder. Noen ville ta den med på fisketur og telttur mens andre igjen hadde som mål å ta med sekken på pilegrimsturer, trialturer, sydenturer, bilturer og sykkelturer i ulike deler av verden. Der var også mange som så for seg å benytte sekken hyppig til turer i nærområdet sitt.
Norske nasjonalparker
Flere nasjonalparker var nevnt som yndede mål for en tur med ryggsekken og de tre mest populære var Hardangervidda, Jotunheimen og Rondane nasjonalpark.
Hardangervidda nasjonalpark er Nord-Europas største høyfjellsplatå, ligger tilhørende i Hordaland, Telemark og Buskerud fylke og er ideell for lange vandreturer, jakt og fiske. Hardangervidda har Europas største villreinstamme og mange vann og innsjøer med flott fjellørret. Den norske turistforening har mange hytter på Hardangervidda og det er populært å gå fra hytte til hytte.
Jotunheimen nasjonalpark ligger i Oppland og Sogn og Fjordane og består av mange fjellkjeder og dype, breskapte daler. Både Galdhøpiggen og Glittertind, Norges høyeste og nest høyeste fjell, ligger i Jotunheimen. Utladalen er Norges dypeste dalføre og går som en to mil lang forlengelse av Sognefjorden inn i Jotunheimen. I dalen finnes spektakulære fossefall og flere hengende daler langs fjellsidene og har flotte turmuligheter.
Rondane nasjonalpark er et høyfjellsområde i Hedmark og Oppland og dette var også Norges første nasjonalpark da den ble opprettet i 1962. En av de 18 nasjonale turistveiene går gjennom Rondane nasjonalpark.
Der var også flere Norske nasjonalparker som var nevnt som mål for en tur med ryggsekken:
I Dovrefjell nasjonalpark i Oppland finner man Moskuser i sitt rette element og her er også en stor villreinstamme. Høyeste toppen er Snøhetta på 2286 moh og denne kan bestiges fra flere sider både som en familiefjelltur eller ved å benytte klatreruter. Pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim går gjennom Dovrefjell nasjonalpark og har et eget informasjonssenter.
Breheimen nasjonalpark i Oppland og Sogn og Fjordane er en nasjonalpark preget av breer og fosser, frodige daler og høyfjellsområder.
Hallingskarvet nasjonalpark består av en høyfjellsrygg som ligger i Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane. Her er mange turmuligheter med både korte dagsturer og lengre flerdagsturer i de slakke heiene i sør og det mer bare høyfjellandskapet oppå Skaret. Finse, som er den høyesteliggende togstasjonen på strekningen mellom Bergen og Oslo ligger i Hallingskarvet nasjonalpark.
Jostedalsbreen nasjonalpark består av Jostedalsbreen, fastlandseuropas største isbre, og området rundt denne. Det uberørte landskapet innerst i nasjonalparken kan kun nås til fots og omtrent halvparten av nasjonalparken er dekket av is.
Langsua nasjonalpark ligger i et typisk skogs- og lavfjellslandskap i Oppland. Terrenget er rullende og familievennlig med skogsområder og våtmarkslandskap men har også noen markerte topper med fjellene Skaget 1665 moh og Langsua 1553 moh.
Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark ligger i Nordland og strekker seg fra norskekysten og til helt til svenskegrensen. Isbreen Svartisen dekker store deler av Saltfjellet og er delt i to halvdeler på hver sin side av Vesterdalen. Den nordlige polarsirkelen går gjennom nasjonalparken. Området er ideelt for både fotturer, brevandring og grottevandring.
Forollhogna Nasjonalpark ligger i fylkene Hedmark og Trøndelag og har et unikt og rikt fjellområde med Norges mest produktive villreinstamme. Her er frodige seterdaler og et aktivt seterliv. Området er flott for fiske og har et begrenset antall oppmerkede stier.
Planlegger du en tur i den Norske fjellheimen? Les alt om de nye fjellvettreglene her!
Toppturer i Norge
Turer til fjelltopper i Norge var også populære forslag blant deltakerne og vi finner mange av de høyeste toppene på listen over ønsketurer.
Norges og Nord-Europas høyeste fjell Galdhøpiggen med sine 2469 moh ligger i Jotunheimen i Oppland og er et yndet og forholdsvis enkelt fjell å bestige. Fra toppen har du utsikt til ca. 1/4 av Sør-Norge!
Glittertinden, også i Oppland fylke er Norges nest høyeste fjell med sine 2452 moh uten å regne med isbreen som ligger på toppen (2457 medregnet breen).
Andre topper som lå som ønskedestinasjoner var Gaustadtoppen 1883 moh i Telemark, Slogen 1564 moh i Møre og Romsdal som også er en del av det som kalles Sunnmørsalpene, Skåla 1843 moh ved Loen i Sogn og Fjordane hvor det bl.a. arrangeres Norges tøffeste motbakkeløp kalt Skåla opp, Puttegga på 1999 moh beliggende i Tafjordfjella i Møre og Romsdal, Høgevarde i Buskerud på 1459 moh, Tromsdalstinden i Troms med sine 1238 moh og Hesteggi og Togga i Sogn og Fjordane beliggende henholdsvis 907 og 1205 moh. Sør for Saltstraumen finner du også Børvasstindan med flere topper som kan bestiges. De mest populære er Børtind på 1046 moh og Per Karlsatind på 1036 moh.
Ikoniske steder i den Norske naturen
Mange av de som deltok i konkurransen hadde også noen av Norges mest ikoniske steder på ønskelisten over lokasjoner de kunne tenke seg å besøke. Tre av disse var Kjeragbolten, Preikestolen og Trolltunga.
Kjeragbolten, en 5 m2 stor stein som er kilt fast i en kløft 959 meter over Lysefjorden i Rogaland Fylke, var det flere som ville besøke sammen med en tur til Preikestolen, et 604 meter høyt, meget populært fjellplatå som også ligger ved Lysefjorden.
Selvfølgelig var også den berømte Trolltunga, et bergutspring som henger ca. 700 meter over Ringedalsvatn beliggende i Hordaland Fylke, med på listen. Stedet er særdeles populært for både nordmenn og tilreisende turister, men det er en lang og delvis krevende tur å komme seg opp til utkikkspunktet. Beregn i hvert fall 10-12 timer opp og ned igjen og ikke legg ut på denne turen om du ikke er fjellvant og godt utstyrt.
Vandreruter og områder
På listen kom der også flere ønsker som gikk på korte og lange vandreruter. Det var forslag om kortere småturer, halv- og heldagsturer og noen vandreruter som gikk over flere dager. De mest spenstige forslagene var imidlertid å gå Norge både på langs og på tvers og å gå Massiv ruten til DNT.
Vandreruten Norge på langs går som regel fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord, eller omvendt, og har blitt svært populært i de senere årene. De fleste bruker 3-4 måneder på denne turen men det er mulig å gå den raskere for de aller sprekeste. Ruten er ca. 2600 km lang.
Der er også en offisiell Norge på Tvers-rute som går langs 63 grader nord og tar 7 dager. Ruten går fra fjorden i Stjørdal til svenskegrensen i Tydal eller motsatt vei og du kan gå uten teltoppakning da ruten er ideell ved bruk av DNT hyttene langs veien.
Massiv ruten til DNT går gjennom 4 fjellområder, Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda, og er 350 kilometer lang. Du kan ta ruten etappevis over en eller flere sesonger eller du kan gå den i ett strekk. Ruten går fra Sota Seter til Haukeliseter og tar 12 dager om du går den i ett strekk og med forholdsvis lange dagsetapper. Du følger merkede løyper og der ligger både selvbetjente og betjente hytter langs ruten slik at du kan pakke lett. Husk å få Massiv passet før du starter og få dette stemplet i hvert av områdene for å kvalifisere til det offisielle Massiv-merket.
Andre områder og ruter som ble som ble foreslått:
Svalbard ligger omtrent midt mellom fastlandsnorge og nordpolen og er en øygruppe bestående av flere øyer, holmer og skjær. Her er et arktisk klima men med høyere temperatur enn andre steder beliggende på samme breddegrad. Urørt og skjør natur preger Svalbard som også er hjem for isbjørn, sjøfugler, fjellrev, reinsdyr og mange marine pattedyr. 60 prosent av øygruppen er dekket av isbre. Svalbard har mange nasjonalparker og flotte turmuligheter i unikt terreng men det anbefales å benytte en erfaren guide for egen sikkerhet. Vær og vind skifter fort og isbjørnfaren er reell, så husk uansett å ha med skremmemiddel og våpen for beskyttelse om du velger å bevege deg på egen hånd.
Aurlandsdalen vandrerute som går fra Finse til Vassbygdi tar deg gjennom spektakulært vestlandslandskap. Du vil trenge 3 dager på hele ruten som er ca. 57 km men det er også mulig å korte ned tiden og kun gå deler av ruten.
H.M. Dronning Sonjas panoramatur eller Dronningstien er en fjelltur-rute i Hordaland som tar deg opp til 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus med utsikt til Sørfjorden og Folgefonna. Turen tar ca. 6 timer og er til dels krevende.
Besseggen er en fjellrygg i Oppland og har en av Norges mest populære vandreruter med flotte og luftige utkikkspunkt. Høyeste punkt på ruten ligger på 1743 moh. Ruten er 16 kilometer lang og du bør beregne ca. 8 timer.
Rallarvegen er en svært populær sykkelrute som går fra Haugastøl, via Finse, Hallingskeid og Myrdal før den fortsetter til Flåm. Ruten går både i høyfjellsterreng med høyeste punkt på 1340 moh og helt ned til havnivå i Flåm. Hele ruten er på totalt 81 km og kan tas i etapper med ulike overnattingstilbud langs hele traseen. Det anbefales å leie sykkel for denne ruten da transport av egen sykkel på tog er forholdsvis kostbart.
Finnmarksvidda er Norges største vidde og har fantastiske muligheter for å få en skikkelig villmarksopplevelse. Der er noen fjellstuer langs de gamle ferdselsveiene over vidden men for å få den helt komplette villmarksturen benytter de aller fleste telt i dette området. Der er noen merkede ruter fra Kautokeino til Nordkapp men generelt sett er det ikke mye merking.
Lofoten i Nordland er ideell for fjellturer, toppturer og sykkelturer og byr på flott natur og mange spektakulære utkikkspunkt. Det anbefales å kjøpe turkart eller vandre med guide i de mer krevende områdene. En tur til Djevelporten kan gi deg flotte opplevelser og bilder da du bl.a. kan stå/sitte på en steinblokk som ligger kilt som en bro over en stor kløft mellom Frosken og Fløya. (Frosken er også er steinformasjon verdt et besøk mens Fløya er et av de mange utkikkspunktene.)
Kvamskogen er et fjellplatå i Hordaland med mange muligheter for skiaktivitet og toppturer. Området har to alpinanlegg og mange preparerte skiløyper for langrenn i sesongen og flotte turmuligheter i sommersesongen.
Voss i Hordaland er sentrum for ekstremsport i Norge med utallige ekstreme og mindre ekstreme aktivitetsmuligheter utendørs. I tillegg byr området på mange flotte vandreruter. For en spektakulær utsikt til Nærøyfjorden og med 1300 høydemeter rett ned i fjorden under deg, ta en tur til Bakkanosi. Turen er på 20 km og tar rundt 8 timer tur retur.
Prøv gjerne også Ringsakerfjellet i Hedmark som har mange masse merkede løyper og er ideell for både turgåing og terrengsykling, Finnemarka inklusiv Drammensmarka som er et skogsområde i Buskerud og ideelt for både vandreturer og fisketurer og med flotte bademuligheter i mange av vannene. Vandreturer i fjellene rundt Ryfylkefjordene i Rogaland, på Lendfjellet i Oppland, i Sirdal i Vest-Agder og i fjellene i Hornindal i Sogn og Fjordane var også på listen og her er det muligheter for både varierte rundturer og spenstige toppturer.
Andre vandreruter som ble nevnt var rundturen Haldne, Hein, Rauhellern og tilbake til Haldne, Finse til Haugastøl, Hovden til Haukeliseter og tur til Jøldalshytta i Trollheimen. Valdresmarsjen, Barnevandrerstien og turer i områdene rundt Hemsedal, Stryn, Skibotndalen, Mørkridsdalen landskapsvernområde, tur til Kvitsteindalsgammen og friluftsliv i Senja og på Andøya var også på listen.
Mange ville som nevnt benytte sekken til turer i skog og mark i nærområdet og det ble nevnt bl.a. Bymarka i Trondheim, Vidden i Bergen, fjellene rundt Bodø, Skrimfjella i Buskerud, Skåbu, Brekko, Dyrøya, Blåola, Himmelsyna, fjellene i Nordfjord, Snåsafjella, Høa, Kjerringa og turer i Østmarka og Nordmarka.
Vandreturer til utlandet
Noen deltakere så for seg å benytte sekken på sin neste aktive utenlandstur. Lange vandreruter var de mest populære og både Frankrike, Italia, Spania, Østerrike, Chile og Nepal var med på listen.
Flere ønsket å gå Camino de Santiago, pilegrimsruten som går fra St. Jean-Pied-du-Port nær Biarritz i Frankrike til Santiago i Spania og noen ville også gå Camino de Invierno, vinterruten som var et alternativ til Camino de Santiago ruten mellom Ponferrada og Santiago.
Der var også noen som hadde planer om tur til Everest Base Camp og vandringer i La Campana nasjonalpark i Chile, mens andre igjen satset på Italia og Østerrike som mål for sine ferieturer med ryggsekk.
Vinneren!
Etter å ha gått gjennom alle de artige, spennende og fristende tipsene for reisemål med ryggsekk foretok vi en tilfeldig trekning av vinneren. Det ble Gro Overn Mansford som har lyst til å gå Aurlandsdalen med sin kjekke mann! Vi gratulerer vinneren og vil ta kontakt for oversendelse av premien!