Kortreist mat – på ørretfiske i Jølstravannet

by | Kortreist mat, Matopplevelser

Kortreist mat – på ørretfiske i Jølstravannet

Etter det kraftige regnfallet blandet med smeltevann fra fjellet er dette et perfekt sted å fiske i dag, forklarer Svein Petter fra Salmon Experience. Han driver sitt eget adventure firma som har spesialisert seg på å bistå og guide fisketurister i deres søken etter gode fiskeopplevelser og hjelper blant annet til med både ørret- og laksefiske i vann og vassdragene rundt Jølster og Gaular.

Promosamarbeid

Vi prøver fiskelykken i Jølstravannet

Vi er på jakt etter #FjordSecrets i Sunnfjord og har tatt en dagstur fra vår hjembase Villa Åmot til Jølster og Jølstravannet. Vi har bestemt oss for å prøve fiskelykken denne litt grå og regntunge dagen og har søkt assistanse hos Svein Petter for å sikre fangsen. Svein Petter forklarer at det å stå ved utgangen av elvene for å fiske er optimalt når været og elven er slik det er nå. Ørreten er litt lat og står gjerne ved elvemunningen for å bare vente på godbiter som elven skyller med seg nedover fra fjellet. For å friste fisken har de her i Jølster derfor utviklet en egen metode som er fintilpasset ørretens mønster i typisk vestlandsvær, også kalt Jølstrametoden.

Litt gråvær gjør ingenting når fiskelykken skal testes ut. Det er i slikt vær fisken biter, sies det!

Jølstrametoden skal sikre at fisken biter

Vi får en innføring i Jølstrametoden og fisker med makk på krok uten dupp. Petter forklarer at trikset er å kaste agnet i ytterkanten av strømmen fra elven, la den føres med strømmen i 8-10 sekunder for så å sveive sakte inn igjen. Kjenner man at det napper er det viktig å være tålmodig, slutte å sveive, vente i ca. 5 sekunder og så rykke til for å få fisken til å feste seg skikkelig. Så er det bare å håpe på at fisken har bitt seg skikkelig fast og holder helt inn til land.

Dypt konsentrert når makken skal kastes ut til det perfekte treffpunktet i elvemunningen

Mine første kast er litt nølende og prøvende. Det er litt vind og med såpass lett agn er det vanskelig å få makken til å lande der jeg vil. Jeg har aldri fisket på dette viset før men lytter villig for å lære meg alle triksene og etter noe prøving og feiling føler jeg at kasteteknikken sitter. Jeg vil ha fisk!

Tålmodighet og mer tålmodighet må til

Rob Lloyd prøver også fiskelykken i Jølstravannet

Jeg får napp! Ørret på kroken!

På 5-6 kastet kjenner jeg at det napper forsiktig i agnet. Jeg prøver å være tålmodig, teller sakte til 3 (ja jeg vet at man skulle vente 5 sekunder, men så tålmodig var jeg ikke) før jeg trekker stangen hurtig til meg. Jeg kjenner at fisken sitter og sveiver bestemt snøret inn. Etter en liten stund ser jeg den glinsende ørreten komme nærmere og nærmere.

Siden jeg står på en stein litt over vannflaten, og ikke har hov tilgjengelig finner jeg ut at for å få opp denne fisken er det bare til å ty til «bekkemetoden» (slik jeg vanligvis fisker ørret i små bekker) som er et kraftig rykk direkte opp fra vannet og innover land. Det fungerer. Jeg slenger fisken oppover og den lander like ved min læremester Svein Petter, som holder på å klargjøre og feste agn på flere stenger. «Metoden funket som bare det» smiler jeg. Svein Petter ler hjertelig og hjelper meg med å få fisken av kroken og henger den deretter opp i et tre. Like etterpå fanger jeg min andre ørret for dagen, på samme viset, men får nå hjelp med hov for å få den på land på en litt sikrere måte enn ved første fangst.

Kortreist og fersk middag!

Se så stolt! Fersk og flott ørret direkte fra Jølstravannet

Fisken biter ofte i starten

I løpet av tiden vi står ved elvemunningen og fisker er det flere som prøver seg med både makk og sluk. Det er noen flere som får napp, men fisken sitter ikke helt inn til land og totalt sett blir fangsten to ørreter, et par greiner og noen grønne lange vekster fra bunnen vannet.

Det er ofte slik når man fisker, forklarer Svein Petter. Man fanger noen helt i starten og så blir det helt dødt. Det lureste da er å finne en ny elvemunning eller ta seg en kaffepause og forsøke igjen etterpå. Dessuten er det jo kosen med å være utendørs som er hovedsaken til at vi elsker å fiske, ikke bare det å få fisk, avslutter han, og jeg sier meg helt enig! (det er jo lett å si når man faktisk har fått fisk..hehe)

Noen ganger får man kun en grein på kroken. Svein Petter fikser opp.

Vi tar med fisken til Villa Åmot for tilberedning

Som enhver fangstmann pleier å gjøre, så fant måtte jo dagens fangst tilberedes og nytes. Men er man på ferietur eller helgetur og bor på hotell er det gjerne ikke det letteste å få til. På Villa Åmot har de derimot en annen tilnærming til utfordringen, og det er å bistå med både sløying, vasking, tilberedning og servering av fisken man selv har fanget.

Les mer: Villa Åmot – en hotellperle i hjertet av fjordnorge

Etter å ha kommet tilbake til hotellet fikk jeg derfor lagt fisken på kjøl mens vi fikk slappet av litt etter en lang dag på farten. Når det nærmet seg middagstid fikk vi være med å se på når fisken ble kyndig klargjort, krydret og stekt etter alle kunstens regler og deretter servert som den lekreste restaurantrett!

Ørretene sløyes og vaskes…

…krydres med salt og pepper inni fisken, vendes i hvetemel og stekes i smør…

…og fiskeren hjelper til med tilberedningen på den smarteste komfyren jeg noen gang har sett, en Aga komfyr!

Voila! Kortreist og selvfanget middag servert på lekkert vis hos Villa Åmot!

Book gjerne din neste hotellopplevelse i Sunnfjord hos Villa Åmot her.

Vil du bli med på en fiskeopplevelse med Svein Petter? Finn mer informasjon på hans hjemmeside her.

Svein Petter med Kristine fra Jølstraholmen Camping sjekker at fisken er som den skal

For flere spennende opplevelser i Jølster, sjekk også ut Jølster 365 for tips til aktiviteter, overnatting og arrangementer.

Siden jeg var svært opptatt med å sikre dagens middagsmat ble det liten tid til fotografering. Tusen takk til Rob Lloyd fra Stop Having a Boring Life og Greg Snell fra Snell Media for å bidra med bilder til artikkelen.

 

Oppholdet hos Villa Åmot var en del av #FjordSecrets kampanjesamarbeidet mellom NordicTB og en rekke bedrifter i Sunnfjord og Gaular regionen. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne.

Annonse

@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF9hdXRob3JfYmlvIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIifX0=@