Komplett guide for å bruke DNT-hytte

av | Adventure, Fottur

Komplett guide for å bruke DNT-hytte

av | Adventure, Fottur

Tenker du på å legge neste ferietur i Norge med å gå fra hytte til hytte i naturen? Da kan det være greit å vite at der finnes et nettverk med over 500 DNT-hytter i hele Norge som du kan overnatte i.

Hyttene er perfekt for dem som ønsker å vandre i, og oppleve, den norske naturen over noen få eller mange dager, og passer både for de veldig fjellvante og nybegynnere. Er du usikker på hvordan DNT-hyttene fungerer? Her er en liten guide for å bruke DNT hytter på din neste vandreferie i Norge.

Hvem kan benytte DNT-hyttene?

I utgangspunktet kan hvem som helst benytte DNT hyttene til å overnatte i. Skal du imidlertid benytte de ubetjente DNT-hyttene må minst en i følget være medlem hos Den Norske Turistforeningen. Dette er fordi disse hyttene som regel er låst med enten standardnøkkel eller spesialnøkkel som kan lånes hos det lokale turlaget.

Som medlem i turistforeningen får du rabatter på overnatting og måltider i forhold til ikke-medlemmer, og planlegger du mer enn 3 overnattinger i betjent hytte vil det som regel lønne seg å kjøpe et medlemskap, da rabattene går opp i opp med medlemsprisen.

Les også: Bærekraftig feriereise i Norge på budsjett

Ingen avvises fra en DNT hytte, selv om den er full (under normale forhold)

Det som er viktig å vite med DNT-hyttene er at ingen avvises selv om hytten er full. Er der ikke flere sengeplasser tilgjengelig hentes det frem madrasser som legges på gulvene og sofaer tas i bruk som overnattingsplass. Dette er et viktig prinsipp og en ekstra trygghet for dem som ferdes i fjellet. Det betyr også at man må ha en raus og åpen innstilling til denne formen for ferie, spesielt i de mest populære tidsrommene.

Legg merke til at det er innført midlertidige nye regler for overnatting på DNT-hytter under koronapandemien. For å kunne tilby et trygt og godt opphold for alle, er det obligatorisk å bestille plass på hyttene, både de ubetjente, selvbetjente og de betjente hyttene.  

Jeg har selv vært på en DNT-hytte i høysesongen og vært nødt å dele et lite «lagerrom» med en provisorisk køyeseng og en liten brisk med andre gjester, mens flere måtte benytte både sofaer og madrasser rundtom i hytten. Det var forresten en veldig minnerik og artig opplevelse med mye latter og et særs koselig middagsmåltid.

Hva er forskjellen på en ubetjent, selvbetjent og betjent DNT hytte, og hva er en nødbu?

DNT hyttene klassifiseres inn i tre ulike kategorier. Ubetjente hytter, selvbetjente hytter og betjente hytter.  I tillegg er det et knippe med nødbuer, som er små buer og hytter spredd rundt i fjellet, som kan benyttes til å koke mat, varme seg i og søke tilflukt i tilfelle dårlig vær. Mange av nødbuene har ikke senger eller madrasser og er i så måte ikke beregnet for ordinær overnatting, selv om man kan overnatte i enkelte tilfeller om man har med sovepose og liggeunderlag. Noen nødbuer er tilrettelagt for overnatting for noen få personer, men standarden er svært enkel.

Hva er en ubetjent DNT-hytte?

De ubetjente hyttene er som regel forholdsvis små hytter med 5–25 sengeplasser. Her finner du senger og dyner/tepper, kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved.

Hva er en selvbetjent DNT-hytte?

De selvbetjente hyttene kommer i tillegg til senger og dyner og kokemuligheter med et matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød m.m. som kan kjøpes på hytta. Noen av de selvbetjente hyttene har hyttevakt i sesongene, dvs. at noen er der hele tiden for å påse at alt fungerer som det skal. Hyttevaktene kan også være behjelpelig med turforslag eller være en form for støtte om du er nybegynner i bruk av selvbetjente DNT hytter.

Les også: Hit vil vi gå på tur med ryggsekk

Hva er en betjent DNT-hytte?

De betjente DNT-hyttene har stort sett enkel men god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. De drives av et vertskap i sesongen. Disse sørger for matservering på hyttene. Ofte serveres det en god frokostbuffet med muligheter for påfyll av termos og smøring av matpakke, og som regel en treretters middagsmeny om kvelden. Alle de betjente DNT-hyttene satser på lokal mat og matspesialiteter. De fleste har vin/øl-rettigheter. Noen betjente hytter har også en enkel ala carte meny. Flere av de betjente hyttene har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong, og kan benyttes til overnatting om du har DNT standardnøkkel.

Sjekk åpningstidene på nettet for de hyttene du tenker å benytte før du legger i vei.

Et system bygget på tillitt

Hele dette unike hyttesystemet med ubetjente og selvbetjente hytter er bygget på tillitt. Det vil si at man registrerer og rapporterer selv inn om man har overnattet, og velger man å hente ut mat fra matlageret på en selvbetjent hytte sørger du selv for å skrive opp alt du har benyttet og betaler på stedet eller får tilsendt faktura på beløpet.

Mange fordeler med å benytte DNT-hytter

Der er mange fordeler med å legge opp til en vandrerute hvor du kan benytte DNT-hytter. Mellom hyttene er der T-merkede turstier som er enkel å følge. Om vinteren kvistmerkes det løyper slik at du enkelt og greit skal kunne finne frem mellom de ulike hyttene. Det er dermed en trygghet i å følge merkingen, og du vet at du vil komme frem til et sted du kan søke ly, overnatte, lage mat og varme deg i.

En annen fordel med å benytte DNT-hyttene er også at du ikke risikerer å bli avvist, selv om der ikke er flere sengeplasser tilgjengelig. Tryggheten med å benytte disse hyttene er at det alltid skal være mulig å få overnatte. (endringer for 2021 sesongen)

Det å benytte DNT-hytter er også en sosial og hyggelig måte å ferdes i fjellet på. Man treffer andre som nyter friluftslivets enkle gleder, og man kan utveksle erfaringer, be om råd og tips eller finne nye venner.

En annen fordel med å benytte DNT-hytter er at du trenger mindre oppakning underveis på turen. Du kan legge opp til en rute med kun betjente eller selvbetjente hytter, og dermed spare mange kilo i sekken på å benytte mattilbudene på hyttene. Du sparer også mange kilo på å ikke ta med deg både telt, sovepose, liggeunderlag og primus. På hyttene trenger du nemlig kun lakenpose om du ikke ønsker å ta med deg din egen sovepose.

Les også: Slik pakker du tursekken

Step-by-step guide: Slik benytter du DNT-hyttene

Der er litt ulike prosedyrer du må følge om du ankommer en betjent hytte eller om du ankommer en ubetjent/selvbetjent hytte. Legg merke til at disse prosedyrene kan være noe endret for 2021 sesongen. Sjekk dnt.no for oppdaterte regler.

Guide til betjente hytter

Ankommer du en betjent hytte henvender du deg direkte til vertskapet for å registrere deg og få tildelt overnattingsplass. Du vil også bli spurt om du ønsker middag om kvelden og får opplysninger om hvor og når denne serveres. Som regel har du også tilgang på dusj og tørkerom, så etter du har registrert deg er det bare å installere seg ved sengen, bytte tøy og finne deg en plass å slappe av foran peisen eller i en sofakrok. Som regel er det flere gjester på hyttene og det er både sosialt og hyggelig å utveksle turhistorier, erfaring og tips.

Middag serveres som regel kl. 19.00 om kvelden på de betjente hyttene (noen ganger har de to bordseter, så sjekk tidene med din hytte når du ankommer) men ankommer du etter dette vil de som regel kunne tilby et varmt måltid, evt. et måltid brødmat.

Les også: Kan du de nye fjellvettreglene? 

Det er ingen krav om at du benytter tilbudet om matservering på de betjente hyttene, men legg merke til at på de aller fleste betjente hyttene har du ikke anledning til å tilberede egen middag. Dette er fordi mye av driften på hyttene baserer seg på en viss inntjening på matservering og overnatting. Ønsker du ikke å benytte deg av mattilbudet på hyttene må du derfor utenfor hyttens umiddelbare område for å benytte primusen eller innta medbrakt frokost. Noen løser dette ved å tilberede middag på primus et stykke før de ankommer hyttene om ettermiddagen og kvelden, mens andre tar frokosten et stykke fra hytten underveis på dagens etappe.

Guide til selvbetjente og ubetjente hytter

Ankommer du en selvbetjent eller ubetjent hytte må du først registrere deg i besøksprotokollen. Legg merke til at du faktisk ikke har rett på sengeplass før dette er gjort, så la det bli en god vane å registrere deg som det første du gjør slik at det ikke oppstår diskusjoner om hvem som har rett til sengeplass om hytten blir full utover kvelden. Når du har registrert deg, installer deg på rommet og få rullet ut soveposen eller lakenposen, luft ut av sekken og heng opp evt. vått tøy, slik at alt er klappet og klart for kvelden.

Husk at det for 2021 sesongen er innført bestillingsplikt både på selvbetjente, ubetjente og betjente hytter

Om det ikke er andre gjester på hytten når du ankommer, kan det være lurt å få i gang litt varme i hytten med en gang. Fyr opp i ovnen og tenn stearinlys for å få det både koselig og lunt. Det å bytte til tørt tøy, få av deg og henge opp eventuelle kalde og våte plagg er også lurt å prioritere tidlig, slik at tøyet har mulighet til å tørke til neste dag.

Du vil trenge vann både til matlaging og vasking, så orienter deg om hvor du kan hente rent vann i nærheten av hytten. Som regel finner du dette lett tilgjengelig på et oppslag i hytten. Er det på vinterstid kan det være at du må smelte snø for å få vann. Husk å benytte varmen fra vedovnen til snøsmelting, og ikke den dyrebare gassen som kun skal benyttes til matlaging.

På en selvbetjent hytte er det alltid et rikholdig matlager som du kan forsyne deg fra. Her er både knekkebrød, pålegg, havregryn, suppeposer og hermetikk. Du finner også enkelte steder melblandinger til boller og brød, tursjokolader og pulver til varme drikker som kakao, kaffe, te og solbærtoddy. Husk å skrive ned fortløpende det du benytter fra matlageret slik at du ikke glemmer å betale for noe. Er dere flere i hytten kan du kanskje høre om de er interessert i å lage middag sammen. Det er alltid både sosialt og hyggelig, og litt mindre jobb på alle når man deler på oppgavene. Husk å vaske opp og rydde etter deg med en gang slik at kjøkkenet er klart til neste gjest.

På en ubetjent hytte finnes det ikke matlager, og du må derfor huske på å bringe med deg alt av mat du behøver for turen selv. Du kan selvsagt også tilberede mat du har tatt med deg i sekken til en selvbetjent hytte, og er ikke avhengig av å måtte benytte matlageret.

Selv om hyttene er ideelle for sosial omgang, er det også viktig å respektere at noen trenger mer søvn enn andre. Normalt sett skal det være ro på hyttene mellom kl. 23 og 06, så sørg for å holde støynivå og lys i sovesal på et minimum i dette tidsrommet.

Husk å re opp sengen du har benyttet og vask ut av alle rom du har brukt under oppholdet. Er dere flere på hytten kan dere enkelt fordele oppgavene før dagens vandreetappe. Sørg også for å bære inn ved til de neste gjestene og bytt ut tomme stearinlys i holderne. Sørg for at det er fyrstikker enkelt tilgjengelig slik at nestemann ikke trenger å leite gjennom hele hytten for å finne dem. Er du sistemann som forlater hytten, sørg for å kontrollere at alle vinduer og dører er lukket og kontroller at bryteren på gassflasken som har vært benyttet til matlaging er stengt. Lås døren om dette er standard for hytten du har overnattet i. Hvis ikke, la døren være lukket men ulåst slik at nestemann kan komme seg inn i hytten.

Når du forlater hytten, må du sørge for å betale for oppholdet og eventuell proviant du har benyttet. Det finnes flere mulige løsninger for betaling, og noen steder kan både Vipps, en egen betalingsapp for DNT og engangsfullmakt på blankett som legges i egen, låst kasse benyttes. Kontanter kan ikke benyttes på de ubetjente og selvbetjente hyttene lenger. Sjekk hvilke betalingsløsninger som er mulig på din hytte i forkant av besøket for å gjøre betalingsprosessen så smidig som mulig.

Kan vi booke plass i en DNT hytte?

Om du vil være helt sikker på å få en sengeplass under din vandretur, kan du også forhåndsbestille overnatting på mange av DNT hyttene. For de ubetjente og selvbetjente hyttene som tilbyr forhåndsreservasjon legges det ut mulighet for å reservere ca. 60% av kapasiteten. De resterende sengene tildeles etter førstemann til mølla-prinsippet. For 2021 sesongen MÅ alle bestille plass på forhånd for alle hyttekategorier

Siden mange av hyttene ikke har telefondekning må du huske å ha bestillingsbekreftelsen din tilgjengelig enten som print eller screenshot for evt. å kunne bevise at du har en reservasjon. Husk også at du må ankomme hytten før klokken 19.00 for at reservasjonen skal være gyldig. Etter dette klokkeslettet gjelder prinsippet om at den som kommer først får tildelt seng først, uavhengig av om du kan fremvise reservasjon eller ei.

Du kan selvsagt også bestille plass på de betjente hyttene, og da holder vertskapet kontroll over bestillingene. Hold direkte kontakt med vertskapet om du vet at du ankommer sent eller har andre preferanser.

Kan vi bruke en DNT hytte uten å overnatte?

Under normale forhold er det mulig for vandrende som bor i telt eller er på dagstur å benytte DNT-hyttene for toalettbesøk, kjøp av proviant og tilberedning av mat på kjøkkenet. For 2021 sesongen er det imidlertid lagt inn endel restriksjoner på dette området for å hindre smittespredning og tilrettelegge for trygge opphold.

Dagsbesøkende kan fremdeles kan benytte utedoene, både på ubetjente, selvbetjente og betjente hytter, men det er viktig at man tar nødvendige hygienetiltak på alvor. Det er også mulig å kjøpe proviant fra de selvbetjente hyttene, men det er ikke lov å tilberede maten, tørke klær eller benytte fellesområdene inne om man ikke også bor på hytten. Husk at om du kjøper proviant, ikke ta på andre matvarer enn de du skal kjøpe selv. 

Ønsker du å bo i telt i nærheten av en betjent DNT-hytte, må du kontakte hytten og bestille plass på forhånd. 

Fyrstikktrikset

Om du ferdes i fjellet på en litt sur og kald dag vet du at det å skulle tenne på stearinlys eller i ovnen med en liten fyrstikk kan være en utfordring med kalde og stive hender. For å gjøre det enkelt for nestemann som kommer til hytten kan du benytte dette enkle lille trikset som vil være svært så kjærkomment for frosne fingre.

Plasser en fyrstikk «på klem» i lokket på fyrstikkesken og legg den ved siden av en annen fyrstikkeske og et stearinlys i holder eller en oljelampe. Dette vil være til stor hjelp for nestemann da det er mye enklere å tenne på fyrstikken når man kan holde i hele fyrstikkesken, istedenfor å klemme rundt kun en liten fyrstikk.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)