Thingvellir – en historisk, kulturell og geologisk viktig lokasjon på Island

av | Adventure, Naturopplevelser

Thingvellir – en historisk, kulturell og geologisk viktig lokasjon på Island

Nasjonalparken Thingvellir er interessant både historisk, kulturell og geologisk. Det er den mest besøkte turistattraksjonen på Island, og ligger på UNESCOs verdensarvliste. Det var her islendingene holdt sitt første landsting i år 930, og det Islandske parlamentet holdt til der helt frem til 1799.

Thingvellir representerer verdens eldste parlament i kontinuerlig virke

Thingvellir ble satt som møtested for regjerende stammehøvdinger på Island da det var behov for å diskutere en felles lov, og å inngå et samvelde. Første møtet fant sted i år 930 og refereres til som det første islandske landstinget. Da møttes 30 stammehøvdinger til det som sees på som en rå versjon av parlamentet. Det første møtet ble en stor suksess, og det ble derfor opprettet årlige samlinger på samme stedet.

Kollektive beslutninger, spredning av nyheter og straffeutmåling av forbrytere fant sted på disse årlige møtene, og noen av de mest betydningsfulle vedtakene i Islandsk historie har også funnet sted her. Blant disse er da Islendingene i år 1000 konverterte til Kristendommen på bakgrunn av trusler om invasjon fra Norge. En annen viktig

Thingvellir, både som møtested og parlament, har vært i kontinuerlig bruk fra det første møtet i 930 og frem til idag. Det siste tingmøtet som fysisk fant sted i nasjonalparken var i 1799, da Island ble kolonisert av Danmark. Island fikk gjenopprettet landstinget Thingvellir som et rådgivende organ i 1843, men denne gangen ble den fysiske lokasjonen lagt til Reykjavik, der landstinget også holder til idag. I 1944 erklærte Island også sin uavhengighet fra Danmark som rike, og annonserte sin første president i Thingvellir.

I Thingvellir møtes den Nord-Amerikanske og den Europeiske kontinentalplaten

Thingvellir er geologisk interessant. Her møtes nemlig den Nord Amerikanske og den Europeiske kontinentalplaten. Platene driver fra hverandre med en fart på ca. 2 cm pr. år og gjør at det sakte men sikkert dannes en kløft. I kløften kan man merke på flere måter denne bevegelsen i jordskorpene. Her er ofte målbare jordskjelv og annen seismisk aktivitet og man kan si at man i praksis går mellom to kontinentalplater her i denne frodige kløften. I innsjøen Thingvallavatn, som ligger inntil Thingvellir, avkjøles varme lavastrømmer og skaper en unik flora i området.

Dykk i vannfylte raviner i Thingvellir

Bevegelsen i platene fører også til at det dannes vannfylte raviner. Smeltevannet fra isbreen Langjökull filtreres i lavalandskapet før det entrer lavinene, noe som fører til et krystallklart og rent vann. I dette klare og rene vannet er en av de mest populære aktivitetene dykking og snorkling. Dette er imidlertid kun tillatt på en plass, i Silfra. Her kan du dykke med grupper eller snorkle om du er over 12 år og svømmedyktig.

Restriksjonene på dykking er imidlertid at du må ha minst 10 godkjente dykk i tørrdrakt eller tørrdrakt dykkesertifikat. Dykking foretas kun i tørrdrakt da vannet holder en temperatur på rundt 2 grader året gjennom. Dykking i Silfra er kåret som en av de beste og mest unike stedene i verden av dykkeentusiaster, og synligheten i vannet sies å være på rundt 100 meter, noe som gjør at du kan nyte landskapet under vann gjennom et filter av krystallklart, blått vann.

Fargene dominerer i Thingvellig på høsten, og tett lag med bl.a. blåbærlyng farger områder i naturen i dype rødlilla toner.

Fisking og observasjoner av dyrelivet i Thingvellir

Fisking er også en populær aktivitet i innsjøene i Thingvellir. Her finnes blant annet en spesiell type islandsk ørret, som på grunn av å ha utvilket seg isolert, er spesielt stor. Bare husk at du må kjøpe fiskekort for å ha lov til å fange din egen fiskemiddag i nasjonalparken.

Nasjonalparken tiltrekker seg også mange fuglekikkere, og spesielt om sommeren er det mange spennende fuglearter som holder til i området. Er du heldig kan du også observere mink og rev på lavamarkene.

Blåbær så langt øyet kan se

Om sensommeren og tidlig høst kan du plukke blåbær i Thingvellir. De frodige lavamarkene er et perfekt sted for blåbærene. Her vokser de seg store og saftige, og står på rad og rekke klar til å bli konsumert. Når det høstes enda mer skifter blåbærlyngen farge og man får et teppe av knallrøde og dype rødlilla toner som blander seg med de gule og oransje bladene på trærne. Det hele blir til en skikkelig fargeeksplosjon!

 

Thingvellir er en del av den populære «Golden Circle»- rundturen.

Thingvellir inngår i det som blir kalt «Golden Circle», en rundtur til noen av Islands mest spektakulære steder. I tillegg til nasjonalparken, som man kjører gjennom på vei til de øvrige lokasjonene, inngår Geysir området og det berømte fossefallet Gullfoss i Golden Circle-rundturen.

Selve kjøreturen gjennom Thingvellir bør imidlertid ikke sees på som bare en transportetappe. Landskapet her er utrolig vakkert der veien slynger seg gjennom lavalandskapet, over fjelltopper og mellom ferskvann og den frodige vegetasjonen. Stopp gjerne på veien og forevig den spektakulære utsikten, ta en vandretur eller slapp av med en nistepakke i naturen.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)