Reisetips tysklands riviera – Opplev historie, kultur og nyskapning i Warnemünde og Wismar

av | Adventure, Rundreiser

Reisetips tysklands riviera – Opplev historie, kultur og nyskapning i Warnemünde og Wismar

Kystlinjen langs Østersjøen i den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern kalles populært den tyske riviera. Her finner du både vakre små kystlandsbyer, historiske byer fra Hansatiden og dessuten milevis med hvite, innbydende sandstrender. På grunn av de mange og flotte sandstrendene tiltrekker området seg mye turister i sommersesongen, men området er også ypperlig som en helårsdestinasjon. Historie, kultur, kulinariske opplevelser, vannsport og ulike arrangementer tiltrekker seg besøkende og flere steder vokser det frem nye og spennende virksomheter som gir lokalsamfunnene særpreg og forsterket identitet. Under min reise til Tyskland i høst besøkte jeg to spennende steder beliggende ved det Baltiske hav, Warnemünde og Wismar, og fikk møte en god miks av interessant historie og nyskapning langs tysklands riviera.

Promosamarbeid

Warnemunde – fra badeby til helårsdestinasjon

Warnemunde er egentlig en bydel i Rostock men fremstår ved første øyekast som en koselig kystlandsby langs Østersjøen. Med sin 3 kilometer lange sandstrand er den et yndet sted for badegjester om sommeren og med et koselig havneområde, som fremstår mer som en kanal, tiltrekker bydelen seg besøkende hele året. Langs strandpromenaden finnes flere flotte hoteller og der er et stort utvalg restauranter og kafeer både der og i havneområdet. Warnemünde er også anløpshavn for mange cruiseskip året rundt.

Jeg besøkte Wärnemunde sent i sesongen og fikk oppleve en nyskapende og innovativ del av stedet som mange besøkende gjerne ikke legger merke til ved første øyekast. I de senere årene har det vokst frem en glød for å skape og bevare gode arbeidsplasser for innbyggerne gjennom et samarbeid for å fremme lokalt håndtverk, se nye muligheter for helårsturisme og gjøre modige og kreative investeringer lokalt.

DockInn – et nyskapende conteiner hostel i Warnemunde

Mitt første møte med Warnemunde var for å sjekke inn på stedet jeg skulle overnatte under besøket, DockInn . DockInn er et hostell beliggende i utkanten av sentrum, like ved stoppet for lokaltoget, og fremstod som et spennende og nyskapende konsept. Hostellet var bygget opp av containere i 5 etasjer og hadde i tillegg egen buldrehall (klatrehall) og et stort fellesrom i 1. etasje med bl.a. resepsjon, vrimleområde, restaurant og bar.

Vert for Ponyhof Design Marked

Under besøket var hostellet også vert for Ponyhof Design marked, et lokalt kunst og design marked hvor unge designere, håndtverkere, kreative og kunstnere får en utstillings- og salgsmulighet. Ponyhof fremstår i en spennende miks av fashion, smykker, produkt design, maling, tegneserier og litteratur og du kan også treffe små lokale bedrifter og besøke boder med ulike former for street food utenfor DockInn. I tillegg kunne vi glede oss over live opptreden om kvelden. Vrimleområdet og arealet utenfor hostellet var fylt opp med ulike boder hvor man kunne handle både små og store, lokale kvalitetsprodukter og kveldens underholdning var rockekonsert med et lokalt band samt musikk fra DJ utover kvelden og natten.

Lekre rom og praktiske fellesrom

Rommene på DockInn var en container stor, og enkelt og delikat innredet med dobbeltseng i ene enden, bad på midten og en liten sofakrok ved inngangen. Store vinduer i begge endene av containeren slapp inn masse dagslys og gav i tillegg flott utsikt over området. Alle rommene holdt samme fargetema inni som utenpå den enkelte containeren. Der fantes også rom med flere senger, som i et typisk hostel, og i øverste etasje var der et stort felles saunaområde med garderober og avslappingsområde. Et stort felleskjøkken ved vrimleområdet i 1. etasje var en ideell løsning for dem som ville tilberede måltidene selv, men det var selvsagt mulig å få kjøpe både frokost, lunsj og middag med tilhørende drikkevarer i hostellets spisested. Om du ikke har forsøkt å bo på hostel tidligere fordi du har en oppfatning om at det kun er for “skitne backpackere” bør du definitivt teste ut DockInn i Warnemunde. Rent, ryddig, åpent og inkluderende med spennende design og fokus på komfort og brukervennlighet er gode karakteristikker etter min opplevelse.

Samarbeid med lokale virksomheter året rundt

På DockInn hyller de ikke bare lokalt entreprenørskap under arrangementer, men gjennom hele året jobber de sammen med lokale produsenter og tjenesteytere og tilbyr produkter for salg eller fremmer deres tilbud ut mot sine gjester. Noen få eksempler er at de serverer øl fra et lokalt mikrobryggeri, selger iskrem fra en liten, lokal produsent, hyrer lokale musikere til konserter og underholdning og aktivt fremmer nye og spennende aktivitetstilbud i byen.  

Når man bor på hostellet får man føle hvordan dette er i praksis, og ikke bare på papiret, så etter å ha tittet på alt det spennende på Ponyhof markedet, smakt på det lokale ølet og hørt lokale musikere kvelden før, var jeg klar tidlig om morgenen for en litt annerledes sightseeing tur. Hostellet hadde ordnet en tur med rickshaw for å oppleve hva Warnemunde hadde å by på og den lokale entreprenøren bak det nystartede Talisman Rikscha både hentet og leverte oss ved døren av hostellet og gav oss en uforglemmelig og miljøvennlig sightseeingopplevelse.

På sightseeing tur i Warnemunde i rickshaw

Først kjørte vi utover til den enden av stranden som lå lengst borte fra sentrum. Om sommeren er dette stedet dedikert nudister som besøker stranden i Warnemunde. Herfra hadde vi et flott skue utover den brede, lange sandstranden og helt til sentrum. Vi tok deretter en tur langs de flotte gangstiene som går langs stranden. Perfekt sted for en spasertur eller kanskje en joggetur før dagen starter.

Surfeskole og kitekurs i Warnemunde

Vi fulgte deretter strandpromenaden og gjorde et stopp hos en av aktivitetstilbyderne i Warnemunde, surfeskolen Supremesurf  som ligger lokalisert i et slags skur med strandbar midt på den brede sandstranden. Vannsportaktiviteter er populært om sommeren, og de tilbyr kurs i surfing, vindsurfing og kiting samt utleie av SUP boards og ellers det du trenger til disse typene vannsportutstyr. Selv på en litt kald og vindfull oktoberdag var det fullt liv på stranden og kiterne hoppet ivrig på bølgene som slo inn mot land.

 

Titte på fyrtårn, båter og bølgene

Ferden gikk videre langs strandpromenaden og tok oss til det store fyrtårnet i havnen og videre ut på moloen hvor vi kunne kjenne på havet og og titte på bølgene og de to små fyrtårnene, et grønt og et rødt, som hjelper med å lede vei for skipene som ankommer Warnemunde.

Den koselige havnen Alte Strom

Også havnen i Warnemunde, kalt Alte Strom og ser egentlig ut som en kanal, er vel verdt et besøk og vi passerte forbi båter som lå på rekke og rad, små fiskerestauranter, uteserveringer og ulike salgsboder. Den trange kanalen fremstod med en god porsjon sjarme og personlighet, og selv om det var et yrende liv denne oktoberdagen kan jeg bare tenke meg for en samlingsplass det må være her om sommeren. Warnemunde er kjent for sine Fischbrotchen, eller fiskerundstykker, som selges “over alt” her langs , så prøv gjerne ut en slik som en lett lunsj.

 

Wismar – en godt bevart middelalderby

Langs østersjøens bredder besøkte jeg også Wismar, en hyggelig liten by med et historisk sentrum som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2002. Byen var en av de Hanseatiske byene og stod sentral rundt eksport av rødvin, salt og mummel, et mørkt grumsete øl med høyt alkoholinnhold, i Hansatiden. Wismar fremstår idag som en koselig og oversiktlig by å utforske. Gatestrukturen er beholdt slik den opprinnelig var i middelalderen og det samme gjelder havnebassenget som har beholdt sin opprinnelige form. Kanalen Frische Grube, som også ble bygget i middelalderen og sørget for byens vannforsyning og drev møllen, er også bevart og går gjennom hele det historiske sentrum fra øst til vest. Det å vandre på brostein gjennom Wismars trange gater, titte på historiske bygg, passere kanalen på små broer og vandre langs de enorme kirkene bygget i røde murstein er som en liten tidsreise. Man kan enkelt forestille seg hvordan det kan ha sett ut i tidligere tider og historien føles nær og opplevelsen autentisk.

Marktplatz med Alter Schwede, Wasserkunste og byens rådhus

Sentrum av Wismar har også en godt bevart historisk markedsplass hvor det eldste huset, Alter Schwede, er i gotisk stil og datert tilbake til 1380. Mange av husene rundt Marktplatz, som markedsplassen kalles, har forseggjorte fasadegavler og danner en flott visuell ramme til byens samlingsplass. Hovedattraksjonen på Marktplatz er imidlertid den gamle Wasserkunste som ligger plassert øverst på plassen. Dette er en brønnpaviljong i renessansestil som stod ferdig i 1602. Rent vann ble hentet via vannledninger av tre fra en liten landsby i nærheten og over 200 husholdninger ble i sin tid forsynt med vann fra brønnen.

På andre enden av plassen står byens rådhus, en flott bygning oppført i nyklassisistisk stil på 1800-tallet, bygget på samme stedet som det gamle rådhuset stod. Hver tirsdag, torsdag og lørdag er det åpent marked med ulike salgsboder på Marktplatz. Her finner du blant annet lokale bønder og håndverkere som selger sine varer. Besøker du Wismar i desember kan du oppleve byens julemarked her på plassen, og ellers om året benyttes plassen også til arrangementer og eventer.

Gatelangs ved kanalen Frische Grube

Kanalen Frische Grube går tvers gjennom Wismar sentrum og er som nevnt en kanal bygget i middelalderen for å føre ferskvann til byen og byens mølle. I det historiske sentrum er kanalen over 600 meter lang og setter sitt preg på bybildet der den renner omkranset av brosteinsbelagte gater, historiske bygninger og kirkebygg og vakre små broer krysser over den flere steder.

Kanalen passerer Schweinsbrücke, St. Nickolai Kirche og Gewölbe

En av broene som krysser over kanalen kalles Schweinsbrücke og har en liten statue av en gris i bronse plassert i hvert hjørne av broen, totalt 4 stykker. En av mytene forbundet med disse er at om man klarer å berøre alle grisene samtidig vil man leve evig.

Følger man kanalen fra den gamle møllen og mot havnen vil man passere Schweinsbrücke like før den renner langsetter St. Nickolai Kirche, en av de tre store røde teglsteinskirkene i byen. Deretter følger den gateløpet nedover og passerer til slutt under det fredete, ikoniske bygget Gewölbe. Gewölbe er et toetasjers bindingsverkshus som ble bygget på midten av 1700-tallet på samme plassen som et lignende bygg fra 1400-tallet hadde stått, og ble brukt til å smake på og godkjenne vin på 17- og 1800-tallet som skulle importeres til Wismar. Etter å ha passert under Gewölbe møter kanalen havnen i Wismar og renner ut i Østersjøen.  

Den gamle byporten Wassertor

Den gamle byporten Wassertor er den eneste av de opprinnelige 5 byportene som var i Wismars bymur. Den ble bygget i 1450 i rød teglstein i gotisk byggestil. Porten ligger like ved det historiske havnebassenget i Wismar.  

Alte Hafen – det gamle havnebassenget bevart i opprinnelig form

Det gamle havnebassenget i Wismar, Alte Hafen, er bevart i den opprinnelige form som fra middelalderen da byen var en viktig handelsmøteplass. Idag er nok Alte Hafen mer viktig som en turistattraksjon enn en handelsplass selv om det også i dag er en levende havn hvor en av attraksjonene er fiskebåtene som legger til for å selge dagens fangst og ulike bearbeidede fiskeretter. Langs havnepromenaden er det bygget moderne bygninger med uteservering, isbarer og kafeer og det syder av liv og arrangementer i området. Ytterst i den gamle havnen ligger en bygning som kalles Baumhaus, som direkte oversatt betyr trehus. Bygget har fått navnet sitt ettersom det hadde en viktig funksjon i middelalderen da havnen ble fysisk stengt om natten ved hjelp av en lang stamme som ble lagt tvers over inngangen.

Flotte kirker i Wismar

Wismar var en rik by og det viste seg gjennom både de private bygningene med forseggjorte fasadegavler og de mange og flotte kirkene i byen. Flere store kirker ble oppført i klassiske røde teglstein, noe som også har blitt et kjennemerke for Wismar. Under 2. verdenskrig ble sentrum av Wismar bombet, noe som også gikk ut over kirkebyggene. Mange bygg har blitt restaurert og gjenoppbygget mens andre har blitt revet eller delvis bevart, som f.eks. Marienkirche hvor det skadde koret etterhvert ble revet mens tårnet ble bevart.

Marienkirche

Det er i dag kun det 80,5 meter høye tårnet som står igjen av den opprinnelige Marienkirche, men det ruver til gjengjeld såpass over byen at du kan se det fra nesten hele Wismar. Kirken ble opprinnelig bygget over flere faser med påbegynnelse fra midten av 1200-tallet og frem til slutten av 1400-tallet. Etter den tid ble det foretatt mindre endringer, påbygginger  og rekonstruksjoner etter skader opp gjennom århundrene. Tårnet ble bevart fordi det også fungerte som et maritimt kjennemerke for skip mens omrisset av kirken som den stod frem til ødeleggelsene under 2. verdenskrig er bevart, og danner nå en park i front av tårnet. Det er mulig å gå opp i tårnet for å se den fantastiske utsikten over Wismar.

St. Georg kirche

St. Georg kirche ble også sterkt skadet under 2. verdenskrig men ytterveggene er restaurert og bygget opp igjen men står uten innvendig dekor eller innredning. Bygget benyttes nå kun til konserter og eventer. Byggingen av kirken startet opprinnelig helt mot slutten av 1200-tallet men ble av økonomiske årsaker ikke helt ferdigstilt. Tårnstumpen rager kun 36 meter opp men har flott utsikt over Wismar fra utkikksplattformen øverst.

St. Nikolai kirche

Denne tredje store teglsteinskirken i Wismar kom relativt uskadet fra bombingen under 2. verdenskrig. St. Nikolai kirche ble bygget fra 1381 til 1487 og fremstår som et mesterverk når det gjelder sengotiske bygg i Nord Europa. I kirken finnes flere interiørelementer som stammer fra de to andre mursteinskirkene i Wismar, blandt annet kan du se den massive altertavlen som har hele 10 meter bredde med begge sidevingene åpne, og er den største i hele den baltiske regionen, fra St. Georg kirche. Selv om kirken holder sengotisk stil er det også mange dekorelementer i kirken i barokk stil, som blant annet hovedalteret og prekestolen.

Heiligen Geist kirche

Den fjerde kirken som er verdt å besøke i Wismar er Heiligen Geist kirche. Kirken ble opprinnelig oppført rundt 1320 i tilknytning til Heiligen Geist sykehuset. I middelalderen hadde kirkebygget flere funksjoner og ble i tillegg til vanlig kirke også brukt som hospits for hjemløse og trengende og vandrerhjem for reisende og pilegrimer. Taket i Heiligen Geist kirche er malt i fargerike mønster og motiver og i tillegg har kirken et meget spesielt veggmaleri bestående av et rutemotiv med bokstaver i. Motivet innehar 504 forskjellige måter å lese ordene DEO GRACIAS på, noe som kan oversettes med “takknemlighet og godhet”.

Ta en kaffepause på Café Glücklich

Når jeg besøkte Wismar fikk jeg høre at man ikke hadde vært i Wismar om man ikke gjorde et stopp hos Café Glücklich. Her møttes politikere og småbarnsmødre, rockere og pensjonister, turister og innbyggere, ja, stort sett alle fant seg vel tilrette på denne kafeen. Etter en lang og meget hyggelig vandretur i Wismars gater var det herlig å sitte seg ned med noe varmt i koppen og noe søtt å spise for å lade opp igjen batteriene for mer utforsking. Anbefales!

Artikkelen er skrevet som en del av markedskampanjen #CitybreakGermany i samarbeid med Reiselandet Tyskland og NordicTB. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne

Les flere innlegg fra CitybreakGermany reisen:

Bakgårdsidyll i Lübeck

Oppdag gjemte perler i Berlin

På oppdagelsestur i Nord-Tyskland

Sjekk gjerne ut mine gode Nordiske bloggerkolleger danske Camilla fra Cammi.dk, svenske Sofia fra Fantasiresor og finske Saana fra Live now – dream later sine poster fra samme kampanjereisen.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)