Her finner du Via Ferrata klatreruter i Norge
En Via Ferrata er en sikret klatrerute som gjør det mulig for mange å teste sine egne grenser og nyte naturen fra en ny vinkel. Spredd over hele Norge finnes det et godt utvalg av Via Ferrata ruter i ulik vanskelighetsgrad og med ulike utfordringer. Her finner du en oversikt over norske Via Ferrata klatreruter, og litt nyttig informasjon om Via Ferrata klatring.
Via Ferrata Loen er en av de mest spektakulære og populære klatrerutene på Vestlandet. (Foto: Mattias Fredriksson/Fjord Norway)
Hva er en Via Ferrata klatrerute?
Der er massevis av Via Ferrata-ruter rundtomkring både i Norge, Europa og på andre kontinenter. Via Ferrata er egentlig et Italiensk uttrykk og betyr jernvei. De første via ferrata-rutene ble ikke bygget for rekreasjon, men oppstod i Dolomittene i Italia under første verdenskrig. I det vanskelige terrenget ble det satt opp jernbøyler, stiger og tau blant annet for å forbedre fremkommeligheten og sikkerheten for soldatene, og sikre at forsyninger og utstyr kom frem. Den dag i dag finnes det et nettverk av oppgraderte via ferrata ruter i Dolomittene basert på de gamle ferdselsveiene fra første verdenskrig.
På Norsk kan Via Ferrata oversettes til en sikret klatresti. En Via Ferrata rute er nemlig lagt opp med stålwire, bøyler, broer og stiger, og klatrerne klipser seg fast med karabinkroker festet i klatresele etter hvert som man beveger seg frem og oppover. Denne sikringen gjør Via Ferrata til en forholdsvis trygg og sikker måte å klatre på.
Det har vært noen kontroverser om å etablere Via Ferrata klatreruter i Norge, både fordi de legges i områder med «vanlige» klatreruter og fordi de representerer et inngrep i naturen med sine installasjoner. De aller fleste rutene er det likevel ikke noe bråk om da de heller inspirerer flere til å komme seg ut og oppleve naturen og teste sine egne grenser.
Herdla Via Ferrata ved Bergen går langs vakkert kystterreng, og har både wirebroer, hengebroer, nett og zip line inkludert i ruten.
Hvilket utstyr trenger man for å klatre i en Via Ferrata rute?
Via Ferrata rutene kommer i ulike vanskelighetsgrad, men de fleste med normalt god motorikk og bevegelighet vil kunne klare en lett til middels rute. For å benytte rutene på en trygg og forsvarlig måte trenger man noen forkunnskaper samt egnet sikkerhetsutstyr. Sittesele og hjelm, som for vanlig fjellklatring, er essensiell, og du bør ha lette, fleksible sko med godt feste, gjerne klatresko.
Legg merke til at sikringstau/remmer for Via ferrata klatring har en annen dempeanordning enn vanlige klatreseler som brukes ved friklatring, så sørg for at du har korrekt utstyr om du planlegger å klatre uten instuktør.
Når man klatrer en via Ferrata rute har man normalt to karabinkroker man fester seg med. Det er viktig å huske på at man kun løser en krok av gangen når man beveger seg mellom festepunktene for sikkerhetswirene. Da er man hele tiden sikret med en krok i wiren om man skulle glippe taket. Krokene løsnes og flyttes over bolter og tilslutninger en for en.
Himmelstigen til Trolltunga er en utfordrende Via Ferrata rute som gir deg fantastiske naturopplevelser. (Foto: Scott Sporleder/Matador Network/Fjord Norway)
Hvordan og hvem kan benytte Via Ferrata klatrerutene?
Om du har utstyr og er trent i å klatre kan mange av Via Ferrata klatrerutene benyttes fritt. Husk å sjekke reglementet for den ruten du har sett deg ut før du legger i vei.
Er du nybegynner eller ikke har eget utstyr vil de fleste lokale adventureselskap ha både utstyr og klatreguide tilgjengelig om du skulle ønske å forsøke. Her vil du også få en gjennomgang av sikkerhetsregler man må følge og hvordan man klatrer på best mulig måte. En instruktør vil også kunne hjelpe deg under turen om der kommer noen vanskelige partier eller områder du trenger litt ekstra motivasjon for å komme over.
Merk at mange ruter kun er åpen for klatring med instruktør eller guide, så orienter deg om de lokale reglene før du planlegger en klatretur.
Klatrere tar seg oppover Via Ferrata Straumsfjellet ruten, en av Norges lengste og tøffeste Via Ferrata ruter. (Foto: VisitNorway.com)
Via Ferrata Kykjeveggen
Via Ferrata Kyrkjeveggen er en tøff klatreløype. Ruten er lagt opp til klatring på fjell der det er mulig, men med trinn i de mest krevende partiene. Ruten er ca. 900 meter lang og ender på Fjæratoppen som ligger på ca. 550 meter over havet.
Reglement
Ruten kan klatres med og uten guide, men klatring skal meldes til arrangør. Aldersgrense 12 år.
Mer informasjon og kontakt
Åkrafjorden Nature B&B
Migaren Via Ferrata
Migaren Via Ferrata er en 400 meter lang klatrerute som slynger seg langs fjellveggen og over en foss i Jøssingfjord. Dette er en rute som passer de fleste.
Reglement
Ruten kan klatres med og uten guide.
Mer informasjon og kontakt
Magma Geopark
Via Ferrata Åmli
Via Ferrata Åmli går opp til Trogfjell i Åmli Sentrum, i en bratt 240 meter lang rute. Klatreruten passer både for nybegynnere og mer erfarne klatrere.
Reglement
Ruten klatres fortrinnsvis med guide.
Mer informasjon og kontakt
Visit Wilderness
Romsdalsstigen Via Ferrata
Romsdalsstigen Via Ferrata består av to ulike klatreruter – Introveggen og Vestveggen. Introveggen er en forholdsvis enkel rute som passer for nybegynnere. Turen tar ca. 3-4 timer. Vestveggen er mer krevende og tilrettelagt for erfarne klatrere og tar rundt 5-6 timer.
Reglement
Det anbefales å klatre med guide. Aldersgrense 12 år for Introveggen og 16 år for Vestveggen.
Mer informasjon og kontakt
Norsk Tindesenter
Via Ferrata Brokke
Via Ferrataen Brokke er en lett til middels rute hvor trinnene sitter tett og er tilpasset yngre klatrere. Selve ruten er 500 meter lang og flott for familier. Turen ned igjen er en markert tursti. Total tid på ruten ca 4 timer t/r.
Reglement
Fin klatrerute for familier.
Mer informasjon og kontakt
Helle Camping
Via Ferrata Straumsfjellet
Via Ferrata Straumsfjellet er en av Norges lengste og tøffeste Via Ferrata ruter. Ferrataen er gradert til D, som betyr svært vanskelig, og har overhengende partier og få trinn. Det anbefales sterkt å gå med guide for uerfarne klatrere. Turen går fra Helle Camping til toppen av Straumsfjellet 797 meter over havet. Du bør beregne denne ruten som en dagstur.
Reglement
Ruten bør kun klatres med guide for uerfarne klatrere.
Mer informasjon og kontakt
Helle Camping
Via Ferrata Tjøme
Via Ferrata Tjøme går i vakre omgivelser med utsikt over skjærgården i Færder nasjonalpark. Dette er en rute uten klatresteg og med rappelleringer og muligheter for avstikkere med høy vanskelighetsgrad. Ruten tar ca. 4 timer og avsluttes med Zipline.
Reglement
Ruten klatres med guide.12 års aldersgrense
Mer informasjon og kontakt
Via Ferrata Tjøme
Herdla Via ferrata
Via ferrata ruten på Herdla utenfor Bergen går i vakkert kystterreng langs sjøen der Herdlefjorden møter Hjeltefjorden. Ruten tar rundt 3 timer å gjennomføre og består av både klatresteg, klatrenett, hengebroer og zip-line. På turen kan du oppleve ruiner fra andre verdenskrig, deler av et torpedobatteri bygget under den kalde krigen og mye mer.
Reglement
Ruten kan kun klatres med guide. Nedre aldersgrense 7 år, minimum høyde 140cm.
Mer informasjon og kontakt
Fjord Tours
Via Ferrata Loen
Via Ferrata Loen starter ved Loen Active butikken og går til toppen av fjellet Hoven 1011 meter over havet. Klatrestien er mest kjent for Gjølmunnebrua, en 120 meter lange hengebru 750 meter over havet. Tidsbruk 5-6 timer.
Reglement
All kommersiell drift og guiding går via Loen Active. Aldersgrense 12 år.
Mer informasjon og kontakt
Loen Active AS
Himmelstigen Via Ferrata
Himmelstigen Via Ferrata, eller Trolltunga Via Ferrata som den også kalles, går fra Trolltunga Active basen i Skjeggedal, og opp til den ikoniske Trolltunga. Ruten starter med 6 kilometer offroad sykling før klatreetappen starter. Varighet ca. 10-12 timer.
Reglement
Ruten kan kun klatres med guide.
Mer informasjon og kontakt
Trolltunga Active
Tyssedal Via Ferrata
Ruten Tyssedal Via Ferrata starter ved Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum og Tysso 1 kraftverket i Odda. Turen følger rørgaten til overvåkningshuset på toppen av fjellet, Lilletopp. Varighet 4-6 timer.
Reglement
Ruten kan kun klatres med guide. 15 års aldersgrense.
Mer informasjon og kontakt
Trolltunga Active
Via Ferrata Mosjøen
Via Ferrata ruten i Mosjøen går via en nybygd sherpasti opp Trongskaret i Øyfjellet. Videre følges fjellet inn til selve ferrataen rundt 350 meter over havet. Herfra er det klatring til toppen, som ligger på ca. 660 meter over havet.
Reglement
Ruten kan kun klatres med guide. 12 års aldersgrense
Mer informasjon og kontakt
Naturlige Helgeland
Via Ferrata Lom
Denne ruten starter på 380 meters høyde ved Nissegarden rett utenfor Lom sentrum, og tar deg helt opp på Eggjapiken på Lomseggi, hele 1524 meter over havet.
Reglement
Ruten kan klatres både med og uten guide.
Mer informasjon og kontakt
Nissegården Hytter og Aktiviteter
Via Ferrata i Hemsedal
Via Ferrata i Hemsedal er en tilrettelagt klatrerute som går fra Skarsnuten, via langs trange fjellhyller og fører deg helt til topps på Røggjin på 1260 meters høyde. Turen tar 3-4 timer.
Reglement
Ruten kan klatres med guide og uten guide med visse kriterier.
Mer informasjon og kontakt
Hemsedal Klatresenter
Synshorn Via Ferrata
Synshorn Via Ferrata ligger mellom innsjøen Bygdin og Vinstervann ca. 12 km fra Beitostølen. Turen tar 3-4 timer og strekker seg 400 høydemeter oppover fjellsiden. Ruten ble etablert i 2015.
Reglement
Alle klatreturer krever guide. 14 års aldersgrense
Mer informasjon og kontakt
Synshødn AS
Munkstigen Klatresti
Munkstigen Klatresti ligger mellom Vanvikan og Leksvik, ca 1 times kjøring fra Trondheim. Munkstigen er 950 meter lang, og tar som regel 3-5 timer å fullføre.
Reglement
Ruten kan klatres både med og uten guide.
Mer informasjon og kontakt
Munkstigen Via Ferrata
Via Ferrata Haldenkanalen
Via Ferrata Haldenkanalen ligger ved Brekke Sluser, ca. 10 kilometer fra Halden. Ruten tar mellom 1,5 og 2,5 timer å fullføre, og inneholder blant annet Europas lengste hengebro i en Via Ferrata løype samt en 250 meter lang Zip Line over Haldenkanalen.
Reglement
Ruten kan kun klatres med guide, og aldersgrense er 10 år. Barn under 12 år må følges av en voksen over 18 år for å delta.
Mer informasjon og kontakt
Via Ferrata Haldenkanalen