Har du vurdert «Vanping» i sommer?

av | Adventure, Gjenoppdag Norge, Roadtrip

Har du vurdert «Vanping» i sommer?

Har du hørt om Vanping før? Vanping er å kombinere bobillivets gleder og fleksibilitet, men uten å faktisk ha en bobil. For å planlegge en vanpingferie må du helt enkelt bare ha tilgang til en liten varebil som du bruker som din egen tilpassede «bobil». Vanping kan gjøres helt enkelt, eller litt mer avansert, alt etter hvordan du liker det.

Promosamarbeid

Enkel og praktisk Vanping med varebil fra Hertz

På min 5 ukers #GjenoppdagNorge rundreise med bil brukte jeg en leid varebil fra Hertz Månedsleie som min egen lille bobil. Det gav meg mye trygghet og ikke minst fleksibilitet i forhold til både hvilke reiserute jeg valgte og hvor jeg stoppet for natten. Jeg visste hele tiden at jeg hadde jo soverommet med meg, så overnatting var aldri et stressmoment.

Jeg valgte den helt enkle Vanping løsningen, hvor selve lasterommet på varebilen ble «innredet» med en sammenleggbar madrass, sovepose, dyne og pute og et pledd, campingstol og en oppbevaringsboks for mat og utstyr. Oppbevaringsboksen fungerte også som et lite bord sammen med campingstolen på mine ulike stoppesteder, enten det var for en kjapp lunsj eller et stopp for natten. Jeg hadde også med meg en elektrisk kjøleboks og diverse lys og lyslenker som kunne lades via USB for å ha leselys om kvelden, og for å kunne skape litt hyggelig stemning utenfor bilen der jeg valgte å stoppe.

Benytt lukkbare bokser for oppbevaring av mat og utstyr

Oppbevaringsboksen fungerte som matlager og kjøkkenskap. Her hadde jeg alt fra kopper, fat og glass til knekkebrød, tubeost, sjokolade og snaks. Jeg hadde også alltid med en 5 liters dunk med ferskt vann og en bøtte som kunne brukes til det meste egentlig.

Om dere liker å grille kan dere også pakke med noen engangsgriller eller en liten portabel grill som dere kan benytte om kveldene. Et lite stormkjøkken er også praktisk å ha med på veien. Slik kan dere koke og steke mat selv underveis på turen. Husk å oppbevare alt brennbart materiale forsvarlig under kjøreturen. Oppbevar alt i lukkbare bokser og fest dem med lastestropper eller strikk slik at det ikke forflytter seg i svinger og humper.

Koselig med grilling på bål, men vær obs på reglene

Et godt tips til kjøkkenutstyret er å ha med en periskopstang for pølsegrilling. Det finnes jo ikke noe hyggeligere enn nygrillet pølse på bål etter en lang dag på veien. Om du velger å grille på bål, husk at det kun er tillatt å gjøre bål på steder som ikke utgjør en fare for skog- og gressbrann, som for eksempel en strand eller en tilrettelagt bålplass/grillhytte. Forskriftene sier nemlig at fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot bålbrenning i skog og mark. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog. Forskriften sier likevel at det under bålforbudet er lov til å grille på stranden i god avstand fra skog og vegetasjon eller på tilrettelagte grill- og bålplasser.

Fyll bøtten med vann og ha klar i tilfelle noe uventet skjer, og for å slukke bålet etter du er ferdig/skal forlate plassen. Etter aktsomhetsreglene er du ansvarlig for at bålet ikke sprer seg, også etter at du forlater plassen.

Støtt lokalsamfunnet ved å benytte tilbydere langs ruten

Jeg valgte å stoppe på ulike campingplasser, og betalte avgift for teltplass, underveis på min reise. For meg var det viktig å ha tilgang på toalett og dusj og ikke minst å støtte lokalsamfunnene underveis på turen. Dette gjorde jeg også blant annet gjennom å gjøre innkjøp spredd langs hele ruten, både på lokalbutikker, gårdsutsalg og kafeer, benytte lokale aktivitetstilbydere, og mikse inn overnatting på hotell eller i hytte langs ruten.

Jeg tror faktisk det var en av de tingene jeg likte best med denne ferieformen, den utrolige fleksibiliteten det representerte. Muligheten til å være spontan, endre reiseruten eller velge å fortsette kjøreturen noen timer til gav en utrolig frihets- og trygghetsfølelse, spesielt for meg som reiste alene i 5 uker.

Pakk bilen for å passe akkurat dine behov

For dem som virkelig vil utnytte alle mulighetene en Vanpingferie kan by på, er det også mulig å ha med seg et lite portabelt toalett i lasterommet på bilen. Selv om man kan belage seg på å stoppe på rasteplasser for å benytte toalett, eller stoppe på campingplasser for overnatting, er fleksibiliteten noe større om man også har med en egen toalettløsning. Da kan man i praksis stoppe for natten hvor som helst langs veien, så lenge det ikke er satt opp forbud mot overnatting/campingforbud.

Når man har en varebil, har man også god plass til annet type utstyr som kan være kjekt å ha med på reisen. Pakk derfor gjerne med et lite telt og hengekøyer for en variert overnattingsopplevelse langs landeveien, eller hva med en sammenleggbar sykkel? Har du lastebøyler på taket av bilen kan du også enkelt ta med deg kajakk eller SUP-brett, så her er det bare interessene og fantasien som setter grensene. Husk at det også finnes massevis av utleiere spredd rundt i Norge, så om du ikke har utstyret selv er det enkelt å leie en sykkel, SUP eller kajakk for gode og trygge friluftsopplevelser over hele Norge.

Ha klær og sko lett tilgjengelig

Min egen bagasje hadde jeg lett tilgjengelig baki bilen hele tiden. Ettersom det å kjøre i Norge, selv på sommerstid, kan by på veldig store værvariasjoner, hadde jeg pakket for alle årstider og værmuligheter, fra badetøy og flip flop til regnklær, ulltøy, tursko og boblejakke. I løpet av mine 5 uker på veien kom nesten alt til god nytte.

Et godt tips er også å ha enkle sandaler eller flop-flops tilgjengelig når man stopper for en pust i bakken eller for kvelden. Bytt fottøy og luft tærene etter en lang dag på veien. Åpne sandaler egner seg stort sett svært dårlig til kjøring, så jeg bruker alltid sko for å maksimere egen sikkerhet langs veien. Med utallige hårnålsvinger og smale veier i bratt terrenggjelder det å være skjerpet og klar.

Vanping 2.0

For deg som ønsker et litt mer «profft» nivå av Vanping finnes der også mange spennende muligheter. De som virkelig har falt for denne ferieformen innreder faktisk lasterommet med fastskrudde løsninger med både kjøkkenbenk, sofa som kan gjøres om til seng, skuffer og annet utstyr som gjør lasterommet om til en praktisk, men enkel og rimelig, bobilutgave.

Etter årets fantastiske opplevelse med leid varebil og Vanping i en enkel utgave frister det virkelig til gjentakelse, så kanskje en litt mer avansert Vanping-løsning er noe å planlegge for til neste sesong?

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)