Gvegen er kunst, sykkel, hest, rafting, stavkirke og bærekraftig mat

av | Reiseguider

Tre timer fra Trondheim, tre timer fra Oslo. Med tog eller bil har du etter 180 minutter ankommet Gudbrandsdalsvegen. Og det som venter deg her, er kanskje ikke akkurat det du trodde? Eller er det det?

Bli med på en liten visuell tur, og du blir kanskje overrasket over hvor mye det er å glede seg til uansett alder eller interesse når du legger turen hit – uansett årstid.

For det er ikke så vanskelig å få oversikten, og grunnen til det er enkel. 26 bedrifter har nemlig gått sammen og dannet Gvegen.no for å vise hva de har å by på. De unner hverandre å bli gode, og på den måten blir alle gode. Et samarbeid mange andre små aktører i nabokommuner kunne lært mye av.

PROMOSAMARBEID – Tekst: Argus Media. Foto: Gvegen

Opplevelser langs Gvegen

Aktiviteter langs Gvegen

Hva er det nå egentlig å gjøre i en dal? Jo, enten du er av den litt mer beskjedne «det er fali»-Ludvig eller sprelske Solan Gundersen, har du masse kjekt i vente.

Værfast i Ringebu er eksperter på friluftsliv. Hele året! De har fiskekurs, de tar deg med på sykkelturer på stier og gir deg utsikter du ikke visste fantes – og de sørger for moro på snø. Kafé har de også midt i Ringebu sentrum.

Værfast har også elsykkelutleie, i samarbeid med DølaBike. Disse kan også hentes på togstasjonen på Ringebu eller Vinstra.

Hest er best, mener mange. Tar du en tur med Venavinds Therese Heramb sine hester enten på kurs på Frya Hestesportsenter eller på rideleir for en dag eller en uke på fjellet, vil du nok bli en av disse du også.

For friskuser er det nok action å hente hos Sjoa Rafting…De har også kafé ved elva og boblebad, for deg som liker den type aktiviteter.

Fron badeland er en sikker vinner for hele familien, og kan nytes uansett vær ute.

Det samme er konserter! En av de største og mest trivelige konsertstedene i Norge mener vi må være Rudi Gard på Harpefoss. Her skjer det noe hele året.

Opplevelser langs Gvegen
Opplevelser langs Gvegen

Kunstopplevelser langs Gvegen

Er du ute etter en kunstopplevelse, har du virkelig kommet til rett dal. For her er det kunst tilgjengelig 24 timer i døgnet hele året helt gratis. Kulturlandskap Gudbrandsdalen byr på både en Mammut, Falkesteinen og ikke minst Flokk. På en åpen plass ved middelaldergården Sygard Grytting i Sør-Fron kommune står nemlig 21 smale skikkelser støpt i bronse og skuer utover Gudbrandsdalslågen. Besøkende som tar avstikkeren fra E6 forventer kanskje først og fremst å møte en flokk beitende sauer, i stedet er det første de ser en flokk langstrakte grasiøse kropper.

Harpefoss kunstarena har også spennende utstillinger året rundt, og så må vi heller ikke glemme Ringebu prestegard. Utstillingene her viser kjente og mindre kjente kunstnere, og sommerutstillingen er alltid godt besøkt. Da viser nemlig også prestehagen seg fra sin vakreste side, og Ringebu Stavkirke er også godt besøkt da. Ja, det er også en stavkirke her! Den er fra cirka 1220, og er en av 28 gjenværende stavkirker i Norge, og en av de største. Kirken er av Borgundtypen, og står fortsatt på opprinnelig plass med bevart stavkonstruksjon. Kirken har en utskåret inngangsportal i dragestil. Den ble ombygd og utvidet på 1600-tallet. I sommersesongen er stavkirken åpen alle dager fra kl. 9-17.

PS: Har du lest Lars Myttings romaner fra dalen, blant annet «Søsterklokkene»? Da skal du vite at stavkirka har en sentral rolle her!

Opplevelser langs Gvegen

Mat langs Gvegen

Ingen klarer seg uten mat lenge. I dalen får du kortreist mat både hos Hev Ringebu, Annis pølsemakeri og restaurant i Ringebu, hos Værfast i Ringebu, sjelden god napoleonskake hos Gammelbua på Kvam og tradisjonsrik og peiskos hos A bite of Norway i Fåvang, for eksempel.

Opplevelser langs Gvegen
Opplevelser langs Gvegen

Håndverk langs Gvegen

Langs Gvegen finner du mange unike butikker, og det sier vi med hånden på hjertet. Hos Tveit smie kan du til og med se arbeidet mens det pågår, og du kan få laget akkurat det du ønsker i smijern. Eller la deg friste fra det som er laget allerede i den koselige butikken.

Bjørke gartneri er medlem av Hageland-kjeden, men det er ikke noe som er kjedepreget i denne butikken og gartneriet som er like stort som en fotballbane. Her har eier Gro nemlig satt sitt spesielle preg på alt, og du må sette av god tid her. Og da mener vi GOD tid! De kan ellers alt om hagestell og vekster, så bare spør i vei. Her har de alltid tid til kundene sine.

Opplevelser langs Gvegen

Overnatting langs Gvegen

Men hvor skal du sove? Har du med deg hotellet på ryggen, er det bobilparkering på Kvam. Sinclair bobilpark er også stedet du kan tømme det kjemiske toalettet, tømme søppel og fylle på vann. Proviant kan du fylle på fra Kiwi, som ligger rett ved parkeringen.

Også Heggerud gard har plass til bobiler, og deg som kommer med telt på Harpefoss. De leier også ut enkle hytter med plass til 2 eller 4 personer, og et seterhus på Gålå med plass til storfamilien på 16.

Harpefoss hotell er et kulturhotell i ordets rette forstand, som arena for kunst og kultur i ulike sjangre. Det er det eneste bevarte jernbanehotellet fra den gang Dovrebanen ble anlagt i 1896, og med den historiske landhandelen ett av få intakte bygninger fra den første epoken med høyfjellsturisme i Gudbrandsdalen. Hotellet ligger rett nedenfor Gudbrandsdalsvegen på Harpefoss, og er et spennende reisemål med umiddelbar nærhet til flotte naturopplevelser.

Vil du sove ute, kan Eventyrlige opplevelser ordne med svevende soving eller egen seng! De tilbyr overnatting bygget opp av bærekraftige materialer og råvarer. Forestill deg å ligge i en sveveseng med trekroner og stjernehimmelen som tak. Lytte til skogens lyder når du sovner, og våkne til fuglekvitring og lukten av skog og nykokt kaffe. Eventyrlig overnatting er et konsept som tilbyr overnatting av høy standard midt i naturen, i en unik kombinasjon med lokal mat, spennende opplevelser basert på stuttreiste og bærekraftige ressurser.

Dale Gudbrand har suite og badekar med løveføtter, men også stabburovernatting eller i mer ordinære rom i hovedbygget. Dale-Gudbrands Gard har i over 1000 år vært et samlingspunkt. Og tilbake i vikingtiden var dette et viktig sted hvor det ligger flere store samlinger og møter i historien. Det første store begivenheten vi har lært om er mellom gårdeieren Dale-Gudbrand og Olav Den Hellige.

Stabbur er og blir en del av dalens lange tradisjon. De som på helt spesielt vis har ivaretatt både bygg og gjestfrihet, er den helt unike gården Sygard Grytting. Katten Nora og Grytting-familien har tatt imot gjester i mer enn 700 år. Ja, du leste rett. Det er ikke en 0 for mye her. Du kan bo på samme rom som Bjørnstjerne Bjørnson i hovedhuset, eller velge et av stabburene. Er du på pilgrimstur, har de også mer enkel overnatting for deg.

Skåbu fjellhotell sikrer søvn og turer i frisk fjelluft, og mat og vin som du kanskje blir overrasket over finnes her? Sjekk skabufjellhotell.no

For deg som virkelig vil overnatte autentisk, bør du ta en natt og tre hos familien Leine. De driver med sau og står bak det unike merino-garnet. Bo tett på dyr og det ekte livet i dalen høyt høyt oppe i Gammelstugu. Se mer hos leinemerino.no

Opplevelser langs Gvegen

Transport til og fra Gvegen

Så hvordan kommer du deg hit? Du kan ta tog, fra Oslo S eller Trondheim tar det rundt 3 timer og du kan gå av på Vinstra eller Ringebu. Med bil fra de samme byene er avstanden sånn cirka det samme.

Gudbrandsdalsvegen strekker seg fra Fåvang i sør, gjennom tettstedene Ringebu, Hundorp, Harpefoss og Vinstra til Kvam i nord og er virkelig veien til de gode opplevelsene. Se etter skilt med en stor G på, og du vet du er på rett sted.

PS: Mange velger nye E6 på strekningen Oslo-Trondheim, men nå har du fått en smakebit på hva du går glipp av….

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)