Gode minner om Polsk mat
Mat er en viktig del av reiseopplevelsen for meg, og det å gjenskape mat fra ulike destinasjoner, bringer meg tilbake til gode reiseminner. Jeg har reist mye til ulike deler av Polen og fått smakt på et stort utvalg av både tradisjonelle og nye retter og smaker fra landet. Her er noen av mine gode minner om Polsk mat.
REKLAME FOR POLSKA STATENS TURISTBYRÅ
Lokale spesialiteter i hver region
Hver region i Polen har sine egne tradisjonelle retter som gjenspeiler både den lokale naturen og kulturen, samt innvirkning fra mattradisjonene fra omkringliggende land. I de nordlige delene av Polen benyttes mye fisk og sjømat fra Østersjøen, noe man ikke finner så sentralt i matlagingen lenger inn og sør i landet.
Sild er spesielt populær langs kystområdene og serveres i utallige varianter, og de mange innsjøene i området byr på et stort utvalg av ferskvannsfisk som serveres både fersk og røkt.
Kål, kjøtt og poteter er basisingredienser
Kål, kjøtt og poteter er sentrale i det tradisjonelle Polske kjøkken, og mye av maten kan minne om tradisjonell bondekost fra Norge. Fermentert kål, som vi ville kalt surkål, brukes som både tilbehør og som ingrediens i ulike tradisjonelle retter.
Poteter har en svært sentral plass i matlagingen men benyttes oftere prossesert på en eller annen måte. For eksempel som Placki ziemnaczane, som er en form for røstipoteter, og serveres ofte med crème fraîche eller gulasj, eller poteter tilberedt som dumplings i flere ulike størrelser, både med og uten fyll.
Potetpannekaker er en skikkelig delikatesse, og da gjerne servert emd tranebærsyltetøy. Du finner det for eksempel i små boder og utsalgssteder i storbyene og er klassisk polsk «fast food».
Røkt polsk mat – en intens og smakfull opplevelse
I innlandet i den nordlige delen av Polen kan du se frem til å nyte røkt mat. Her røkes både kjøtt, fisk og pølser etter gamle tradisjoner, og de smaker veldig annerledes enn den norske røkte maten. Siden varmrøking av maten gjerne foregår over 12-24 timer i rom med åpen flamme, får den en mye mer intens røkesmak, og en nesten sort overflate.
Jeg besøkte produsenten Kozi Grod som ligger i Pomlewo, og fikk både observere den tradisjonelle røkingen og selvsagt smake på de ulike produktene. Anbefales!
Røde, store og søte jordbær
Polen er kjent for sine knallrøde, store og søte jordbær, og reiser du i Polen sommerstid kan du ikke unngå å komme over disse delikatessene. Jordbær selges på markeder og i butikker i kurver, og serveres gjerne slik de er eller som ingrediens i dessert på restaurantene.
Uten å vite det har du gjerne smakt polske jordbær uten at du vet det. Produksjonen i Polen er så stor at de eksporteres også til andre land, deriblant Norge. Så kanskje jordbærsyltetøy du har på frokostbordet er laget av akkurat Polske jordbær.
Noen retter og spesialiteter som bringer frem gode minner om Polsk mat
Den lokale ostespesialiteten Oscypek
I det sørlige Polen, i området rundt Zakopane, er den lokalt produserte osten Oscypek en spesialitet. Osten er tradisjonelt laget på saltet sauemelk, og støpes i små utskjærte treformer før den røkes.
Oscypek selges blant annet fra spesielle osteboder i hovedgaten i Zakopane, men ofte er denne laget på kumelk. Om du vil være helt sikker på at det er den «ekte» typen, anbefaler jeg deg en tur til de lokale gjeterne ved foten av Tatra-fjellene, like ved inngangen til nasjonalparken. Her kan du observere både hvordan osten produseres, og kjøpe Oscypek direkte fra de små, spisse trehyttene den produseres i.
Fersk, nyrøkt Oscypek er absolutt en himmelsk smaksopplevelse!
Chlodnik litewski – rødbetsuppe
Chlodnik litewski er en fargerik, mettende og frisk, kald rødbetsuppe som gjerne serveres i den nordøstlige delen av Polen. Jeg smakte denne for første gang i Sopot, og ble helt betatt.
Suppen er laget på rødbeter og ulike meieriprodukter, som kefir, yoghurt eller kjernemelk, toppet med et dryss av urter. Ofte serveres den også toppet med kokt egg, mens jeg smakte den toppet med fersk fisk fra Østersjøen.
Kurtosz – brødbakst rullet rundt pinne
Kurtosz er en søt brødbakst som formes som en pølse og surres rund en pinne før de stekes. De serveres i ulike smaksvarianter, som for eksempel med kanel og sukker, fylt med nutella, med vaniljesmak eller fylt med syltetøy.
Jeg prøvde Kurtosz med flere ulike fyll på det lokale frokostmarkedet i Sopot, og min favoritt var den med kanel og sukker, som minner meg veldig om den klassiske skillingsbollen fra Bergen på smak.
Zurek – Sur suppe servert i brødskål
Denne suppen er ganske spesiell både på smak og hvordan den ofte serveres. Den er laget på fermentert rugmel og serveres med kokt egg, pølse, bacon og sopp. Ofte serveres suppen i et skålformet brød hvor innmaten er plukket ut. På denne måten får du både brød og suppe i ett og det ser lekkert ut på bordet.
Det kan nok være at smaken på denne suppen er noe man må venne seg til om man ikke er oppvokst med den, men absolutt en spennende smaksopplevelse.
Pierogi – en klassisk Polsk spesialitet
Første gang jeg smakte Pierogi var på en herlig tradisjonell Polsk restaurant i Krakow. Vi reiste på helgetur med venner og stoppet innom restauranten for en lengre lunsj. Vi valgte å bestille flere ulike sorter med Pierogi som vi delte, som et liten buffet på bordet, og fikk dermed smake på de mange ulike fyllene denne retten serveres med.
Pierogi kan minne om italienske raviolli, både i form og konsistens, men fyllet skiller seg. De mest tradisjonelle ingrediensene er kjøtt, kål og sopp, mens min absolutte favoritt kalles Pierogi ruskie og inneholder cottage cheese, potet og løk inni, og er toppet med sprøstekt baconterninger når den serveres. Pierogi kan også spises som dessert, med fyll i ulike søte varianter.
Golonka – bresert svineskank
En klassisk og veldig populær rett i Polen, og fås på de fleste restaurantene som serverer tradisjonelle polske retter. Det finnes også egne Golonka restauranter som har spesialisert seg på denne mektige retten full av smaker og energi.
Jeg smakte retten på en klassisk Golonka-restaurant i Krakow under en rundreise jeg hadde i regionen. Veldig godt, og veldig mektig!
Bigos – Polens nasjonalrett
Jeg må også nevne denne retten, Bigos, som regnes som Polens nasjonalrett. Denne gryteretten er laget på kjøtt, pølser og bacon og gjerne løk, champignon og epler, og alt blandes med surkål og langtidskokes.
Denne retten har jeg dessverre aldri smakt i Polen, men det står helt klart på listen over kulinariske opplevelser jeg må få med meg neste gang jeg gjester landet, slik at jeg kan skape nye, gode minner om Polsk mat!
Innlegget er en del av et betalt samarbeid gjennom kampanjen #TravelmemoriesPoland sammen med Polska Statens Turistbyrå og #NordicTB for å fokusere på gode reiseminner fra Polen.