Gauja nasjonalpark i Latvia – en møteplass mellom natur, kultur og historie

av | Adventure, Roadtrip

Gauja nasjonalpark i Latvia – en møteplass mellom natur, kultur og historie

Gauja nasjonalpark i Latvia ligger kun en kort kjøretur fra hovedstaden Riga, og er perfekt som en road trip lokasjon for opplevelseshungrige reisende. Området har siden 1973 vært et beskyttet område på bakgrunn av sitt biomangfold og varierte geologiske fremtoning, og er Latvias eldste og største nasjonalpark. Parken strekker seg mellom Valmiera i vest til Murjani i øst i Gaujan dalen, og dekker et spennende område på begge sider av Gaujan elven som renner tvers gjennom nasjonalparken. For å oppleve noe av det Gauja nasjonalpark og omegn har å by på la jeg i vei, i samarbeid med Latvias turistmyndigheter, på en roadtrip sammen med min gode bloggerkollega Beckie fra Borders of Adventures.

Promosamarbeid

Kulturhistoriske monumenter, unike naturopplevelser og historiske steder

Med over 500 kulturhistoriske monumenter, utallige sandsteinklipper, -grotter og -utspring, naturlige kilder, vakre vandrestier og spennende utendørs aktiviteter for enhver smak, kan det være vanskelig å vite hvilke steder og områder å konsentrere seg om når du besøker parken. Vi valgte oss ut et variert knippe av områder og aktiviteter på vår 5 dagers roadtrip som gav oss et representativt utvalg av alt det Gauja parken om områdene rundt har å by på. Vi fikk med oss smakebiter av både utendørs aktiviteter, historiske landsbyer og monumenter, natur og dyreliv, tradisjonelle kulturelle ritualer, gode matopplevelser samt sett sporene etter Latvias tid som del av Sovjetunionen. Underveis på turen besøkte vi landsbyene Cēsis og Līgatne som ligger innenfor området av nasjonalparken, samt landsbyene Vidriži og Ērgļi som ligger i områdene like utenfor.

Nyt kjøreturen og beregn god tid

Road trip i de landlige områdene av Latvia kan by på noen utfordringer. Spesielt når det gjelder å orientere seg om hvilke veier som tar deg fra A til B underveis på turen. Vi benyttet navigasjonssystemet i bilen vi leide for turen, og fant fort ut at veiene som ble foreslått som de raskeste ikke alltid var skikkelige veier. Noen ganger havnet vi på markene til lokale bønder, mens andre ganger ble vi ført via smale og kronglete grusveier som gikk på kryss og tvers i landskapet. Det gav mange opplevelsesrike kjøreturer og vi fikk sett mange sider av området som ikke nødvendigvis er helt innlysende for reisende i området. Et godt tips er derfor å legge til litt ekstra tid for å komme seg mellom stoppestedene, og nyte landskapet kjøreturen har å by på.

Les også om min kulturelle roadtrip i Latgale regionen i Latvia

Historiske spor fra middelalderen i Cēsis

Cēsis er en koselig by med en avslappet og kreativ fremtoning. Bykjernen er fylt med pastellfargede, lave hus, koselige butikker og kafeer, og er et yndet weekend og feriested for tilreisende om sommeren. Det som imidlertid trekker mange besøkende til byen er middelalderborgen Cēsis borgen.

Et besøk i Cēsis middelalderborg

Cēsis middelalderborg er den største og best bevarte middelalderbygning i Latvia. Bak høye murer finner du en stor grønn plen med flere små og store bygninger. Her er både museum, butikker og ulike aktiviteter, og de ansatte på stedet går kledd i tidsriktige klær fra middelalderen. I sentrum finner du hovedkonstruksjonen som bl.a. består av store tårn.

Det er mulig å både melde seg på guidede visninger og å utforske for deg selv. Vi valgte det siste og klatret opp i vesttårnet som var godt tilrettelagt for å bli kjent med historien rundt middelalderborgen. For å komme opp i tårnet måtte vi klatre opp en bratt vindeltrapp totalt uten lys. Vi plukket derfor med oss en lampe fra en koselig bod utenfor slik at vi kunne se hvor vi gikk. Det var en spennende opplevelse og som en liten tidskapsel om hvordan det var å bevege seg rundt i tårnet fra gammelt av.

I Masters Chamber, vårt første stoppested på vei oppover i tårnet, fant vi en mann utkledd som mesteren selv med både trone og et skrivebord hvor han filosoferte og noterte viktige saker. Lenger opp var det et stort rom hvor de, ved hjelp av prosjektorer, hadde en interaktiv fremvisning som tok oss gjennom århundrene fra når borgen ble bygget, og hva som skjedde i byen og området oppigjennom årene. Øverst var det flotte utkikkspunkt rundt hele tårnet via små vinduer i muren. Borgen er et flott stopp for både barnefamilier og voksne som ønsker å lære mer om middelalderhistorien til Cēsis.

Kultur, historie og naturopplevelser i Līgatne

Līgatne ligger også i selve nasjonalparken og selve landsbyen består ikke av mer enn noen få hus i en klynge lokalisert like ved elven Gauja. Der finnes også restene av bygningene som tilhørte stedet papirfabrikk, som nå står som et monument over tidligere industri i området. Området har også massevis å by på når det gjelder naturopplevelser og utendørs aktivitet.

Grottevandring og natursti i Līgatne

Like ved landsbyen i Līgatne finnes en natursti på rundt 4 kilometer som tar deg gjennom grønne og frodige skogsområder og langs utallige rødfargede sandsteinshuler og klipper. Den passerer også forbi flotte utkikkspunkt på det høyeste beliggende området langs ruten.

Om du tar denne vandreturen bør du absolutt legge inn tid for å stoppe opp og titte nærmere på områdene du passerer langs ruten. Her finner du nemlig Līgatne grottene, som i tillegg til å ha en vakker og fargerik fremtoning fra utsiden, også inneholder masse utskjæringer og dekor både utvendig og innvendig. I området finnes over 300 av disse grottene, som fremstår i et virvar av korridorer og har en labyrintlignende utforming. Alle er gravd ut for hånd av områdets tidligere beboere. Jevnt kjølig temperatur gjorde hulene til datidens kjøleskap og lagringsrom, og var perfekt for oppbevaring av blant annet mat og drikke. Som en bevaring av denne tradisjonen er en av aktivitetene langs ruten å besøke grottene for en smaksopplevelse av lokalt produsert rabarbravin.

Bo i en gammel hjelmfabrikk på Hotel Zeit

Om du ønsker å oppleve dette området kan du sjekke deg inn hos hotel Zeit, som ligger på en liten høyde like over landsbyen. Hotellet er lokalisert i en gammel hjelmfabrikk og fremstår rustikk og moderne. Hvert rom er unikt og innredet etter ulike tema. Jeg bodde i Gartnerens rom, preget av grønnfarger, naturelementer og blomstermønster. Hotellet har også en restaurant og en utendørs klatrepark med store nett spent opp mellom trærne på området. Artig for både store og små å prøve seg på.

Vandretur ved Zvarte rock

Er du interessert i å se på flere vakre og fargerike steinformasjoner i sandstein kan du også besøke Zvarte rock, området kanskje mest imponerende og populære sandsteinsklippe. Ruten for å komme dit går på grusveier som slynger seg gjennom tette skogområder og forbi små gårder og marker, og det er ikke uvanlig av du treffer på folk langs veiene som har plukket både urter, planter, bær og sopp i området. Skogene her er fulle av naturlige ingredienser som benyttes i den tradisjonelle Latviske maten.

Forbi Zvarte Rock går også en merket geologisk natursti, Almata ruten, som i sin helhet tar deg gjennom urørt natur, et variert utvalg av sandsteinsklipper og utspring og bortimot alle ville planter og trær som finnes i Latvia. Hele ruten er på 18 kilometer og følger Almata elven i dalen. Den deles vanligvis opp i tre ulike stadier. En enkel, en for de mer turvandte og en som er noe mer krevende.

Velg en rute som passer for ditt aktivitetsnivå

Den enkleste delen av ruten går fra Veclauči broen til Zvarte Rock. Den er på rundt 3 kilometer og tar deg forbi flere vakre klipper; Vanagu Rock, Lustūzis og Miglas Rock for å nevne noen, før du ender opp ved en åpen eng og Zvarte Rock. Den neste delen av ruten er den lengste og er på hele 12 kilometer. Den går fra Kārļu broen til Zvarte Rock, og har 3 bratte oppstigninger. Denne delen passer for de som er litt mer turvandt og du passerer blant annet en 40 meter høy klippe kalt Ainavu Klippen, samt flere andre sandsteinsformasjoner; Ķaubju, Stūķu og Dzilnas Rock.

Den hardeste delen av ruten er også på 3 kilometer, og passer for de som liker, og behersker, å bevege seg i noe mer krevende terreng. Ruten går fra Melturi til Kārļu og også her står flere fantastiske klipper på menyen, deriblant Melturu, Īļaku og Vizuļu Rock, Dolomītu klippen, Dambja Rock, Staburags og klippen med det vakre navnet Varavīksnes, som betyr regnbueklippen. Utenom den geologiske delen av opplevelsen kan du også observere beverdammer og dyretråkk, nyte naturen og høre på lydene av det rike fuglelivet i området underveis på turen.

Legg merke til at selv om ruten er merket holdes den ikke alltid ved like året rundt, og det kan forekomme ulike hinder på veien forårsaket av falte trær eller utvaskinger forårsaket av elven.

Besøk i den hemmelige sovjetiske bunkeren

Kamuflert som et rehabiliteringssenter midt i nasjonalparken, bygget daværende Sovjetunionen en bunker som skulle være et tilfluktssted for den Sovjetisk-Latviske regjeringen i tilfelle en atomkrig. Konstruksjonen, som var gjemt under bakken, hadde også et bygg med leiligheter over bakken, tennisbane, vandrestier og andre fasiliteter som var naturlig for et rehabiliteringssenter. Bunkeren var heldigvis aldri i bruk slik den var tenkt til, men ble innredet med kommandosentral, generatorer, kartrom, kantine, matlager og andre fasiliteter for regjeringsmedlemmene. Bunkeren forble hemmelig og var forseglet helt til Lativa ble en del av EU. Da ble bunkeren endelig åpnet, og er i dag gjort om til et museum hvor tilreisende kan ta omvisninger i. Siden bunkeren var forseglet i en lang tidsperiode finnes alt som var der fremdeles, og et besøk i den hemmelige sovjetiske bunkeren fungerer som en tidskapsel fra en svunnen tidsperiode.

Om du vil besøke bunkeren kan du kun gjøre dette til fastsatte tider hver dag. Omvisningene begynner kl. 12.00 og 14.00 og gjøres på flere språk avhengig av hvilke gjester som er tilstede.

En herlig opplevelse med Latvisk Sauna rituale hos Lígatnes Zemturi

Som mange andre av de nordiske og baltiske landene har også Latvia en sterk sauna tradisjon. I tidligere tider ble saunahuset brukt til mange ulike formål, som for eksempel fødsler, tørking av mat og vasking av de døde, i tillegg til å bli benyttet som en plass for personlig hygiene. I Latvia har de i generasjoner også hatt mer avanserte baderitualer som en naturlig del av saunaopplevelsen. De Latviske sauna ritualene brukes gjerne ved store overganger i livet, og er ment å være ritualer som skal rense både kropp, sjel og sinn. Ritualene går over mange timer, og har ulike stadier og behandlinger. Under ritualene benyttes både damp, urter, planter, saltskrubb, sang og samtale, og selvsagt et bad i nærmeste innsjø eller tjern.

Baderituale i nærkontakt med natur og kulturhistorie

Vi var så heldige å få oppleve et slikt baderituale i sauna med en profesjonell «saunakone» under vår road trip i den Latviske naturen. Baderitualet startet med en samtale med vår veileder over en kopp urtete hvor hun forklarte enkelt hva vi skulle gjennom de nærmeste timene. Hun hadde også laget til en spesiell hatt av bregner som vi skulle benytte på hodet når vi var inne i saunaen, både som en beskyttelse mot varmen, som en katalysator for tanker og som en forbindelse med naturen.

Vi startet ritualet med å varme oss opp i saunaen sammen med veilederen. Deretter vekslet vi på å være inne i saunaen med veilederen, og å slappe av utenfor med en kopp urtete. Som alltid når man benytter sauna er det viktig å holde seg hydrert ettersom man svetter ganske mye.

Hele ritualet foregikk uten klær, selv bading uten en tråd i det lille tjernet føltes helt naturlig. Enhver form for blygsel forsvant etterhvert som de ulike stadiene av ritualene ble gjennomført. Mellom periodene i saunaen ble vi pakket inn i håndklær og varme pledd mens vi ventet på tur. Gjennom berøring, samtaler, damp og sang fikk vi god kontakt med vår veileder og jeg følte meg renset og frisk etterpå.

Mange latviere benytter denne terapeutiske badeopplevelsen når de står foran nye utfordringer i livet eller som en renselse foran for eksempel bryllup. Mange benytter det også etter perioder med mye jobb og stress for å finne balanse igjen i både kropp og sjel. For meg fungerte det også som en rensende opplevelse, og jeg følte meg friskere og renere etterpå, både kroppslig og mentalt. Jeg kommer garantert til å legge inn tid for et slikt rituale ved mitt neste besøk til Latvia! Om du har lyst til å oppleve et tradisjonelt baderituale i nærheten av Gauja nasjonalpark kan du sjekke ut tilbudene til The Latvian Element, som arrangerer dette og mange andre natur- og kulturopplevelser i regionen.

Les også: Tradisjonsrik saunaspa i Latvia

Overnatting i praktisk hytte på Ligatnes Zemturi

Heldigvis bodde vi i en liten campinghytte på Ligatnes Zemturi Campingplass like ved saunahuset, og kunne dermed slappe av og nyte tilstanden i timene etterpå uten å rushe av gårde til et nytt stoppested. Campingplassen hadde flere hytter som passet veldig godt for familier på tur, og hadde tilgang til store plener, flott natur å vandre i samt et lite fiskevann hvor man kunne prøve fiskelykken. I tillegg tilbød de altså også det tradisjonelle Latviske saunaritualet i badehuset på campingplassen.

I ett med naturen i Vidrisi

Et møte med tradisjonsrikt Latvisk ild rituale

Ritualer rundt ild har foregått i Latvia siden lenge før kristendommen ble innført. Ildritualene ble utført for å uttrykke takknemlighet og med et håp om gode utsikter for fremtiden. Ritualene, den gang som nå, symboliserer også en måte å knytte sammen den fysiske verden med den spirituelle verden. Gjennom ildritualene oppnådde man også en form for renselse hvor man kunne legge fortiden bak seg, og legge nytt håp for fremtiden. Noen av disse ritualene ble derfor ofte utført ved store endringer i livet, som fødsel, død, ekteskapsinngåelse eller andre merkedager i livet.

Tradisjonelt var der 8 faste ildritualer gjennom året, og de fulgte naturens ulike stadier og årstidene. Ildritualene gjennomført i forbindelse med sommersolhverv var en av de mest betydningsfulle, og er i dag den mest kjente og største i Latvia. I tillegg kommer de mer personlige ildritualene ved overganger i livet, som nevnt tidligere.

Jeg deltok på, eller rettere sagt var tilstede som deltakende observatør, til et slikt mer personlig ildrituale i Vidrisi. I landlige omgivelser ble vi møtt av en liten gruppe mennesker som også skulle delta under ritualet. De hadde sammen med to sjamaner, som skulle lede oss gjennom prosessen, allerede startet forberedelsene. Det er viktig å påpeke at dette ikke er ikke sjamanisme i «mørk» forstand, men mer en hyllest til naturen og det den har å by på. Sjamanene lever i pakt med naturen og holder ved like en sterk Latvisk tradisjon.

Forberedelsene til ildritualet er viktig

Forberedelsene til ildritualet foregikk ute på engene og i den omkringliggende skogen. Deltakerne hadde plukket blomster og planter som skulle inngå som en del av prosessen. Tradisjonelt skal hver av de kvinnelige deltakerne plukke 27 ulike blomster og bringe disse til ildstedet. Mennene har ansvar for å bringe veden som skal benyttes. Ved ankomst ble vi derfor bedt om å plukke et lite knippe blomster for å bidra til forberedelsene.

I tillegg hadde sjamanene med seg ulike ting som skulle «ofres» på bålet underveis. Hvert element hadde sin spesielle betydning og symbolverdi. Der var også mange ulike instrumenter og trommer tilstede som skulle benyttes under seremonien, i tillegg til latvisk sang, dans og symbolske bevegelser.

Ildstedet var formet som en sirkel av runde steiner på bakken. Alle deltakerne ble bedt om å stille seg i en ring rundt ildstedet for å starte forberedelsene til selve bålet. Blomstene ble plassert langs innersiden av steinene i en ring rundt bålstedet. Bregner ble lagt som et underlag for bålet i midten. Deretter ble tynne, lange trebiter lagt i et rutemønster oppå bregnene slik at det ble dannet 9 kammer. Alle ble deretter invitert til å legge nøtter og frø i de ulike kamrene mens man tenkte gode tanker og la inn håp og drømmer for fremtiden. Etter dette ble det stablet ved på toppen av rutemønsteret og bålet ble tent.

Flammene binder sammen den fysiske verden og den åndelige verden

Mens flammene sakte, men sikkert begynte å etablere seg var det tid for både sang og dans rundt bålet. Hovedhensikten med dette var å få flammene til å binde sammen den fysiske verden med den åndelige verden. Etter hvert som flammene tok mer og mer overhånd ble det også gjennomført flere «ofringer» og ulike ritualer, hver med sin egen symbolverdi og mening. Avslutningsvis ble det lagt bregner på bålet for å produsere mye røyk og symbolisere avslutningen på ritualene.

Som deltagende observatør var det en spennende opplevelse å komme så tett et kulturelt rituale som er svært ulik min egen kultur. Jeg kunne se at de andre deltakerne klarte å «være i» opplevelsen på et annet nivå enn jeg klarte, men kanskje det kreves litt trening å hengi seg til opplevelsen. Hadde jeg forstått alle ordene i sangene og versene som ble fremført hadde kanskje opplevelsen også vært litt mer ektefølt og naturlig. Det var uansett en minnerik opplevelse som frister til å lære mer om betydningen av disse ildritualene fra et historisk perspektiv, og også se nærmere på hvilken plass de har i det Latviske samfunnet i dag.

Grand Oaks Trail – en spirituell vandring mellom gamle eiketrær

Vandring og turgåing i seg selv får meg ofte lettere til sinns, jeg får sortert tanker og koblet ut stress og jag fra hverdagen. Det å gå ruten som kalles Grand Oak Trails i Vidrisi kan få deg i en annen kontakt med naturen, og fungere som en virkelig avkobling.

Eiketrærne som finnes i dette området er opptil 500 år gammel, og står som historiske symboler både på markene og i skogene like ved. Området pleide å være fylt med disse trærene, men utvikling av jordbruk og nedhugging for bruk av tømmeret har ført til at kun en håndfull av disse majestetiske trærne fremdeles finnes her. Tradisjonelt har eiketrær også stor symbolverdi i Latvisk kultur, noe som også viste seg som ett av motivene på de tidligere sedlene i Latvia.

Følg den merkede vandrestien mellom trærne

Vandrestien som går mellom trærne er merket og krysser noen steder rett over dyrket mark. Grunneier er en av forkjemperne for å beholde trærne og støtter oppunder prosjektet ved å tillate vandring over markene, men vandrer du her alene, husk å følge stien i en rett linje slik at ikke for mye av kornet blir ødelagt.

Mye av Grand Oak Trails konsentreres rundt å bli kjent med planter og dyreliv i området, samt å bli kjent med lokale myter og historier. Man oppfordres også til å klemme eller ha fysisk kontakt med trærne for å komme i nærmere kontakt naturen og kjenne energien fra disse massive kjempene. Bare tenk deg hvilke historier disse trærne kunne fortalt etter å ha stått på markene i nesten 500 år!?

Delta på et tradisjonelt ildrituale i kombinasjon med Grand Oak Trail

Både Grand Oak Trails vandringen og det tradisjonsrike ildritualet var organisert for oss av The Latvian Elements. Finn mer opplysninger og book din opplevelse her.

Natursti, historie og lokale produkter i Ergli

Ved en nedlagt togstasjon i Ergli traff vi på Māris Olte, en kjent TV-personlighet og historieforteller fra Latvia. Han flyttet med familien fra storbyen for noen år siden, tok over den forlatte stasjonen og innredet den som en kafe og møteplass hvor folk kunne kjøpe og selge lokale produkter og varer. Station, som kafeen heter, har blitt svært populær og den har også fungert som en katalysator for små, lokale bedrifter som ønsker å jobbe sammen.

Selvfisket lunsj med nyplukkede bær og lokalbakt kake på Station

Māris høster av naturen, og til lunsj bød han på selvfisket abbor fra innsjøene like ved, selvplukkede bær fra skogene og nykjøpte kaker fra en lokal produsent. Maten ble tilberedt og fortært utendørs og vi hadde lange samtaler om mat, natur og distriktsutvikling. En av Māris hjertesaker er å få flere til å tenke lokalt, både når det gjelder tjenester og produkter. Han høster derfor så mye som mulig av det naturen har å by på og trekker frem gamle historier for å knytte tidligere tiders lærdom om mat og natur til nåtiden. Han oppfordrer også lokalbefolkningen til å kjøpe eller bytte varer og tjenester lokalt fremfor å kjøpe dette utenfra lokalsamfunnet. På denne måten kan de sammen bygge et sterkt lokalsamfunn hvor alle er interessert i å hjelpe hverandre til et levebrød de trives med.

Les også: Urtete fra Latvia – en helsebringende smak av sommer

Guidet vandretur med kultur, natur og historie på planen

Māris er også svært så entusiastisk når det gjelder å kunne tilby gode naturopplevelse. Han tok oss derfor med på en guidet vandretur i området rundt stasjonen. Her lærte han oss om urter, bær og planter vi passerte, han plukket nøtter som vi fikk smake (som han knekte åpen med tennene), og han viste oss noe av dyrelivet. Vi hilste blant annet på små padder som hoppet i sumpene.

Māris har planer for området han har kjøpt, og holder på å fylle ut en stor åpen plass, som tidligere fungerte som lagringsplass for gods og containere,til å bli et rekreasjonsområde for barn og familier. Det passer også bra at en av de mest spennende sykkelstiene som blir promotert i regionen passerer forbi den nedlagte togstasjonen.

Det å vandre med en lokalkjent som også kan fortelle noe av historien til området, vise de beste utkikksplassene og dele noe av dagliglivet og hvordan det er å leve i området, tilfører mye mer substans til en slik vandretur som man ikke kan oppleve alene.

Kanotur i gjennomsiktig kano

Vår vandretur endte ved et lite vann hvor han hadde noen helt spesielle kanoer som vi fikk teste ut. Kanoene hadde han spesialbestilt, og de var laget av gjennomsiktig plast. På denne måten kunne vi også titte ned i vannet og oppdage hva som var under oss mens vi padlet mellom siv, strå og hundrevis av vannliljer. Absolutt en ny og veldig spennende opplevelse. Legg gjerne turen innom Station om du ønsker å støtte oppunder de lokale produsentene eller vil oppleve naturvandring med gjennomsiktig kanotur som bonus.

Herskapshus i regionen

Der finnes over 1000 herskapshus og palasser i Latvia, og under en roadtrip i denne delen av landet vil du garantert passere forbi mange av disse. Noen av herskapshusene står til forfalls, mens andre har blitt revitalisert og er innredet som hoteller, kontorbygg, behandlingssteder eller har andre funksjoner. Under Sovjettiden ble nemlig herskapshusene sett på som et symbol på kapitalismen, og de ble derfor forlatt og stående tomme. Herskapshusene står som historiske symboler på førsovjetisk Latvia, og det å overnatte i en eller flere av disse er en god måte å også bli kjent med denne siden av Latvisk kultur og historie.

Under vår reise hadde vi en overnatting på Igates Pils herskapshus, en av disse bygningene som har blitt pusset opp og innredet som hotell. Eiendommen rundt bestod av en grønn park med planter, trær og blomster, grusganger, benker, fontener og i tillegg en liten innsjø. Ren idyll med andre ord.

Planlegg din roadtrip i Gauja nasjonalpark i Latvia

Ble du fristet til å følge samme ruten som meg, eller utforske hvilke flere muligheter det finnes i Gauja nasjonalpark for en fantastisk roadtrip? Hos vår samarbeidspartner Latvia Travel finner du flere tips til områdene i og rundt nasjonalparken, samt flere gode tips til resten av Latvia. Også på Gauja Nasjonalpark sine hjemmesider finner du en reiseplanlegger med massevis av opplysninger og tips til en fantastisk ferie i Latvia.

Denne roadtripen i Latvia ble arrangert i samarbeid med Latvia Travel for å sette fokus på ulike muligheter for å oppleve Latvias varierte kultur, natur og historie. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne. 

This post is also available in: English

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)