Færøyene – perfekt for fotturer i fjellet

av | Adventure, Fottur

Færøyene – perfekt for fotturer i fjellet

Færøyene, beliggende i Nord-Atlanteren i havet vest for Bergen, er med sine 18 varierte øyer og treløse vegetasjon et perfekt sted for både lange og korte fotturer. Dramatisk og grove kystklipper kombineres med store grønne sletter, høye fjelltopper og et svært spennende dyreliv. På Visit Faroe Island sine hjemmesider finner du 23 flotte ruteforslag beskrevet. De fleste rutene har flotte utkikkspunkter som gjerne føles som en belønning for innsatsen i seg selv. Under mitt besøk på Færøyene i juni gikk jeg ruten fra Bøur til Gasadalur, en rute med en spennende historie og noen av Færøyenes mest spektakulære utkikkspunkt og fotomotiver.

Promosamarbeid

Fottur på Færøyene

En av Færøyenes mest spennende vandreruter

Gasadalur var lenge en av Færøyenes mest avsidesliggende og isolerte landsbyer og ruten mellom Bøur og Gasadalur var hovedforbinnelsen helt frem til 2004, da tunnelen til Gasadalur ble åpnet. Siden landsbyen også ligger på en klippe var det vanskelig tilgjengelig med båt og eneste forbindelsen utenom stien var helikoptertransport som startet i  1983. Det sies at postmannen benyttet ruten fast 3 ganger i uken helt frem til tunnelen stod ferdig.

Vandreruten starter ca. 3 km vest fra Bøur og tar deg først langs foten av fjellet mot sjøen. Derfra ser du enkelt stien sikk-sakke seg oppover den bratte, gresskledde fjellsiden. Underveis oppover treffer du gjerne på noen av de lokale på ruten. Sauene beiter i området og holder kulturlandskapet i hevd.

Trenger du flere reisetips? Her finner du vår komplette Reiseguide til Færøyene

Beitende sauer under fottur på Færøyene
Utsikt mot havet under fottur på Færøyene
Fottur på Færøyene

Gå forsiktig og nyt utsikten

Ruten er forholdsvis krevende og går i første etappe i bratt oppoverterreng. Den smale stien går i sikk-sakk oppover fjellsiden slik at du slipper å klatre direkte oppover. Deler av ruten og noen av de krappe svingene går også ganske nær de bratte klippene som leder direkte ned i sjøen, så det gjelder å være oppmerksom og gå forsiktig  i disse partiene.

Glem heller ikke å snu deg og ta inn synet av utsikten til øyene rundt deg! Du kan se blant annet Sørvágsfjørður, Tindhólmur, Gáshólmur og Mykines.

Nærkontakt med natur og dyreliv

Ruten går helt inntil klippene og gjør at du ikke bare får flott utsikt men også kan føle litt på både høyden og adrenalinet som gjerne kommer snikende jo nærmere kanten du kommer.

På bildet ser du et av de stedene hvor stien går nærmest klippekanten og om du er forsiktig kan du herfra titte over kanten og ned på de mange sjøfuglene som hekker i området og flyr frem og tilbake og sanker mat og materialer til reiret

Les også: Nærkontakt med Lundefugl på Mykines

Fottur på Færøyene

Historiske merkesteiner langs postruten

Langs ruten kan du finne flere merker som alle har en historie å fortelle. Det første merket du treffer på nesten ved toppen av stien er en stein med en plakett påskrevet Liksteinurin. Dette steinen var den eneste plassen hvor kistebærerne hadde lov til å hvile kisten på vei fra Gasadalur, som den gang ikke hadde gravplass eller kirke, til Bøur. Steinen er plassert omtrent halvveis mellom de to landsbyene og var nok et svært nødvendig hvilested med tanke på den krevende ruten bærerne hadde.

Utsikt mot havet under fottur på Færøyene

Det neste merket du kommer til er en liten vannkilde på fjellet som kalles Vigda. Denne kilden er knyttet til en historie om et sykt lite barn som ble fraktet fra Gasadalur og over fjellet for å få hjelp av lege i Bøur. Underveis på ruten ble tilstanden forverret og ettersom man den gang trodde at udøpte barn ikke kom til himmelen etter døden ble den lille vannkilden vigslet av presten som fulgte følget, og barnet ble døpt der oppe på fjellet. Hvordan det gikk med barnet sier historien ikke noe om, men vannkilden sies å ha positive egenskaper.

Fottur på Færøyene

Nedstigningen på Gasadalur-siden

Fra vannkilden kommer du til et flatere parti som tar deg over fjellplattået. På enden av platået starter du så nedstigningen mot Gasadalur og her er det også et nokså krevende parti på ruten. Fra å ha gått på faste stier oppover og over platået endrer terrenget seg og du vil gå på et mer steinete og ujevnt terreng. Vær forsiktig så ikke stein ruller nedover og skader andre turgåere og vær oppmerksom på at både store og små steiner kan være løse, så trå forsiktig.

Fra stien på vei nedover har du flott utsikt mot Gasadalur men det beste utkikkspunktet får du når du kommer helt ned til foten av fjellet og følger en sti utover mot fjellklippene. Herfra har du en fantastisk utsikt til landsbyen, de grønne gresslettene, en foss som leder direkte ned i sjøen og den skarpe og grove klippekysten. Det er bare vakkert og virkelig verdt turen over fjellet!

Oppdag Færøyene til fots

Postruten fra Bøur til Gasadalur tar ca. 2 til 2,5 timer. Legg gjerne inn noen pustepauser bare for å titte på den fantastiske utsikten og få igjen pusten, ihvertfall på vei oppover. Stopp gjerne i Gasadalu for et lite måltid eller noe å drikke før du fortsette din oppdagelsestur på Færøyene. Ønsker du en guidet tur over postruten eller andre utendørsaktiviteter på Færøyene? Reika Adventures tilbyr guidede fotturer, rappellering, camping m.m.

Utsikt mot Gasadalur på Færøyene

Reisen til Færøyene var en del av kampanjen #MyFaroeIslandsHome og er et samarbeid mellom det internasjonale influencer nettverket iAmbassador og Visit Faroe Islands. Kampanjen var ment å skulle fokusere på hvordan man som gjest oppfattet det Færøyske hverdagslivet, naturen, kulturen og ikke minst maten. Alle meninger og holdninger er som alltid helt og holdent mine egne.

This post is also available in: English

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)