Ekspedisjonscruise med VIVA Cruises på MS Seaventure

av | Adventure

Ekspedisjonscruise med VIVA Cruises på MS Seaventure

Har du tenkt at å reise på cruise sammen med tusenvis av andre mennesker ikke er noe for deg? Da bør du ta en titt på de mange spennende ekspedisjonscruisene VIVA Cruises tilbyr, i sitt nye, intime ekspedisjonsskip MS Seaventure.

PROMOSAMARBEID

På vei mot Island ombord på ekspedisjonsskipet MS Seaventure

Etter en lang periode med nedstenging og restriksjoner ble min første jobbreise til utlandet et innholdsrikt ekspedisjonscruise med MS Seaventure fra Bremerhaven til Island. Sammen med et lite knippe norske og svenske journalister og bloggere ble jeg invitert av VIVA Cruises til å bli med på jomfruturen for det nylig renoverte skipet, og for en opplevelsesreise det ble!

I tillegg til å bli innkvartert som gjest på en det moderne, nyoppussede og praktiske skipet, fikk vi være med på alle planlagte utflukter, og vi ble også tatt meget godt vare på av et utrolig serviceinnstilt og hyggelig personale om bord på båten.

Om skipet MS Seaventure

MS Seaventure ble totalrenovert og fikk nytt navn i 2019. På grunn av situasjonen i verden lot det dessverre vente på seg med å få skipet i rute, men i august 2021 var det endelig klart for skipet og VIVA Cruises å legge ut på sin første reise med passasjerer.

Kun 82 lugarer og maks 164 passasjerer

Som andre ekspedisjonsskip er MS Seaventure et forholdsvis lite og intimt skip. Der er kun 82 lugarer og plass til maksimalt 164 passasjerer, noe som gir deg en helt annerledes og nærere opplevelse enn på store cruiseskip med plass til tusenvis av passasjerer. På jomfruturen var det imidlertid redusert antall passasjerer for å kunne overholde gjeldende smittevernregler om bord.

Bare utvendige lugarer

Alle lugarene om bord på skipet ligger utvendig, det vil si med vindu eller balkong mot sjøen. Der er flere ulike lugarkategorier fordelt over 5 plan, men bortsett fra suitene i 7. etasje som er ekstra store og har privat balkong, er lugarene forholdsvis like både i størrelse og innredning.

Tett på natur og dyreliv i et lite skip

En fordel med å være om bord på et lite skip på slike ekspedisjonscruise er at de kan gå inn i fjorder og områder hvor ikke de store skipene kan komme til, og du har dermed tilgang på flere av de små og sjarmerende havnene langs ruten. Man får også en nærere opplevelse av naturen og kan komme tettere på både dyreliv og menneskelig aktivitet langs kysten.

Om bord på MS Seaventure var der også tilgjengelig flere Zodiac-fartøy, det vil si små gummibåter som man kan reise ut på mindre utflukter med. Vi benyttet ikke disse på denne reisen. men på andre ruter benytter man gjerne disse farkostene for å komme i land på litt mer utilgjengelige steder.

Les også om de spennende elvecruisene Viva Cruises tilbyr her

Opplev lokal kultur, natur, historie og tradisjoner

Iløpet av min reise på Island hadde vi en god blanding av ulike utflukter som fokuserte på å oppleve lokal natur, kultur, historie og tradisjoner. Vi besøkte spektakulære fossefall, kjørte gjennom utenomjordisk lavalandskap, besøkte kulturminner og gamle bosetninger og var på en kjempespennende hvalsafari med en lokal fiskebåt. Vi var også på museer, så på naturfenomener på Island og var en tur innom lokalene hvor de produserer den berømte islandske delikatessen fermentert haispekk. Siste stopp på turen var Reykjavik, så litt storbyopplevelser var også inkludert i miksen.

Mer om landekspedisjonene kommer senere på bloggen, så det er bare å følge med fremover. 

Lugaren på VIVA Cruises sitt ekspedisjonsskip MS Seaventure
Kvalitetsprodukter på badet i lugaren på VIVA Cruises sitt ekspedisjonsskip MS Seaventure
Soldekket på ekspedisjonsskipet MS Seaventure

Om å reise på ekspedisjonscruise midt i en pandemi

Før reisen kunne starte var der endel ting som måtte være på plass. Alle ombord måtte være fullvaksinert og i tillegg fremvise negativ test på Covid før ombordstigning. Munnbind måtte bæres i alle fellesarealer innendørs, unntatt når man satt ned i baren eller inntok mat i spisesalen. Om man benyttet biblioteket eller andre avslappingsområder kunne man også ta av munbindet så lenge man satt i ro, og utendørs på skipet kunne man selvsagt gå uten.

Høy standard og upåklagelig servicenivå ombord.

Turen min startet fra Bremerhaven, en forholdsvis liten cruisehavn ca. 1 times kjøring fra Bremen. Etter oppmøtet i havnen leverte vi inn bagasjen, merket med romnummer og navn, og kunne deretter fortsette mot innsjekkingen. Etter at alle papirer og den negative covidtesten var kontrollert slapp vi om bord i skipet, hvor vi ble tatt imot av en smilende og svært så serviceinnstilt stab. Romnøkkelen ble utlevert og vi ble fulgt til lugaren en og en. Bagasjen ble deretter sendt opp til lugaren med eget personale.

Kabinen min var veldig koselig og forholdsvis romslig. En stor dobbeltseng preget oppholdsrommet, men der var også et lite skrivebord og en sittegruppe like ved vinduet med utsikt ut mot havet. Badet hadde et herlig utvalg av ulike produkter fra Rituals, og tykke morgenkåper og slipperser hang klar i skapet. Lugaren hadde også en egen liten minibar, som ble fylt på med både brus, vann og øl hver dag. Der var også lagt klar munnbind slik at alle hadde til å skifte underveis på turen.

Ombord på MS Seaventure var der kabinservice to ganger om dagen. Om morgenen, som regel under eller like etter frokost, ble hovedrengjøringen av rommet foretatt, og på kvelden foretas en såkalt turn-down service hvor det ryddes lett og sengen gjøres klar for natten. Der ble også alltid lagt to små sjokolader på puten som en liten snacks om kvelden.

All inclusive opplevelsen på MS Seaventure

Et ekspedisjonscruise med Viva cruises er en såkalt all inclusive reise. Alle måltider, 4 om dagen, samt drikkevarer både med og uten alkohol er inkludert i prisen.

Måltidene hadde alltid et utvalg retter som bestod av både vegetar, fisk og kjøttretter, og i klassisk tysk stil bestod både lunsj og middagsmenyen alltid av ulike valg av både forretter, suppe, hovedretter og ulike desserter. Hver dag ble vi også tilbudt viner som passet til de ulike rettene, så her er all-inclusive ikke basert på «kjipe» kartongviner eller billigste alternativ. Også drikkevarer man ønsket å innta i baren mellom måltider var dekket inn av all-inclusive pakken. Det rikholdige barkartet bestod av et utvalg kaffe, te, brus, juice, drinker og viner som var inkludert i prisen, og hver dag ble en ny cocktail fremhevet som dagen anbefaling.

Om man ønsket helt spesielle eller kostbare drikkevarer var det også en mulighet til å kjøpe dette ekstra. 

Aktiviteter og ting å gjøre ombord på skipet

Overfarten fra Bremerhaven til Island tok litt over 3 dager, og jeg brukte tiden til å slappe av og nyte fasilitetene ombord. I tillegg til det nevnte biblioteket var der også svømmebasseng fylt med saltvann på soldekket, sauna og trimrom til disposisjon. Der var også daglige foredrag omkring spennende temaer knyttet til destinasjonene vi besøkte. Å starte cruiset på en såpass rolig og avslappende måte syns jeg personlig var helt topp, for da fikk jeg bli kjent med både skipet og kom tettere på personalet på båten.

Restauranten på ekspedisjonsskipet MS Seaventure
Lekre middagsretter på ekspedisjonsskipet MS Seaventure
Lekre desserter på ekspedisjonsskipet MS Seaventure
Soldekket på ekspedisjonsskipet MS Seaventure
Baren på ekspedisjonsskipet MS Seaventure
Ettermiddagskake på ekspedisjonsskipet MS Seaventure

Med fokus på bærekraft og ansvarlig cruiseturisme

Der er strenge miljøkrav for ekspedisjonscruise, spesielt i sårbare områder, og derfor jobber Viva Cruises konstant med bærekraftig og ansvarlig cruiseturisme. Hver ekspedisjon planlegges nøye, og både rute og program sendes til Federal Environment Agency for godkjenning.

Ferskvannsproduksjon og biologisk renseanlegg

Om bord på MS Seaventure er det også innført en rekke ulike systemer, prosedyrer og standarder for å sikre at de gjennom sin virksomhet har minst mulig innvirkning på miljøet og naturen de beveger seg i. På skipet produseres for eksempel rent vann ved hjelp av et avsaltingsanlegg for sjøvann, og avløpsvannet resirkuleres i biologiske renseanlegg. I tillegg har de gode systemer rundt håndtering av ballastvann, som hindrer at flora og fauna, som kan finnes i ballastvannet, skal nå andre regioner.

Ansvarlig avfallshåndtering

Alt avfall om bord separeres og resirkuleres eller destrueres i henhold til internasjonale forskrifter og i tråd med regler for det respektive landet skipet befinner seg i.

Tiltak mot matsvinn

For å hindre matsvinn er der bordservering, og rettene serveres i moderate, og delikate, porsjoner. Er man ekstra sulten kan man selvsagt bestille en rett til, men etter en liten forrett, litt suppe, en passe stor hovedrett og dessert var de aller fleste mer enn fornøyd etter måltidet. Det var også godt å se at om man var litt småspist var det ingen problem for dem å lage halve porsjoner av rettene.

Ikke bruk av unødvendig plast

Plast er et stort problem for livet i havet, og derfor unngår man selvsagt unødvendig bruk av plast om bord, og det benyttes for eksempel ikke plastposer, plastsugerør og cocktailpinner.

Tiltak for å redusere drivstofforbruk og utslipp

Ombord på MS Seaventure er der installert energibesparende lamper og LED-lys for å optimalisere drivstofforbruket.

Ombord på skipet har det også blitt innført en rekke andre tiltak for å redusere drivstofforbruk og utslipp. God planlegging av rutene er ett av tiltakene, men også å redusere motoreffekten og bruke lavsvovel gassolje i sensitive økosystemer er et viktig miljøtiltak. Skipet blir også regelmessig vedlikeholdt og overhalt, og modernisering av utstyret foregår på en miljøvennlig måte.

Støtte lokale drivere

For å forkorte transportavstander og støtte den lokale økonomien i de ulike områder og havner skipet besøker, kjøper selskapet mat og drikke lokalt der det er mulig. Alle utfluktene organiseres også av lokale selskaper, og å tilby disse skaper også gode vilkår for lokal økonomisk vekst. 

Opplysning og oppfordring til gjester

Gjestene oppfordres selvsagt også til å ta miljøhensyn når de er om bord gjennom nyttig informasjon og faktaopplysninger, og det informeres om lokale regler og forskrifter for å bevare den lokale flora og fauna, og å forstyrre økosystemet minst mulig ved landbesøk.

Muligheter for å benytte landstrøm utredes

Pr i dag har ikke MS Seaventure tilrettelegging for å benytte landstrøm når de ligger til kai, men dette er en av oppgraderingene det jobbes med å få en løsning på i fremtiden.

Spektakulære fossefall og naturopplevelser på Island. Her Kirkjufell og Kirkjufellsfoss

Rutetilbudet for 2022 med MS Seaventure

Et ekspedisjonsskip som MS Seaventure går ikke en spesiell rute frem og tilbake. Rutetilbudet varierer etter sesong og årstid, og noen ganger er start og slutthavn ulike. På denne måten kan du finne det cruiset og de opplevelsene som passer perfekt med dine ønsker.

For sesongen 2022 har MS Seaventure blant annet disse destinasjonene på planen:

VIVA Cruises sitt ekspedisjonsskip MS Seaventure i havn på Island

Denne reisen ble foretatt som en pressereise på invitasjon fra VIVA Cruises på deres jomfrutur med ekspedisjonsskipet MS Seaventure fra Bremerhaven til Island. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne. 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)