Drømmen om en vingård

av | Matopplevelser, Vin

Drømmen om en vingård

Hvem har vel ikke drømt om a ha en egen liten vingård et sted på landsbygden, hvor livet går litt saktere og man lever tettere på naturen? For mange er og forblir det kun en drøm, men for Paul Ghalioungui ble det en realitet for kun få år siden. Da han pensjonerte seg fant han ut at han ville produsere egen vin, og istedenfor å kjøpe en allerede etablert vingård, startet han helt fra scratch.

Småskalaprodusent av økologisk vin

På sin eiendom på Antiparos i Kykladene begynte han å planlegge sin egen vinproduksjon og for rundt 5 år siden plantet han sine første vinranker. Nå, kun kort tid etter, produserer han rundt 2500 flasker økologisk vin årlig. «Det er noe helt spesielt med å produsere egen vin», sier Paul og forklarer at selv om der finnes masse god vin på markedet foretrekker han sin egen. Han opplever også at besøkende på gården foretrekker å nyte den egenproduserte vinen selv om der er flere valg på bordet. Paul tror det har sammenheng med det faktum at man har laget noe helt fra bunnen av, fulgt hele prosessen fra planting til ferdig produkt og at man nyter den med utsikt mot vinrankene, i tillegg til at den også smaker veldig godt da!

Les også: Antiparos – Min greske drømmeøy

Paul planla å starte med vinproduksjon og plantet vinrankene for rundt 5 år siden

Vinrankene er fulle av druer som straks er klar for innhøsting

Innføring av en ny, men gammel tradisjon på øyen

Der finnes noen bønder som dyrker vindruer på Antiparos, men ikke på oppbundete vinranker slik som Paul gjør. De produserer heller ikke vin slik vi kjenner den og de fleste leverer mesteparten av druene til en større vinprodusent på naboøyen Paros. Det var derfor lite erfaring å finne om «profesjonell» dyrking av vindruer, hvilke druer som fungerte i forhold til jordsmonnet og når den beste tiden for innhøsting var. Han hyret derfor inn en hjelper med lang erfaring fra vindyrking for å ta vare på og ha ansvaret for vinrankene og ikke minst hjelpe til med selve prosessen med å lage vin.

To årganger rødvin og fjorårets hvitvin ble smakstestet

Vindruer er også gode å spise rett fra rankene. Her er de tre ulike sortene Paul lager vin av.

Arbeidet på vingården er en sosial aktivitet

Alt arbeidet med vinproduksjonen er basert på manuelt arbeid. Alt fra planting, luking, innhøsting til knusing av druene foregår for hånd og da hjelper gjerne også hele familien til. Det blir en sosial greie når alle er med på arbeidet og det ligger mye kjærlighet og omtanke i hver enkel flaske med vin som blir laget.

Les også: Øyhopping i Hellas i sommer? 

Saftige og friske drueklaser

Vinrankene blir passet på og kontrollert daglig

Det er lov å prøvesmake litt også.

Lagringen bringer frem smakene

«Rødvinene blir bare bedre og bedre med årene», sier Paul og syns det er veldig artig å oppleve stadig nye smaker og inntrykk etter hvert som vinene får lengre lagringstid. Selv om den første produksjonen kun er noen år gammel han håper å kunne sette til side noen flasker av hver årgang fremover for langtidslagring for å se hvordan de utvikler seg over lengre tid. Hvitvinene har kortere holdbarhet og må konsumeres innen 12-18 måneder etter at de er produsert.

Les også: En guide til gresk mat og matkultur

Man besøker vel ikke en vinprodusent uten å få smake? Rødvinen fra 2014 blir testet

Paul produserer klassiske terrasseviner

Pauls viner er hva jeg vil klassifisere som terrasseviner, du vet slike viner som godt kan nytes sammen med lett mat eller bare som et glass på terrassen en sen ettermiddag. Både rødvinen og hvitvinen serveres avkjølt. Det smaker best i det varme middelhavsklimaet og står godt sammen med maten i området.

Les også: Paros – et godt utgangspunkt for øyhopping i Hellas

…og hvitvinen fra 2016 

Paul kontrollerer vindruene for å sjekke at alt står bra til og for å avgjøre når de er klar for innhøsting

Vingården er et vakkert syn. Her fra ett av husene han har på eiendommen.

Her produseres også Tsipouro, klassisk gresk brennevin

Paul har et eget avkjølt rom som han oppbevarer vinen i. Her produserer han også rødvinen samt tsipouro, lokalt fremstilt brennevin basert på restene etter vinproduksjonen.

Foreløpig har Paul kun produsert viner for eget bruk men har planer om å få lisens til å produsere også for kommersielt salg. Noen stor produksjon blir det uansett ikke snakk om. Han vil fremdeles ha nærheten til sitt eget produkt og at det skal merkes at det ligger mye omtanke i hver enkelt flaske. Nye etiketter kommer til årets produksjon og med tid og stunder kan du kanskje finne Pauls vin i butikkhyllene eller på vinkartet på noen av de lokale restaurantene på Antiparos.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)