Dagligliv, matkultur og gatekunst i Palafrugell

av | Kulturopplevelser

Dagligliv, matkultur og gatekunst i Palafrugell

Når vi besøker en ny destinasjon ønsker vi ofte å oppleve dagliglivet, det autentiske og ekte ved stedet. Men, ofte ender vi opp med å tråkke i de samme stiene som alle andre og gå i den ene turistfellen etter den andre. For å være sikker på å få unike opplevelser forsøker jeg derfor å oppsøke også de mindre «opplagte» stedene når jeg reiser, noe jeg varmt anbefaler andre også å gjøre.

Costa Brava har en lang og fantastisk kystlinje som tiltrekker seg masse besøkende. Selv om mange helst tiltrekkes av sol, varme og strandliv er landsbyene som ligger litt lenger inn i landet er også vel verdt et besøk. Jeg tok turen til Palafrugell, og her gikk dagliglivet sin vandte gang. De lokale møttes på markedet for å gjøre dagens innkjøp, noen luftet hunden og både barn og voksne koste seg på kafeer denne lørdags formiddagen. Jeg gikk på oppdagelsestur i trange gater mellom hus i varme farger, tok en tur på markedet og inntok en herlig lunsj på en lokal familierestaurant. En perfekt formiddag i Palafrugell, med andre ord.

Promosamarbeid

Palafrugell – både et tettsted og en kommune i Costa Brava

Palafrugell er både et tettsted og en kommune i Costa Brava. Kommunen har drøye 22.000 innbyggere og i det største tettstedet Palafrugell holder kommunens administrasjon til. Det er endel turisme til Palafrugell området, men da i hovedsak til kystlandsbyene Llafranc, Calella de Palafrugell og Tamariu. Alle disse landsbyene fremstår med vakre strender, hvitkalkede hus og sjarmerende trange gater, og er en klar favoritt for dem som ønsker en rolig og avslappende solferie ved kysten. Alle disse kystlandsbyene er også forbundet med stier og veier i det nettverket som utgjør vandreruten Camino de Ronda. Vandreruten strekker seg langs størstedelen av Costa Brava kysten og tar hele 14 dager å vandre om du velger å gå hele. Heldigvis kan den deles opp og tilpasses hver enkelts behov og ønsker. Les mer om Camino de Ronda her

En middelalderby med trange gater

Denne formiddagen var viet tettstedet Palafrugell. Palafrugell er en middelalderby som tidligere var omkranset av bymurer. Disse eksisterer ikke idag, men gatestrukturen fra middelalderen er stort sett intakt. Fra hovedtorget Plaça Nova går det smale gater utover i byen som svinger seg på kryss og tvers mellom murhus i varme toner, historiske bygninger og moderne forretninger.

Plaça Nova er hjertet av Palafrugell, og det er i dette området du finner de fleste kafeer, restauranter og butikker. Om det er kulturarrangementer i byen er det også stort sett her de foregår. Selv om der også tilrettelegges for en viss turisme i Palafrugell, så er det ikke det som fremstår som hovedtema. Butikkene og restaurantene fremstår som mer tilrettelagt for de lokale innbyggerne, og der er ikke glorete souvenirbutikker, innkastere på restaurantene eller pågående gateselgere å spore.

Gatene som slynger seg rundt i byen fremstår som varme og innbydende. Rosa, oransje, gul og rød er gjennomgangsfarger på byens bygninger, og vakre små balkonger klamrer seg fast til fasadene. Absolutt et sted jeg kan se for meg som perfekt for å nyte en forfriskning i den svalende skyggen om ettermiddagen.

Gatekunst fra Flors i Violes festivalen

Hvert år i mai avholdes en festival i Palafrugell som kalles Flors i Violes. Festivalen fremhever mange ulike kunstuttrykk, og det avholdes over 150 arrangementer, konserter og events iløpet av en 3 dagers periode på 50 ulike lokasjoner i kommunen. Som en del av festivalen er det også et gatekunstprosjekt hvor profesjonelle artister inviteres til å sette sitt preg på gatebildet i Palafrugell. På denne måten er festivalen en del av bybildet hele året.

Om du går på oppdagelsestur i gatene i Palafrugell vil du garantert komme over veggmaleriene fra festivalen. Jeg fikk fotografert de fleste som eksisterte da jeg besøkte byen, men jeg vet der er kommet flere til etterpå. Det jeg likte spesielt godt med gatekunsten jeg så var de varme tonene som også gjenspeilet byen forøvrig. Stilen på kunsten var også annerledes enn det jeg har sett andre steder, og veldig godt integrert med elementer som allerede fantes på overflatene som ble dekorert. Kunstnerne har tatt i bruk og integrert både vinduer, sprinkler, ledninger og andre elementer i kunsten og skapt en helhet mellom de fysiske omgivelsene og det kunsteriske uttrykket. Lekkert!

Les også: Gatekunst i Bodø

De daglige innkjøpene gjøres på det lokale markedet i Palafrugell

Etter en inspirerende tur mellom gatekust satte vi kursen mot markedet i byen. I Palafrugell er det tre ulike markeder hvor lokalbefolkningen gjør sine daglige matinnkjøp.

Frukt- og grønnsaksmarkedet i Palafrugell

I en sidegate fra Plaça Nova ligger det tett i tett med salgsboder som bugner av frukt, grønnsaker og blomster. Lokale tilbydere og produsenter stiller med ferske økologisk dyrkede varer, og i helgene kommer det også noen boder med klær og annet utstyr i området.

Når jeg besøker bugnende lokale markeder i utlandet undres jeg ofte over hvor og når tradisjonen med å kjøpe varene direkte fra produsent på markeder forsvant her hjemme. Stort sett alt salg av frukt og grønt er kanalisert inn i store supermarkeder, og selv om vi noen ganger finner bondens marked, sesongåpne torg eller oppsøker produsenten direkte for å kjøpe varer, så er det dessverre ikke denne formen for kjøp som er vanligst. Kanskje det er derfor disse matmarkedene fremstår så eksotisk og innbydende for meg? Eller kanskje det er gode barndomsminner som kommer frem fra turer til fisketorget i Bergen med mine foreldre når jeg var liten. Uansett er det noe helt eget å handle kvalitetsvarer direkte fra dem som produserer dem!

Les også: Velvære i Costa Brava – mer enn bare en tur på spa

Kjøttmarkedet i Palafrugell

Frukt og grønnsaksmarkedet ligger utendørs i gaten, mens de to andre markedene ligger i to separate haller i enden av markedsgaten. Den ene hallen inneholder boder som selger pølser og kjøttvarer i alle mulige varianter.

Fiskemarkedet i Palafrugell

Fersk fisk og sjømat finnes i den borterste markedshallen, og her bugner det av dagens fangst av fisk og blekksprut, skjell i utallige former og annen fersk sjømat. Absolutt verdt et besøk om du setter pris på fersk sjømat!

Alle de tre matmarkedene er åpen daglig fra 08.30 til 13.00, med unntak av mandag.
Les mer om markedene her

Les også: Vandreferie med spaopplevelse, deilig mat og flott hotell i Costa Brava

Mat og mattradisjon som kulturformidling på restaurant L’Arc

Mange av restaurantene i Palafrugell er familidrevet og besøkes hyppig av lokalbefolkningen. Menyene er stort sett på spansk og/eller katalansk, og de som sitter på nabobordet er nesten garantert lokale stamgjester fra området. Lokale matretter, smaker og kultur vedlikeholdes og videreformidles gjennom disse familiedrevne restaurantene, og det er her du finner de autentiske smakene av Costa Brava. Jeg besøkte restauranten L’Arc som lå i en av de smale sidegate i sentrum, like ved området vi fant gatehunsten i.

Restauranten tilbyr et variert utvalg av tradisjonsrike retter basert på sesong og lokale råvarer. Både til lunsj og middag kan du velge fra både ala carte og dagens satte meny, som serveres med lokal vin inkludert i prisen. Mye på menyen hos L’Arc var fisk og sjømat grunnet sin nærheten til sjøen, men også tradisjonsrike retter av kjøtt og fugl er tilstede. Dagens meny anbefales og gir mye mat og drikke for pengene.

Gå ikke glipp av Pan Con Tomate i Costa Brava

Et tips til måltider i Costa Brava er å forsøke den lokale måten å spise brød og tomat på. Måltidene startes som oftest med det som kalles Pan Con Tomate, som rett og slett betyr tomat på brød. Når du får servert brødet får du også ofte en skål med godt modne tomater. Tomatene skjæres i to og strykes/trykkes på brødet for å få all den gode tomatsmaken inn i brødet. Topp med olivenolje og litt salt og pepper og nyt smaken av solmodne, saftige tomater kombinert med ferskt brød! Bør absolutt prøves uansett hvor og du inntar maten din i Costa Brava.

Reisen til Costa Brava var gjort i samarbeid med NordicTB og Costa Brava Pirineu de Girona for kampanjen #NordicTBinCostaBrava. Vi har gjennom kampanjen opplevd og løfter frem ulike tilbud i regionen. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne.

 

This post is also available in: English

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011. Hun driver i dag boutique byrået Syde AS som leverer tjenester innen markedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon primært for reiseliv-, opplevelse- og handelsbedrifter. Gjennom destinasjonsmarkedsføringstjenesten Travel.Syde produseres og publiseres profesjonelt innhold for internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer, både journalistisk feature artikler, content marketing og programmatisk annonsering. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. I mange år drev hun det Nordiske influenserbyrået og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige. Disse tjenestene er nå en del av Syde. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)