Byvettregler for en trygg påske – og tips til innendørs aktiviteter
Denne påsken kommer til å bli veldig annerledes enn andre påsker. De aller fleste kommer til å tilbringe påsken i eget hjem, og det fryktes derfor at det blir et stort press enkelte steder, spesielt i byområdene hvor mange mennesker bor på et forholdsvis lite område.
For å avhjelpe og definere noen “spilleregler” har Oslo Kommune gått ut med et sett med byvettregler som tar utgangspunkt i de mer velkjente fjellvettreglene. Reglene er utviklet for de som tilbringer påsken i Oslo i år, men jeg syns budskapet i reglene er så viktig at de også bør adopteres til alle andre byer og tettsteder i Norge. Sammen kan vi bidra til å begrense koronaepedemien så mye som mulig.
Reglene er bygget rundt de nasjonale reglene som gjelder i den fasen av sosial distanse vi er inne i akkurat nå, det vil si påsken 2020. Reglene er ment som en veileder for innbyggerne for å vite hva man bør og kan gjøre, og hva man ikke bør og kan gjøre.
Her er de 10 byvettregler for en trygg bypåske:
- Vær mest mulig hjemme
- Vask hendene ofte
- Gå tur der du bor
- Legg turen til andre tider enn midt på dagen
- Unngå kollektivtransport hvis du kan
- Oppsøk nye steder og mindre brukte stier
- Hold minst en meters avstand til andre når du er ute, og to meter når du er inne
- Ikke vær flere enn fem mennesker sammen
- Ikke planlegg fester og vent med store middager til seinere
- Følg nasjonale regler for karantene og isolasjon
Tips til innendørs aktiviteter i påsken
Selv om vi denne påsken har svært begrenset bevegelsesfrihet, og mange for eksempel ikke kan reise på hytten eller reise hjem til familien, og vi må begrense sosial omgang utenom husstanden, er det mye vi kan gjøre hjemme for å skape god påskestemning.
Benytt anledningen til å friske opp konkurranseinstinktet med å spille brettspill, legge puslespill, spille kort eller sjakk for eksempel. Er du alene kan det å legge kabal være en koselige innendørsaktivitet.
Med den digitale kreativiteten som har vært vist over det ganske land i perioden med inngripende tiltak i Norge, mangler det heller ikke på digitale muligheter for å være sammen, men hver for seg. I påsken kan du ta gruppechattene med familie og venner ett skritt videre. Hvorfor ikke invitere famile og venner til en digital fellesmiddag? Bestem tidspunkt og del fellesmiddagen via for eksempel Zoom, FaceTime, Messenger eller Skype.
Du kan også lage en påskequiz med gjengen der du kombinerer gruppechat med for eksempel Kahoot. Da logger alle inn med sin mobil til din quiz og så benytter dere skjermdeling for å se spørsmålene og score i fellesskap.
God mat hører påsken til, men hvorfor ikke løfte opplevelsen litt med å lage en temamiddag? Lag en destinasjonsaften med mat, drikke, dekor og passende musikk fra det landet eller stedet du velger deg.
Lange dager i eget hjem kan også gi rom for å lære noe nytt. Har du lenge villet lære et nytt språk eller tenkt på å ta opp igjen gamle tegne eller malekunster? Årets påske kan være en ypperlig anledning til å ta opp igjen gamle kunster eller lære noe helt nytt.
Ha en god og trygg påske!