BUS:STOP Krumbach – funksjonalitet møter arkitektur og kreativitet
Hva tror du skjer når man inviterer 7 arkitektkontorer fra 7 ulike land til å designe noe så dagligdags som et busstopp? Resultatet i Krumback er et unikt og spennende prosjekt som bringer nysgjerrige tilreisende med sans for god design og funksjonalitet til området. Bli med og oppdag BUS:STOP Kromback, et unik internasjonalt prosjekt hvor funksjonalitet møter arkitektur og kreativitet i et lite Østerrisk lokalsamfunn.
Promosamarbeid
Prosjekt BUS:STOP Kromback
De 7 internasjonale arkitektkontorene skulle gjennom prosjektet samarbeide med lokale håndtverkere og benytte lokale materialer og byggeteknikker. Prosjektet fremstod derfor også som en brobygger mellom ulike kulturer og tenkemåter og tilførte nye ideer til både Kromback og de respektive arkitektkontorene.
Bortsett fra at det skulle være et samarbeid med fokus på lokal byggetradisjon og materialer var der også noen grunnfunksjoner busstoppene måtte ha. For det første måtte det være beskyttelse mot vær og vind for de reisende og de måtte være godt synlig for bussjåføren. Byggene kunne deretter gjerne ha flere enn en funksjon, noe jeg kunne oppdage i flere av busstoppene.
Busstopp med tennistribune
Dette busstoppet under er designet av det norskbaserte arkitektfirmaet Rintala Eggertson og er det eneste busstoppet jeg noensinne har sett med en egen tennistribune. I tillegg til et overbygget venterom med vindu på ene siden var det en trapp opp til en egen tribune med flott utsikt til tennisbanen bak busskuret. Ved tribunen var det også en liten hylle med bøker for de som ville slappe av og oppdatere seg mellom slagene. Utsiden er dekket av ubehandlet treshingel, noe som hyppig benyttes på hus og bygninger i denne delen av østerrike.
Busstopp formet som et gammeldags hullkamera
Dette busstoppet ble designet av Wang Shu og Lu Wenyu fra Amateur Architecture Studio i Japan og er en klassisk trekonstruksjon hvor man ser alle de bærende delene. Bjelkene på sidene gir godt innsyn. I sin designprosess har de hentet ispirasjon fra formen på et gammeldags hullkamera
Arkitektene invlolvert fikk ikke et vanlig honorar men ble invitert på en ukes ferie i området. Sånn sett fikk de også blitt kjent med området og kulturen byggverket deres skulle integreres.
Busstopp formet som en fuglekasse
Busstoppet under ser nesten ut som en fuglekasse og er designet av den Russiske arkitekten Alexander Brodsky. Det hadde en benk og et bord inni selve venteplassen og pleksiglass bak og på sidene. Loftet hadde fire små åpne luker som vinden kunne blåse fritt gjennom.
Busstopp inspirert av alpene
Dette busstoppet ble designet av det Belgiske arkitektkontoret Architecten de Vylder Vinck Taillieu og er sveiset sammen av metallplater. Formen er inspirert av de spisse alpene i området og en trekasse fungerer godt som sitteplass inni det teltlignende byggverket.
Busstopp inspirert av tømmerlagring
Antón García-Abril og Débora Mesa fra Spania og Ensamble Studio kreerte busstoppet over og dette er inspirert av tømmerfabrikkene i området. Når tømmeret skal tørkes stables de i store hauger lik den teknikken som er benyttet på busstoppet, noe som gir det hele en veldig lokal fremtoning. Både veggene og benker er smeltet sammen til en enhet.
Busstopp inspirert av en stue
Dette busstoppet ligner veldig på et klassisk busstopp i pleksiglass og er designet av den Chilenske arkitekten Smiljan Radic. Bygget er en glassboks som skal symbolisere en østerrisk stue og inne er det 3 trestoler som ventende kan benytte. På toppen av bygget er det festet en fuglekasse i tre.
Busstopp inspirert av skog
Dette busstoppet er det eneste som egentlig ikke oppfyller de to grunnkravene siden det gfaktisk ikke har et tak og dermed ikke beskytter de ventende mot vær og vind. Symbolikken i konstruksjonen skal være en form for skog laget av tynne metallstenger med en trapp som snor seg oppover mellom stengene. Et ypperlig sted for et familieportrett eller gruppefoto av venner på tur. Byggverket er tegnet av den Japanske arkitekten Sou Fujimoto og hensikten med det iøyefallende designet var å skape et landemerke og møtepunkt i Krombach, noe de virkelig har klart!
BUS:STOP prosjektet i Krumbach har blitt godt tatt imot av både lokalbefolkningen og tilreisende og har skapt spennende og historierike møteplasser og venteplasser. Vil du sjekke ut alle disse flotte og inspirerende små byggverkene, ta turen til Vorarlberg i Østerrike!
Min reise til Vorarlberg i Østerrike var et samarbeidsprosjekt mellom NordicTB.com og Vorarlberg Tourismus kalt #inVorarlberg for å sette fokus på regionen som en feriedestinasjon. Alle meninger og hodlninger er som alltid mine egne
This post is also available in: English