Like utenfor Ljubljana, ved landsbyen Kamnik, ligger Velika Planina, et fjellplatå med en unik og historisk gjeterbosetning. Den tradisjonsrike samlingen av gjeterhytter fremstår som et skikkelig eventyrlandskap. Det er nesten som tatt rett ut av et maleri. Grønne gresssletter, grå hytter, steinknauser, kyr, en liten kirke og selvsagt gjetere. Med himmelen som tak leves det enkle liv her oppe fra juni til september når gjeterene tar med seg buskapen og drar til fjells.
Utrolig vakkert landskap som tatt rett ut av et maleri på Velika Planina |
I sommemånedene er det drift i mange av hyttene, og bøndene bor permanent her oppe for å passe på kyrene sine på sommerbeite. Under enkle forhold melker de kyrene daglig og produserer surnet melk, cottage cheese, ost og andre melkebaserte produkter som de serverer til gjester eller selger fra hyttene sine.
Kyrene beiter mellom de tradisjonsrike hyttene i gjeterbosetningen |
Dette må det jo bare bli god melk og ost fra! |
Tid for lunsj i en av hyttene i Velika Planina |
Når jeg besøkte Velika Planina ble vi invitert på en ekte gjeterlunsj i en av hyttene. Vi fikk servert syrnet melk, dvs. upasteurisert melk som har blitt plassert i romtemperatur i 3 dager i en bolle og deretter satt kjølig. Konsistensen var litt youghurt aktig men med en litt syrligere smak. Toppet med sprøstekt fett fra gris og varm, kokt kornmos og akkompagnert av en egenprodusert likør, hjemmelaget brød og fersk ost, ble det et svært så tradisjonsrikt og velsmakende Slovensk måltid.
Trenger du flere reisetips? Sjekk ut den komplette Reiseguide til Slovenia her
Annerledes men veldig velsmakende måltid |
Nylaget, fersk ost fra årets første osteproduksjon |
En av ostene som produseres i området er Trnič hard ost som lages av cottage cheese blandet med fløte og salt. Alt blandes godt og massen rulles deretter som snøball store kuler og formes som pærer eller «kvinnebryst» før de dekoreres ved hjelp av utskårne ornamenter i tre. Mønsteret trykkes inn på fire av sidene og osten modnes deretter på et varmt, tørt og luftig sted i ca. 3 uker. Tidligere ble osten også røkt over åpent bål. Osten benyttes som tilsetninger i mat og har en parmesan-aktig smak.
Trnič hard ost under produksjon med Kamnik dalen i bakgrunnen |
Til og med bloggere kan prøve seg som osteprodusent på toppen av Velika Planina |
Nå trengs bare tre ukers tørking så er osten klar for konsum |
For å komme opp til Velika Planina kan du enten gå opp, det er bratt og høyt og vil nok ta noen timer med gåing i bratt terreng, eller ta taubane og skiheis helt til toppen. Husk å kle deg godt om det er litt kjølig i Ljubljana og Kamnikområdet, for det er friskt på høyfjellet.
Grusveier og stier gjør det enkelt å utforske området |
Vakkert! |
I sommersesongen kan du, i tillegg til å besøke bosetningen, også treffe på gjetere kledd i tradisjonsrike drakter, besøke det lille museet og nyte naturen gjennom flotte turstier. Om vinteren er alt tilrettelagt for artige aktiviteter på snø. Det er også mulig å leie hytte i en egen hyttegrend på Velika Planina. Kjekt om du har tenkt å tilbringe noen dager for å utforske dette spennende eventyrlandskapet i de Kamniske alpene.
Velkommen til fjells! |
Turen til Velika Planina var en del av kampanjen #GoSlovenia arrangert som et samarbeid mellom NordicTB og Slovenian Tourist Board for å fremme Slovenia som reisemål. Alle meninger og betrakninger er helt og holdent mine egne.