Budir Hotell – et magisk hotell i et magisk landskap
Etter en dag spekket med flotte naturopplevelser, spennende aktiviteter og mange mil i bil finnes det ikke noe deiligere enn å sjekke inn på et flott hotell, nyte god mat og lade alle batteriene for en ny dag på utforsking. På vår roadtrip til Snæfellsnes på Island var det ekstra deilig å vite at vi skulle bo på Budir Hotell den første natten. Reservasjonen på rom var klar, og selv om vi hadde lest om hotellet på nettet var vi veldig spente på hva som kom til å møte oss.
Budir Hotel lokalisert midt i vakker islands natur
Vi hadde tidligere på ettermiddagen passert hotellet på vei mot Hellnar. Da så vi det fra veien som en liten hvit bygning plassert helt for seg selv med sjøkanten på ene siden og sort lavalandskap på andre siden. I bakkant steg massive fjell opp i landskapet. Hotellet så egentlig veldig lite ut der det lyste opp med sin hvite farge som en prikk i det dramatiske landskapet. Etterhvert som vi nærmet oss bygningen fra den lille sideveien, fikk vi mer inntrykk av plassen, og så hvor koselig og innbydende det var.
Hotellet lå plassert i kanten av et lavafelt, nært sjøen, med flott utsikt direkte mot Snæfellsjökul. Bygningen var opprinnelig leiligheter, men siden 1947 har det vært hotelldrift her. Bygningen og dets havneområde var lenge en travel handelsplass, og tanken på å bygge hotell kom som følge av et ønske om å ha en rekreasjonsplass tilgjengelig om sommeren for både innbyggere og tilreisende.
Magiske og myteomspunne Snæfellsjökul
Noen plasser har bare en magisk stemning over seg, og Hotell Budir er ett av disse. Både plasseringen ute og atmosfæren inne oser av historie og gode vibber. Kan dette ha noe med plasseringen i terrenget å gjøre? Det sies at vulkanen Snøfellsjökul, som hotellet har direkte utsikt mot, er en av 7 energipunkt i verden, og at den tilfører en slags magi til stedet. Dette gir seg utslag i blant annet økt fruktbarhet og betjeningen på hotellet kunne bekrefte at ihvertfall myten levde i beste velgående. De hadde mange par som kom for å prøve lykken, for å si det på den måten.
Snæfellsjökul har også vært gjenstand for flere spesielle hendelser. En av dem hendte i november 1993 da det samlet seg flere hundre mennesker ved isbreen. Årsaken var at man trodde utenomjordiske ville ankomme jorden denne dagen, og isbreen var oppgitt som landingspunkt. Flere internasjonale TV stasjoner sendte direkte fra isbreen ved det tidspunktet de skulle ankomme, men dessverre (eller heldigvis) kom der ingen hverken vennligsinnede eller ondsinnede aliens i UFO til Snæfellsjökul denne kvelden.
Flott utsikt mot sjøen fra hotellbarens sofaområde
Hyggelig bar med koselig stemning og gode historier
Inngangspartiet har et hyggelig avslappingsområde
Med fokus på kvalitet i alle ledd
Hotell Budir har en rik historie oppigjennom tidene, med skiftende eierskap og skiftende drivere, men hovedfokuset har i det store og hele vært på kvalitet. Bruk av lokale kvalitetsråvarer, dyktige kokker, personlig service og innovative grep for å gi det lille ekstra til gjestene, har preget driften i alle år.
I 2001, under en periode med full oppussing og opprusting av hotellet, brant det ned til grunnen og Snæfellsnes mistet en bygning som hadde satt preg på området i mange år. Heldigvis ble hotellet gjenoppbygget fra grunnen av, og stod ferdig sommeren 2003.
Der alle rom kommer med den beste utsikten
Plassert i det flotte landskapet kommer alle rommene med fantastisk utsikt, enten det er mot de massive fjellene, mot sjøen og kirken eller mot lavafeltet, Snæfjellsjøkul og krateret. Jeg fikk rom plassert på loftet, med koselig skråtak og vindu ut mot havet og den lille sorte kirken som ligger like ved.
Drinkene i baren kommer servert med gode historier
Før vi gikk til restauranten for dagens middag, tok vi oss en velfortjent drink i baren. Det var herlig å slappe av i hjemmekoselige omgivelser etter en lang dag på veien. Med drinkene fikk vi heldigvis også servert gode historier om hotellet, området rundt og om Islands litt merkelige alkoholpolitikk frem til for ikke så lenge siden. Øl var nemlig ulovlig å selge på Island frem til 1988, selv om man kunne nyte både sprit og vin lovlig. Nå foregår det både produksjon og salg av veldig godt øl på øyen.
I restauranten fikk vi etterpå en velsmakende 5-retters middag basert på ferske lokale råvarer. Spisesalen var intim og klassisk i uttrykket, og servicen helt upåklagelig. I slike omgivelser er det veldig passende å spise godt og lenge.
Nordlys, stjerneskudd og melkeveien
Siden hotellet ligger helt for seg selv, og det stort sett ikke er annet kunstig lys i området, er det en ypperlig plass for å observere himmelen når det mørkner. Heldigvis var det skyfritt og vindstille ute den kvelden jeg var der, så etter middag tok vi oss en tur utenfor og fikk nyte synet av en ubeskrivelig stjernehimmel med både nordlys, tett i tett med stjerner og masse stjerneskudd. Rett og slett magisk!
Aktiviteter ved Hotell Budir
Like ved hotellet ligger det en liten sort kirke. Vi fikk dessverre ikke tid til å gå inn i den, men det er mulighet for omvisninger. Spaserturer i lavalandskapet er også en god fritidsaktivitet. Midt i lavafeltet ved Budir finnes det også et krater som det er mulig å spasere til og til og med klatre oppi. Lavafeltet er også fullt av blåbær om sommeren for dem som liker å plukke bær. Budir er også et flott utgangspunkt for kjøreturer i området, hesteridning og lange vandreturer i fjell eller på markene.
Les også: Sjømat rett fra havet – havsafari ved Stykkisholmur, Island
Oppsummering
Hotell Budir, med alt de har å by på av komfort, kunnskap, historie, service og imøtekommenhet, kombinert med et område fullt av kontrastfylt natur med spennende segner og myter knyttet til, gir deg en magisk totalpakke du skal lete lenge etter å finne maken til. Stedet gav ihvertfall meg masse positiv energi og er en plass jeg vet jeg bare må tilbake til så fort som mulig.
Anbefales – rett fra hjertet!