På oppdagelsesreise i Schleswig, Nord-Tyskland
Schleswig er en liten by som ligger i Nord-Tyskland, like sør for den danske grensen. Området har en spennende historie med et unikt forsvarsverk, Danevirke, som en sentral del. Bli med på en oppdagelsesreise i kultur og historie til Schleswig.
Promosamarbeid
Oppdag historiske Schleswig
Schleswig ligger på nordsiden av fjorden Slien i den Nord-Tyske delstaten Schleswig-Holstein, og oppstod etter at vikingehandelsplassen Hedeby ble oppløst rundt 1050. Byen ligger ved Østersjøen og har mye av sin historie og kultur knyttet til maritim- og handelsvirksomhet. Sentrum av byen har et koselig havneområde og en flott katedral som er verdt et besøk.
Danevirke – et stykke dansk historie i Tyskland
For å oppleve litt av den Danske arven i området oppsøkte jeg Danevirke like utenfor Schleswig. Danevirke var et Dansk forsvarsverk som ble bygget i tre faser i tidsrommet 737 til 968. Danevirke markerte tidligere grensen til det Danske riket og fungerte også som en kontrollpost for handel med varer både inn til Danmark og mellom Østersjøen og Nordsjøen, og hadde derfor en viktig funksjon i tidligere tider.
Konstruksjonen er 30 km lang og høyden variere fra 4 til 6 meter. Danevirke ble opprinnelig bygget som flere forskjellige voller og i middelalderen ble verket forsterket med pallisader og murer. På 1200 tallet forsterket Kong Valdemar forsvarsverket med en steinmur, som i dag er kjent som Valdemarsmuren. Valdemarsmuren er stedvis avdekket og synlig for besøkende. Danevirke ble sist gang benyttet som forsvarsmur under en krig i 1864 og ble i 2018 oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Nytt museum under planlegging for UNESCO listede Danevirke
Danevirke har et eget lite museum i tilknytning til konstruksjonene og like ved museet kan besøkende se deler av Valdemarsmuren avdekket. Det er planlagt å bygge overbygg i dette området for å beskytte de sårbare kulturminnene som en følge av den nylige UNESCO listingen. Museet er i ferd med å endre og oppdateres, også som en følge av den nye statusen til området, så besøkende kan vente seg en forbedret opplevelse av området og formidling av historien i fremtiden.
For dem som liker å inspisere området med egne øyne, istedenfor eller i tillegg til et museumsbesøk, er der tilrettelagt vandrestier både på og langs konstruksjonen og området er derfor ideelt for lange spaserturer i flott landskap. Selv om området har mer beplantning enn da det fungerte som forsvarsverk og grenseovergang kan man fremdeles nyte både landskapet og konstruksjonene og enkelt forestille seg hvordan området må ha sett ut når det var i drift.
Jeg tok en liten rundtur til fots oppå den ene delen av Danevirke og passerte også den absolutt eldste delen av konstruksjonen, en slags sirkelformet høyde, som man egentlig ikke har avdekket funksjonen til ennå. Danevirke er absolutt verdt et besøk både for de historieinteresserte og for dem som liker lange spaserturer i flott terreng.
Besøk Gottorf Slott og museum
I Schleswig besøkte jeg også Gottorf Slott, et bygg som ble reist på 1200-tallet på samme plass som et tidligere bygg som huset områdets biskoper. Slottet har gjennom årene både brent ned, blitt gjenoppbygget og ombygget, og fungert som residens for både hertuger og kongelige.
Idag er Gottorf Slott et museum for Schleswig-Holstein og har i tillegg til en stor samling med kunsthåndtverk og kunst også en av Gutenbergs bibler i utstillingen og mer enn en million gjenstander fra steinalderen til middelalderen. Der er også en stor park med skulpturer og installasjoner til glede for alle besøkende.
Ta en tur inn i Schlesvig Katedral
Katedralen i Schleswig var under rehabilitering når jeg besøkte byen, så utvendig var den dekket av stillaser og plastdekke. Innendørs var det imidlertid mulig å titte inn og få oppleve noe av de flotte dekor elementene og kirkerommet. Schleswig Katedral ble påbegynt i 1134 og fremstår idag i Gotisk stil etter flere gjen-, om- og påbygginger opp gjennom årene. Katedralen har det nest høyeste kirketårnet i Nord-Tyskland med sine 112 meter.
Overnatting i Schleswig
Jeg bodde på et koselig lite leilighetshotell like i utkanten av Schleswig som het Hotel F-Ritz. Hotellet lå praktisk til om du kommer med tog til byen da det kun er 7-8 minutters gange fra stasjonen og greit om du ankommer med bil da det er mulighet for parkering like i nærheten. Leiligheten jeg bodde i hadde kjøkken, bad, stue og to separate soverom og var svært praktisk for både familier og vennepar på tur.
Matopplevelser i Schleswig
For et hyggelig måltid med utsikt over Schleswig sentrum kan restauranten Odins Haddeby anbefales. Her serverte de tradisjonsrik kvalitetsmat i flotte omgivelser kun en kort kjøretur fra sentrum. I sentrum av Schleswig finner du også mange koselige restauranter for et varmt lunsj- eller middagsmåltid. Vi spiste herlig fiskemat på kafeen Nordlicht i havnen.
Komme deg til Schleswig
Reis med tog i Tyskland
Det er mange måter å komme seg til Schleswig på. Jeg ankom med tog som en del av en lengre togferie i Tyskland som gikk fra Berlin, opp langs den tyske rivieraen via Warnemünde, Wismar og Lübeck, og deretter videre til delstaten Schleswig-Holstein. Togene går hyppig, og må du bytte tog er det enkelt å finne korresponderende ruter. Sjekk ut Deutsche Bahn sine hjemmesider for å planlegge din togreise i Tyskland.
Ankomst med tog fra Norge via Sverige og Danmark
Du kan selvsagt ta tog hele veien fra Norge via Sverige og Danmark til Schleswig, selv om dette også innebærer noen togbytter. Fra Oslo må du belage deg på å bytte tog i Gøteborg og København, og herfra kan du velge en rute hvor du bytter du tog i Fredericia og Flensburg før ankomst Schleswig. Rutene korresponderer bra på dagtid.
Kombiner ferge og tog
Du kan også kombinere ferge fra Norge og deretter videre med tog. Ta ColorLine sin ferge til Kiel og deretter videre med tog til Schleswig, eller ta ferge til København og deretter videre med tog som beskrevet over.
Reise med bil til Schleswig
Med egen bil har du stor frihet til å velge hvor lange etapper og hvor mange stopp du vil ha underveis. Kom deg enkelt til Schleswig med bil, enten ved å kjøre fra Norge via Sverige og Danmark eller ta ferge til Kiel, København, Frederikshavn eller Hirtshals.
Artikkelen er skrevet som en del av markedskampanjen #CitybreakGermany i samarbeid med Reiselandet Tyskland og NordicTB. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne