På blåskjell-høsting i Adriaterhavet
På Italias østkyst, helt nord i Romagna-distriktet, finner du en sjarmerende liten by som heter Cattolica. Med kun rundt 20.000 innbyggere er sentrum av byen koselig og oversiktlig, med små gater, åpne torg og parker. I tilknytning til sentrum ligger båthavnen som preges av store og små fiskebåter som ligger til kai store deler av dagen. Her rengjøres og ordnes både båter og utstyr etter at dagens fangst er levert til mottaket for å auksjoneres bort. Alt må være klart til en ny fangstnatt før mørket senker seg.
Sjømat og turisme er viktige inntektskilder i Cattolica
Siden midten av 1800-tallet har den marine aktiviteten vært en av de viktigste inntekstkildene i Cattolica, og fremdeles er det en svært viktig del av sysselsettingen for innbyggerne. Etter 1. verdenskrig startet også fremveksten av turisme, og dette er blitt en sentral del av aktiviteten og inntektene i Cattolica idag. Med sine lange hvite sandstrender er området blitt svært populært for solhungrige turister, og langs strandlinjen finner du store og små hoteller og resorts med solsenger og parasoller så langt øyet kan se.
.
Havnen er et livlig sted i Cattolica
Det er livlig i Cattolicas havn på dagtid. Området er konstruert som et stort basseng med kun en liten åpning ut mot havet i det ene hjørnet. Båtene ligger tettpakket rundt hele havnebassenget og gangveien rundt benyttes flittig av både turister og innbyggere. Her treffer du både barnefamilier og venner på spasertur for å titte på båtene eller havet utenfor.
Blåskjellhøsting next!
Måkene skriker og slåss om fiskerestene som kastes overbord fra en av båtene. En gruppe fiskere tilbereder dagens middag på en liten bordgrill ombord, og latter strømmer ut over kaiområdet. Vi titter nysgjerrig ned i båten idet vi passerer den på vår vei ut mot en av de ytterste kaiplassene. Vi er invitert med for å være med en av fiskebåtene på oppdrag. Vi skal på blåskjell-høsting i Adriaterhavet.
.
Noen kilometer utenfor kysten av Cattolica dyrkes det blåskjell i stor stil. De naturlige sandbankene danner perfekte vilkår for blåskjell-farmene, og under rekken med oransje og sorte blåser henger lange rep med de delikate skjellene tett i tett. Vi har gått ut med 2 fiskebåter for å gjøre det lettere for oss å se hvordan blåskjellene dyrkes frem, og hvordan høstingen foregår. Nysgjerrige fotografer og skribenter i en båt, fiskerne i den andre.
Blåskjellene henger i lange vertikale rep som er festet med ca. 1 meters mellomrom. Skjellene høstes etter mellom 12 og 15 måneder, og eierne sjekker linjene regelmessig for se at alt står bra til, og for å høste dem ved akkurat riktig størrelse og tidspunkt.
Etter å ha blitt skyllet grundig for å få bort sanden som skjuler seg i og rundt skjellene, blir de tatt ombord i fiskebåten. Deretter løsnes de fra repet og skylles og vaskes enda en gang. Normalt leveres de så til mottak for å auksjoneres til innkjøperne på restauranter og sjømatforhandlere, men akkurat de blåskjellene vi hentet opp idag skal i magen til sultne bloggere og fotografer!
Nydampede ferske blåskjell servert
Selvsagt fikk vi smake på delikatessene! Etter innhøstingen og skyllingen ble blåskjellene dampet i store kjeler i den ene av båtene. Det duftet himmelsk og nydampede blåskjell rett fra havet anbefales på det sterkeste. Selv for meg som ikke er helt overbegeistret for blåskjell, var dette en kulinarisk opplevelse av de sjeldne. Vi spiste og spiste og håpte at det ikke skulle bli tomt i den store gryten.
Slik tilbereder du ferske blåskjell
Fikk du lyst på ferske, nydampede blåskjell nå? Det er mange ulike måter å tilberede ferske blåskjell på og du kan tilsette ulike ingredienser for å få ulik smak på dem. Skal du servere blåskjell som en hovedrett bør du beregne ca. 1 kilo blåskjell pr. person, som forrett eller snacks kan du gå litt ned på mengden. Blåskjellene bør skrubbes og renskes for tråder før du tilbereder dem. Husk også å fjerne eventuelt knuste blåskjell. Surr litt løk, selleri, purre eller charlottløk i smør til alt er mykt, tilsett en skvett hvitvin og hell over blåskjellene. Ta på lokk og la dem dampe i 3-4 minutter. Rist på kjelen etter en liten stund slik at de øverste kommer underst i kjelen. Når skjellene har åpnet seg kan du tilsette flere ingredienser for å tilføre smak etter ønske til blåskjellene. Bruk gjerne noen fedd finhakket fersk hvitløk, fløte eller mer hvitvin og ulike urter. Kok opp og rist på kjelen slik at alt blander seg godt. Server de rykende varme blåskjellene med en gang, men husk å kaste de som ikke åpner seg!
Nydelige blåskjell direkte fra Adriaterhavet nytes best i store mengder sammen med en tørr hvitvin og godt selskap!
Les også om en av de Italienske bloggerne jeg møtte på reisen sin opplevelse av blåskjell-høstingen her.
Tusen takk til organisasjonen bak «La Settimana del Buon Vivere» som arrangerte både bloggturen og stod for massevis av spennende arrangementer i hele Romagna området i september/oktober 2014.