Fyldig guide til tysk pølsekultur og 60 typer tyske pølser

av | Matkultur, Matopplevelser, Reiseguider

Fyldig guide til tysk pølsekultur og 60 typer tyske pølser

I Norge har vi lange og sterke mattradisjoner knyttet til ulike typer pølser og pølsemat selv om pølselaging ikke er et særnorsk fenomen. Vi finner pølser i mange vestlige og ikke-vestlige kulturer og lagingen av disse delikatessene kan spores mange tusen år tilbake i tid i litteratur og skriftlige nedtegninger. En av nasjonene som også har en svært lang, sterk og stolt pølsetradisjon er Tyskland, og etter å ha vært på mange ulike reiser til landet kan jeg med hånden på hjertet si at det er noe helt eget med de tyske pølsene. Når jeg har kjøpt og spist tyske pølser fremstår de som av en helt annen kvalitet, og blir presentert med mye mer stolthet, enn jeg har opplevd med de fleste pølsene man får kjøpt her hjemme.

For å dykke dypere ned i den tyske pølsetradisjonen og lære om hvorfor pølser smaker så mye bedre i Tyskland enn i Norge, reiste jeg på en smakstur til et knippe kjente og ikke fullt så kjente byer, landsbyer og tettsteder. Her oppsøkte jeg lokale slaktere og pølsemakere, restauranter og pølseboder og smakte, duftet, laget og diskuterte pølser i hele 13 dager.

Promosamarbeid

Reiseruten min gikk med DB Bahn tog fra Freiburg i sørvest, opp til Berlin i nord og deretter satt jeg kursen sørover igjen og endte i München. Målet var som nevnt å dra på en oppdagelsesferd både for å finne ut litt mer om Tysklands sterke mattradisjon rundt pølser, eller würst som det heter der, og smake på de mange herlighetene. Reisen ble gjort som et samarbeid mellom German National Tourist OfficeDB Bahn, Best Western Hotels og NordicTB.com gjennom en markedskampanje vi valgte å kalle WurstAdventure! I løpet av de 13 dagene smakte jeg på 60 ulike pølsetyper, det vil si 4,6 pølser i snitt hver dag! Det er gjerne ikke rart jeg var «litt» mett på pølser når jeg kom hjem igjen til Norge.

I etterkant av reisen har mange spurt meg om hvilken pølse som var favoritten, og der sliter jeg litt om jeg kun må velge en.  Jeg smakte mange ulike typer pølse, fremstilt til ulike formål og med ulike fremstillingsmetoder. Noen var tørket, saltet og røkt mens andre var helt ferske rett fra slakteren, noen var grillet på kongler mens andre var kokt i eddiklake. Felles for dem alle var likevel at der var en synlig stolthet og ære forbundet med det å lage pølser, og personlig tror jeg det ofte det utgjør den lille smaksforskjellen som kan løfte en ordinær pølse opp til en smaksopplevelse.

I artikkelen skal jeg lede dere igjennom hele reisen og alle de 60 ulike pølsene jeg testet underveis på min #WurstAdventure. Vil du vite hvilken pølse som til slutt endte opp som den klare «smaksvinner» ifølge min gane, må du følge med helt ned til slutten av artikkelen.

Freiburg – Pølse nr. 1-7 inntatt

I den sjarmerende byen Freiburg testet vi pølser to ulike steder. Pølsesmakingen startet allerede første kvelden da vi inntok et herlig måltid på restauranten Ganter Brauereiausschank som serverte tradisjonell tysk bondekost i koselige omgivelser. Dagen etter besøkte vi det lokalet markedet på Münster Platz for å fortsette pølsesmakingen. Her serverte de bl.a. den berømte Lange Rote (lange røde) og mange andre herligheter.

Lokasjon: På Ganter Brauereiausschank

1. Freiburg Weisswurst
Er en liten, helt hvit pølse som lages på kjøtt av kalv og svin og tilsettes ulike kryddere. Er urøkt og kom på bordet servert i en liten terrin fylt med varmt vann. Veldig finmalt i konsistensen og god på smak. Ble servert med kringle.

2. Landbratwurst
En grov pølse laget på svin og med urter og krydder i. Pølsen var røkt og ble servert pannestekt med surkål og potetmos. Mye smaker av både kjøtt og krydder.

Lokasjon: På Münster Platz

3. Freiburger Lange Rote
Den mest berømte pølsen fra området. Den skal etter sigende være ca. 30 cm lang, men det er før den grilles. Serveres rykende varm rett fra grillen i et lite rundstykke skåret horisontalt. Ha gjerne både sennep og ketchup på.

4. Kalbsbratwurst
En lys kalvebasert bratwurst. Ble normalt servert i rundstykke den også, men vi fikk smake den oppskåret i små biter. Selvsagt grillet.

5. Currywurst servert med pølsen «Die Sharfe» eller Den skarpe.
Pølsen er tilsatt bl.a chilli og pepper som gjør den veldig smaksfull! Currysausen med currydryss gjorde den til en ekstra sterk opplevelse

6. Bockwurst
En pølse basert på kalv og svin, tilsatt salt, pepper og paprika. Tradisjonelt var denne pølsen tilsatt Bock-øl, derav navnet. Den vi fikk servert i Freiburg var grillet.

7. Merguez
En krydret oksekjøtt-basert pølse. Lages gjerne med både chilli, harissa og cummin. Vi fikk servert den grillet i småstykker, men serveres gjerne i et rundstykke.

Frankfurt – Pølse nr. 8 inntatt

Frankfurt er Tysklands finanshovedstad, og bykjernen er preget av stål, glass og høye skyskrapere. Det er likevel en koselig by å utforske og har bl.a. er veldig hyggelig elvepromenade.

Etter vårt opphold i Freiburg satte vi kursen mot Frankfurt. Her hadde vi en avtale med en av slakterbutikkene som solgte utallige typer av både pølser og kjøttvarer. Etter litt om og men traff vi endelig damen som fortalte oss om Frankfurterens historie, og vi fikk smake den berømte pølsen, kald men likevel god. Hun kunne bl.a. fortelle oss at det var vanskelig å finne den virkelig gode Frankfurteren solgt varm over disk, da mange av pølsebodene ikke serverte kvalitet, men heller de masseproduserte variantene.

Lokasjon: I Frankfurt:

8. Frankfurter wurst
En tynn pølse laget utelukkende på svinekjøtt. Røkt slik at den får et spicy preg. Frankfurteren lages, selges og tilberedes ofte i par, og henger sammen. Pølsen serveres som regel varm etter å ha trukket i vann, og med brød ved siden av og horseradish, green sauce (saus basert på 7 ulike urter) eller sennep, eller med potetsalat.

Hann. Munden – Pølse nr. 9-20 inntatt

Etter Frankfurt satt vi kursen mot Hann. Munden. Grunnet litt togforsinkelser og andre togkomplikasjoner (som å gå på toget i feil retning) kom vi veldig sultne og utslitt frem til bestemmelsesstedet. Vi ble møtt av en utrolig herlig kvinnelig guide som tok tegningen med en gang, og inviterte oss på et måltid med Currywurst før vi startet rundturen i byen. Hann Munden var en utrolig koselig by med over 600 bindingsverkshus med opprinnelse fra 1400-tallet og fremover.

Lokasjon: I Hann Munden:

9. Currywurst laget med Hann Munden Bratwurst
Hann Munden Bratwursten som ble servert som Currywurst, var lokalt laget av slakteren som også drev restauranten Ritter der Rotwurst. Både slakteren og pølsene hans var premiert flere år på rad som Europeisk Bratwurst champion. Det kjentes på smaken!

Etter Currywurst måltidet gikk vi på fotosightseeing i Hann Munden før vi returnerte til slakteren og fikk smake på de andre spesialitetene han produserte. Ahle wurst er en tørket pølse, og det som skiller den fra klassiske typer salami er at den produseres på varmt kjøtt. Det vil si at kjøttet ikke avkjøles etter slakting, men males direkte og formes som pølser. Tørkingen skjer i tempererte omgivelser slik at alle mikroorganismene får jobbet for å lage den riktige smaken. Pølsen skal ikke nedkjøles da dette betyr at viktige mikroorganisker dør og den riktige smaken ikke oppnåes.

10. Klassisk Ahle wurst fra Hann Munden
11. Ahle wurst med sort trøffel, portvin og hvitløk.
12. Ahle wurst med valnøtter
13. Ahle wurst med fenikkel frø
14. Ahle wurst, langtidstørket 

Masse deilige smaker i Ahle wurst fra Hann Munden. De tynne pølsene lufttørkes mellom 9 og 12 måneder før de er klar. Den klassiske har kun salt og pepper, mens slakteren også eksperimenterte emd ulike smaker og tilsetninger. Spennende! Den store pølsen ble tørket i 15-16 måneder før den var klar til servering.

Etter å ha smakt oss gjennom de ulike Ahle wurstene var det tid for blodpølsene, eller rote wurst. Dette er også en lufttørket pølse og slakteren eksperimenterte også her med ulike smakstilsetninger for å få flere varianter av den klasiske blodpølsen.

15. Rote wurst med boysenbær, sopp og brandy
16. Rote wurst med plomme
17. Rote wurst med roquefort
18. Rote wurst med aprikos

Den mest spesielle smaksopplevelsen som inkluderte pølser kom som neste overraskelse. Slakterens kone likte også å eksperimentere med ulike smaker og konsistens, og produserte bl.a. sjokolade med klassisk blodpølse som fyll. Vi måtte selvsagt smake det, men jeg holder en knapp på annet fyll enn blodpølse i mine sjokolader

19. Sjokolade med rote wurst

Like utenfor sentrum av Hann Munden besøkte vi et hotell, Bio Hotel Werratal, som satset på økologisk drift. Her fikk vi også være med å lage hjemmelagde pølser og produserte vår helt egen bratwurst fra grunnen av. Det var kokkens egen oppskrift på pølser, og denne gangen brukte vi en blanding av svin og lam smakssatt med diverse eksotiske krydder og smaker som harissa og hvitløk.

20. Lamme bratwurst med harissa
Hjemmelaget lammebratwurst med harissa, paprika og hvitløk, servert med raita saus. Disse pølsene hadde forholdsvis grov konsistens og hadde masse deilig kjøttsmak. Pølsene ble dampet i ovn i ca. 15 minutter før de ble pannestekt. Nydelig både i smak og konsistens!

Kassel – Pølse nr. 21-24 inntatt

Kassel var en sjarmerende by med et livlig sentrum bygget opp for å være mest mulig bilvennlig, den gang byen ble gjenoppbygget etter 2. verdenskrig. Heldigvis har man ledet deler av trafikken utenfor bykjernen. Byen er kanskje mest kjent for å ha huset Brødrene Grim under deres innsamling av både språk og eventyr i Tyskland, og har idag et eget Brødrene Grim museum, Grimwelt, som er verdt å ta et besøk til.

Kassel har lange tradisjoner for å produsere wurst som er lufttørket og vi fikk smake mange ulike typer under vårt besøk.

Lokasjon: I Kassel

21. Ahle wurst, Hercules mullet/klubbe
Denne ahle wursten hadde form som en stor pære og var utrolig delikat i smak og konsistens. Den var produsert av biodynamisk kjøtt og selvsagt etter samme metode som de andre ahle wurstene fra Hann Munden, med ferskt, ikke avkjølt kjøtt og lufttørket. Alle produsentene har sine egne hemmelige krydderblandinger og det kan variere fra omgang til omgang. Det kan derfor være endel forskjell i smaken fra den ene pølsen til den andre, selv i samme produksjon.

22. Koch wurst
En typisk lunsj-pølse i Kassel. Den var ganske stor om minnet veldig om en klassisk røkt kjøttpølse i smak og konsistens. Ble servert med rundstykke ved siden av samt ketchup og sennep.

23. Tradisjonell Ahle wurst fra Kassel, lufttørket i 6 uker
Ganske tynn Ahle wurst som blir raskt ferdig for konsum. Lufttørket i kun 6 uker og ganske hard i konsistensen. Mye gode kryddersmaker. Passer perfekt til øl.

24. Tradisjonell Ahle wurst fra Kassel, lufttørket i 4 måneder
En litt tykkere Ahle wurst som trenger litt lenger tid for å bli konsumklar. Mykere i konsistensen og litt mer kjøttaktig i smaken enn den tynne. Gode kryddersmaker.

Berlin – Pølse nr. 25-28 inntatt

Berlin er virkelig curry wurst hovedstaden, og man finner boder og utsalgssteder for curry wurst over alt. Der er også et eget Curry Wurst museum som ligger plassert like ved Checkpoint Charlie. Vel verdt et besøk om du blir fascinert av historien rundt Curry wurst og hvordan den ble til. I tillegg til å besøke og smake på curry wurst på museet tok vi oss en sykkeltur med Berlin on Bike rundt i sentrum for å teste curry wurst fra flere ulike boder.

Lokasjon: Berlin

25. Veganer Cyrry wurst
Den store hypen i Berlin er for tiden Veganermat. Stort sett alle restauranter med respekt for seg selv hadde minst en veganer rett på menyen. Den tradisjonelle currywursten var heller ikke noe unntak, og under vår sykkeltur gjennom Berlin vi fant oss et sted som serverte veganer Currywurst. Overraskende god på smak men litt annerledes konsistens siden den er basert på soya. Hadde ikke noen sagt at dette var en veganerpølse, hadde ikke mange av oss tenkt på det i det hele tatt.

26. Berliner Currywurst med skinn
Berlin serverer ikke bare currywurst, de har også sine egne pølser basert utelukkende for å serveres som currywurst (som du kanskje har lagt merke til over fikk vi currywurst flere steder, men da basert på ulike typer lokale pølser) Den tradisjonelle berliner Curry wursten er med skinn og kommer med ulike styrker av curry saus.

27. Berliner Currywurst uten skinn
I en tid med mangel på tarmer (ja, pølsene lages i sauetarmer) oppfant man en metode for å lage curry wurst uten skinn. Istedenfor å bli presset ut i tarmer ble pølsene presset ut i isvann, og hold dermed formen selv uten skinn på utsiden. Pølsene får dermed en litt annen utside, konsistens og smak enn de med skinn. Også disse serveres med ulike styrker av curry saus. Jeg syns definitivt at curry wurst med skinn var å foretrekke.

28. Curry Bratwurst
En litt mer krydret pølse som også benyttes til curry wurst i Berlin. Alle curry wurstene er basert på svinekjøtt.

Weimar – Pølse nr. 29-32 inntatt

Etter Berlin stod Weimar for tur, og her besøkte vi den årlige Løkfestivalen med stort marked og mye moro.

Lokasjon: I Weimar

29. Orginal Thuringian Knackwurst 
En røkt og tørket grov pølse med mye smak. Perfekt som snacks.

30. Thuringian Knackwurst, tynn og ekstra røkt 
En tynnere utgave av den originale Thuringian knackwurst, og i tillegg ekstra mye røkt. Knallgod til en seidel med øl.

31. Goethe Salami – special edition

På besøk i en delikatessebutikk fikk vi smake denne spesiallagete Goethe salamien som ble produsert i forbindelse med markering av 260 års jubileum for Goethes bursdag. Mye smak av krydder.

32. Thuringian Rostbratwurst – finmalt kjøtt (fabrikkprodusert)
Vårt første møte med den berømte Thuringian Rostbratwursten fikk vi i Weimar. Denne var selvsagt grillet på kull, servert i et kuttet rundstykke og med sennep på toppen. For å kalle det en ekte thuringian rostbratwurst må 51% av kjøttet komme fra regionen. Det kan brukes både svin, kalv og lam i pølsene og hver slakter har sin miks av krydder. Fenikkel, majoram og hvitløk er vanlig.

Holtzhausen – Pølse nr. 33-36 inntatt

I Holtzhausen fikk vi, i tillegg til litt flere smaksopplevelser, også besøke Tysklands eneste Bratwurst-museum og møte Pølsekongen i egen person. Vi fikk i også være med å lage vår helt egen Thuringian Rostbratwurst fra grunnen av! En dag med spennende opplevelser altså.

Lokasjon: I Holtzhausen:

33. Thuringian Rotwurst
En tørket blodpølse med grove biter og mye smak.

34. Stracke
En lang tørket pølse som brukes mye som snacks til øl eller bare oppskåret som pålegg.

35. Thuringian Leberwurst
En form for leverpostei pølse som smøres på brød. Mild i smaken.

36. Thuringian Rostbratwurst – grovt malt, hjemmelaget type
Nydelig, hjemmelaget pølse produsert på Bratwurst-museet i Holtzhausen etter klassisk oppskrift. Laget på ferskt svinekjøtt. Denne pølsen skal grilles før servering, og det grilles ute på kull uansett vær og vind. Vi hadde faktisk litt rimfrost på bakken, men pølsekongen stod for grilling okke som. Serveres enten i et skåret rundstykke med sennep eller sammen med potetsalat.

Erfurt – Pølse nr. 37 inntatt

Lokasjon: Erfurt

37. Teewurst
Teewurst er en slags leverpostei, men i røkt utgave. Veldig god som smørepålegg på brød til frokosten.

Nürnberg – Pølse nr. 38-44 inntatt

Etter besøket i regionen rundt Erfurt gikk ferden videre til Nürnberg. Her besøkte vi bl.a. en slakter og fikk overvære produksjonen av nurnberg bratwursten på Bratwursthausle. Vi hadde også noen gode smaksopplevelser kvelden vi ankom på restuaranten Albrecht-Dürer-Stuben

Lokasjon – I Nürnberg:

38. Pfefferbeisser
Dette var en liten og litt kompakt, røkt pølse med mye smak og bite av pepper. Kan gjerne serveres kald som snacks eller slik som vi fikk den, lett varmet på stekepanne.

39. Stekt liten Rotwurst
Blodpølsene kommer i mange fasonger og serveringsmåter og vi fikk smake en forholdsvis tynn og liten blodpølse i stekt versjon. Mye smak!

40. Stekt Weisswurst fra Nürnberg
Også Weisswurst kommer i ulike fasonger og tilberedningsmetoder, og denne ble servert stekt. Til alle de sistnevnte pølsene fikk vi potetsalat og surkål.

41. Nürnberger Bratwurst – håndlaget og grillet
Nurnberger Bratwursten er en forholdsvis liten pølse, på størrelse med en pekefinger, og den serveres ofte slik som du ser på bildet under: tre i et rundstykke (3 in a bun). Toppes gjerne med sennep for den perfekte smaksopplevelse.

42. Nürnberger Bratwurst – Håndlaget, røkt og tørket og senere grillet og kokt i buljong. 
Denne Nürnberg Bratwursten var mer smakfull og litt hardere i konsistensen grunnet tørkingen og røkingen. Ble servert med potetsalat og surkål.

43. «Saure Zipfel» – Nürnberg Bratwurst kokt i eddik, sukker, urter og løk.
Denne retten er basert på den klassiske Nürnberg Bratwursten men i motsetning til den vanlige måten å koke pølser på, kokes disse pølsene rå i en blanding av eddik, sukker, urter og løk. Den får dermed en helt annerledes smak. Dette var en sånn rett som du enten liker veldig godt eller misliker.

44. Nürnberger Bratwurst Sushi – tre ulike typer sushi
Som en overraskelse i Nürnberg ble vi tatt med på en klassisk sushi restaurant som en hyggelig avslutning på oppholdet. I Nürnberg fikk vi oppleve at sushi kan serveres basert på de fleste ingredienser, også pølse! Med klassiske sushi ingredienser som ris, chilimajones, tang, soyasaus og wasabi, mikset med klassisk pølsetilbehør som stekt løk og horseradish ble det fine mikser av smaker og teksturer. Spennende!

Coburg – Pølse nr. 45-46 inntatt

Etter Nürnberg tok vi turen nordover igjen med DB Bahn, og stoppet i den sjarmerende byen Coburg. Første pølsestopp ble på markedsplassen i sentrum av byen.
.
Lokasjon: I Coburg
.

45. Coburg Bratwurst – på tradisjonelt vis
Den ekte Coburg Bratwursten består av 80 % svinekjøtt og en liten del bacon. Det blandes også inn litt storfekjøtt og man bruker egg som bindemiddel (som den eneste godkjente bratwursten i Tyskland). Pølsen smakssettes med pepper, salt og sitron og grilles over flammene og røyken fra furukongler. Dette gir pølsen den helt riktige smaken. En Coburg Bratwurst serveres i en rundstykke skåret fra toppen, Toppes med sennep.  Pølsene er ganske lange, ca 30-32 cm før de grilles.

46. «Coburg Bratwurst i pysjamas» – innbakt Bratwurst
Den klassiske Coburg Bratwursten serveres også som innbakte pølser. Pølsene kjøpes ferdig grillet (og ja, de er grillet over furukongler for å oppnå den rette smaken) og bakes inn i en slags pizzadeig. Serveres gjerne som hele om man vil ha dem med som snacks, i bilen eller på tur, eller i mindre oppkuttede versjoner som smårett i selskap.

München – Pølse nr. 47-60 inntatt

Siste stopp på vår WurstAdventure var München sør i Tyskland. Etter ankomst ble vi tatt med på en guidet tur for å se på Viktualienmarkt, det store matmarkedet, ølstuene og de mange vakre bygningene i byen. Siden pølser stod i fokus oppsøkte vi to ulike serveringssteder og et marked for å teste ut flest mulig typer pølser før turen tok slutt. Første stopp var Ratskeller plassert i kjelleren av rådhuset.

Lokasjon – I München

47. Wollwurst
En lys, skinnfri pølse laget på svin og kalv. Mild i smaken og veldig finmalt. Ble servert stekt med potetmos.

48. Lamb Bratwurst
En klassisk lammebratwurst stekt og servert sammen med stekte poteter. Gode smaker av krydder.

49. Schnapsbratwurst
En tynn og smakfull bratwurst med en litt grov konsistens. Røkt. Ble servert stekt med surkål og røstipotet.

50. Kyllingbratwurst
En klassisk kyllingpølse, men litt smakløs i forhold til de øvrige pølsene på brettet. Servert med potetmos.

51. Jumbo Knackbratwurst
En røkt svinepølse servert stekt. Sprø i skinnet.

52. Kalvebratwurst – tynn
Kalvebratwursten var fin i konsistensen og mild i smaken. Ble servert stekt sammen med stekte poteter og en kålstuing.

53. Weisswurst
For å oppleve den klassiske weisswursten slik den skal spises, nemlig før klokken 12 om formiddagen og med et glass weissbeer til, tok vi turen til Wallner Gaststätte Grossmarkthalle litt utenfor sentrum for å innta pølsefrokost på tysk vis.

Servert i terrin med kokende vann. Pølsen trekkes langsomt til ønsket temperatur og spises ved å bite tuppen av den enen enden og så suge ut innholdet. Servert med kringle, sennep og selvfølgelig weissbeer. Pølsen er laget på svin og kalvekjøtt og smaksatt med bl.a. persille, sitron, ingefær, muskat og løk.

54. Wiener
Klassisk wienerpølse, også servert i terrin med kokende vann. Lett røkt pølse laget på svinekjøtt.

55. Pfälzer
En pølse laget av svinekjøtt og bacon, lett røkt, og smakssatt med bl.a. muskat og sitron og urter. Ble servert i terrinen sammen med wienerpølsen og Regensburgeren

56. Regensburger
En tykk, kort pølse laget på svin og bacon. Også røkt. Litt grovere i konsistensen enn de to andre servert i samme terrin.

Etter en pølserik frokosttok vi turen videre til Auer Dult, et marked like utenfor byen som avholdes tre ganger årlig. Her var det salgsboder, produktfremvisning, salg av håndlagete produkter, karuseller og markedsstemning og selvsagt boder med mange lekre retter, deiblant pølser. Vi testet oss igjennom de fire siste pølsene her før vi måtte sette kursen mot flyplassen.

57. Zwibelwurst (løkpølse)
Løkpølse laget på svinekjøtt og smakssatt med masse løk. Ble servert stekt og lagt i et rundstykke. Sennep på toppen

58. Weissbratwurst
En lys bratwurst laget på kalv og svin og smakssatt med bl.a. persille og sitron. Servert grillet og lagt i et rundstykke. Selvfølgelig toppet med sennep.

59. Bayerische Lange
En grov, røkt og turens lengste pølse. Skal ha vært mellom 35-40 cm før grilling. Veldig smakfull med hint av pepper og chilli.

60. Käsewurst – Ostepølse
Siste pølse ut! Ostepølsen. Servert grillet og i et rundstykke. Smakfull med lommer av flytende ost. Siden vi da hadde oppnådd 60 pølser måtte vi selvsagt fange øyeblikket på video. Selv etter 59 andre pølser på kun 13 dager smakte den overraskende godt.

 

Så til konklusjonen

13 dager på pølsetur i Tyskland var utrolig gøyt! Det å få ta del i den rike mattradisjonen som pølser faktisk er en sterk del av i Tyskland var både lærerikt og interessant.

Alle pølsene hadde sin særegenhet og tradisjonsrike bakgrunn, men noen pølser falt naturlig nok bedre i smak hos meg enn andre pølser. Så, som lovet, her er mine topp tre pølser fra begivenhetsrike dager på #WurstAdventure

 

På tredjeplass: Thuringian Rostbratwurst
Denne var vi med å laget selv og kanskje det gav det ekstra lille poenget for å seile forbi en god del andre spennende pølser. Det fine med denne pølsen var også at den skulle serveres grillet, sommer som vinter, og utegrilling om vinteren er utrolig hyggelig.

På andreplass: Coburg Bratwurst
Smaken denne pølsen fikk av å bli grillet over furukongler var helt fantastisk. Et stort pluss var også stemningen på markedsplassen i Coburg med duften av brente furukongler. Innbakt versjon var også et stort pluss.

På førsteplass: Nürnberg Bratwurst

Min absolutte favoritt fra turen. De små nygrillede Nürnber Brattwurstene stod frem som en helt klar «vinner» i mine smaksløker. Jeg likte dem aller best servert tre stykker i et rundstykke med smaksrik, sterk sennep over. De kan også kjøpes i bodene som bar en pølse på en gaffel. Praktisk om du kun vil ha en liten smak «on the go». Bør absolutt prøves om du er i Nürnberg!

Tusen takk til German National Tourist Office, DB Bahn og Best Western Hotels for både et godt samarbeid underveis og for å gjøre denne reisen mulig gjennom generøs sponsing av prosjektet. Det har vært et pølseeventyr!

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)